Politică

Alte situații care ridică semne de întrebare legate de corectitudinea alegerilor la Bistrița

La Secția de votare nr. 6 de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 din Bistrița, aritmetica le-a jucat feste celor din biroul secției de votare. Aici s-au pierdut șapte voturi, nu se știe ale cui.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, la această secție s-au prezentat la vot 507 persoane, dar voturile a 7 dintre ele nu se regăsesc nicăieri, conform imaginii de mai jos în care scrie clar că sunt 493 de voturi valabil exprimate și șapte nule, total 500.

Un cititor ne-a transmis la rândul lui o analiză matematică a votului pentru funcția de primar al municipiului Bistrița făcută pe baza datelor încărcate pe site-ul AEP, analiză din care rezultă că 66 de voturi nu se regăsesc nicăieri. 

Din ce știm până acum, PNL a cerut renumărarea voturilor la Bistrița, proces care a început ieri și s-a oprit la scurt timp după aceea, blocat de Biroul Electoral Județean la cererea PSD care a refuzat renumărarea voturilor.

Dincolo de tertipurile juridice, atât cei peste 14.000 de bistrițeni care au votat pentru un candidat, cât și ceilalți 14.000 care au votat pentru celălalt au dreptul la un răspuns legat de toate aceste semne de întrebare cu care comunitatea a rămas după scrutinul de duminică. Dacă nu se vor da, acest lucru înseamnă că votul cetățeanului nu contează, iar democrația este, cu adevărat, în pericol.

Etichete

70 comentarii

 • Democrația nu este în pericol, ea este pe cale de dispariție. Dacă votul nostru ar conta, atunci ar avea drept de vot doar ,,specialii” așa se mimează totuși un fel de ,,democrație originala” în care nu contează cine votează, contează cine numără. Păi la Geoană cu băse cum a fost? Peste ocean cum e? În Rusia la fel. Atunci când o să revenim ( niciodată) la vot în două tururi pentru alegerea primarilor, atunci o să fie mai greu de ciordit, până atunci noi votăm, iar ei se aleg.
  PĂREREA MEA!

  90
  9
  • Bată-te Dumnezeu Basescule !
   Pe tine și pe sluga ta , Emil Boc !
   Dezastrul electoral ce se întâmplă acum în România are o singură cauză : legea alegerii primarilor și președinților Consiliilor Județene într-un singur tur .
   Datorită legii voastre s-au format în fiecare comună , oraș, județ , structuri de interese ale partidelor afllate la putere, structuri care prin vot democratic , practic, nu mai pot fi schimbate .
   Cetățenii neafiliați organizației sunt si vor fi pe veci captivi electoral al acestui sistem mafiot .
   Aceasta este și cauza pentru care în veci nu se va face reforma administrativă în România .

   68
   6
  • In rural s-au câștigat mandate cu ajutorul flotantelor, votul oamenilor din comune fiind practic furat. Asta este România. Aproape ca în anii 50 la începutul comunismului.

   41
   4
  • @Marin Lepen

   Bună comparație! S-au câștigat multe meciuri din neatenția sau „neatenția” arbitrului. Multe meciuri s-au pierdut cu henț a la Maradona sau cu gol din ofsaid.
   De ce să nu verificăm pentru a fi siguri dacă arbitrul a fost prost, neatent sau „neatent”?
   Eu mă gândesc ca la diferență atât de mică raportat la numărul total de voturi, e imposibil să nu fi existat erori.
   Practica ne spune că orice renumărare a dus la diferențe de sute sau mii de voturi, care aproape niciodată nu au schimbat rezulattul. Dar acum vorbim despre 8 sau 12 voturi, astfel că probabilitatea de a se schimba câștigătorul e foarte mare și este egală cu probabilitatea ca actualul câștigător să obțină mai multe voturi.
   Așa că renumărarea este în interesul tuturor.

   27
   3
 • Corect ar fi ca, în situații de acest gen, renumărarea buletin cu buletin să fie declanșată din oficiu. Refuzul renumărării nu face decât să ducă la suspiciuni, supiciuni care creează tensiuni în societate și care conduc la decredibilizarea instituțiilor implicate.
  Din practică s-a văzut că la orice renumărare, indiferent că a fost la noi în țară, în SUA sau în orice altă țară, întotdeauna au existat diferențe. Da, în majoritatea cazurilor, acele diferențe nu au modificat ierarhia, dar asta pentru că diferențele între ei erau de zeci de mii sau sute de mii de voturi. Dar când diferența e de câteva voturi, o renumărare poate schimba câștigătorul, la fel de bine cum poate consolida victoria actualului câștigător. Errare humanum est. Așa că în interesul legii ar trebui să fie aflarea adevărului și a stării de fapt.
  Pe viitor ar trebui stipulat în lege că dacă diferența este sub xx voturi sau dacă diferența este sub 0,1%, atunci, pentru a nu exista dubii și suspiciuni și pentru a stabili starea de fapt, să se declanșeze automat renumărarea. Asta în cazul în care chiar dorim să aflăm adevărul.

  66
  4
 • Nici nu contează dacă sunt sau nu situații care ridică semne de întrebare. E suficient faptul că există diferență atât de mică. Faptul că PSD și câștigătorul se opun unei renumărări, ne arată că aceștia se tem că rezultatul s-ar putea schimba. Păi dacă câștigătorul se teme că rezultatul se poate schimba după renumărarea completă, nu e un motiv temeinic pentru a renumăra? De ce să se opună câștigătorul?

  84
  16
  • Pe niște proceduri juridice, probabil, pentru că adormiții din secțiile de votare – trimiși de partide să ia și ei o indemnizație – au semnat ca proștii orice numai să plece acasă invocând că sunt obosiți. Și sunt complici toți acum la o mare mizerie care pune în pericol ce a mai rămas din firava noastră democrație. Probabil așa s-a instalat și comunismul, cu niște tovarăși din aceeași categorie.

   131
   17
  • @Cristiana Sabău
   Eu chiar cred că erau obosiți. Dacă au semnat, asta nu înseamnă că nu pot exista erori pe care, chiar dacă ar fi fost ofdihniți și viginlenți, să nu le observe.
   Eu dacă aș obține o astfel de victorie, aș fi primul care ar zice că vrea renumărare. Nici nu mi-ar trece prin cap să fac contestație la cererea de renumărare. De ce să las să planeze dubii asupra victoriei? Poate chiar aș mai obține câteva sute de voturi după renumărare, ceea ce îmi consolidează victoria.
   De ce să nu se renumere? Costă prea mult încă o zi de renumărare? Ne temem că se schimbă rezultatul? Chiar nu înțeleg!

   52
   9
  • Eu înțeleg. Pentru că știu și am citit despre oameni care au făcut ani de închisoare în România postrevoluționară fiind nevinovați, dar condamnați de instanțe care au aplicat legi nedrepte făcute de alți oameni incompetenți sau care aveau un interes.
   Acei nevinovați condamnați aveau dreptate, dar nu au angajat avocați care să invoce ”proceduri”. Fie au fost prea săraci să și-i permită, fie au crezut prea mult într-un sistem juridic despre care știm ce este, un apărător al infractorilor cu bani și un dușman al săracilor nevinovați.
   Legile complicate sunt făcute să apere o castă și să fie în defavoarea celor mici. Ei sunt doar niște cifre în bilanțul instanțelor: am condamnat atâți, am executat, niște nevinovați transformați în cifre pentru care unii sunt avansați și iau salarii mari și pensii speciale și mai mari.

   44
   6
 • Până și la un concurs de atletism, se analizează și în dungă poza de la finish dacă concurenții sunt umăr la umăr. Apoi urmează dezbateri și în presa scrisă și la emisiuni. Cum ar fi să spună că nu mai analizează poza, că au dat un câștigător și gata, că au văzut ei cu ochii lor și că nu vor să analizeze „poza”? Ar fi absurd.

  37
  5
  • Secția 29 , in PV , se
   pv_sv_bn_29_p_photo_t_20240610_123911.pdf

   Proces-Verbal‼️
   h.”Pv, expunerea pe scurt :
   H)
   PROBLEME DE CALCUL ”
   ––-

   Detalii generale
   Nr secție 29,
   Adresă LOC. BISTRIŢA, STRADA ANDREI MUREŞANU , NR. 3 – 5
   Sirută 32394
   Uat MUNICIPIUL BISTRIŢA.

 • Ceea ce se întâmplă arată cât de jos este Bistrița vizavi de respectarea legii. PeSeDe-ii locali au puteri cu mult peste ce arată un sondaj de opinie, după cum incepe să se vadă: dau, cu dedicație, contracte cu instituțiile bugetare, aranjează angajări la stat și, aparent, aranjează și alegerile pentru funcția de primar.

  Sigur, au ajuns la nivelul ăsta de putere în ani de zile, în care, din puținele județe din Transilvania, care au votat PeSeDe, noi am fost campioni.

  Nu era un capăt de lume dacă ieșea Lazany, dar când iese în stil Zimbabwe sau Rusia (că mulți vă mai muruiti la gură când vorbiți de țara, însă, România, ca civilizație, este mai aproape de Moscova decât de Bruxelles) atunci e problemă.

  Nu mai spun că PeSeDe-ul a avut în spate multe canale media din Bistrița, dovadă fiind că doar timponline scrie despre aceste nereguli.

  În concluzie, suntem, ca oraș, o rușine națională. Cu șanse mari să se audă și în afara țării.

  71
  12
 • E o vorba veche:
  „fura primarul,fura secretarul,fura medicul,fura popa……fura toti omuleee!”
  Cred ca spune totul!
  Parerea mea!

  22
  9
 • un lucru e cert, a fost ultimul scrutin la care eu am participat…indiferent ale cui voturi au disparut, aici s-a ingradit un drept constitutional…o fapta in opinia mea, mult prea grava pentru a nu fi clarificata…daca votul meu nu conteaza ci conteaza numaratoarea unor analfabeti si indiferenti sau a unora care o fac din rea vointa, atunci inseamna ca avem de a face cu comunismul nu cu democratia…daca votul nostru nu conteaza, atunci alegerile viitoare la fel de bine am putea la fel de bine absenta…Va multumesc, si apreciem ca inca mai exista jurnalisti care nu renunta in urma unor decizii ale unor judecatori care lasa mult de dorit…in ceea ce priveste contestatiile cea a PNL ului se bazeaza pe dovezi, inspaimantator e ca PSD ul a contestat modul de redactare al contestatiei PNL nu dovezile.

  37
  10
 • Eu totusi sper ca domnul Lazany fiind un om din afara sistemului, si cu coloana vertebrala, va refuza sa ramana in amintirea bistritenilor ca primarul asupra caruia atarna un greu semn de intrebare, si singur va cere renumararea voturilor pentru a fi un primar legitim. Sunt convins ca indiferent de rezultatul numaratorii, prin acest gest domnul Lazany in 4 ani nu va avea adversar.

  35
  15
  • AI DREPTATE!
   CORUPT FIIND NU ARE CANDIDAT!
   AI PERFECTA DREPTATE!
   ESTI UNUL DE AL LOR?
   eu nu tin cu turc ,cu nimeni
   sunt neutru

   15
   14
 • Timponline este singurul ziar care scrie așa ceva. Celelalte anunță, as spune, cu patos, că voturile nu vor fi renumărate, și pe Lazany câștigător.

  Asta spune multe. Nu timponline judecă, timponline informează. Din R aflăm că este o serbare la Academia Forțelor Terestre, în Sibiu. Cam asta e…

  Ca pe timpul Scânteii….

  44
  12
 • Corect ar fi ca, în situații de acest gen, renumărarea buletin cu buletin să fie declanșată din oficiu. Refuzul renumărării nu face decât să ducă la suspiciuni, supiciuni care creează tensiuni în societate și care conduc la decredibilizarea instituțiilor implicate.
  Din practică s-a văzut că la orice renumărare, indiferent că a fost la noi în țară, în SUA sau în orice altă țară, întotdeauna au existat diferențe. Da, în majoritatea cazurilor, acele diferențe nu au modificat ierarhia, dar asta pentru că diferențele între ei erau de zeci de mii sau sute de mii de voturi. Dar când diferența e de câteva voturi, o renumărare poate schimba câștigătorul, la fel de bine cum poate consolida victoria actualului câștigător. Errare humanum est. Așa că în interesul legii ar trebui să fie aflarea adevărului și a stării de fapt.
  Pe viitor ar trebui stipulat în lege că dacă diferența este sub xx voturi sau dacă diferența este sub 0,1%, atunci, pentru a nu exista dubii și suspiciuni și pentru a stabili starea de fapt, să se declanșeze automat renumărarea. Asta în cazul în care chiar dorim să aflăm adevărul.

  19
  8
 • problema i simpla
  1-sa se verifice sistemele C.I. si confruntarea tabelelor cu persoanele care au votat;(poate au mai inviat sau una lume era plecata din localitate si a votat );
  2-sa se verifice real buletinele de vot;
  3- sa se consemneze real toate voturile;
  4- sa nu mai fie pusi oamenii lor in birourile electorale-toti i….i
  5- „chichita lor” le arde scaunul si nu -i intereseaza de oameni -se cred D-zei si sunt in slujba banului-NU SE AUTOSESISEAZA NIMENI -AU TRECUT 34 DE ANI SI DIN „CARPACI” AU AJUNS SEFI?
  o zi buna

  24
  8
  • suntem a doua Clotilde in Bistrita
   A produs haos in taraacum urmeaza Lazany
   bafta la distrus

   9
   13
 • Cei mai furati au fost AUR. Lui Florean i-au anulat 3.700 de voturi, pe fiecare buletin anulat, o stampila era pusa pe Florean. Cate buletine i-au mutat din gramada, numai Dumnezeu stie. Nu se schimbau datele problemei, ca diferentele erau prea mari, dar totusi, sa-i furi 10.000 de voturi si sa-i lasi 9.000 e de noaptea mintii. Ati vrut PSDPNL, acum tineti-va bine. La anu va fi jale!

  14
  26
 • E si o problema de comunitate, de cetatean. Ultima data cand am verificat era democratie in Romania, 15.000 de voturi, 15.000 de cetateni care merita un raspuns, nu sunt putini. In democratie a nu fi de acord cu celalalt e un drept, in cazul de fata de a nu fi de acord cu PSD ul si BEJ-ul care e subordonat CJ ului ar insemna sa se iasa masiv in strada si sa se ceara o numaratoare de catre cetatean.

  24
  11
 • Văzusem în alt ziar că se bucurau că la ceva verificare după contestație, la două secții au mai găsit 4 voturi în plus pentru domnul Lazany. Ziceau că la o renumărare poate că Lazany are mai multe. Exact! Tocmai despre asta e vorba. Dacă la 2 secții au găsit 4, asta înseamnă că e obligatorie renumărarea.

  31
  8
  • Daca la sectia de la Grigore Moisil au gasit 4 in plus, la cea de la gradinita au mai gasit 9, de ce nu sunt de acord cu renumararea? Poate or mai fi si la altele la fel, cine stie?

 • Nu degeaba a oprit PSD renumărarea voturilor. Știu ei ce știu…..
  De ce lumea pe strada și pe online e nedumerită „cum a ieșit PSD daca noi nu l-am votat?”
  Iar președinții de la secția de votare luați la răspundere nu e normal ce fac. Au fot cumpărați?
  Iar în unele secții de votare toți din comisie sa fie PSD e normal?

  31
  12
  • stai calm
   rezolva ei-ROSU-cum stiu ei mai bine
   peste tot se vorbea de turc si stupoare-Lasagnyaaaaaaa

   9
   8
  • La fel pot spune si ceilalți…,,Nu -am votat pe Turc dar a ieșit”.Acuma e clar că majoritatea comentatorilor sunt partizanii unei tabere sau a celeilalte.Numai că incearcă ,,să o dea light” și sa invoce democrația și drepturile cetăteanului. Problema e că primarii nu ar trebui sa fie alesi ci numiți de catre guvernul numit in functie de cine castiga alegerile parlamentare.Primari numiti,cu contract ,cu sarcini clare si cu penalizari in cazul in care nu respecta sarcinile sau o ia pe aratură. cu contract de munca si după terminarea mandatului nu o sa le mai trebuiasca pensii speciale pentru perioada de mandat ca nu le a mers vechimea.Cu alegerile astea locale ne trezim cu tot felul de păcălici pe care nu i mai poate schimba nimeni ca vezi doamne l au votat 15.000 din 75.000 cu drept de vot.La fel si la CJ .Consilile judetene nu ar mai trebui sa existe.Prefecturi ,reprezentante ale guvernului rezultat in urma alegerilor legislative.Nici consilii locale.Că românul iese consilier de la pnl si peste 2 luni ,brusc,nu se mai ,,regăseste in doctrina partidului” si schimbă tabăra pe față sau merge blat cu ceilalți.Nu vă mai luați după politicieni ca toti care pierd zic ca au fost fraudate alegerile.Ei transforma esecurile personale in tragedii publice. Dar dacă tot se fac alegeri locale ,adevarul e ca pnl plateste nota de plată pentru tâmpeniile din pandemie alaturi de USR.La nivel național psd a taiat din tortul pnl.A pierdut pnl Suceava unde Flutur era si el baron.A câstigat Timisoara la CJ ,Caras Severin si alte fiefuri traditionale pnl.Motivele pentru care electoratul local sanctioneaza un candidat local sunt in functie de problemele personale si de interese personale.Nu sunt impotriva alegerilor ,sustin ideea de alegeri parlamentare si prezidentiale dar deocamdată in România nu e momentul sa se organizeze alegeri locale din cauza exercitiului democratic relativ redus față de alte democratii consacrate.Ați vazut voi un politician român ales primarsa isi dea demisia de onoare din vreo functie in momentul in care a fost contestat ? Nu…invocă cu tupeu mandatul de 4 ani si gata.

   10
   2
 • Nu contează caracterul ”erorii” (intenție sau neatenție) decât sub aspectul eventualei sancțiuni aplicabile greșitului. Consecințele sunt aceleași. (cu pardon omori un om, se zicea în copilăria mea ).Dar când ești obișnuit să furi cenușa din vatră, nu te simți bine dacă nu ciupești ceva, chiar dacă n-ai avea nevoie. Cleptomani.
  Următoarele alegeri ar trebui să fie făcute cu coasa și furca, gen 89.

  14
  6
 • Din păcate suntem bolnavi de scenarită. Probabil cauza este mai simplă
  (de exemplu omul a plecat cu votul acasă și nu l-a introdus în urnă deci apare la votat dar nu apare la numărare!)

  10
  17
  • În fiecare secție au fost câte 10 oameni, unul se ocupa să fie introduse corect în urne buletinele. Dacă oamenii au plecat cu ele, fiind supravegheată video secția, acest lucru trebuie cercetat și vinovații să plătească. Cu 10 sau 15 ștampile puse aiurea sau cu niciuna, voturile trebuiau introduse în urne.

   27
   4
  • Am dat un exemplu dar cauzele pot fi multiple : neatentia votantilor sau a comisiei,erori de calcul,fraude etc .Totdeauna vor fi asemenea greșeli cu acest tip de votare (vezi si votul din AMERICA despre care nu putem spune că nu este o democratie)

   7
   9
  • @orosan danut
   Deci erori pot fi? Zici că întotdeauna vor fi? Erorile ar putea schimba câștigătorul, dat fiind diferența atât de mică dintre ei? Ce zici, are rost să renumărăm și să încercăm să eliminăm erorile?

   12
   4
 • Fără RENUMĂRAREA tuturor voturilor de la toate secțiile de votare, Lazany NU ESTE primar LEGITIM, numărul consilierilor locali, județeni, NU sunt LEGITIMI.
  Moldovan și DICTATURA lui PeSeDistă, ne FURĂ viitorul, ne FURĂ firava democrație.
  TOȚI cei care vă opuneți RENUMĂRĂRII voturilor sunteți niște HOȚI ORDINARI!
  Suciule, Lazany, Moldovan – cereți RENUMĂRAREA, VERIFICARE tuturor buletinelor de vot, verificarea concordanței înregistrărilot din sistemul electronic cu numărul voturilor consemnate, verificarea existenței REALE a persoanelor care apar că au votat.
  Voi JUDECĂTORI, justiție, organe ale STATULUI care trebuie să apărați legea, respectarea ei, aveți datoria să vă AUTOSESIZAȚI. Sunt prea multe indicii care susțin fraudarea alegerilor. Voi păziți doar PSD și interesele lui? Pe noi, cei care avem alte opțiuni politice, cine ne reprezintă, cine ne apără interesele legitime, în fața FURĂCIUNILOR PSD?
  Moldovane, Lazany, Suciule, RUȘINE să vă fie.
  Știm că aveți obrazul gros, mai știm că voi știți că după o săptămână acest incident se va uita, nu va mai ocupa prima pagină a ziarelor dar ce nu știți voi de data asta, este că lucrurile nu vor rămâne așa. NU vom renunța, ne vom organiza, nu aveți LEGITIMITATEA în administrarea Municipiului, al Județului. Să aveți câștig de cauză cu 1000+ voturi dar să fie REALE, NU FURATE!
  La RENUMĂRARE, vor fi prezenți atât reprezentanți ai partidelor, cât și Observatori Externi.
  RENUMĂRAREA voturilor, VERIFICAREA concordanțelor celor înregistrate în sistem cu cele consemnate!
  ASTĂZI!!!!!!

  34
  14
 • Suspiciunea de frauda va exista.Cu asa un start PSD nu se dezminte.Felicitari Timponline pentru lupta acerba impotriva neadevarului oricare ar fi el.

  25
  8
 • # Nea Ion , Ieri v-ati dus dupa fenta! Va amintesc ca nu demult ati mentionat (aici!) ca cetatenii stiu cum sa voteze si vor vota ce trebuie. Ma mir foarte ca v-ati schimbat asa repede parerea. Dupa cate stiu (din media) sunt doar doua localitati din tara unde se impune legal un alt tur de scrutin intrucat candidati la functia de primar au intrunit acelasi numar de voturi. In Bistrita acest lucru nu se impune intrucat un canditat a obtinut cu 8 voturi mai mult decat celalalt. Nu s-au constatat fraude .Nu au existat plangeri sau sesizari privind numararea voturilor la niciuna din sectiile de votare , nici din partea PNL si nici din partea altui partid. Procesele verbale sunt semnate de cei in drept , cheile de verificare au fost respectate si nu se impune legal renumararea voturilor. De mirare pentru mine este faptul ca d-l Turc nu isi recunoaste infrangerea (dureroasa , desigur) dand dovada inca o data ca nu este barbat. Sunt convins ca in interiorul PNL vor exista mari batalii si nu va dura mult pana cand se vor „limpezi apele” si vom afla vesti. Multi trebuie sa-si puna „cenusa in cap” si sa mediteze asupra lucrurilor care n-au fost facute cum trebuie , dovada fiind examenul votului. Asa cum am mai spus d-l primar in functie este un om cult , un estet , un intelectual rasat si un om de omenie , „baiat bun” , cum se spune. Din pacate (pentru dansul) a ascultat numai laudele celor interesati si nu a tinut cont de eventualele sesizari , ca ceva nu-i bine , ca unele lucruri nu trebuie facute , ca altele trebuie amanate , ca ordinea in care se fac nu e cea buna. Cred ca a contat foarte mult la vot dezordinea si harababura creata in oras de lucrarile efectuate alandala , fara cap si fara coada , in cel putin doi ani si jumatate de mandat. Multi dintre cei care i-au adus critici (printre care ma numar si eu) nu i-au fost dusmani , poate dusmani i-au fost cei care l-au coplesit cu laude chiar si cand nu era cazul. Pentru d-l Turc pierderea alegerilor a fost o lectie de smerenie din care trebuie sa invete , daca poate… Este tanar , zilele nu intra in sac , a pierdut o batalie. D-le Turc , fii barbat (daca poti) si recunoaste ca ai pierdut! Oamenii au grijile necazurile lor. Orice minune tine trei zile , e destula o bota la un car de oale , despre morti numai de bine…Alegerile locale s-au terminat!

  19
  20
 • Suna ca si cum a fost la alegerile din Berlin din septembrie 2021 care au trebuit fi repetate asa dupa o sentinta de „Verfassungsgericht” (Curtea de constitutie?) Cam asta ar fi solutia necesara si aici. Si in plus paritate la localuri de votare si admise observatori externi.

  13
  19
  • Nu cred că legea permite repetarea dacă nu este egalitate. Dar cel puțin trebuie să ne asigurăm că nu există erori care pot schimba voința cetățenilor. Eu chiar nu înțeleg de ce chiar și unii dintre comentatori sunt împotriva renumărării și vor să rămână cu o victorie sub semnul întrebării.
   Chiar și la examente, după contestație și analizarea lucării, în unele cazuri se obține o notă mai mare, iar în altele o notă mai mică sau rămâne la fel.

   Pe viitor, ar trebui modificată legea, astfel încât în situația în care diferența este sub 1%, să se organizeze și turul 2, iar acolo e care pe care, dar e mai multă legitimitate, pentru că au ales și cei care în primul tur au votat alt candidat.

   11
   5
  • Şi eu sunt de aceeaşi părere să se facă din nou alegeri de câte ori este necesar până iese cine trebui, da ce este aici democrație să pună oamenii pe cine vor ei ! 🤣

   20
   12
 • Leo, ai luat examenul, te poți numi activist ( cu cravată roșie și diplomă).Ne-ai convins, așa că șăzâ-ți pe kur, nu încerca să aburești lumea!

  6
  17
 • Poate clarifica Emil sau Iemnil (in limbajul PSD BN) caci el a creat toata mafia asta. Au umplut toate birourile electorale de ciumati si acoliti (ex. pro romania si altii) sa poate manevra toate voturile. Jud. B-N este condamnat la subdezvoltare. Succes.

  26
  14
 • Eu nu pot sa inteleg cum in 2024 voturile se mai fac pe foaie. Nu pot sa cred ca in 2024 nu se voteaza digital, vot care sa intre la numaratoare automat. Pai noi putem sa renumaram de 10 ori voturile, pentru ca tot nu stiu numara domnii cum trebuie. Cred ca suntem singurii de pe tara care nu au clar un primar. In 2024 cand si sa mergi pana la magazin te programezi online, noi inca votam pe foaie. Spor la renumarat, rezultatul nesurprinzator. Asa cum spuneam pana acum in comentarii, Turc nu a facut absolut nimic pentru Bistrita in afara de niste tik tok-uri cu proiectele altuia si asta l-a costat. Partea proasta e ca suntem iar condusi de ciuma. Slab candidat pentru PNL.

  11
  9
  • @Tazzman ,păi dacă sînt proiectele altuia de ce dați vina pe el pt . ,,discomfortul ” creat . Și doi la mînă : ăia cu proiectele ,timp de 12 ani doar asta au făcut ,proiecte . Omul ăsta ,în 3 ani , a pus în practică toate proiecte proiectate de proiectanții dinainte .

   2
   2
 • Hai sa numaram pana iese cine trebuie. Este adevarat ca trebuie sa te lupti pana castigi (corect) dar intr-o competitie trebuie sa sti si sa pierzi. Va uitati vreodata in oglinda? Vedeti acolo un japonez sau un roman cu toate ”calitatile” si defectele specifice? Va asteptati la o corectitudine si o precizie elvetiana dar uitati ca sunteti romani.
  In orice proces UMAN vor exista erori si statistica da si niste procente specifice pentru astfel de erori. Intrebati un statistician despre erorile semnalate aici, sunt in procentul normal asteptat pentru un astfel de proces sau sub. Eu cred ca sunt muuuuuuult sub. Ca o concluzie cre ca legal, conform procedurilor agreate de cele doua partide care au facut aceste reguli, castigator este Lazany. Sigur puteti continua investigatiile sunt sigur ca suntem toti curiosi cum dispar voturile din urna si de ce. In felul asta procesul de votare poate fi imbunatatit in viitor.
  BTW tot statistic vorbind voturile care lipsesc de regula pastreaza aceeasi proportie cu restul voturilor (evident daca nu exista rea vointa)
  Daca era lupta intre PSD/PNL si USR sau chiar AUR as fi putut sa cred ca exista posibilitatea de frauda alegeri. Dar aici ma indoiesc ca este vorba de frauda, ambele partide au suficienti membri ca sa umple inca vreo doua 2-3 sectii de votare. Daca exista erori reale sunt din cauza ignorantei, oboselii sau prostiei.

  17
  9
  • Important este ca lucrurile merg mai departe. Sa inceapa angajarile la Aquabis. Nu conteaza ca oamenii traiesc cu pensii de 1200 RON. Hai Gloria!

   25
   14
  • Tocmai asta ziceam și eu, că erorile sunt umane. Dar în această situație, acele erori umane și în marjă pot răturna rezultatul. Dacă era difenrență de câteva sute de voturi, atunci era clar că erorile din marjă nu pot influența sau că au mici șanse să influențeze.
   Deci știm că sunt erori, știm că pot răsturna rezulatul, dar nu ne interesează să reverificăm, cu toate că nu e greu să o facem.
   Sună absurd.

   Eu nu sunt vreun antipesedist fanatic. La CJ l-am votat pe Radu Moldoavn și PSD. Nu sunt deloc împotriva PSD, de aceea nici nu îi aprob pe cei care atacă aiurea PSD, mai ales pe cei radicalizați.

   4
   9
  • Trist să-ți dai „nick” de matematician și să faci atât de multe erori:
   1. la vot e vorba de aritmetică și nu de statistică; statistica cu erorile ei „acceptate” se folosește doar la sondaje sau exit-poll!!!
   2. nu a acuzat nimeni frauda ci doar posibile erori, frauda o va constata poliția (dacă au argumente) și o va valida justiția;
   3. voturile care lipsesc n-au nicio legătură cu statistica, cu atât mai mult nu poți spune o astfel de prostie gravă: „păstrează aceeași proporție” (și ca să înțelegi, deși am mari dubii, dacă un membru al comisiei „ascunde” 10 voturi ale candidatului X … unde e proporția?). Lipsa unor buletine de vot este un indiciu de fraudă!

   15
   11
  • @donQ

   Chiar și dacă nu există indicii, rezultatul fiind atât de apropiat, orice eroare, oricât de mică, poate duce la schimbarea câștigătorului. Nu mai știu câte voturi sunt acum între ei, parcă 8 sau 12 voturi diferență, dar dacă ne gândim că din eroare, 4 sau 6 voturi au fost trecute din greșeală la alt candidat, atunci se obține egalitate, cu 5 sau 7 se schimbă câștigătorul. Ei știu că există erori, știu că s-ar putea să fie altfel, dar zic că nu e bine să se renumere.

   4
   8
 • Mulțumim Cristiana!

  S-au făcut multe ”greșeli” la scrutinul de duminică, inclusiv de aritmetică. Nu le pușcă cheile de la procesele verbale, întocmite de birourile de circumscripții cu cele de la secțiile de votare, chestie valabilă în multe secții, numărătoare făcută ilegal de toți trupeții, poate și oboseala, dar și altele… Ce vină au candidații? Doar că nu sunt de la PSD sau agreați? Faza cu buletinele anulate este încă o problemă și nu una minoră. Se anulează, dar ce și cine decide anularea?

  Problema majoră a acestor alegeri a fost prezentă încă de la declanșarea alegerilor. Anume cine și de ce a ajuns să fie președintele unei circumscripții electorale, indiferent că este vorba de mediul rural sau urban. Am văzut-o și am contestat-o. Dar, mi s-a respins contestația fără un remediu efectiv și încălcându-mi -se drepturile! Să pui șefi de secții persoane date afară la alegerile precedente, pentru falsuri și să crezi că procesul electoral poate avea rezultate corecte, este cel puțin o utopie, ca să nu spun altfel…Sau să aștepți să rezolve alegătorii sau/și candidații problemele penale din Corpul reprezentanților electorali permanenți? Unde au fost reprezentanții AEP când oamenii din BEJ ”au închis ochii la probleme grave, aduse la cunoștință? Reprezentanții AEP nu și-au făcut treaba sau așa primiseră ordin? De ce șefii de circumscripții sunt aproape aceeași, cam peste tot? Cum se explică faptul că, la Mărișelu, circumscripția 30, a ajuns șefă de secție fosta locțiitoare din 2020, scoasă atunci din dispozitiv pentru fals și uz de fals? Cum poate fi socotit corect procesul electoral de la Mărișelu? Exemplul este valabil și în ce o privește pe fosta președință a respectivei circumscripții, eliminată și ea în 2020, ”reșapată” în 2024 și distribuită președintă în alt BECC… Nu mai sunt absolvenți de drept prin județ sau de școli superioare? Cum să se schimbe ceva major în procesul electoral când frânele au rămas și lucrează împotriva schimbării? Care sunt hibele acestor ”greșeli” generalizate? Echipa tehnică de la Prefectura BN cu ce s-a ocupat? Ce atribuții au oamenii ăștia, plătiți din banii românilor? Evoluăm cumva într-un film absurd și nu știm sau scenaristul a schimbat textul? Întrebări. Are cineva răspunsuri pertinente și soluții?

  25
  4
 • mai oameni buni
  nu ne oprim din furaciune,hotie,minciuna si linsare/tradare
  O AVEM DE PESTE 2000 DE ANI IN SANGE SI NEAM!
  NU VREM CULTURA,NU VREM EDUCATIE,NU VREM SA FIM CU COLOANA ,CU CARACTER!……….,DELOC?
  NU VEDETI CA TOATA EUROPA NU NE VREA
  TARA NOASTRA A AVUT CONDUCATORI SI AM APLICAT CE SPUNEAM MAI SUS!
  ROMANIA TREZESTE-TE!

  8
  8
  • noroc🙏 că ne-am mai salvat cu : Eminescu ; ce zici de? :
   -Vlad Țepeș; Ștefan Vodă;
   – Cuza; Neagoe Basarab,
   – Brâncoveanu;
   – Babeș, Aslan A,
   – Aurel Vlaicu; Racoviță,
   – Mihai REGE;
   – Eminescu; Enescu; Țuțea; Porumbescu; Rafael,Noica, Eliade;
   -Boca,Papacioc, Cleopa; Teofil;
   -Grigore Moisil, Victor Babeș; Grigorescu, Tonița ,

   Hagi, Nadia Comăneci, etc.
   &Etc,etc,etc,etc
   Vizionează „Regele Charles iubeste♥️ România / King Charles loves- Țară de glorii, țară de dor! Romania#shorts” pe YouTube

   https://youtube.com/shorts/ljcLxNBZx80?si=X1XHMUARqr67zdvc

   P.s. toți ne vor ….asta-i problema.

 • #Roos putin, Intentia mea a fost sa va scot din aburul si ceata in care va baga altii. Nu sunt membru al niciunui partid si nu am fost la vot . Sunt un observator neutru al scenei politice si nu sufar de scenarita. Cine nu vrea sa creada ce scriu e liber s-o faca. Se va lamuri in scurt timp cum stau de fapt treburile si imi va da dreptate (desi poate numai in gand!). Apropo , nu iau bani pentru ce scriu spre deosebire de unii si …altii , stiu ei care !

  7
  10
 • Prostia celor din PNL este ca nu l-au sustinut pe Robert asa cum trebuia,cei care au votat cu Robert au votat la primarie cu Lazany,practic si-au taiat singuri craca …

  12
  2
 • 🚂🚃🚃uu Tocmai la Grădinița Trenulețul Veselinie pe care nici pe asta Turc nu a reuşit să o termine de renovat dispar 7 voturi 🤣.
  Printe saci de var a-ți căutat aceste voturi ? 🤣

  15
  8
  • Or fi confundat saci cu voturi cu saci cu var şi apus cele 7 voturi acolo. 😂
   Ia mai căutați măi măi şi sunați din zurgălăi 😂

   9
   5
 • Nu puteți voi vota, cât putem noi fura
  ! Că doar avem mâini bune (și multe).
  Asta are, asta are, asta e câștigătoare (mâna lui Dumnezeu, zise Maradona !)

  3
  6
 • am o intrebare. Daca dl Turc avea 8 voturi in plus, si dl Lazany contesta vreti sa credem ca pnl ar fi zis, da sigur sa renumaram?? sau ca toti membrii pnl din sectii au fost cu pleop ele liptite la numarat si la complectat PV? se stie cate PV au fost contestate de membrii PNL din sectiile de votare ? se pare ca nici unul ! inseamna ca membrii au fost in deplina cunostinta de cauza si ca au fost convisi fiecare la nivelul sau ca au numarat corect. In multe sectii s-au numarat de doua ori.Inainte de intocmirea PV. Chiar si acolo unde Turc era peste Lazany.Uneori un vot face diferenta, asumat prin semnaturile membrilor. e adevarat ca este frutsrant pentru oricare dar…..democratia asta presupune.Un invins si un invingator.Poate totusi cu 8 mai multi cetateni au vrut sa se schimbe stilul de administratie. Robert S, a facut un scor frumos si a contribuit si la procentele lui Turc, care hai sa fim seriosi nu s-a prea obosit pe persoana fizica in campanie. si s-a simtit.

  13
  5
  • @cosmin
   Înclin să cred că nu ar fi fost de acord să renumărăm, nici Turc, nici echipa lui și nici mulți dintre votanți. Dar asta nu înseamnă că Lazany nu avea dreptul să ceară renumărarea.

   Nu a fost de acord nici Clotilda, iar acum cere renumărare. La fel au fost multe alte situații, atât la noi, cât și în străinătate.
   Dar asta nu înseamnă că nu se poate cere și că nu se poate aproba.

   6
   2
  • Sa acceptam,teoretic ca s-ar renumera si sa presupunem ca Turc l-ar depasi cu 2-5 voturi pe Lazany
   Ce ar trebui sa faca PSD? Binenteles sa conteste renumaratoarea.Iese Lazany cu 6 voturi si iar contesta PNL si tot asa pana trec cei 4 ani de mandat de primar cand mergem din nou la alegeri si-i votam pe….Turc sau ….Lazany.
   In Costinesti o parlita de statiune mica ca nr de populatie votanta s-au facut pana acum 5 renumarari cauzate de egalitatea dintre candidati si de fiecare data a iesit cate un vot in plus cand la unul din candidati cand la celalalt Se pare ca re-re-re…numararea va mai continua acolo
   Eu propun ca pentru Bistrita sa ni se accepte sa functionam in acelasi timp cu doi primari si atunci ar fi multumiti toti comentatorii de pe acest site si s-ar putea duce impreuna la un mic si o bere
   Mai oameni buni renumarea se poate face in situatiile prevazute de lege asa ca va agitati degeaba
   si cei pro si cei contra

   3
   1
 • Vechii și noi securiști toți în Psdeu, uitați-vă la listele de la consiliul judetean cine sunt pe ele, numai din ăștia care n-au fost în stare sa facă nimic cu viata lor pe cont propriu, doar asa lingând clanțe și pupand funduri și executand toate ordinele șefului suprem Moldovan !!!
  Tot Ardealul e Galben, și Bistrita Roșu ca la Moldova și Oltenia, cele mai sărace zone ale tarii, asa sunt și salariile cele mai mici din tara sub aceasta mult lăudată administrare Psdista,……BISTRITA singurul oraș din Transilvania care după 35 de ani de Democrație nu are o centura ocolitoare…..,PSD = Ajutoare sociale,sărăcie, innapoiere

  18
  4
 • Da. „Alegeri” care lasă un gust amar și mari semne de întrebare.
  Iar atitudinea tandemulu R.M-G.L & co, după „marea” victorie și după ce s-au văzut cu sacii în căruță, spune multe despre caracterul lor…
  Practici FSNiste. Iliescu surâde satisfăcut…

  12
  5
 • Exact ca si in comunism, trebuie sa te feresti de vecinul, ca te ‘turna’, multi si-au tradat propriile famili, doar pentru interesul partidului. Asa si acum, vecinul, poate chiar familia ta, in aceste comisii de votare fiind, poate fi partas la inselacine, minciuna si furt. mai o gresala, mai o oboseala, o inversare, totul pentru interesului partidului, implicit interesul personal! pentru ca nu se ia atitudine si cei ce contesta sunt huliti! Indiferent de unde vine suspiciunea de frauda, verificarile trebuie facute. Acest birou BEC, trebuie sa isi dovedeasca integriatea, trebuie sa dovedeasca onestitatea membrilor lor si a celor care alcatuiesc aceste comisii! Nu se poate ca un proces electoral atat de amplu sa se desfasoare sub suspiciuni de frauda. In alta ordine de idei, alegerea primarului ar trebui sa se desfasoare in doua scrutinuri! Ar fi mai greu de faudat! De ce cei ce guverneaza, marea majoritate chiar aceasta alianta care acum se suspecteaza unii pe altii de furt, nu gandesc un mod de alegeri mai sigur ? Ar trebui buletine de vot inseriate si ptr fiecare dintre ele sa se dea socoteala. Eu votantul sa stiu clar ce serii au avut buletinele mele de vot si sa pot verifica inregistrarea lor. Daca esti firma esti obligat sa ai plaja de numere pentru documentele fiscale. Buletinele de vot, au cea mai banala forma si mai usor de multiplicat, fraudat, anulat! Nu neaparat drumurile ne lipsesc in aceasta tarisoara, cat o legislatie sanatoasa si cinstita!

  10
  1
 • cosmine , n-ai înțeles nimic din esența problemei, dar o dai înainte cu tupeu. Un vot mai mult decât adversarul înseamnă câștigarea cursei. Fără îndoială și fără comentarii. Aici nu se comentează dacă au fost 1, 8 sau 18 , ci dacă numărarea și determinarea diferenței este corectă. Dacă este, rămâne cum am stabilit, fără comentarii, că doar n-a fi ales cel cu 1 vot mai puțin. Dar dacă nu ?

  5
  1
 • In 2009 Presedintele Romaniei in functie a fost reales la o diferenta de doar 70.000 de voturi fata de contracandidatul PSD-ist. Luand in considerare ca vorbim despre peste 10.000.000 de voturi, diferenta a fost si acolo infima. Din cate imi amintesc, ca si in situatia de fata si atunci PSD a cerut renumararea voturilor, lucru care a fost refuzat la acel moment. Asta inseamna ca intre 2010 si 2015 am avut presedinte nelegitim?

  3
  2
  • Mai mică este diferența în cazul de față. Atunci a fost de 7 la mie, adică aproape dublul alcoolemiei cu care a condus țara.
   Aici e vorba de 0,2 la mie, deci o diferență de 35 de ori mai mică.

   3
   4
  • Păstrând proporțiile, dacă atunci ar fi fost diferență apropiată de cea de acum, ari fi însemnat să fie doar 2000 de voturi diferență.

   2
   3
 • Acum se vede cum stam cu presa locala. Daca pana acum doar se banuia acum lucrurile sunt pe fata. Stau toti la fund si asteapta sa mai curga timpul. Dupa cum e judetul rosu asa este majoritatea din presa locala. Cainele de paza al hotilor au ajuns. Felicitari timp online pentru curaj. Celorlalti din bransa sa le fie rusine (stiu ca nu au). Sa se gandeasca ca si copii lor or sa traiasca in mizeria care o fac si o sa li se intoarca daca nu lor copiilor sau nepotilor. Area viata asa, felul ei, de a ti-o da inapoi. RUSINE! RUSINE! RUSINE!

  7
  4
 • Nu va faceti pribleme.
  Dupa ce au umplut Consiliul Judetean si Spitalul de pile si membri de partid,urmeaza primaria.
  Bravo Raducu!!!!

  12
  3
 • O varinta” de preferat intr-o sectie o persoana cu studii contabile care sa verifice realitatea socotelilor”

  2
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.