Politică

Anul 2024 aduce ”Aero-Schengen” și cinci tururi de alegeri

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, moment în care vor fi eliminate controalele la granițele aeriene și navale.

Continuă negocierile pentru renunţarea la controale şi pentru graniţele terestre, o decizie în acest sens fiind aşteptată, conform Comsiiei Europene, ”într-un termen rezonabil”.

Ce aduce intrarea în Air Schengen pentru români? Din martie, cine va călători cu avionul nu va mai fi nevoit să treacă prin controlul de graniță în cele 27 de țări membre ale spațiului de liberă circulație. Din momentul intrării în Schengen se vor desființa controalele actelor la ghișee, atât la plecare cât și la sosire.

Anul 2024 este unul electoral complet

Toate alegerile posibile vor avea loc anul acesta în România, în total patru runde electorale cu cinci tururi (cinci date diferite, în cazul în care nu vor exista comasări): europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale (două tururi).

Alegerile europarlamentare vor avea loc în 9 iunie.

Scenariul comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale (o dată posibilă fiind 29 septembrie) este luat în calcul şi de PSD și de PNL. În acest caz, noul preşedinte ales ar urma să aştepte finalizarea mandatului actualului preşedinte, Klaus Iohannis, pentru a-şi prelua mandatul.

Pentru a se realiza comasarea localelor cu primul tur al prezidenţialelor, AEP trebuie să transmită dacă se poate realiza votul în cazul clor două tipuri de alegeri, în condiţiile în care la locale votanţii trebuie să meargă la secţiile în care sunt arondaţi în funcţie de domiciliu, pe când în cazul alegerilor prezidenţiale pot vota şi la alte secţii. 

În lipsa unei comasări, alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc la finalul lunii noiembrie, în ultimul weekend din lună, urmate la scurt timp de alegerile parlamentare şi apoi de turul doi al alegerilor prezidenţiale. 

Etichete

8 comentarii

 • Ne vindem masinele ,casele,fiecare dupa preferință si ne cumpărăm avioane sau barci….
  Schengen here we are!
  Mulțumim Partiului Comunitar Român!

  6
  2
  • Cica …romania s a angajat sa preia pe toti cei ce cer azil in austria veniti din siria si afganistan!!!
   Pregatiti…impozitele!

   8
   2
 • Sunt ,pentru comasare! În general,oamenii cam știu „cu cine merg”! Problema mare este tineretul,debusolat ,confuz,dependent prea mult de” binefacerile stiintei”…..telefoane smart,ierburi mirositoare, plictiseala……Europarlamentarele vor fi ,primul semnal pentru societate! Spre ce ne vom îndrepta la toamna…..O viitoare guvernare democratica,stabila,coerenta,decenta ….sau altceva….nu doresc sa dezvolt cealaltă varianta! În toamna ,celelalte alegeri…locale,parlamentare…cu doua obiectii: Pentru primari, sa fie aleși oameni curajoși,integrii,cu viziune iar dincolo,prea mulți parlamentari….La președinție,nu comentez deoarece fiind monarhist,respect legea în vigoare,dar nu votez!Este dreptul meu!Și argumentele mele! În concluzie,as opta pentru doua perioade de alegeri,nu patru sau trei, separate!La mulți ani și….minte isteata la alegeri!MNPop

  8
  4
 • Urmează să ieșim noi cei tineri în stradă cum o să iasă cetățeni Germaniei din 08.01.2024.Suntem luați de fraieri de incultii care ne conduc.Daca nu ieșim acum atunci cand?!

  6
  2
 • Cand o sa va mai ogoiti cu soopingul poate ca vor iesi vreo 10 din voi. In rest mai asteptati vreo 70 de ani sa repetati ce au facut inaintasii vostri la Revolutie.

  2
  5
  • …tu si acum crezi ca a fost revolutie?
   Si in ungaria, germania est, bulgaria, chz, polonia..TOATE IN 89 IN ACELASI TIMP?

   8
   2
 • Pune mana pe articole scrise de istorici si vei vedea ca unda de soc a produs-o poporul din Timisoara si mai apoi Bucuresti, insa securisti si cei din pecereul numarul doi au confiscat meritele poporului roman, deoarece ei au detinut Informatia si armamentul cu care au fost ciur uiti bietii romani. Dupa aceea s-a instalat lovitura de stat. Iolvon?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS