Actualitate Recomandări

A fost modernizat și ultimul tronson de drum de la Colibița, investiție de 12 mil. euro bani europeni

(FOTO-VIDEO) Lucrările de modernizare a tronsonului Colibița (intersecția cu Drumul Blajului) – Mița din DJ 172 D ”Poarta Transilvaniei”, în lungime de 6,5 km, au fost recepționate de conducerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Investiția pe tronsonul 2 din Lotul 1 s-a ridicat la 59.094.655 lei (11.962.480 euro) fonduri europene prin Programul Operațional Regional.

”Acest tronson cred că a avut cea mai mare dificultate în execuție dintre toate drumurile modernizate în județ pentru că terenul este extrem de instabil. Pentru prima dată în Bistrița-Năsăud au fost construite și trei viaducte”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

Încă o lucrare de anvergură din Poarta Transilvaniei a ajuns la final. Așadar, vă invităm până-n capătul lacului la Colibița, căci drumul este complet modernizat, reabilitat, cu trei viaducte pe o lungime de 277 metri și un peisaj de basm” – președintele CJ Radu Moldovan

Lucrările au constat în: structură rutieră cu îmbrăcăminte asfaltică, fundație din balast, s-au executat casete de extindere a platformei drumului unde partea carosabilă era mai mică de 6 metri. S-au executat lucrări de colectare și evacuare a apelor de suprafață și de infiltrație, respectiv: rigole triunghiulare pereate, rigole de acostament, drenuri longitudinale și transversale. Acolo unde au fost semnalate infiltrații de apă la adâncimi mari (5-9 m) s-au prevăzut drenuri de adâncime executate cu piloți secanți din material granular mărunt. De asemenea, în vederea descărcării apelor precum asigurarea continuității scurgerii acestora, s-au realizat lucrări de reparații la podețele existente și podețe noi tubulare și podețe noi din elemente prefabricate. S-au amenajat 35 de drumuri laterale pe o lungime de 10 m. S-au executat următoarele tipuri de consolidări de terasamente: zid de sprijin din beton armat de rambleu și debleu,  apărări de mal cu anrocamente și lucrări de consolidare cu piloți forați de diametru mare. S-au amenajat 1380 mp de trotuar pavat și s-a realizat 1 pod nou cu lungimea de 18,8 m. De asemenea, s-au executat 3 poduri (viaducte) noi peste zone cu alunecări de teren dificil de consolidat prin lucrări realizate doar în zona drumului: viaduct nr. 1 L = 65,40 m, viaduct nr. 2 L = 74,10 m și viaduct nr. 3 L = 138,80 m. Pentru siguranța circulației s-au realizat marcaje transversale și longitudinale, semnalizare rutieră prin indicatoare rutiere, borne kilometrice și hectometrice + parapete de siguranță (6,4 km).

Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

Lucrările au fost realizate de Dimex 2000 Company în asociere cu Electro-Ursa Servcom, proiectarea aparținând firmei Explan.

Celelalte tronsoane din DJ 172 D care ajung la Colibița au fost recepționate anii trecuți: Lotul 1, tronsonul 1 Mureșenii Bârgăului – Colibița (5,1 km) în octombrie 2017, iar Lotul 2 Prundu Bârgăului / int. cu DN 17 – Bistrița Bârgăului – Colibița (17,1 km) în octombrie 2019.

(Foto-Video: CJ BN)

10 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.