Economie

Apartamente de la bănci sau de pe piaţă? Marius Negrea despre avantaje şi dezavantaje

Băncile au devenit printre cei mai activi agenţi imobiliari. Scot la vânzare case şi apartamente. Sunt mai ieftine, e adevărat, dar cumpărătorul are parte şi de multe dezavantaje, explică pentru Timp Online Marius Negrea, administratorul SC Consult Imobil SRL Bistriţa, una dintre firmele care continuă să vândă la fel de multe apartamente ca şi în urmă cu câţiva ani.

Care e diferenţa între un apartament scos la vânzare de o bancă şi unul cumpărat de pe piaţa liberă?

În cazul apartamentelor scoase la licitaţie, cumpărătorii trebuie să se ocupe chiar de eliberarea unui apartament, procedură care poate dura ani de zile. Au nevoie de un executor judecătoresc ceea ce implică costuri în plus. Mai sunt şi situaţii în care cei care ştiu că trebuie să elibereze un apartament, de multe ori, din necaz sau de ciudă, încep să îl devasteze. Apartamentele rămân fără prize, fără geamuri.


Cam cât costă un apartament cu două camere pe piaţa liberă şi cât costă unul vândut la licitaţie de bănci?

De exemplu, noi avem apartamente la vânzare în zona Kaufland, într-un ansamblu rezidenţial nou. Acolo am vândut apartamente cu două camere de 55 de mp la un preţ de 35.000 de euro plus TVA  de 5% ceea ce înseamnă în jur de 37.500-38.000 de euro. Acelaşi apartament s-ar putea să fie achiziţionat de la bancă la 27-28-30.000 de euro, dar 100% nu cu aceleaşi finisaje şi nu în aceeaşi zonă. În posesia lui poţi intra în cel mai bun caz în câteva luni şi s-ar putea chiar să dureze câţiva ani.

Se vând multe apartamente aflate în executare silită?

Nu cred, din cauză că băncile le-au luat în garanţie în anii boom-ului imobiliar 2006-2007 când un apartament cu două camere în Bistriţa costa până la 60.000 de euro. Vă daţi seama că, în acel moment, băncile au finanţat circa 80% din cost, adică în jur de 50.000 de euro, bani pe care acum vor să îi recupereze. Acum nu mai au nicio şansă să îi recupereze. Băncile au foarte multe pasive pe care le ţin sub preş pe care nu le scot la vânzare. Românii se tem de cumpărarea de apartamente la executare silită fiindcă ar trebui să scoată afară familii cu probleme care nu îşi mai pot plăti ratele şi le e milă să facă aşa ceva.

Cum mai stau lucrurile cu creditele? Se teme lumea să mai apeleze la împrumuturi?

Lumea nu se teme să ia credite din bănci, dar în ultima perioadă a intervenit o altă problemă. Băncile au început să devină mai prudente. Se cer documente în plus, firmele la care lucrează cei care iau împrumuturi trebuie să fie cotate destul de bine, să aibă o vechime de 4-5 ani. Ce am observat eu este că băncile îi preferă pe bugetari. Se presupune că au locuri de muncă sigure, iar lumea ştie că are un venit constant.

Cum mai merge piaţa imobiliară?

Piaţa imobiliară merge, în cazul fiecărui constructor, cum îşi face el treaba. Noi am dezvoltat în cursul anilor 2011- 2012 un ansamblu de locuinţe în Subcetate de 59 de apartamente. În decurs de şase luni, am reuşit să vindem 34 de apartamente ceea ce echivalează cu mai mult de 50%, iar în cazul ansamblului rezidenţial de la Kaufland de pe Calea Moldovei, din 32 de apartamente, am vândut 26. Eu zic că este bine pentru vremurile acestea. Au trecut vremurile în care se achiziţionau apartamente la 1000 de euro pe metru pătrat. Se achiziţionează undeva între 550 şi 700 pe metru pătrat, cu 30-35% mai ieftine.

Cum plăteşte majoritatea clienţilor?

Cash, deci românii au încă bani. Foarte mulţi au venit de prin străinătate. S-a întâmplat, în ultimul timp, să vină foarte mulţi români care locuiesc de mult timp afară care au văzut că s-au înrăutăţit şi acolo condiţiile de trai, locurile de muncă au început să devină din ce în ce mai puţine şi mulţi se văd în situaţia de a se întoarce în ţară. Nu au aici proprietăţi, aşa că din banii adunaţi pe dincolo, îşi cumpără. Avem şi mulţi clienţi care cumpără cu împrumuturi de la bănci. Cel puţin cu Programul Prima Casă, băncile se mişcă destul de repede.

Ce fel de apartamente vor cumpărătorii anului 2012?

Sunt foarte pretenţioşi. Oamenii au început să deschidă ochii. Cumpără apartamente nu foarte mari, sunt foarte atenţi la finisaje şi nu mai aruncă cu bani, aşa cum se întâmpla în 2006-2007 când oamenii cumpărau orice găseau. La ora actuală, clienţii preferă apartamente cu două – maxim trei camere undeva până în 70-80 mp. Fireşte că aceste apartamente trebuie să fie foarte bine finisate şi blocul să fie foarte bine izolat, să aibă toate extrasele. Oamenii sunt foarte pretenţioşi, dacă dau un ban sunt foarte atenţi. Decât să îşi cumpere apartamente în blocuri vechi, oamenii mai bine mai pun 20% în plus şi îşi cumpără o locuinţă într-un bloc nou. Diferenţa eu zic că merită fiindcă spaţiul locativ existent în oraşele din România este format din blocuri de 30-40 de ani vechime. Sunt apartamente care, în 20-25 de ani, vor fi depăşite atât fizic, cât şi moral.

Cam cât vindeţi acum comparativ cu perioada boom-ului imobiliar?

La fel de mult ca înainte. Ca şi firmă de construcţii nu ne-au scăzut vânzările absolut deloc. Pot spune că, prin prisma faptului că au clacat mulţi dintre concurenţii noştri, nu avem probleme. Suntem în situaţia în care nu mai avem ce vinde.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

2 comentarii

 • VAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII…..ce prostii spune asta!!!!!
  asta chiar nu se aude ce vorbeste?
  asta e bun sa fac politica…a.sta stie sa minta……
  negrea……auzi!….pune si tu banii de pe un apartament deoparte si cumpara si tu un post de consilier local!……nu de alta….dar a mai facut unul ……….
  esti prost de dudui!……e bine ca nu comenteaza nimeni…posibil din politete!…
  un bloc din beton are o durata de exploatare de 100 de ani…iar betonul in sine aproape 1000 de ani ceea ce tu nu vei afla …….nicioadata!

  • e corect ce spui . foarte corect . nu stiu de ce il lasa sa spuna astfel de prostii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS