Actualitate Economie

Alunecările de teren de la mănăstirea favorită a lui Traian Băsescu, oprite. Lucrările, neplătite

Construcţia Mănăstirii Salva pe un vârf de deal deasupra localităţii se dovedeşte a fi păguboasă şi costisitoare pentru bugetul public. Drumul comunal asfaltat până la poarta mănăstirii era cât pe ce să se surpe chiar înainte de marea sfinţire la care era aşteptat preşedintele Traian Băsescu. Alunecarea a fost oprită cu 300.000 de lei de la bugetul comunei, bani alocaţi, dar neachitaţi.

Mănăstirea Izvorul Tămăduirii Salva a fost sfinţită în luna mai, dar abia acum Primăria Salva a depus actele la Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud ca să obţină avizul instituţiei pentru proiectul: „Stabilizarea alunecării de teren la drumul DC 43 Salva – Mănăstirea Izvorul Tămăduirii între km 1+340 şi km 1+484”.

Contactat în legătură cu acest subiect, primarul comunei Salva, Gheorghe Onul, a explicat că nu era timp pentru avize în luna mai. “Drumul aluneca, trebuia să facem ceva urgent. Nu am avut timp de avize. Am stabilizat alunecarea aceea cu piatră ca să se scurgă apa. Toată lucrarea a costat 300.000 de lei, dar nu am plătit-o pentru că nu avem bani. La începutul anului, noi am dat Mănăstirii Salva 30.000 de lei pentru că atât am putut. Nu ştiu dacă au mai primit şi de la Guvern. Dacă au primit, li s-a dat direct, banii nu au trecut pe la noi”, a spus Gheorghe Onul.

Primarul a declarat că nici vorbă să se fi încheiat construcţiile de la Mănăstirea Salva. “Proiectul arată că tot complexul monahal e un dreptunghi care are în mijloc biserica. Poarta din partea sudică e doar o latură a dreptunghiului. Până se vor face şi celelalte mai este. Nu ştiu cu ce bani. Poate de la credincioşi, poate de la Guvern. Nu ştiu”, a spus Gheorghe Onul.

Edilul a explicat că Primăria Salva nu poate susţine toate investiţiile de la mănăstire fiindcă are şi alte obligaţii faţă de cetăţeni.

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 ÎPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi.  Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşte, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi.

În luna mai, a fost sfinţită biserica mare, eveniment la care a participat şi preşedintele României, Traian Băsescu.

În Mănăstirea Salva trăiesc 20 de măicuţe conduse de stareţa Stravofora Emanuela Moisa. Acesta este unul dintre cele mai luxoase lăcaşuri de cult din judeţ aşa cum aţi putut vedea aici.

Foto: Traian Băsescu la Mănăstirea Salva

salvabasescu3 salvabasescu7 salvabasescu1 Basescu la Salva 1

7 comentarii

  • In ultima sedinta a Consiliului Eparhial sub indrumarea parintelui nostru Andrei s-a luat hotararea ca dupa modelul manastirii Dobric, la manastirea Salva maicutele pe langa rugaciune,se vor osteni si cu cresterea si educarea a 20 de copilasi orfani din judetul Bistrita-Nasaud .Vestea grijii si a iubirii maicutelor de la manastirea Salva a adus bucurie locuitorilor comunei Salva care sunt ctitorii acestei manastiri .

    • noroc cu calugarii/maicutele ca de altfel.. BOR ii un fel de a doua visterie a statului.. si cam atat.. Cica la CJ o facut un centru de ingrijire pt. cei in stadii terminale: 30 angajati, 2 milioane euro, aparatura si dotari ultima ora.. bucatar.. camere pt apartinatori etc… TAREEEE. Daca ghiciti cate paturi pt. bolnavi sunt.. 🙂 20 (douazeci) .. adica babaciunile popilor cu pile, normal, sa stea in puf si lux in ultimele zile .. Ei ei.. DA’ DUMNEZEU VEDE, POPILOR!

    • Se stie ca Cristiana Sabau este USELISTA infocata (umbla pe la toate sindrofiile agatata de tureacul ospatarului Moldovan si a securistului Andreicut), asa ca nu ne mai mira astfel de titluri tendentioase…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.