Timp de gândire

Adevărata forță de reacție rapidă a acestui județ

După izbucnirea războiului în Ucraina și declanșarea crizei refugiaților, forța de reacție rapidă a acestui județ nu a fost nici Armata, cu toate batalioanele ei, nici instituțiile statului conduse de oameni de pe stânga și de pe dreapta, uniți, vezi Doamne, pentru așa-zis binele nostru comun.

Forța de reacție rapidă care s-a organizat peste noapte este formată din câteva asociații conduse de femei. Îmi vin în minte trei nume fiindcă despre ele am tot scris în ultimele zile: Alina Pop de la Asociația OM, Diana Moldovan de la Asociația Impact și Alina Buhai de la Asociația ”Salvatorii sufletelor nimănui”, în jurul cărora au gravitat oamenii care au înțeles că, dacă e ceva de făcut în stare de urgență (nu declarată, ci reală), atunci trebuie făcut acum.

Aceste trei femei firave au luat legătura cu alte organizații din zone de graniță, au întrebat ce trebuie făcut, cum trebuie făcut și s-au mișcat precum niște albinuțe harnice care au simțit apropierea frigului războiului și au cărat în stupii lor oameni de valoare, donații, de toate.

Trântorii, fiindcă există și așa ceva în fiecare stup, au dormit.

Cine sunt trântorii? Acele instituții ale statului care au investit milioane de euro în site-uri care mai de care mai urâte și mai nefuncționale și care s-au dovedit a fi incapabile să creeze – la nevoie – o pagină dedicată acestei cauze pe care să găsim informații despre fiecare ONG implicat, cu adresă, cu număr de telefon, cu ce face și drege, pe care să avem o bază de date cu cei care vor să ajute. Au lăsat toată această responsabilitate în seama Facebook unde trebuie să cauți acul în carul cu fân.

Cum se pot crea pagini speciale de înscrieri pentru maratoane și concursuri de toate felurile, cred că se putea face una în care fiecare om care vrea să-și pună la dispoziție casa să scrie cum îl cheamă, cu ce se ocupă și unde poate fi contactat, altul care vrea să facă voluntariat prin implicare personală să scrie când este disponibil și când se poate conta efectiv pe el. Alt link putea duce spre nevoile la zi de donații. Adică se putea scrie așa: azi, 3 martie, este nevoie de 100 de pachete de șervețele, par exemple. Care cum a donat, să se scadă din cantitate ca să știe toată lumea să nu mai cumpere aiurea dacă există deja.

Se putea face puțină coordonare și organizare, dar nu s-a făcut nimic.

Se putea găsi un spațiu mare, o hală, în care să se adune toate donațiile, nu sedii de ONG-uri, care mai de care mai mici și mai greu de accesat. De exemplu, pe Alina Buhai am găsit-o cu greu pe centură, la Asociația OM teoretic nu poți ajunge cu mașina fiindcă are sediul pe pietonal. Pratic, ești obligat să încalci regula ca să descarci cantități mari din ce ai adus. Pentru ca să ajungi la Diana Moldovan, trebuie să cari baxuri pe scări la Sala Polivalentă.

Toate acestea puteau fi evitate prin găsirea unui spațiu la sol, într-o zonă accesibilă, unde se împărțeau corect responsabilitățile fiecăruia, se lucra organizat și se obțineau rezultate mai bune, cu oameni mai puțini care se roteau și nu erau obligați să lucreze fiecare până la epuizare.

De coordonat orice, la nevoie, se ocupă teoretic Instituția Prefectului. Practic nu am văzut nicio implicare. Zilele trecute, la întrebarea ”câți refugiați sunt în județ?”, Instituția Prefectului nu a putut răspunde. Pentru că nu știe. Plătim niște oameni cu salarii foarte mari ca să se uite la ce fac niște voluntari neplătiți.

Pe mine personal nu mă miră nimic. Așa se întâmplă când numești în niște funcții de acțiune niște retrași care nu mai înțeleg nimic din ce se întâmplă în viața celor activi. De când a fost numită echipa cea ”nouă” la Prefectură, așa cum am anticipat, a revenit la modă vechiul. Dacă nu ar fi nevoită să trimită niște informații despre Covid, Instituția Prefectului ar dormita cât e ziua de lungă și ne-ar reaminti că e cea mai inutilă structură a statului care merită desființată.

Al doilea subprefect pe care-l plătim inutil declara la numire: ”Vă asigur de bunele mele intenții, voi colabora cu dumneavoastră, instituțional, legal, dar vreau să mai spun că în viața mea privată am fost singurul care am luat decizii și nu există: nu se poate!”. Ba, uite că nu se poate e tot ce se poate. Dovada e că nu faceți nimic decât declarați și încasați (salarii, pensii și salarii, sporuri, etc).

Oricare dintre cele trei fete despre care v-am pomenit – nu am acordul niciuneia să spun asta, dar o spun că așa simt – ar fi tăcut și ar fi demonstrat că se poate. Voi, politrucii învechiți, faceți exact contrariul și sunteți cea mai lentă forță de reacție posibilă.

Ar fi demn, la vârsta voastră, să vă retrageți cu adevărat și să lăsați locul unor tineri care știu, pot și cu adevărat fac.

PS. Poate vă anunțați retragerea astăzi, la ora 14.00, când ați chemat ONG-urile la ”consfătuiri”, a treia zi după scripturi. În locul lor, nu v-aș onora cu prezența, v-aș lăsa să lânceziți când pe stânga, când pe dreapta, ca și guvernarea pe care o reprezentați.

22 comentarii

 • Așa este, aveți dreptate 100 %, ar trebui să se retragă și să facă loc oamenilor mai tineri cu putere de muncă. În astfel de situații ați putut vedea și dumneavoastră că tinerețea și curajul fac diferența. La noi numirile se fac pe alte principii, iar șefii partidelor nu doresc să promoveze oameni cu personalitate, ca nu cumva să crească mai mult decât ei. Prefectura a devenit o instituție inutilă prin numirea celor 3 personaje din vârful acesteia. Să ne ferească Dumnezeu de ceva rău, că ăștia nu sunt în stare de nimic.

  • Care tineri Valer? Peste doi ani la alegeri cei mai tineri candidați trebuie să fie Ioan Turc și Radu Moldovan. Restul… la cărat servieta și la pupat ghiulul. Aglomerația nu-i bună… de unde atâtea funcții?

  • La prefectură pute a azil. Nu se putea mai rău! Domnișoara bătrână terorizează angajații pentru satisfacerea orgoliului personal cu o plăcere sadică, în rest zero barat, moșul din păcate habar n-are de administrația publică, e plin de bani dar avea nevoie și de funcție publică tot pentru orgoliul personal. Amândoi ar trebui detașați la Techirghiol.
   Acesta este rezultatul blatului grețos dintre PSD și PNL. Felicitări! Nu se putea mai bine.

 • Statul și instituțiile sale inerte, incompetente, greoaie și, de foarte multe ori, sfidătoare cu oamenii știu să acționeze numai când e vorba de interesul lor. Din această acțiune nu prea aveau de câștigat. Și unde mai pui că nu sunt alegeri. Unde mai pui că era vorba de depunerea unui efort, de găsit idei și de pus osul la treabă. Și asta, gratis! Că, na, câștigul material nu mai era implicat. Ei trebuiau să facă și nu să primească. Credeți capabil statul, dar și pe ale sale instituții infinite să facă ceva benevol, dezinteresat și din care să nu obțină nimic? Să fim totuși serioși… Când a dovedit acest stat și instituțiile sale populate de tot felul de cozi de topor că menirea lor este cetățeanul și interesul public? Să nu fiu prea dur, de prea puține ori pentru a te baza pe sprijinul lor. Chiar și într-o situație-limită, așa cum e cea pe care o trăim cu toții. Aici, dacă vreți, nici măcar nu e discuția despre ce prevede fișa postului ori expertiza lor, ci trebuia să fie vorba de omenie, umanitate și empatie față de o situație extremă, în care, semenii noștri ucraineni au fost invadați de niște cotropitori teroriști. Încă odată se dovedește că, atât statul nostru, cât și ale sale inutile multiple instituții sunt degeaba, sunt numai pentru a satisface interesele clicii ce le populează și a celei de lângă aceasta, camarila de partid fsnist. Statul român și ale sale instituții se pricep numai la gargară, povestit, relatat ambiții, manipulat și propășirea jocurilor de interese subterane, poporul, interesul public și cetățeanul, vax, trec în plan secund. Nu au contat și nu vor conta vreodată. Și asta, să fim corecți, pentru că poporului nu-i pasă de ce face statul, pe cale de consecință, nici statului în ansamblul său, nu-i pasă de popor. Felicitări distinselor brave doamne, tuturor celor care au pus umărul la ajutorarea celor aflați în nevoie, tuturor celor ce o vor face de-acum încolo și tuturor celor care aleg mai presus de toate să fie oameni. A fi om în ziua de astăzi, e foarte mare lucru!

 • Stimata doamna Cristiana Sabau , intr-un stup (de albine) trantorii au o anumita utilizare . Cand nu mai este nevoie de ei , albinutele cele harnice se disperseaza de „dansii” in cel mai scurt timp. Politicienii , din care se selecteaza „trantorii societatii” nu pot fi eliminati usor pentru ca „albinute” , gen eroinele din articol , sunt pe zi ce trece tot mai putine. In aceste momente de cumpana pentru pacea mondiala acestia „actioneaza” ca in bancul cu ardeleanul casatorit (cu mireasa , ramasa fata mare) : Vreau , stiu si pot dar se intreaba , de ce ar fi asa mare graba ?!

  • Bine punctat!!! În calitate de președinte al unui ONG , știu știu exact cum stă treaba. Să te ferească Dumnezeu să fi nevoit să ceri autorităților sprijin în vederea obținerii unui spațiu, de exemplu, când tu alergi ca nebunul să faci și să ajuți gratuit oameni pe care chiar ei ar trebui să i ajute. Recent mi a răspuns primăria că:1.nu există spații disponibile.2 trebuie depusă documentație stufoasă și așteptat muuult…3.”trebuie să plătiți,nu putem da de gratis”. Serios?? Nu vă este rușine, mă?! Vrem doar să facem ce nu faceți voi puturoșii plătiți din banii noștri! Iar voi în loc de mulțumire ne tratați ca pe hoți?! Rușine să vă fie!!

 • Tot vrea primaria sa darame fosta centrala termica, ar putea acolo sa amenajeze/ construiasca o cladire care sa adaposteasca si sa isi desfasoare activitatea ONG-uri care intradevar fac ceva pentru semenii nostrii mai putin norocosi. In apropriere ar fi si DGASPC cu care aceste ONG-uri ar putea colabora. Asta ca sa nu le vina vreo idee sa vanda sau sa faca tot felul de centre si incubatoare sau mai stiu eu ce bazaconie fara nicio utilitate, dar care papa bani de la buget intr-o veselie.

  • Asa este Bobule draga dar șpagă pe ce se ma ia? Tu crezi ca averile se fac ușor?

 • Am mai spus aici, e nevoie urgenta de o reorganizare teritoriala. Consiliile judetene si prefecturile sunt inutile.Nu avem nevoie decat de primarii si eventual de o regiune.
  Dar asta nu se poate realiza cu politicieni. Ei sunt cei mai loviti si se vor opune cu inversunare. Numai reprezentantii societatii civile pot sa asigure masa critica in Parlament care sa duca la o astfel de masura. Asa ca, poate in viitor, respectivele doamne care s-au implicat admirabil in aceasta actiune vor mai face un efort si ne vor reprezenta pe noi cetatenii intr-o viitoare actiune de reformare a statului.

 • Oamenii de stânga care conduc instituțiile Statului erau la mare distanță, cheltuind sume exorbitante în concedii cu familia și prietenii în paradisuri exotice.

  • Dragă Alexandru:
   oamenii așa-ziși de stânga, la noi, ce să vezi, ăia care mor de grija ălor mulți, cei care-și rup chimeșa din spate de mila și grija ălora săraci în fiecare seară, evident, la televiziunile de casă, ălea plătite din taxele și impozitele noastre, sunt cei mai mari bogătani, trăiesc în lux și posedă niște averi la care săracii și naivii pe care-i prostesc nici nu pot visa, nici nu și le imaginează, darămite să viseze la ele. Uitați-vă doar ce bogății au cei de stânga, inși care au activat doar în politică și care au beneficiat numai de funcții publice și de sinecurile asociate acestora, iar pe urmă, la o analiză la rece, spuneți-ne dacă mai sunt de stânga sau nu. Poate de stânga în privința poziționării la judecata de apoi, așa da! Credeți că cele două tumori maligne s-au unificat pentru binele public? hai să fim serioși!… Cine crede o astfel de abureală, fie e dintre ai lor, fie are întuneric total în tărtăcuță, fie e de o naivitate sublimă! Băieții și-au dat mâna pentru ei, pentru interesele lor, pentru propășirea clicilor de lângă ei și pentru a fura împreună și, mult mai important și pervers, pentru a nu se mai acuza unii pe alții cu furtul, așa împart prada pe jumătate, toată lumea e fericită, iar populimea o mai mușcă odată! Aceste năpârci fsniste pot fi înlăturate și aruncate la gunoi numai de către popor, așa cum teroristul de la moscova poate fi înlăturat numai de popor! Cât timp poporul tace și înghite toate mizeriile servite, consimte, este complice și merită să aibă exact ceea ce are! De regulă, orice popor are exact ceea pentru ce luptă să aibă, iar România are fsn pentru că atât a dorit și dorește să aibă!

  • Institutia Prefectului este practic inexistenta,cei care o conduc sunt depășiți si fara idei,ar trebui sa-si dea demisia cat mai urgent!

  • Instituțiile de care pomenești, sunt instituțiile de represiune: SRI-SIE-STS-SPP împreună cu armata de judecători și procurori ! Aici sunt salarii enorme. Restul bugetarilor au salarii sub 3000 lei.

 • Înrebați Autoritățile ce măsuri au luat pentru pregatirea populației în caz de dezastre.S-au inventariat si se cunosc adăposturile civile,câte și unde se află acestea? S-au verificat și ,igienizat? S-au evacuat si eliberat de murături și alte lucruri depozitate cele transformate in beciuri de apartamente? Consider că rebuie sa luăm exemplul altor state europene care deja fac asta .Locuitorii acestui oraș merită să fie informați ce să facă și în ce direcție să o ia în caz de necaz. Felicitări ONG-urilor și celor implicați.

  • Ce nume au putut sa aleaga, sa nu iti fie usor sa il gasesti!
   Si merge site-ul? Eu nu il pot accesa. Ca orice lucru facut de statul roman sa te ajute si care binenteles numai asta nu face.

  • Acuma am vazut si eu ca merge, mai devreme avea eroare. Am incercat si de pe telefon si de pe calculator cu internet fix si nu mergea. Probabil au incercat mai multi sa-l acceseze si s-a blocat, desi nu ar fi normal sa se intample asta.

 • Ce stat vedeti voi?Eventual o parodie de stat.Noua ni se prabusesc vechiturile de avioane pe aratura si dupa aia mor si cei trimisi sa i caute.Ni se spune dupa aia la U.M de stiri de catre coloneii sub acoperire ca tehnica salvatorilor nu a putut inainta pe aratura si salvatorii au fost, citez ,,nevoiti sa mearga pe jos cativa kilometri” . Ne poate apuca mila ca si au stricat pedichiurile.Intre timp presedintele si primul ministru se bat cu pumnii in piept pe la reuniuni internationale,ce comandament de lupta am constituit noi iar aristrocratia bugetara si capusele politice isi vad mai departe de incasat pensii speciale si bani cu nemiluita.Asa ca fiti pregatiti ca urmeaza niste taxe noi sa sustinem 2,5 la suta la aparare care vor intra direct in soldele si pensiile de serviciu ale esentialilor si specialilor.

 • Că statul este în disoluție, ne-o zicea nea nelu, că este securist, ne-a zis nea emil, că este mafiot, ne-a confirmat petrov turnătorul, bine și jucătorul de golf iohăniță, ne zice că avem un stat eșuat…păi bine mă vandralăilor, eu nea Ion l-am condus? În schimb sunt convins că mulți escroci se vor camufla și sub umbrela ONG-urilor și vor strânge bani cu mapa, cum fac prin față pe la Dedeman și supermarketuri, sau din casă-n casă. Doar că nu vor mai zice că strâng bani pt o fetiță bolnavă, ci că strâng pt copiii din Ucraina. În rest, că de fiecare dată punct ochit, punct lovit pt ziarul nostru preferat condus de doamna profesoară
  PĂREREA MEA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS