Actualitate

Ce angajaţi caută firmele şi ce pregătesc şcolile din BN. Camelia Tabără: 20% din ofertă trebuie schimbată

Mai bine de 20% din meseriile căutate de agenţii economici din judeţ nu se regăsesc în oferta educaţională a şcolilor din judeţ, a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud la o şedinţă cu directorii de şcoli în care s-a discutat şi de oferta educaţională din anul şcolar 2018-2019.

În această perioadă, Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuie să alcătuiască oferta de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019, aşa încât poartă discuţii atât cu mediul economic, cât şi interne pentru ca aceasta să fie cât mai apropiată de nevoile actuale ale societăţii. Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a făcut o analiză a comparativă a locurilor de muncă vacante afişate la AJOFM şi a profilelor din şcoli şi a observat că peste 20% din meseriile căutate de firme nu au corespondent în sistemul educaţional.

„Tot mediul economic şi toată societatea are o problemă majoră: a forţei de muncă. Noi trebuie să ne asigurăm că toţi aceşti absolvenţi ai noştri au profilul profesional cerut de piaţa muncii şi să facem eforturi cu toţii să se orienteze în această zonă. (…) Centralizăm cu foarte mare atenţie ofertele agenţilor economici. Ne interesează agenţii economici care pot asigura un lot de practică în care copilul să înveţe o meserie. Deja şi marele angajator Leoni este interesat de colaborarea cu unităţile de învăţământ. Vrem să ne asigurăm că, în acele ore care nu sunt puţine, copiii învaţă meserie, lecţia muncii, atitudine, ce înseamnă un angajat. Vrem să ne asigurăm că lucrurile sunt corespunzător tratate”, a spus şefa ISJ.

Potrivit Cameliei Tabără, multe firme reclamă la Camera de Comerţ şi Industrie că nu găsesc brutari.

„Noi nu avem această calificare şi nu putem propune, conform ordinului de ministru, decât calificările pentru care avem autorizare, dar vom încerca, în discuţii cu ei, să fim cât mai apropiaţi de ceea ce se numeşte cerinţa pieţii muncii. Am mai făcut şi o analiză uitându-ne la oferta AJOFM cu locuri de muncă vacante. La data de 28.11.2017, am făcut o statistică pe calificări solicitate ca să avem un alt argument atunci când avem de ales între o clasă de mecanic auto sau de frizer-coafor. 20% sunt solicitări de meserii şi de calificări pe care noi nu le avem. Din punctul nostru de vedere, acest lucru înseamnă că 20% din oferta pe care o avem pentru învăţământul profesional şi tehnic trebuie să o schimbăm şi trebuie să ne reorientăm şi să vedem în ce măsură produsul pe care noi îl avem este în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii”, a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără.

Întrebată de Timp Online cve se poate face, Camelia Tabără a spus că demersul de a avea o nouă calificare e destul de complicat. „Trebuie să autorizezi prin ARACIP. Asta se poate întâmpla în decursul anului viitor, după care trei ani de zile poţi implementa o nouă calificare şi abia după aceşti trei ani vei avea o nouă calificare pe piaţa muncii. Noi am făcut progrese în sensul de a răspunde nevoilor angajatorilor. Salva a autorizat cofetar, Liceul Silvic operator chimist, care de asemea lipsea. Totuşi, sistemul de învăţământ e foarte greoi în a oferta solicitările agenţilor economici. În egală măsură există şi o inerţie a şcolilor în a propune noi calificări. Asta înseamnă recalificarea unora, eventual angajare de oameni noi, atragere de bază materială. Se tot merge pe vechile calificări. E o atenţionare că trebuie încet, încet să intrăm pe o normalitate”.

În anul şcolar 2018-2019, vor fi 106 clase a IX-a pentru secţia română, două clase pentru secţia maghiară şi o clasă pentru secţia germană.

Elevii se vor putea înscrie în 43 de clase de învăţământ teoretic şi vocaţional – cu o clasă de învăţământ teoretic mai puţin ca anul acesta, în 32 de clase de învăţământ profesional şi tehnic – la fel ca şi acum, şi în 31 de clase de profesională – cu trei mai mult ca în prezent.

2 comentarii

  • Unde sa munceasca tineretul Bistritei? pe un salar promis si neprimit la final de luna de la angajator. Sa munceasca, la o firma care promit marea si sarea pana in ziua de salariu in care nu vezi ce ti s-a promis; sau la una care te angajeaza inginer si de fapt esti hamal la carat greutati? Domana Tabara, nu cred ca stiti ce se intampla in mediul privat de lucru din Bistrita

  • Dar tinerii cu stiu sa facă? Cați dintre noi cu ceva vechime in spate nu am.muncit pe un salariu mic la început? Sa fim serioși. Nu pot uitacum o fătucă angajata la magazin vb la telefon in timp ce cel puțin 5 clienți așteptau sa plătească si a tb sa auzim toată discuția despre ieșirea in club. Pe un asemenea angajat stabil plătești cu del puțin 1000 de euro doriți? Ca așa așteaptă ai noștri tineri. Fiți siguri să afară nu fac așa ceva. Ar tb prima dată sa ne schimbam mentalitatea si apoi sa avem pretenții de la angajatori.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS