Actualitate

Atracțiile Serbărilor Bistriţei Medievale

ACTUALIZARE Ca în fiecare an la sfârşit de ”cireşar“, Cetatea Bistriţei reînvie animată de domniţe şi cavaleri, de trimbulinzi şi menestreli, de mari meşteri mari. Serbările Bistriţei Medievale 2015 au loc în acest weekend în centrul istoric al oraşului.

Animaţia cavalerească va fi lăsată în seama Paladinilor de Terra Medies, conduşi de Cavalerul Ioan de Siebenburgen şi a Ordinului Cavalerilor Lup, aflat sub porunca Marelui Lup Liviu Pancu. În miezul cetăţii, între meşterii de la Târgul Medieval îşi vor instala atelierele artistice bucureştenii de la Şcoala de Arte Medievale (Medieval Art), gata să îi iniţieze pe tineri în artele frumoase şi să-i îmbrace pe cei mai entuziaşti în straie medievale de cavaleri, domniţe sau patricieni.

Sâmbătă şi duminică străzile cetăţii vor fi cutreierate de Trimbulinzii din Sibiu, cu poveştile lor fantasmagorice, iar unul dintre ei va deveni însăşi întruchiparea legendarului paznic al Turnului, cel pus de bistriţeni să scruteze zările în căutarea duşmanului ascuns, gata să ne atace cetatea. Vieţuind de aproape cinci veacuri în Turn, paznicul va fi adus pe pământ de garda oraşului la porunca Judelui. Fabuloasa lui poveste se va încheia în mod fericit, nu înainte ca paznicul să-i privească în ochi pe bistriţeni şi să-i îndemne să fie ei înşişi paznici ai Turnului, pentru următorii cinci sute de ani!

Animaţia stradala va fi însufleţită de dansurile domniţelor de la Nosa, iar duminică seara bistriţenii le vor alege pe Domniţa Bistriţei, pe Domniţa inimilor, pe Domniţa… o, dar câte domniţe nu vor fi alese atunci!

Centrul German Bistriţa va găzdui vineri, de la ora 18.00 un concert de muzică cultă medievală cu cvartetul Huniadi Cantores.

Muzică medievală va răsuna de peste mări şi ţări din cimpoaiele  trupelor Bordó Sárkány (Ungaria) şi a Cimpoierilor din Transilvania, iar menestrelii veacului XXI,  balcanicii de la Popa Şapka vor închide cea de-a IX-a ediţie a festivalului medieval. Şi, cum bucuria înseamnă lumină, ne vor încânta cu jonglerii cu foc trupele Sirius şi Juggling (Cluj-Napoca).

Formaţia de dansuri săseşti Regenbogen a Forumului German Bistriţa, Teatrul de păpuşi „Alexandru Misiuga”, copiii costumati de Baby Party şi baladistul irlandez Pat O’Mahoney vor fi protagoniştii altor spectacole atrăgătoare din programul acestei ediţii a festivalului medieval.

Serbările Bistriţei Medievale 2015 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa şi al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Complexul Muzeal Judeţean.

”Fii tu însuţi un paznic al Turnului!”

Înainte de incendiul din 2008, în Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa se mai puteau vedea urme care sugerau că acolo au vieţuit cei ce aveau datoria de a scruta zările de dincolo de zidurile cetăţii, ca şi frescă de acoperişuri dinlăuntrul ei, pentru a semnala, trăgând clopotele, apropierea duşmanilor sau izbucnirea vreunui incendiu. Ei erau paznicii Turnului şi despre un asemenea paznic a scris şi Franz Karl Franchy în cartea sa ”Maurul şi turnul său” (apărută în anul 1941). Erau oameni care se identificau cu datoria încredinţată de locuitorii cetăţii şi tocmai de aceea bistriţenii au dorit să se păstreze ceva în Turn care să amintească de ei. 

Cu Paznicul Turnului se vor întâlni şi bistriţenii vremurilor de acum într-un scenariu istoric, la Serbările Bistriţei medievale 2015. Un personaj ce are în el toată istoria cetăţii şi care, după aproape 500 de ani petrecuţi în Turn, visează să îşi recapete dreptul de a trăi între concetăţenii săi. Este un personaj medieval fabulos, pe care vizitatorii Turnului îl vor putea întrezări în ceasurile în care el vă hotăra să îşi arate chipul, dar care va fi coborât între oameni la ordinul Judelui. Povestea sa este una cu cavaleri şi domniţe, cu demoni şi suflete pierdute, cu singurătate şi dragoste. Cine va învinge în lupta cu amintirile celor cinci veacuri de singurătate din Turn se va afla abia la sfârşit. Mesajul paznicului, adresat bistriţenilor de astăzi poate fi divulgat, însă, de pe acum: ”Fii tu însuţi un paznic al Turnului!”. Căci Cetatea Bistriţei va avea întotdeauna nevoie tine.

Paznicul Turnului din scenariul istoric al acestei ediții a festivalului medieval va fi întruchipat de un concitadin. Este vorba de Paul Bondane – actor profesionist originar din Bistriţa (absolvent actorie la Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu). În ultimii ani a jucat în producţiile Teatrului Naţional ”Radu Stanca” Sibiu, pe scene naţionale şi internaţionale, sub bagheta unor regizori şi coregrafi precum: Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Gigi Căciuleanu, Bogdan Sărătean, Bogdan Georgescu, etc.

Concert de muzică medievală şi renascentistă cu Huniadi Cantores

Centrul German Bistriţa si Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală vă invită să participaţi vineri, 26 iunie, ora 19.00, la un concert de muzică medievală şi renascentistă, cu grupul Huniadi Cantores. 

Înfiinţat în decembrie 2006 de către Mircea Goian, grupul urmăreşte să promoveze imaginea Castelului Corvinilor şi să popularizeze legende din istoria locului. Prin prezentarea de lucrări muzicale din perioada medievală şi a renaşterii, când şi viaţa la castel a avut o strălucire specială, Huniadi Cantores evidenţiază instrumentele vechi, istoria lor, modul de folosire şi cântecele care au fost scrise special pentru ele. Repertoriul Huniadi Cantores este prezentat publicului într-un aranjament realizat de către membrii grupului.  Cu concertul Huniadi Cantores, Casa Argintarului din Bistriţa iîş va întregi pentru o seară strălucirea redată de recenta sa reabilitare, cu un eveniment pe măsura prestigiului pe care îl are.

Componenţa grupului Huniadi Cantores este următoarea: Alin Bălescu – blockflöte sopran, alto, tenor, poket clarinet / Mihaela Galamboş – blockflöte sopran, alto, tenor / Dorin Savulescu – irish bouzouky, vocal, instrumente de percuţie / Mircea Goian – manager grup – viola da gamba, fidula.

În program: Playford (1651) – Hyde Park, Playford – Ghatering Peascods, Pierre Blondeau – Tourdion, Traditional – Ai vist lo lop, Alfonso al X-lea – Da che deus mamou, Tradicional Italian – Saltarello, Paddy O’Keefe – Slide, Old Hungarian Dances – Ungaresca s.a.

Spectacol cu foc Sirius

”Die Veneris”, adică ziua Zeiței Venus, este titlul spectacolului pirotehnic susținut de trupa Sirius vineri seară. Va fi o sărbătorire a Zeiței Venus (Afrodita, în mitologia greacă), zeița frumuseții, dragostei și fertilității. Die veneris încearcă să readucă în zilele noastre o parte din misticul de atunci, o piramidă muzicală în care elementele ambientale moderne se îmbină cu cele medievale, creând astfel o metamorfoză a preafrumoasei consoarte a Zeului Vulcan, zeul focului. 

Trimbulinzii (foto) – o prezenţă spectaculoasă pe străzile cetăţii 

Trupa de animatie stradala Trimbulinzii este o echipă specializată în teatru de stradă şi în story-telling. Are participări numeroase la festivaluri medievale şi de stradă din Sibiu, Cluj, Timişoara, Bucureşti, Alba-Iulia, Sebeş, Bistriţa. Este formată din actori profesionişti din Sibiu şi din Bucureşti, coordonată de regizorul Bogdan Sărătean.

Momentele artistice ale trupei sunt descoperite şi împrospătate în ateliere de creaţie şi în participări la diferite evenimente cu specific stradal. Ele se bazează pe elemente de pantomimă şi pe elemente vizuale puternice, punctate de pe margine de câte un povestitor. Publicul este de cele mai multe ori implicat în demersul artistic, elementul interactiv fiind cel care dă savoare trimbulinzilor.

Paladinii de Terra Medies

Un ordin printre ai cărui membrii veţi intâlni feţe cunoscute, îndelung încercate în cetatea Bistriţei de-a lungul anilor. S-au adunat acum sub un nou blazon pentru a servi dreptăţii şi a repune medievalul la locul de cinste cuvenit. Dansuri, lupte, toate acestea îi insufleţesc spre noi şi noi aventuri. Uniţi sub acelaşi motto, au pornit pe acest drum al renaşterii culturii medievale. În acest avânt al lor plin de viaţă, sunteți invitați să luaţi parte la aventurile lor, iar de vă va plăcea să rămâneţi printre cei care retrăiesc istoria.

Târgul medieval

Târgul amenajat pe pietonal aduce la Bistriţa peste 60 de expozanţi, oferta lor acoperind, practic, toate gusturile. Obiecte handmade, produse alimentare tradiţionale, obiecte de artă şi demonstraţii de măiestrie ce amintesc de mesteşugurile vechilor bresle bistriţene – iată cea mai sumară trecere în revistă a ofertei unor oameni, obişnuiţi ai festivalurilor medievale din Transilvania şi nu numai.

Atelierele Medieval Art, cu lecţii de mânuit spade şi pictură pe scuturi din lemn, atelier de ţesut pe gherghef, ateliere de olărit şi pictură pe ceramică, ateliere de pictură pe textile şi măşti şi altele. Aceste ateliere vor fi grupate în jurul scenei mici, din zona de mijloc a pietonalului.

Spectacolele cavalereşti

Vor fi susţinute în acest an de Paladinii de Terra Medies, cu al lor cavaler de onoare al Cetăţii Bistriţei Ioan de Siebenburgen şi de Ordinul Cavalerilor Lup, sub comanda Marelui Lup Liviu Pancu, cel care va trebui să strunească o ”haită” care ştie să mânuiască cu maiestrie armele din oţel călit. 

Concertele medievale

Vor fi susţinute în acest an de Cimpoierii din Transilvania şi Bordo Sarkany (Ungaria), trupă care revine la Bistriţa după 3 ani. Cele două trupe vor susţine concerte pe ambele scene ale festivalului şi vor anima sonor Parada medievală, ce se va desfăşura pe un traseu din centrul istoric sâmbătă, de la ora 18.00. Bistriţenii care doresc să se integreze în paradă sunt aşteptaţi cu drag, cu condiţia să fie costumaţi adecvat. 

Bătălia cu pungi cu apă

Aflată la a patra ediţie, este legată strâns de existenţa cetăţii din lemn, care va fi atacată de barbari duminică, după ora 18.00, şi va trebui apărată cu pieptul gol, dacă este nevoie. Când spadele şi suliţele vor tăcea, aruncate cât colo, prin aer vor zbura pungile cu apă spre căpăţânile adversarilor, prea înfierbântate de setea de cucerire a cetăţii. Bistriţenii care doresc să apere ei înşişi cetatea, mai cu seamă copiii, pot să facă acest lucru dacă vor veni de acasă cu propria muniţie (pungi cu apă, desigur). Dacă nu, vor avea organizatorii şi pentru ei ”muniţie” şi chiar mai mult, cu condiţia să se prezinte din timp la cortul de informaţii al Asociaţiei Bistriţa Medievală, de lângă scena mare.

Menestrelii veacului XXI

Vor fi în acest an muzicienii de la Popa Şapkă, o trupă cu un stil muzical electrizant, cu influenţe pop, ska, rock, reggae, punk, gipsy şi folk. Concertul lor va fi precedat de concursul Domniţa Bistriţei, în care vor fi văzute cele mai frumoase domniţe din cetate, pentru care cavalerii de pretutindeni şi-ar da viaţa, numai să le câştige inima! Trupa de actori Trimbulinzii, din Sibiu, teatrul de păpuşi ‘Alexandru Misiuga’ şi baladistul irlandez Pat O’Mahoney vor fi protagoniştii altor spectacole atrăgătoare din programul acestei ediţii a festivalului medieval. 

Ateliere de spadă şi creaţie artistică 

Ediţia din anul acesta a Serbărilor Bistriţei Medievale aduce ca noutate atelierele de creaţie pentru toate vârstele. Pe parcursul celor trei zile, persoanele dornice să experimenteze viaţa la cetate vor fi introduse în arta de mânuire a spadei sau vor putea realiza obiecte artizanale cu specific medieval. 

– Ateliere de mânuit spade şi pictură pe scuturi din lemn. Circensium Historiae îi provoacă pe copii şi adolescenţi să înveţe regulile luptei scenice cu spada medievală şi floreta, precum şi regulile cavalerismului, cu maestrul Aragorn (Coordonator: Marian „Aragorn” Simion, actor la Teatrul Logos, maestru de arme la Medieval Art. Asistent: Bogdan Gărgăriţă, din echipa Medieval Art).

Mici şi mari, vă invităm să păşiţi în povestea unor alte timpuri înveşmântaţi în straie dichisite, bogate şi pline de culoare, croite pentru domniţe şi curteni (Recuzita: Runa Petringenaru şi Maria Postea, Medieval Art)

Program atelier de mânuit spade: vineri ora 18, sâmbătă ora 10, duminică orele 10 şi 16. Participanţii vor fi organizaţi în grupuri de minim 4.

Atelierele de pictură pe scuturi din lemn se vor desfăşura pe tot parcursul festivalului în grupuri de minim 2 participanţi. Taxa de participare: 15 lei (incluzând materialele consumabile).

Atelier de ţesut pe gherghef, Carmen Tudoran – Berceni (PH). 8 copii participanţi vor putea realiza zgardane maramureşene, modele tradiţionale lucrate cu mărgele de nisip. Program atelier sâmbătă de la ora 10 şi 11, două serii de câte 4 copii.

Atelier de olărit şi pictură pe ceramică, Gavrilă Leonte Gavrilaş, olar din comuna Prundu Bârgăului, membru al Asociaţiei Meşterilor Populari şi Artizanilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud. Activităţi în cadrul atelierului de olărit: realizarea manuală de obiecte ceramice, tehnică dacică, crearea de vase ceramice cu ajutorul roţii olarului, decor tradiţional, crearea de personaje pe vasul ceramic. Program atelier: sâmbătă ora 10, maxim 12 participanţi.

Atelier quilling, Răzvan Stoian – Ploiești (PH). Quillingul (rularea fâşiilor de hârtie) este o artă care provine din Egiptul antic. Am reânviat această „artă” şi încercăm acum să insuflăm şi altora această îndemânare extrem de frumoasă. Program atelier: duminică între orele 10-12, maximum 12 participanţi.

Atelier de pictură pe textil şi măşti, Ramona Stanca Virtosu – Bucureşti. Sunt aşteptaţi copii între 5 şi 18 ani. Program atelier: duminică ora 10, maximum 12 participanţi. Taxa de participare: 20 lei (incluzând materialele consumabile).

Domnița Bistriței, ediția a VII-a

Șase-opt domnițe care candidează în a deveni aleasa Bistriței pe parcursul serilor de sâmbătă și duminică, 27 iunie respectiv 28 iunie, vor îmbrăca straie medievale. Câștigătoarea titlului de ”Domnița Bistriței” va fi cea care va întruni aprecierile juriului și ale publicului deopotrivă. Premiul cel mare constă într-o costumație medievalムoferită de Asociația Culturală Bistrița Medievală, pe care domnița aleasă și-o va confecționa după gustul propriu.

Dacă în anii precedenți acest spectacol s-a desfășurat sub formă de competiție, anul acesta fiecare domniță în parte va câștiga un titlu. Domnița inimilor, a curajului, a creației artistice, a îndemânării și iscusinței, a grației și eleganței, a muzicii și poeziei, a curajului și îndrăznelii, a gastronomiei sunt doar câteva din titlurile ce pot fi câștigate de domnițele participante. Însă numai una va fi desemnată domnița supremă, cea care  va îndeplini cel puțin trei din aceste calități pentru a-l putea cuceri pe Cavalerul din Turn.

Cârlionții în Cetatea Bistriței! Un eveniment de poveste medievală

Îmbracă-ți straiele de sărbătoare și vino să petrecem împreună la un adevărat eveniment de poveste medievală! Timp de 3 zile, pe pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița,  mămicile, bunicile și tinerele domnițe vor fi răsfățate, îngrijite și sfătuite cum să-și păstreze tinerețea și frumusețea de către Cârlionț, iar copii vor avea parte de jocuri și povești fermecate, arme și armuri și o mulțime de activități tematice. Tăticii și bunicii vor putea beneficia de tratamente speciale care îi vor transforma în adevărați nobili cavaleri. Așadar, noilocuitorii tărâmului Cârlionț vă invităm azi să faceți parte din magia acestui eveniment, unde orice om devine prinț, prințesă, rege, regină, domniță sau nobil cavaler.

AICI PROGRAMUL COMPLET

Foto: arhivă

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS