Actualitate

A fost aprobată înființarea Teatrului Municipal. Ioan Turc: Suntem hotărâți să investim în cultură

Cu câteva zile înainte să găzduiască Gala Premiilor UNITER, cel mai important eveniment cultural din ultimele trei decenii, potrivit primarului Ioan Turc, municipalitatea a dat undă verde înființării unui teatru profesionist în cadrul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” prin reorganizarea internă a acestuia.

Înainte ca aleșii să-și dea votul pentru noua organigramă, primarul Ioan Turc a explicat de ce a fost ales acest moment.

”Principala modificare se referă la constituirea unei structuri intitulată Teatru Municipal. Dorim să constituim cu adevărat un teatru la Bistrița. Ceea ce s-a întâmplat până acum, din punctul meu de vedere, este absolut nesatisfăcător. Cred că putem să beneficiem de experiența unor oameni de teatru excepționali, Radu Afrim sau Adrian Titieni, iar înființarea la Bistrița a unui teatru profesionist va acorda orașului o importanță culturală mai mare. Am ales acest moment nu întâmplător, ținând cont de faptul că, luni, va avea loc la Bistrița Gala Premiilor UNITER. Din punctul meu de vedere este cel mai important eveniment cultural pe care Bistrița îl găzduiește în ultimii 30 de ani. Așa că este cât se poate de bine fundamentată alegerea acestui moment ca și mesaj către comunitate că suntem hotărâți, Primărie, Consiliu Local, să investim în cultură”, a spus edilul.

Cu 20 de voturi din partea consilierilor locali, ”pentru” proiectul a fost adoptat.

Astfel, în baza acestei HCL, se va reorganiza Serviciul Programe Culturale, Serviciul Producție Artistică Profesionistă, organizat pe două compartimente: Compartimentul “Teatru de Proiecte” și Compartimentul “Ansamblul profesionist Cununa de pe Someș”. Mai precis, se va schimba denumirea Compartimentului “Teatru de Proiecte”, structură care are în prezent aprobate trei funcții contractuale de execuție, din Compartiment „Teatru de Proiecte” în Compartiment ”Teatru Municipal” care va avea 5 posturi pentru absolvenți cu studii superioare: un post de actor gradul I, un post de actor gradul II, un post de actor grad debutant, un post de inspector de specialitate, gradul IA și un post de consultant artistic gradul II.

Numărul total de posturi prevăzute în cadrul Centrului Cultural Municipal “George Coșbuc” Bistrița nu se va modifica doar se va diminua cu un post numărul de funcții contractuale de conducere, iar cel al funcțiilor contractuale de execuție se va majora cu un post.

La conferința de presă care a prefațat Gala Premiilor UNITER, Ioan Turc a afirmat: ”Vom avea teatru bun acasă. Vom da conținut cultural autentic Teatrului Municipal, printr-o strânsă și fructuoasă colaborare cu oameni de teatru excepționali proveniți din Bistrița, regizorul Radu Afrim, actorul Adrian Titieni. Avem stâlpi de sprijin extraordinari pentru ca acest demers să fie unul de succes. Avem acum cadrul legal, urmează angajări de actori, avem nevoie de logistică, de recuzită. Vom face aceste lucruri în perioada următoare. Vom avea un spectacol de debut la care lucrează Radu Afrim, va fi un spectacol care va convinge publicul bistrițean de utilitatea și de valoarea acestui proiect. Sala fostului Cinema 23 August este mult prea mică pentru teatru, eu o văd ca sală pentru teatru de păpuși, putem amenaja acolo un spațiu special. În perspectivă, cred că va trebui să investim într-o sală mare de spectacole. Palatul Culturii este o bijuterie arhitecturală, dar din punct de vedere funcțional nu mai răspunde cu adevărat unor provocări pentru organizarea unor spectacole de anvergură”.

Foto: arhivă

Etichete

28 comentarii

 • Asta e foarte bine. Avem un primar care joacă teatru toată ziua. E cam cabotin dar îi place tare mult să gesticuleze toată ziua, să declame cu emfază minciuni și banalități și să fie înconjurat de figuranți. Să spunem deci lucrurilor pe nume: Primăria Bistrița = Teatru Municipal!

 • Primaru are o minte foarte isteata cand spune ca vrea sa investeasca in cultura fara sa angajeze alte persoane… pentru ca si a dat seama cum arata un spectacol de teatru… care se joaca la bistrita de clasa politica atat la matineu cat si la dineu…. un spectacol ieftin transmis live la care poti rade la fel ca in operele lui caragiale….PRIMARU NOSTRU E UN VRAJITOR
  Conform dex vrajitor e unul care iti ia mintile pentru asi duce la bun sfarsit un alt plan…

 • Daca prin bistrita trece un convoi umanitar asai ca ti trece prin cap sa faci un azil de refugiati crezand ca aici e buricul pamantului?

 • Dacă nu se mărește numărul de angajați, cine joacă pe scenă?
  Avem de toate la Bistrița, Teatrul municipal era ultimul lucru care ne lipsea. Cine-l finanțează?
  Așa se cresc cheltuielile publice, de redus nici vorbă.

 • Iertati-ma, o asemenea abordare fata de un primar,inca nu am pomenit! Daca face ceva, nu-i bine….daca nu face, iara nu-i bine ! De ce face asa,de ce nu face asa…… Nu trebuia asta , trebuia altfel…..Ipocrizia,rautatea,misto-ul ,sunt in floare ! Stimabililor, apucati-va de politica, schimbati, dati-va peste cap, valorificati-va ideile marete….Abia astept sa va vad,desteptilor! A semenea comentarii de doi bani, nu mai vreau sa citesc !MNPop

  • …bine …in afara de parcul regal…sj asta doar ptr jniii….0,023%

  • Cum adica cum trebuie sa vorbim cu un primar?
   Daca a promis de n spemii de ori ceva si nu se realizeaza nimic , dd exemplu asfaltarea ce trebuia sa inceapa pe 1 martie si nici acum nu avem strazi reparate…CAM CUM TREBUIE SA VORBIM?
   daca e primar atunci trebie sa facem plecaciuni?
   Pentru mine e unil la fel care vine beat la servici, adica nu simte responsabilitatea SALARIULUI LUAT MOKA PE SPINAREA COLEGILOR MEI DE LA LEONII.
   ..sau poate gresesc si astept sugestiile dv..poate ii dati si un titlu nobiliar..de dxemplu ASFALTATORUL DE CARTON

  • Doctore te știam „HOHĂNȚOLĂRIST” nu PNL-ist! Dacă acum era primar un PSD-ist sunt sigur că înjurai și tu de mama focului, lăsai dracului „ipocrizia, răutatea și miștoul” și bagai niște plăcuțe suedeze. Așa că doctore te-am rugat și te mai rog o dată lasă politica, vezi-ți de „aristocrații” tăi că dacă te bagi în troacă te mănâncă porcii.

 • Toate bune si frumoase. Consiliul local a aprobat înființarea unui teatru profesionist la Bistrița , numai că greul deabia acum începe. Primarul Ioan Turc a constatat cu îngrijorare că sala fostului Cinema 23 August este prea mică pentru a găzdui un teatru , iar Palatul Culturii nu corespunde sub aspect functional pentru organizarea unor spectacole de anvergură.
  O solutie totusi există. Inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
  În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare si unele dependinte ale scenei ar putea fi recuperate si amenajate pentru a fi redate culturii Bistritei. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. Infelul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Si nu in ultimul rând, această recuperare culturală ar fi un semnal că demolarea in perioada comunistă a celor 173 de case din Piata Eminescu nu a fost făcută in zadar.

 • Nota 10 pentru comentariu domnule Iuliu.
  In rest regret că am votat acest primar, dezamăgirea vieți mele.
  Cum faci teatru fara angajării?
  S au sunt buni și cu studii medii?
  Sau consilieri locali sunt cei mai buni actori, i am văzut în ședințe, cat fariseism și minciună, ei sunt doar pentru unii, sa le fie bine . Când vor ceva înroșesc telefoanele.
  Sau făcut și se fac angajării cu nemiluita, undei restructurare și reorganizarea domnule primar?
  Așa înțelegeți dumneavoastră că se face, prin angajări de neamuri, pile, obligații?
  Domnule primar dacă nu ți plătești oameni care îți sunt slugii (așa sunt tratați) cu excepțiile cretuliene ramai doar cu pupincuriști și consilieri personali.
  Plătește i și pune i la treabă.
  Am judecat și eu până am aflat că mai mare salariu are un consilier personal care îi ține de urat primarului , când lipsește aceștia zburda, decât unul care chiar își face treabă conștiincios.
  Din fericire mai aveți și din ăștia, dar o să rămâneți cu gașca Zurli adica creteii, și consilieri personali.
  Ce faceți pentru salariații datorită cărora mai merge primăria?
  Toată lumea știe că v ați înconjurat de o sleata de obedienți și in rest potopul.
  Plătiți oameni și punetii la treabă, verificare, analiza, rapoarte de activitate.
  Nu va bateți joc de ei.
  De teatru avem mare nevoie dar de promisiunii ne am saturat, n aveți clădirea adaptata la astfel de activități, n aveți oameni.
  Doar va place sa vă lăudați, nu sunteți cu nimic mai bun decât Crețu și cozma.
  Parcă v am văzut în poza cu mister cozma prin ceva țării străine.
  Poate va da lecții.

  • Inteleg prietene ca tu esti angajat la primarie prin vreun birou…La cum scrii,cel mult la plantat panseluțe ai fi bun daca primarul ar lua madurile pe care le ceri.Asa ca ori pui mana pe gramatica si pe manualul de limba romana ori sa iți para bine ca nu te pun sefii sa scrii niste referate.

  • Eu am inteles perfect ce a vrut sa transmita dezamgitul…problems e ca asa a vrut sa para dar nici tu cum scrii nu prea ai facut referate la vremea ta…se lasa pauza dupa punct..si cine scrie stie…cand tu ramai un simplu caraus de mapa un fel de cknsilier petsonal…

  • Esti cel mai tare…Sigur ai speranțe ca intr-o zi o sa ajungi director dar nu pentru expertiză .Cel mai bine ar fi sa speli buda primarului de trei ori pe zi si o sa fii promovat.

 • Domnule Cichicean și mai cum … și altor miștocari…Aflati ca nu pup și nu am pupat funduri precum voi, nici pe vremea aialaltă, nici dupa, având o profesiune liberala! Nu ma mai interesează demult acest tip de politica atipica ce se practica aici! Am alte preocupari pe care probabil ca, nu le înțelegeți…. De aceea nu răspund mizeriilor pe care le scrieți, în același registru! Totusi, va este jenă sa va semnați cu numele din buletin? Trebuie sa fie foarte frustrant…. Va fac o marturisire: Sunt un om liber! Știți ce înseamnă? Și ma simt excelent! Va doresc, numai bine, MNPop

  • Domnule doctor, un om liber e cel ce in viata nu se ghideaza dupa preconceptii, fara doctrine, nu copiaza un stil de viata, nu are program pe usa, nu e adeptul unei religii, nu simte sa arate ca e liber…e liber si atat!
   E doar o parere a unui om ce a vrut sa fie liber.

 • Taranii comentaci nu merg la teatru, ci suduie primarul pe unde apuca.
  Bistrita nu a evoluat destul in 33 de ani decat cu mici exceptii adica la shoppingareala prin super- marketuri pline cu giorse de doi bani si multa mancare cu euri.
  Chiar ca anuntul cu TEATRUL a cazut ca o bomba ruseasca peste capul plin de cultura al celor mai multi cititori fara nume, chip si gust.

  • Aha! Acum propaganda „dă driapta” trâmbițează că cine nu e cu ei, cu Cotroceniul și SRI-ul e cu rușii și cu Putin. S-au actualizat micuții, s-au orientat geostrategic :)))
   Cât despre al nostru tov. Bălan, care e cult rău în cap cred că de la Academia Ștefan Ghiorghiu i se trage.

 • Common law, pai nici matale nu stai prea bine cu limba romana.
  Du te la casierie să ți iei banii.
  Atâtea comentarii negative, asta spune ceva și numai la acest articol.

  • La caseria de la care iei tu?Eu nu cred ca sunt academician,dar tu sau colegul tau care a facut comentariile respectuve au probleme cu gramatica elementara si cu compunerea unei fraze cursive.

  • Mai cooolon lraw…
   Despre ce gramatica vorbesti?
   …gramatica e pentru cei ce n au nimic a spune!!!

 • Dragi cititori, de luni, incep galele Uniter, la Palatul Culturii! Este o ocazie formidabila, rara, sa se întâmplă să ceva, în orașul Bistrița…. (care încă nu are un teatru) Acum, unii vor spune…. Uite, lingăul asta face propaganda….. Știți, de-a lungul timpului, am constatat cu amărăciune ca, metehnele staliniste încă trăiesc în capul unora, diversiunile si dezinformarea sunt la ele acasă, răutatea și invidia depășesc granițele bunului simt…. Anonimatul,confera curaj lasilor, delatorilor și hipofrenilor! Asadar, dragi cititori, elegant îmbrăcați, putem trai cateva zile, bucuriile vieții….. Cu respect, MNPop

  • Doctore..cand comentezi despre ce crezi si iti expui opinia e una …nu are nimeni treaba.Cand faci propaganda si incerci sa bagi pumnul in gura ,cu aere de superioritate ,celor care nu au aceleasi opinii ,o sa fii taxat de catre mai multi participanti la aceste discutii.Meritul pentru reusita unor actiuni culturale nu exal politrucilor ,ci al participantilor.Uite ,o dovada de bun simt a concetatenilor e faptul ca pana la urma au acceptat ca parcul municipal sa poarte numele regelui desi sunt foarte putini regalisti si acest fapt a fost hotarat de catre un cerc restrans.

 • Domnule doctor…consider ca inca nu intelegeti de ce toti va dau minusuri si trebuie sa va explic.
  Da, toti aia necultivati vrem teatru in Bistrita, poate nu pentru noi dar poate pentru nepoti. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa felicitam politicul hotarator de la primarie, deoarece mai sunt unii dintre noi care isi da seama ca e stire nefondata cunoscandu l pe primar si satui de clasa politica.
  Atata timp cat primarul isi adapa familia din banii mei am dreptul sa i cer socoteala oricand si oriunde.
  Si inca ceva….spuneti sa vreti sa fiti liber…DE CE TREBUIE SA TE IMBRACI ELEGANT CATEVA ZILE ? Ce sa aratati? Ca asta e sensul vietii sa astepti un spectacol de teatru ca sa te imbraci elegant?
  Hai sictir ipocrizie!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.