Actualitate

Ambasadorul SUA a inaugurat ”Raftul american”. Ce a primit și ce promisiune a făcut

(FOTO-VIDEO) La Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” a fost inaugurat ”Raftul american” (American Shelf), în prezența Ambasadorului SUA în România, Excelența Sa Hans Klemm. La eveniment au participat președintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, primarul Ovidiu Crețu, vicepreședinții CJ Vasile Puica și Ioan Țintean, viceprimarul Cristian Niculae, directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma.

Ambasadorul SUA, care a ajuns cu întârziere la Bistrița din cauza faptului că ora de decolare a aeronavei a fost decalată, a făcut un tur al Bibliotecii, iar la final a primit daruri de la gazde: albumul județului și un clop cu pană de păun în miniatură de la președintele CJ, cărți despre opera lui Coșbuc și țuică de pere din partea directorului BJBN Ioan Pintea.

AICI PUTEȚI VEDEA UN ALBUM FOTO

American Shelf reprezintă o donaţie de carte – lucrări de referinţă, literatură americană clasică şi contemporană, literatură pentru copii şi tineret, lucrări de metodică a predării limbii engleze, materiale pentru perfecţionarea cunoaşterii limbii engleze, continuarea studiilor în SUA, precum şi cărţi despre politica externă, istoria şi geografia Statelor Unite. Colecţia oferă acces la resurse despre SUA, cultura şi valorile americane. Donaţia a fost oferită de ES Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România, şi a intrat în patrimoniul Bibliotecii spre a sta la dispoziţia profesorilor, elevilor şi a publicului interesat.

Directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea: ”Ne bucurăm că putem inaugura acest raft cu cărți importante din cultura americană, vor fi de mare folos în primul rând tinerilor, elevilor care frecventează Biblioteca. D-le Ambasador, știu că ați fost studentul unui mare esist, unui mare profesor, Matei Călinescu. Simt că ați adus la Bistrița și spiritul lui. Suntem onorați că v-ați făcut timp și ați avut generozitatea să dăruiți aceste cărți. Am încercat să creăm un spațiu american. Cărțile acestea sunt un simbol important. Spiritul acestei biblioteci este unul cărturăresc, aici au conferențiat nume mari iar vizita dvs. vine să încununeze prezența unor mari personalități”

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan: ”E un moment important pentru noi, această vizită ne onorează. Timpul este scurt și Excelența Sa nu va putea vedea în această vizită nici 0,01% din frumusețile județului nostru. Nu este timp să vă ducem nici pe urmele lui Bram Stoker în Pasul Tihuța, la Castelul Dracula, dar sperăm să vă faceți timp cu altă ocazie și să ne vizitați. Mi-aș permite în numele cetățenilor, cu politețe, să vă rog să transmiteți Congresului că așteptăm în continuare, cu o dorință foarte mare, analiza programului de vize, pentru că ne-am dori ca și noi românii să ajungem în SUA fără a mai trece neapărat pe la sediul Ambasadei din București”

Prefectul Ovidiu Frenț: ”Dacă bunicii noștri au așteptat vreo 70 ani să vină americanii, noi am așteptat doar câteva ore. Nivelul de prietenie între cele două țări este foarte înalt, conform statisticilor. Este foarte greu să îi explici unui oaspete în câteva cuvinte ce înseamnă județul din punctul de vedere al culturii și tradițiilor populare care se păstrează încă, în mod miraculos. Vă invit să petreceți cel puțin câteva zile aici, să ne cunoașteți mai bine, nu veți regreta. Aici este sediul unei brigăzi mecanizate foarte puternice, cu reprezentanți în toate teatrele de operații NATO, din păcate am avut și militari căzuți. Avem câteva zone economice în care cu siguranță am putea fi parteneri”

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm: ”Vă mulţumesc, domnule director, că l-aţi menţionat pe profesorul meu Matei Călinescu. În urmă cu 40 de ani, am participat la Universitatea Indiana la unul din cursurile sale, un curs nu numai de literatură comparată, ci unul prin care am început să cunosc literatura şi cultura României. Matei Călinescu a fost cel care mi-a trezit un interes de o viaţă şi o dorinţă de a vizita România într-un moment în care nu aveam de unde să ştiu că voi avea să reprezint SUA în România. Pregătindu-mă pentru vizita la Bistriţa, am avut ocazia să citesc o biografie a lui George Coşbuc. A fost un om şi un autor foarte interesant, un poet cu activitate foarte prolifică, care a tradus în limba română un număr mare de opere. Umanitatea sa a fost demonstrată şi la sfârşitul vieţii: şi-a pierdut fiul în circumstanţe foarte tragice şi apoi nu a mai putut scrie nimic.

Una din priorităţile mele ca ambasador este să promovez prosperitatea ţărilor noastre, iar un element important este sectorul economic şi anume creşterea schimburilor economice dintre ţările noastre, dar şi cu judeţul Bistriţa-Năsăud. Aş vrea să cred că prosperitatea nu se reduce la relaţii economice. O relaţie mai prosperă între ţările noastre înseamnă o interacţiune mai crescută între popoarele noastre în domeniile ştiinţei, tehnologiei, educaţiei şi culturii. Aşadar, obiectivul meu este să îmbogăţim prin orice mijloace cunoştinţele pe care le aveţi despre SUA. Aceasta este motivaţia din spatele donaţiei modeste de 250 de volume făcute de Ambasada SUA Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. Din vizita făcută în bibliotecă, ne-am dat seama că iubiţi literatura şi cultura americană. Sper că această donaţie de carte va oferi ocazia celor care studiază literatura americană şi vor să înveţe despre America să descopere mai multe lucruri despre societatea americană şi cultura ei. Sper cac acest gest să fie considerat o mână întinsă din partea Ambasadei care va duce la relaţii şi mai strânse cu judeţul Bistriţa-Năsăud, respectiv cu Biblioteca Judeţeană.

Sunt impresionat, domnule preşedinte, de investiţiile făcute de Consiliul Judeţean în educaţie, în cultură inclusiv prin crearea acestui spaţiu (biblioteca – n.r). Este o onoare pentru noi că putem participa la efortul de a educa cetăţenii judeţului.

Domnule prefect, aţi menţionat sacrificiile făcute de România alături de SUA pe câmpurile de luptă şi doresc să vă asigur că şi promovarea securităţii este una din priorităţile mele. Avem nu doar o strânsă relaţie de prietenie între România şi SUA, ci şi un parteneriat strategic şi suntem împreună aliaţi în cadrul NATO. Soldaţii români şi cei americani au o foarte strânsă colaborare. Au fost circa 180 de exerciţii şi antrenamente comune, 180 de astfel de ocazii, ceea ce înseamnă că, la fiecare două zile, soldaţii noştri, membrii forţelor terestre,a eriene şi speciale s-au antrenat împreună. Veţi vedea că în luna iulie va avea un exerciţiu de amploare în România. Soldaţi ai forţelor NATO vor veni să se antreneze cu soldaţii români. Colaborăm la fel de eficient cu instituţiile dea plicare a legii şi serviciile de informaţii în combaterea terorismului, a traficului de droguri, etc.

Vă mulţumesc sincer pentru invitaţie, ne dorim să avem şi alte ocazii să revin. De la Cluj până la Bistriţa, am avut ocazia să văd cât de frumos e judeţul. Promit că nu e ultima ocazie cu vin în această frumoasă parte a României. Doresc doresc să vă mulţumesc sincer pentru această călduroasă primire”

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS