Actualitate Social

Târgul Zamfirei, autentic pe ici pe colo, mai puţin în părţile esenţiale

În România era o singură reclamă înainte de 90, "nicio masă fără peşte". În Bistriţa anului 2011 se potriveşte alta: "niciun festival fără târg" sau bâlci, după preferinţe.

Târgul de artă populară de la Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei” s-a deschis vineri seara. În mod strategic, ansamblurile din străinătate au fost înghesuite cu tot cu mărfurile din ţările lor pe o alee fiindcă oricum nu aveau cine ştie ce pe standuri şi cu siguranţă că nu au plătit pentru închirierea domeniului public, în timp ce ai noştri comercianţi de produse tradiţionale fabricate în China au împărţit, cu onor, zona din apropierea scenei.

Graţie celor din urmă, se găsesc de toate, de la bijuterii, la flori, turtă dulce, plasticuri, oale şi ulcele, dulcegării pline de E-uri, toate tradiţionale, până la ii, cămăşi, curele şi opinci, unele stilizate mai mult sau mai puţin, după pricepere.

Imediat după deschidere, două personaje (neidentificate până acum de către noi) se plimbau cu microfoane pe la standuri şi reuşeau marea performanţă să vorbească deodată. Cum omul nu poate asculta una cu o ureche şi alta cu altă ureche, a fost greu de priceput ce voiau să spună. Situaţia au salvat-o nişte grupuri de dansatori străini care s-au prins în horă şi au reuşit să se sincronizeze în mijlocul unei populaţii dornică să nu rateze nicio tarabă, mai ales pe cele ale vânzătorilor ambulanţi care se aprovizionează din Complexul Europa din Bucureşti.

Mulţumim, Zamfira, că ne-ai dat ocazia să-i întâlnim pe aceşti păstrători ai tradiţiilor populare care ne-au delectat cu mărfurile lor de Pfingsfest, de Zilele Bistriţei şi cu ocazia tuturor evenimentelor unice organizate, săptămânal, la Bistriţa.

Pentru mai multe fotografii care să ilustreze cele relatate mai sus, accesaţi pagina noastră de facebook.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.