Recomandări Timp de gândire

Ajunge, domnule George Avram!

Domnul viceprimar George Avram, „luptător cu rol determinat în victoria Revoluţiei române”, a urcat la volanul maşinii de serviciu într-o stare de înverzit fioala. „Asta e treaba, i se poate întâmpla oricui!”, mi-a spus când l-am întrebat de ce a făcut lucrul acesta. Urâtă treabă, i-aş răspunde, adăugând că nu i se poate întâmpla chiar oricui decât unei categorii aparte de iresponsabili din cauza cărora adesea mor oameni nevinovaţi. Trebuie să gândeşti extrem de puţin înspre deloc să urci la volan beat ştiind foarte bine că toate simţurile sunt afectate, că nu mai vezi, nu mai auzi şi nu mai reacţionezi ca un om deplin lucid. Pe de altă parte, ştiut fiind faptul că nu e singurul care gândeşte aşa probabil mulţi vor spune ca şi el: ce mare scofală? O să vă explic eu de ce e.

În primul rând, domnul viceprimar George Avram e un oficial la statului român, o persoană aleasă să ne reprezinte pe noi, bistriţenii, în Consiliul Local, să ia decizii pentru noi, cele mai bune dacă se poate. Mai mult, dânsul este şi viceprimar, adică se află în fruntea oraşului de câte ori lipseşte primarul, e omul de bază al acestuia, un personaj în mâinile căruia ne încredinţăm la o adică destinul. Eu, cel puţin, nu am deloc încredere în judecata unui om care, de bună voie şi nesilit de nimeni, aflându-se la doar câteva străzi depărtare de casă, decide totuşi să urce băut la volan şi să conducă. Dimpotrivă, cred că persoanele de felul acesta reprezintă un pericol pentru ei înşişi şi pentru noi toţi întrucât sunt nişte posibili infractori care se plimbă nestingheriţi, iar într-o ţară normală ar merge la psiholog să facă şedinţe de terapie în cele câteva luni în care nu ar avea voie să se atingă de volan şi pedale. Abia după ce ar afla sursa iresponsabilităţii şi ar lucra la cauzele ei, ar mai avea voie să dea examen. Aşa se întâmplă în Germania, de pildă, unde niciun şofer de tipul acesta nu îşi revendică permisul a doua zi ca şi cum i s-ar fi făcut o mare nedreptate. Dacă nu poate singur să înţeleagă că are o mare problemă, e ajutat în şedinţe de terapie atâtea câte e nevoie. Nu dă telefoane a doua zi să-şi pună pile să se programeze cât mai repede la examen.

Pe de altă parte, având în vedere că George Avram e mai mult decât o persoană oarecare, ci un om cu funcţie în acest oraş, eu cred că urcatul la volan băut nu e o întâmplare, ci o obişnuinţă de pe vremea când comisarii de tristă amintire Ovidiu Mureşan şi Roberto Hasnăş interveneau rapid dacă autoturismele celor cu funcţii erau oprite din greşeală de vreun echipaj rutier. Aşa cum se ştie din stenograme, şefii IPJ de atunci îi pedepseau aspru pe agenţii care au îndrăznit aşa o „infracţiune” şi îi sunau a doua zi pe turmentaţii deranjaţi în trafic să-şi ceară scuze. Nici nu e de mirare că George Avram, de opt ani viceprimar, e deţinătorul mentalităţii de tipul „sunt deasupra celorlalţi, mie mi se cuvine orice, legea e pentru alţii”. Omul e un personaj din vechea gardă care a intrat în politică pentru propriile beneficii şi cel mult ale altora din juru-i. Dovadă e că nu a lăsat nimic vizibil în societate în cei opt ani când a fost „umbra” primarului. În schimb, a dobândit teren gratuit de la primărie, şi-a ridicat o vilă, şi-a extins parcul auto ca să vadă toată suflarea oraşului că nu mai e şeful măturătorilor de la Codrişor, ci ditamai omul doi din administraţie.

Dacă tot veni vorba de vechea gardă, îmi amintesc şi acum ce fel de politică făcea George Avram. Pe vremea când PSD se căznea să pună mâna pe Primăria Bistriţa, într-un an electoral, două figuri apăreau pe camerele de luat vederi ale municipalităţii în timp ce decupau, noaptea, afişele electorale cu primarul de atunci Vasile Moldovan. Una îi aparţinea viceprimarului de acum, specializat în împărţit noaptea pungi cu alimente măturătorilor ca să nu uite pe cine să pună ştampila la ivirea zorilor. Acestea sunt fişierele din memoria mea de ziarist în care apare numele şi figura lui George Avram, plus o mega suspiciune legată de ce s-a întâmplat în 2008 cu marele incendiu de la Biserica Evanghelică. Nu s-a dovedit nimic, e adevărat, aşa că va trebui să ne mulţumim cu frântura de adevăr potrivit căreia nişte copii s-au jucat cu focul exact înainte de alegeri.

Al doilea aspect pe care vreau să-l avem în vedere atunci când judecăm acest caz este că viceprimarul conducea maşina de serviciu. Am arătat de nenumărate ori că acest autoturism cumpărat din taxele şi impozitele plătite de noi e folosit de George Avram pe post de maşină numai bună de băgat în şanţ la orice oră din zi şi din noapte. Loganul BN 05 BIS face curse regulate între Primăria Bistriţa şi cartierul Subcetate unde locuieşte viceprimarul. Îl văd uneori pe şofer stând cu orele în faţa casei şi aşteptându-şi şeful. Ce face toată ziua acasă, mi-e foarte greu să vă spun. Ce pot însă afirma cu certitudine este că noi toţi, plătitorii de taxe la stat, suportăm din banii noştri de la cauciucuri, la asigurare şi carburant, iar oamenii aceştia din administraţie îşi bat joc de banii noştri în fiecare zi. Dacă ar fi maşinile lor personale, vă garantez că ar avea mai multă grijă de ele, fiind însă „de serviciu” le pot conduce beţi, le pot băga în şanţuri. Că fac zi de zi curse pe ruta casă-serviciu e una, mai grav e că merg cu ele la vânătoare, la schi în Austria şi pe unde vor muşchii lor, deşi scopul cu care le-a fost dată în folosinţă o maşină este acela de a-i ajuta în exerciţiul public. Numai că – ce să vezi?- exact asta nu fac.

Domnul viceprimar George Avram a fost decorat de curând de preşedintele Iohannis cu tiltul de „luptător cu rol determinat în victoria Revoluţiei”. Ce frumos sună acest titlu şi ce puţin demn este el de recunoştinţa noastră a tuturor. Nu sunt în măsură să dau sfaturi nimănui, dar îi voi aminti un gând care mi-a marcat viaţa după ce l-am auzit de la alţii mai înţelepţi ca mine: „când ai fost proclamat rege, nu te mai poţi comporta ca un sclav”.

Nu îi voi cere demisia domnului viceprimar fiindcă demisia e un act de onoare, nu trebuie să ţi-o ceară nimeni, tu eşti cel care o depui dacă realizezi ce prostie ai făcut, cât de mult ai dezamăgit. Domnul viceprimar nu numai că nu realizează lucrurile acestea pentru care un om de bun simţ nici nu ar mai ieşi din casă de ruşine, nu are nici regrete, crede că e normal ce s-a întâmplat şi că doar a avut puţin ghinion fiindcă i-a ieşit Poliţia în drum.

Îi cer, în schimb, să nu mai candideze, să refuze să mai apară pe vreo listă. Aşa ar face un „luptător cu rol determinant”, s-ar purta ca un rege, ar admite că i-a ajuns, aşa cum şi nouă ne-au ajuns cei opt ani în care el a stat de-a dreapta celui ce conduce oraşul. Subliniez „a stat”! Probabil că, din foarte mult bun simţ, colegii lui nu vor îndrăzni să-i spună să se retragă ştiut fiind că a avut un an greu, însă are el ocazia să refuze politicos orice ofertă de candidatură.

Măcar în ceasul al 12-lea poate fi un fel de erou şi nu un profitor de pe urma Revoluţiei la care a participat.

37 comentarii

 • E adevarat ca toti mai gresim dar de data aceasta politistul si-a facut datoria incurajat probabil de precedentul creeat de Godina la Brasov si sprijinit de superiorii lui sa-si faca datoria
  Felicitari domnule politist!
  Nimeni nu o sa-si permita dupa aceasta „intamplare” sa mai sune pe cineva

 • Permisul viceprimarului a fost reţinut. Aceasta este realitatea de la care porneşte discuţia, nu de la presupunerile dvs. Deocamdată nu am primit un răspuns oficial de la Poliţie să aflăm pentru ce alcoolemie. Noi avem informaţii că ar fi undeva în zona dosarului penal. Vedem ce ne spun cifrele oficiale. De îndată ce le vom avea, vom face publice şi aceste informaţii.
  Pe de altă parte, dacă dumneavoastră vreţi să fiţi reprezentaţi de modelul politic Gabriel Oprea care era mergea la restaurant în coloană oficială, ce să mai zic? Înseamnă că nişte tineri nevinovaţi au murit degeaba la Revoluţie pentru ca nişte „vaşnici luptători” pentru aşa-zisul ei triumf să-şi bată joc de bunurile publice, de legile statului şi de noi toţi. Eu zic să-i facem şi o statuie domnului George Avram. Nu vreţi mai bine aşa?

  • Tu ai vrea ca masina cumparata din banii tai sa o imprumuti unui vecin care miroase a bautura indiferent cat a baut?????

  • Mai mare statuie care i-a facut-o ” POLITISTUL” lui GEORGE cred ca nu-i trebuie FACUTA. Felicitari politistului si trebui facut public doamna ziarista,ca merita .MARE CURAJ SI DEMNITATE A AVUT.

 • sincer toti gresim asa ca nu cred ca trebuie sa facem o tragedie,sant lucruri mult mai grave la unii pe care ai sustinem sau nu la aceste alegeri si ar trebuii sa fim mai modesti

  • E problema dumneavoastră pe cine susţineţi. E datoria mea să prezint realitatea şi să prezint unghiurile din care merită judecată o astfel de cauză.

  • Marius dacă Avram era implicat intr-un accident iar în acel accident mureau soția ta sau copii tai sau rude sau prieteni cu siguranță comentariul tău ar fi fost altul!

 • Îi sugerați lui George Avram să nu mai candideze, ca și cum acesta v-ar asculta. Mai bine cereți bistrițenilor să nu-l mai voteze pe ipochimem. Bistrițenii au mai multă demnitate decât îmbătații care le conduc orașul. La nevoie lansați petiții. Reveniți cu alte articole deoarece moțații ce controlează Bistrița n-au pic de rușine. De viitoarele alegerile însă trebuie să le fie frică: românii s-au deșteptat iar bistrițenii nu mai sunt o simplă masă de manevră.

 • Dl CALIN DACA MAI CONVERSAM NE VEI CONVINGE CA SI POLITISTUL A ACTIONAT POLITIC SI CA PERSOANA IN CAUZA ESTE O VICTIMA ORI IL CONVINGE PE GEORGE AVRAM SA CANDIDEZE IN GERMANIA UNDE ARE ALTE FACILITATI.

  • Mă cunoaşteţi personal, ştiţi ce valori şi principii am? Dacă este aşa, atunci semnaţi cu nume şi prenume comentariul şi asumaţi-vă includerea mea într-o categorie a celor „cot la cot cu politicienii”. Nu exclud că ea există, dar vreau să ştiu ce anume vă faceţi să mă includeţi în ea. Dacă nu aveţi curajul acesta, înseamnă că sunteţi un mincinos care nu aveţi alt scop decât să manipulaţi pretinzând că deţineţi un adevăr când, în realitate, vă ascundeţi sub poalele anonimatului ca să puteţi împroşca.
   Eu, când scriu ceea ce scriu despre persoanele respective semnez, îmi asum, pentru că nu vorbesc aiurea ca să mă aflu în treabă. Pe unele le cunosc de 20 de ani de când practic această meserie. Am scris despre ele, le spun aceleaşi lucruri în faţă fără să am nicio problemă din simplul considerent că ştiu că sunt adevărate.

 • Fiecare om are greutati in viata .In acele momente omul trebuie sa fie mai atent.Trebuie sa fie ajutat de prieteni,sefi ETC.George in aceste momente cred ca a fost ajutat de prieteni numai cind i-au pus in pahar.

 • FAPTELE prezentate si care le stim de George(dapoi pe cele care nu le stim) duc la nivelul IMORALULUI (imoral= depravat,desfrinat,destrabalat,dezmat,stricat,obscen etc) mai ales cind esti o persoana publica.PACAT CIND DUMNEZEU ITI mai DA CU CARUL TU….

 • Ce comportament sa aiba?Unul de viceprimar ,intangibil de domeniul demiurgului(DEMIURG= creatorul universului,forta supranaturala,forta creatoare si cirmuitaore a lumii)..Incercati sa gasiti politistul.

 • Situatia prezentata se petrece in majoritatea comunelor adica cei alesi folosesc intr-o veselie masinile de serviciu in interesul lor 24 ore pe zi.Se plimba, merg la chefuri,femei etc. deci nu au obraz ca pasarile.Daca si-ar da demisiile nu am mai avea politicieni.

  • GIGEL ai dreptate este unul(om politic) la ODORHEI cu o dacia break ruginita cu o stare tehnica de toata groaza.O are indreptata spre Bretea tot timpul si umbla rupt in gura tot timpul dar asta e poate ,poate…..

 • Felicitari doamna Cristina o sa vă sesizăm multe astfel de abuzuri. Sperăm sa le anchetati jurnalistic pt. ca văd ca are efect !

 • Doamna Sabău acesti …… nu au fost obisnuiti sa respecte si legea. Ei ştiu să se îmbogăteasca în cîteva mandate din salr de primar mai mult ca oricine au vile,case,masini scumpe,conturi grase,apartamente etc. toate facute fără justificare dar nu vedem unul luat la întrebari despre cum afacut avere pe timpul mandatului de primar. Plătim taxe si impozite să fure?

 • Aberatii de om beat( ptobabil)…nu faci diferenta intre infractiune si contraventie in primul rand, in al doilea rand suntem in Romania nu Germania, in alt treilea rand conducea o masina de serviciu, pe care de altfel a mai avariat-o in trecut probabil tot sub influenta alcoolului. Nu are rost sa se apere consumatorii la volan ca nu e bine!

 • Domnule Calin ce asteptari poti sa ai de la o asa-zisa jurnalista care a fost dresata si invatata de catre un fost colonel de securitate.Stim ca ce au creat acesti oameni a fost doar ura si rautate.
  Asa-i ca nu o sa postezi acest mesaj..Iti este rusine de trecut,de fosta eleva a unui colonel de securitate.

  • Pentru corecta informare, colonelul cu pricina, adus pe uşa din dos la ziarul despre care vorbiţi şi care a reuşit performanţa să îl şi distrugă, m-a dat afară ca un laş, transmiţându-mi prin secretară să predau legitimaţia şi reportofonul. Nu a avut curajul să mă privească în ochi fiindcă ştia că nu are ce să-mi reproşeze profesional. După mine au mai plecat şi alţii, ba daţi afară, ba prin demisie. Foşti colegi de redacţie formaţi înainte să apară colonelul la ziar îşi fac şi acum meseria bine. Cei care au rămas şi l-au ascultat au dus de râpă întreaga construcţie. Aşa că mă amuză să aflu de la dumneavoastră ce aberaţii puteţi emana.

  • Cu alte cuvinte securiștii sunt infiltrați peste tot, chiar și la Bistrița. Mircea Dinescu zicea că la CNSAS a găsit organigrama Securitații pentru școlile românești : fiecare instituție de învățământ avea câte 4 profesori care turnau la Securitate, în afara elevilor recrutați ca să ciripească. Ce s-a întâmplat cu aceștia după 1990? Au fost reactivați și plasați ca directori, inspectori, primari? Spuneți dacă știți. Ambiția securiștilor, nedezmințită niciodată, este controlul integral al sistemului. Trăim încă într-o țară captivă. Cristiana se dezice mai sus de securiști. Vrea să se și probabil să ne libereze. Bistrițeni, voi ce faceți, dormiți?

 • Da, da, îi bună ţara cu domni ! Presa – câine de pază a cetăţii – este un mijloc bun de a ne veghea aleşii. Iar noi, alegătorii, să-i scoatem la lumină pe ciocoiţii ajunşi vătafi , ce uită că prima lor obligaţie este să respecte legea, să fie exemplu pentru alegători.
  Fără, milă, oricare fi ei. Numai aşa mai avem o şansă să îndreptăm lucrurile.
  A candida este un act de responsabilitate , ce implică obligaţii. Aşa că cei ce vă luptaţi pentru locuri pe liste, luaţi în calcul în primul rând obligaţiile pe care vi le asumaţi. Nu numai la plăcinte înainte !

 • Caline trăim în România iar legile din aceasta tara trebuie respectate de toți indiferent de Cum te numești sau ce funcție ai!

 • cine dreaqu ii mai voteaza pe Oameniii lu DRAGNEA si VALERICA…frate cu MIHAI VITEAZU…?
  dreaqu va spun io…….

  pacat ca si de ceaallta parte e vraiste si oameni slabi…….

  articol foarte bun!

  in bistrita numai cu pile rezolva uniii orice!
  telefoane amenintari etc

  a ars biserica e normal…….altfel erau pierdanti la votul ala

 • ceea ce s-a intimplat este ceva normal intr-o tara ca Romania . ceva foarte normal. v-ati asteptat ca dumnealui sa respecte ceva in tara asta ??? din functia pe care o are??

 • Georgica asta-i luptător cu rol NEDETERMINAT în revoluţie. Un profitor al tuturor regimurilor, alunecând mereu si descurcându-se în baza legii lui OM (fii om cu mine, ca să fiu om cu tine).

 • Domnul George Avram viceprimar al Bistritei a admis ca a gresit ,si-a asumat raspunderea( a semnat procesul verbal ) si normal este sa plateasca la fel ca orice persoana din Romania nu mai mult nu mai putin.La revolutie eram colegi de serviciu si pot confirma ca a fost participant activ,dreptul de a candida SI DE A FI ALES nu poate fi luat de nimeni ,ramane ca bistritenii sa hotarasca daca ii dau sau nu votul.A trecut prin doua evenimente grele ,pierderea mamei si a sotiei insa nu pentru asta ar trebuii inteles sau iertat ,,,doar ca pedeapsa trebuie sa fie egala cu a oricui incalca legea in acest mod ,nu mai mare nu mai mica….

 • Astept sa vad LISTA cu ” REVOLUTIONARII DETERMINANTI ” ai revolutiei din 1989 !
  Ma intereseaza PROFITORII care au beneficiat de foloase materiale !

 • Politia a răspuns solicitării dvs. D- na Cristiana ?
  Nu de alta dar în poziția în care se găsește dl Avram și având în vedere ca a condus mașina primăriei noi cetățenii ar trebui sa aflam adevărul .
  Așteptăm poziția Politiei .

 • „la volan este de 0,05 (la mie), valoare la care, în România este infracțiune”

  1. In Romania este infractiune daca este peste 0.5 la mie , nu 0.05!
  2. Traim in Romania si nu in Germania asa ca trebuie sa respectam legislatia de la noi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS