Social

Profesorii din peste 50 de comune au învățat de la ISU să acorde primul ajutor

Profesorii din peste 50 de comune din județ au învățat deja de la pompieri să acorde primul ajutor de bază, programul de instruire urmând să continue și în școli din mediul urban.

Inițiativa îi aparține căpitanului Cătălin Moldovan care, împreună cu voluntari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, a mers deja în peste 50 de comune din județ și a ținut cursuri de prim ajutor de bază la care au participat profesori, dar și personal auxiliar din școli, grădinițe și creșe. După școlile de la țară, vor urma și cele din orașe.

”Inițiativa noastră este foarte bine primită de cadrele didactice întrucât le sunt transmise informații importante, de bază. Aceasta în condițiile în care, în mod obișnuit, un curs de prim ajutor durează cam 40 de ore. Ținem cursul după ce se încheie orele ca să fie prezente toate cadrele didactice. Prezentăm noțiuni de prim ajutor de bază în resuscitarea cardio-pulmonară la adult, copil, nou-născut, dezobstrucție de cale aeriană, etc. Le răspundem la întrebări, discutăm despre unele mituri, cum ar fi acela că atunci când îți curge sânge din nas trebuie să stai pe spate cu mâna ridicată. Multă lume știe metoda aceasta care nu are nicio legătură cu ceea ce ar trebui să se întâmple. Din contră, mai indicat este să-l punem în poziție așezat sau în picioare”, a spus căpitanul Cătălin Moldovan, potrivit căruia în fiecare școală sunt cel puțin 2-3 profesori care au urmat cursuri de prim ajutor mai ales pentru că au nevoie de el pentru a însoți elevi în excursii.

”Orice formă de pregătire este binevenită, chiar și programul nostru Salvatori din pasiune. În total, avem 11 serie și un număr de 447 de voluntari înscriși și 169 de voluntari activi care au participat la 187 de intervenții. Voluntarii sunt, de regulă, persoane care au nevoie de o hârtie la CV, niște elevi de liceu care își doresc să mai învețe ceva sau anumiți angajați. Voluntarii activi mai vin și ne mai sprijină în misiuni. Avem un grup și îi anunțăm”, a spus lt. col. Ciprian Gabor, prim-adjunct al inspectorului șef.

Primul ajutor ar trebui dat de orice persoană atunci când se află în fața unei situații de urgență întrucât poate salva o viață până la sosirea echipajelor medicale calificate.

Suportul de viață de bază (BLS) asigură menținerea funcțiilor vitale până la un prim ajutor medical specializat (ALS – advanced life suport). 

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.