Recomandări Timp de gândire

Când suntem prea furați … de peisaj

Cum e posibil ca o firmă de construcții înființată în urmă cu peste un deceniu, care face lucrări importante pentru statul român de zeci, poate chiar sute de milioane de euro, să ridice de la zero un hotel de patru stele la Colibița – în epoca post-Colectiv – fără să-l echipeze corespunzător cu cele necesare pentru a face față cu brio în caz de incendiu?

În iulie 2021, hotelul a fost inaugurat în prezența autorităților care i-au acordat și o diplomă investitorului pentru ”fabuloasa” (descriere din Booking) sa construcție cu vedere la lac. Timp de aproape un an, în care s-au ținut petreceri, s-a înotat în piscină și s-a patinat de zor, doar un text afișat la intrare a scutit administratorii de o amendă usturătoare pe care o meritau din plin, cât să învețe o lecție și să fie un exemplu pentru cei care ar mai îndrăzni să le urmeze exemplul. Au lipit pe o bucată de hârtie textul salvator ”Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu” și au încasat, în sezon estival, 800 de lei pe cameră/noapte (și chiar 1200 de lei anul trecut -n.a.). Evaluarea e ”excepțională” în opinia altor turiști, dar situația în sine revoltătoare, ba chiar strigătoare la cer.

Pentru că, înainte de orice peisaj, de orice priveliște naturală sau artificial creată să ne fure atenția, ceea ce trebuie să conteze pentru orice om care scoate bani din buzunare și-i predă unui afacerist în turism ar trebui să fie viața și sănătatea proprie. Iar dacă turistul, în ignoranța lui sau poate bunul simț, nu ia actele hotelierului la control înainte să-i vireze banii, dimpotrivă presupune că acesta îl cazează pentru că are totul în regulă, atunci măcar cei pe care-i plătim cu salarii mari ar trebui să-și facă datoria așa cum se cuvine. Timp de un an, cel puțin în cazul ”Panoramic” Colibița, nu au făcut-o. Întrebarea este acum: în câte alte cazuri au tăcut, au închis ochii și au ciocnit cupele cu șampanie?

Este îmbucurător că nu s-a întâmplat nicio tragedie până acum în hotelul ”fabulos/excepțional” de la munte, dar putea să se întâmple pentru că acolo unde se gătește, se chefuiește, se etc., focul este prezent și orice scânteie poate declanșa un adevărat dezastru. Dincolo de viețile puse în pericol, de năuceala care se creează chiar dacă apare o dâră de fum pe un hol (am văzut ce s-a petrecut la Colectiv), costurile pentru salvarea vieților și bunurilor le suportă tot omul de rând, nu investitorul care a scris pe ușă că ”nu are autorizație”. Pentru că serviciile de urgență, de la ambulanțe, la mașini de stingere a incendiilor și elicoptere și spitale, toate sunt plătite cu bani publici, din taxele și impozitele achitate de cetățeni.

O să mi se spună că, în caz de dezastru, factura merge la cel care și-a asumat răspunderea, dar, chiar dacă ar fi așa, nu mai contează. Știm că șmecherii nu plătesc, ei apelează la firme de avocați, găsesc alți vinovați. Cât a durat până când au fost pedepsiți vinovații pentru tragedia de la Colectiv? Ni s-a părut că o veșnicie și, oricum, familiile care au pierdut pe cineva în incendiul respectiv cu pierderea au rămas.

Pe mine mă revoltă această situație pentru că nu vorbim de nea Vasile care a venit și el cu niște bani din străinătate și a ridicat o casă la Colibița pe care a numit-o hotel și, în ignoranța lui, nu știa că-i trebuia aia și aia, și aia ca să funcționeze. Vorbim despre o firmă de construcții, abonată la contracte cu statul, care ne invită luni să vedem magistrala lucrare de reabilitare a clădirii vechiului Tribunal unde vor învăța studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca, o firmă despre care vom auzi numai cuvinte de laudă, care lucrează după proiecte pentru că altfel nu i s-ar deconta lucrările cu bani publici, naționali sau europeni.

Această firmă NU AVEA CUM să nu știe ce trebuie să facă atunci când ridică un hotel. Dacă a știut și nu a vrut să facă, dacă i s-a permis să deschidă poarta chiar și așa, afișând un text fără valoare, dacă i s-au acordat diplome și s-au ciocnit cupe de șampanie pentru acoperirea ilegalității, este cu atât mai grav.

Sezonul estival bate la ușă și cred că ar fi de maxim interes public să vedem afișată undeva, pe site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, lista unităților de cazare aflate în aceeași situație ca să știe tot omul care vrea să se relaxeze dacă nu cumva riscă să plătească sejurul cu propria viață și/sau sănătate, nu doar cu bani sau vouchere de vacanță.

15 comentarii

  • Cu aceași hârtie în geam funcționează o grămadă de spații unde găsești multă lume. Nu știu ce „dotări standard” sunt necesare în fiecare caz, însă aproape mereu cheltuieli minime și profit maxim primează. Nu e nicio mirare. Instituțiile statului trebuie să-și facă treabă. Noi putem să nu intrăm unde o hârtie ne spune că practic s-ar putea să nu fi in siguranță în caz de necaz.

  • E f bine ca scoateti mizeria isu si din bn .
    Imperiul leilor e haita lupilor in bistrita pentfu firmele ABONATE LA BANII STATULUI.
    Cum p…… mea firmele abonate la banii statului in 5 ani sunt incadrate la FIRME CARE AU REUSIT IN AFACERI si fac achizitii si investitii de zeci de milioane de euro la care in strainatate le trebuie doua generatii??????
    Aici sunt alaturate si alte firme (…) pentru care lucreaza firme subcontractiare ce nu sunt evidentiate in documentele de licitatie . Aceste firme care sunt la a treia subcontractare la preturi de 3 ori mai mici inregistreaza profituri care te fac sa te gandesti CATI BANI SUG FIRMELE CARE AU CASTIGAT LUCITATIA. cum sa nu faci paradise, dracule, cljnici medicale…FIRME ABKNATE LA BUGETUL TARII. (comentariu editat întrucât înșiruiți nume de firme fără să prezentați dovezi de pe urma cărora să reiasă că merită trecute pe o listă neagră).

    • Sunt cele cunoscute de pe saiturile sau santurile publice din rebrisoara, livezile, lunca ilvei , spitalul ginecoligic, maieru,

    • Cu mult talent prezentați teme de mare interes. Nu sunt din județul d.stră ,dar m-a uns la inimă modul în care știți să prezentați situațiii pe care le trăim pe tot cuprinsul țării. Am început să vă urmăresc și alte articole semnate și publicate pentru că pur și simplu sunt excepțional de frumos realizate. Sincere felicitări de la un simplu cititor!

  • Dar in cazul magazinelor MARILOR RITEILERI , oare cum de s-au perpetuat asemenea situatii si nu s-au sesizat „organele”? Or fi oare tot „constructorii” de vina? Nu doamna draga , de vina sunt obiceiurile locului caracterizate (cum altfel) prin celebra butada romaneasca „merge si asa!”. Ei , cand nu mai merge , o sa vedem ce vom face…etc.etc. Noi sa fim sanatosi!

  • Pentru că un România se poate…
    Da, in ,,jungla” asta e posibil orice, orice.
    Cu corupția în continuă dezvoltare și cu lucrurile atât de bine puse la punct va fi nevoie de câteva generații să ajungem într-un punct ,,zero” …
    O zi bună!

  • Oare școlile au autorizații? Acolo oare nu e o zona foarte sensibilă, oare de ce încercați sa discreditați ceea ce nu va leagă ca și afinități politice? Ar trebui sa apreciați faptul ca in județ există locații de asemenea anvergura și care implicit aduce turiști, deci bani la bugetul statului. Împroșcați aiurea cu noroi, oare pentru faptul ca nu vi se acorda bani pentru a promova acest loc minunat?!

    • Școlile fără autorizații au fost construite de când lumea și e greu, adesea imposibil să le aduci la standardele actuale fără să le dărâmi și să le faci la loc. Acest hotel a fost construit, conform declarațiilor făcute de investitori, în câteva luni și inaugurat în 2021, după ce au ars niște oameni nevinovați la Colectiv, eveniment care a dat de gândit și a ridicat standardele în materie de securitate la incendiu. De cine a fost construit? De o firmă care știe ce legislație are România – altfel nu putea reabilita clădirea Universității Tehnice, nu putea ridica niciun fel de construcții publice sau private – dar care a driblat legea pentru că i s-a permis. Aici e gravitatea acestei situații în cazul în care nu ați perceput-o. În ce privește faptul că aduce bani la buget, nu știm câți aduce, nu am văzut nicio situație financiară din care să reiasă acest lucru. Dacă prezentarea unui adevăr înseamnă ”împroșcare cu noroi”, atunci înseamnă că suntem departe rău de tot de o viață normală pe care ne-o dorim în această țară.
      Pe mine personal nu mă deranjează faptul că un hotel funcționează așa pentru că, repet, i s-a permis, ci faptul că cineva îi permite acest lucru știind ce s-a întâmplat la Colectiv. Alte speculații sunt doar în mintea dumneavoastră.

  • Daca se intampla ceva si nu erau victime dintre speciali,esentiali si politruci , doar fraieri de astia care pot plati taxe,justitia cu gandul la pensia speciala ,i ar fi mangaiat pe patroni si pe spagarii numiti functionarii statului cu pedepse simbolice…Cu totul alta situatie daca vreo beizadea ar fi patit ceva…Atunci mobilizare a institutiilor.Atunci ,sa vedeti statul de drept. La Colectiv pentru 65 de morti si alte zeci de mutilati pe viata fiecare pedeapsa trebuia sa fie de la 20 de ani in sus fara reduceri.

  • Va felicit, Cristiana Sabau, pentru curajul de a spune adevaruri despre modul in care opereaza unii considerati mari investitori. Si ei, ca si cetateanul obisnuit, trebuie sa respecte reguli atunci cand construiesc un hotel, un magazin ori o casa. Cei care au obligatia sa verifice, sunt vreodata verificati? Sau doar cand se intampla tragedii?! Asteptam un punct de vedere al celor vizati.

  • nu constructorii stabilesc asta! ei construiesc. Cei care au dat autorizatia de constructie fara aviz la incendiu este vinovat. Constructorul face ce are in contract de facut, nu sa il lamureasca pe beneficiar ca trebuie si altceva. El este executant in contract. Autorizatia de functionare si de constructie sunt cele interesant de vazut cum s-au dat!

    • Doar că aici proprietarul e și executant, deci nu are nicio scuză. Statul, nici el. Avem ”n” instituții de control, de la Inspecția în Construcții ca instituție de sine stătătoare, la Disciplina în Construcții de pe lângă primării, la tot felul de alte instituții, că nu le mai știm numele și numărul. Se prezintă toate dacă e vreun chioșc al cuiva care deranjează. Dau amenzi după amenzi. În acest caz, poate erau ocupate toate cu alegerea ținutelor de bal pentru seara inaugurării.

  • As vrea sa mergeti la nou renovatul spital de pe Alba Iulia si sa vedeti marea lucrare. Televizor in camera pe perete dar nu ai nici o priza in care sa il alimentezi !!!
    Sic !!!😱

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS