Cultură

Un bust al istoricului Nicolae Iorga va fi dezvelit în fața Arhivelor Naționale

Asociațiile Culturale ”Grigore Bradea” și ”Grigore Moisil”, în parteneriat cu Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, vor amplasa un bust în bronz al istoricului Nicolae Iorga. Bustul a fost realizat de sculptorul Grigore Bradea în anul 1984, a fost turnat în bronz la Turnătoria Tapoi (Cluj-Napoca) și va fi pus în fața sediului Arhivelor de pe str. Gării din Bistrița.

Dezvelirea bustului va avea loc joi 24 octombrie, la ora 12.00, în fața Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud (str. Gării nr. 3-5).

Cu acest prilej, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud va organiza expoziția documentară ”Iorga și Arhivele bistrițene”.

Proiectul este finanţat nerambursabil din bugetul judeţului Bistriţa-Năsăud pe anul 2024. ”Obiectivul proiectului este să crească gradul de accesibilitate a populaţiei din Bistrița-Năsăud la valorile culturale contemporane și la opera sculptorului Grigore Bradea. Totodată, Asociațiile ”Grigore Bradea” și ”Grigore Moisil” își propun prin acest proiect să pună în valoare şi să promoveze valorile cultural-istorice ale României, cu implicații profunde în zona Bistriței și a Năsăudului”, se arată într-un comunicat al inițiatorilor proiectului. 

Nicolae Iorga – profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist și om politic, membru titular al Academiei Române și autor a 1.003 volume, 12.755 articole / studii și 4.963 recenzii – a vizitat de câteva ori Bistrița și Năsăudul. Tot el este cel care scos la lumină Arhiva Bistriței – una dintre cele mai mari și valoroase arhive medievale și moderne păstrate în Transilvania, valorificând-o în două volume de excepție, publicate în 1889 și 1900. În 1939, Casa Argintarului din Bistrița, aflată într-o avansată stare de degradare, a fost la un pas de demolare. Nicolae Iorga, pe atunci președinte al Comisiei Monumentelor Istorice, a salvat clădirea de la demolare, insistând asupra renovării ei.

În anul 2016, Asociația Culturală ”Grigore Bradea” a amplasat în parcul municipal din Bistrița statuia ”Fecioara”. Statuia a fost turnată în bronz la turnătoria  Tapio Cluj-Napoca, are o înălțime de 3 metri, fiind modelată de Grigore Bradea în gips, în 1986. În 2023, asociația a donat Bibliotecii Județene un bust George Bacovia (realizat de Grigore Bradea în 1986, în lemn). Acesta este amplasat la Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.