Actualitate

De ce amână familia lui Ioan Ţintean investiţia în case de marcat cu jurnal electronic

Preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a cărui familie deţine o firmă, a spus că amână deocamdată cumpărarea de trei case cu jurnal electronic. „E destul de scumpă. Nu mai e valabil termenul de 1 noiembrie”, a spus Ioan Ţintean care spune că deţine informaţia direct de la sursă.

„Daniel Chiţoiu a dorit să facă o cercetare cu privire la interesul microîntreprinderilor şi firmelor mici care aveau obligaţia ca, până la 1 noiembrie 2018, să introducă case de marcat cu jurnal electronic. În această categorie, în România funcţionează aproximativ 600.000 de firme. Ce s-a constatat în final, lucru pe care eu îl ştiam, este că, la ora actuală, Ministerul Finanţelor şi ANAF nu dispun de servere cu capacitatea de performanţă necesară care să absoarbă informaţia pe care ar transmite-o aceste case de marcat cu jurnal electronic”, a spus Ioan Ţintean.

Potrivit acestuia, ALDE a făcut o propunere, a discutat cu ministrul de Finanţe şi s-a ajuns la concluzia că se va introduce în Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care „se va prelungi posibilitatea investirii în aceste case de marcat, adică termenul final să se amâne până la data în care ANAF se va dota cu serverele şi infrastructura necesară pentru că altfel tot ce înmagazinează aceste case de marcat e în van, nu foloseşte nimănui informaţia”.

„Au fost de acord partenerii noştri (PSD- n.r.) şi vor anunţa. Nu este un termen precis până la care se amână, până când ANAF va avea posibilitatea să se doteze cu servere cu capacitate suficientă să preia informaţia pe care o transmit aceste case cu jurnal electronic. Este sigur, au acceptat şi partenerii noştri. Nu mai e valabil termenul de 1 noiembrie. Eu vă spun că firma familiei mele, din patru case de marcat de care are nevoie, a luat una cu jurnal electronic. E destul de scumpă. Acum având în vedere informaţia bineînţeles că va amâna cumpărarea celorlalte trei”, a spus Ioan Ţintean.

Întrebat cum comentează această degringoladă, Ioan Ţintean a spus: „Ştiţi cum mi se pare? Nimeni nu mai are curajul să spună nu, de frica celor de pe scară ierarhică. Cineva din Ministerul Finanţelor trebuia să-l informeze pe ministru sau pe preşedintele ANAF, să spună că nu au capacitatea de stocarea informaţiei şi să nu forţeze introducerea acestor case de marcat. Trebuia să vină cineva, nu să vină Chiţoiu din afară, să vorbească cu reprezentanţii IMM-urilor şi el să meargă. Cel mai bine ştiau cei din interior, dar nu au avut puterea şi capacitatea de a le spune conducătorilor că nu e bine”.

Până la 1 septembrie a.c. erau obligate să se doteze cu astfel de case firmele mijlocii şi mari. „Peste 20.000 de firme de acest fel câte sunt înmagazinează serverul. Nu poate pentru 600.000”, a spus Ţintean, explicând de ce s-au aplicat doar jumătate din prevederile legale.

Ministerul Finanţelor a spus iniţial că, pentru a nu fi sancţionaţi, contribuabili mari sau mijlocii îşi pot dota magazinele cu case de marcat până la 1 septembrie 2018, iar în ceea ce priveşte contribuabilii mici, sancţiunea se aplică de la 1 noiembrie 2018.

După expirarea acestor intervale, sancţiunea poate fi aplicată doar pentru faptele săvârşite începând cu 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, după caz.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS