Sănătate

Centrul de Transfuzii Sanguine are nevoie de sânge. Vezi de care!

O faptă bună nu înseamnă neapărat să bagi mâna în buzunar şi să dai bani cuiva, înseamnă ceva mult mai nobil şi mai simplu: să salvezi o viaţă donând sânge, mai ales în această perioadă în care e mare nevoie de donatori.

Scăderea drastică a numărului de donatori a condus la o lipsă acută a sângelui necesar transfuziilor. Centrul de Transfuzii Sanguine Bistriţa a anunţat, miercuri, că are nevoie de donatori de sânge cu grupele BIII Rh negativ, AII negativ, O negativ, ABIV negativ.

“La Centrul de Transfuzie întâlnim, mai nou, următoarea problemă. Vin mai mult doar cei ce donează cu dedicaţie adică doar pentru un anumit pacient, dar nu toţi pacienţii (accidentaţii din spitale sau cei care se vor opera) au aparţinători  de grupa sanguină respectivă. Noi trebuie să ajutăm pe toată lumea deci avem nevoie de donatori care vin să doneze, să ajute şi înţeleg implicarea în comunitatea donatorilor de sânge, adică să ajutăm cel puţin de două-trei ori pe an”, se arată într-un comunicat al Centrului de Transfuzii sanguine Bistriţa.

Iată câteva informaţii care vă pot ajuta să luaţi o decizie bună. Sângele dumneavoastră poate salva viaţa unei persoane care a suferit un accident rutier, poate face posibil un transplant, poate salva viaţa unei persoane cu arsuri grave sau a unui copil cu leucemie.

Sângele se reface ca volum imediat în cursul aceleiaşi zile, celular în maxim două săptămâni.

Pentru a dona trebuie să aveţi între 18 şi 50 de ani la prima donare şi 18-65 de ani donatorii fideli, o stare de sănătate bună şi să fiţi odihnit. Mai e necesară o adeverinţă medicală de la medicul de familie.

Înainte de o donare cu 48 de ore trebuie să nu fi consumat alcool. E importantă şi greutatea de peste 57 kg, să nu aveţi herpes, hepatită, TBC, malarie, să nu fiţi alergic sau sub tratament, să nu vă fi vaccinat în ultimele două săptămâni, să nu fiţi la menstruaţie şi să nu fi suferit vreo operaţie minoră în ultimele 3 luni sau majoră în ultimele 6 luni.

Trebuie să mâncaţi în dimineaţa recoltării şi să consumaţi cât mai multe lichide.

Pentru donarea de sânge primiţi şapte bonuri de masă în valoare totală de aproape 63 lei cu care vei putea face cumpărături în orice magazin care le acceptă. Mai beneficiaţi şi de următoarele analize gratuite: hepatită B şi C, HIV (SIDA), VDRL (Sifilis), hemoglobină, Grupa (A, B, 0, AB), Rh (D) şi primiţi o adeverinţă pentru reducere cu 50% a preţului pentru transportul în comun pe o lună. Mai aveţi dreptul şi la o zi liberă.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS