Actualitate Social

Apele râului Bistrița Ardeleană, curate timp de aproape două luni și pline de pești. Cum a fost posibil

(FOTO) În apele râului Bistrița Ardeleană s-au putut vedea bancuri de pești în aceste luni în care activitatea economică s-a sistat sau chiar s-a redus, dovadă că informațiile potrivit cărora râul e veșnic tulbure din cauza unor straturi de marnă este falsă, a spus Cristian Țetcu, președintele Asociației Ruralis, într-un interviu acordat Timp Online.

”Dacă până la jumătatea lunii aprilie am avut niște ape de râu cristaline în județul Bistrița-Năsăud – cum probabil noi nu le-am mai văzut așa de vreo 30 de ani, de cum s-au relaxat un pic lucrurile, balastierele au început deja să funcționeze. Întreprinderile care au activități de acest fel au început să polueze râurile și ele arată ca și înainte”, a spus Cristian Țetcu.


El a menționat că, dacă acum două luni aveam curiozitatea să ne uităm în râul Bistrița Ardeleană, am fi putut vedea ”bancuri de pești în râu de diminesiuni de 20, 30, 40 de centimetri”.

”Acum, de când au început activitățile economice pe malurile râului nu mai vedem decât nămol, aceleași povești pe care ni le transmitea primarul Ovidiu Crețu cum că râul acesta nu poate fi niciodată curat pentru că trece peste nu știu ce straturi de marnă, ori două luni și jumătate l-am văzut extrem de curat, ca un râu de munte adevărat. Sigur exceptând gunoaiele pe care oamenii le-au aruncat în apă”, a spus Cristian Țetcu.

Potrivit acestuia, în afară de faptul că exploatarea de minerale din râuri determină dispariția unor specii de pești și a altor viețuitoare, mai duce și la alte schimbări.

”Râurile de munte, cum este și Bistrița Ardeleană, ar trebui să fie adevărate sanctuare. Ar trebui să avem apa curată, neatinsă, așa cum ea ne vine din izvoare sau de pe versanți. Ceea ce este foarte rău este că după spălarea sorturilor respective după exploatare, nămolul care rezultă după procesul respectiv se pune înapoi în râu și astfel se transformă râurile de munte. Bistrița Ardeleană în zona municipiului Bistrița este considerat un râu de munte, dar, dacă ne uităm pe maluri, avem nămol și trestie. Încep să crească plante care nu au nimic de-a face cu un râu de munte unde pe maluri ar trebui să vedem doar piatră. Dacă ne uităm cum era Bistrița Ardeleană cu 30-40 de ani în urmă, vedem că era nisip și piatră. Oamenii mergeau și făceau plajă pe nisip”, a mai spus Țetcu.

”Acum nu mai ai această posibilitate tocmai din cauza acestor exploatări și a intervențiilor de regularizare care s-au făcut și în 2019 haotic, fără niciun plan, fără nicio aprobare. Sub umbrela calamităților, ei (guvernarea PSD, ministru al Apelor Ioan Deneș -n.r.) au venit și au spus că nu au timp să facă toate aceste demersuri și trebuie intervenit. Pe râuri cum e Bistrița Ardeleană, Budac sau chiar Someș nu am avut niciun incident zeci și zeci de ani. Să nu mai vorbim de Lechința și alte cursuri de râuri care s-au betonat și s-au distrus în totalitate. Acolo nu mai avem apă în râu, nu că ar putea ieși vreodată râul”, a adăugat el.

Despre betonările de albii, Timp Online a scris AICI.

În februarie 2014, Primăria Bistrița a alocat 70.000 de lei de la buget pentru realizarea unui studiu privind amenajarea râului Bistriţa între Podul Jelnei şi Podul Budacului. Primarul Ovidiu Creţu a precizat că, atunci când pe râu va veni apă curată, malurile vor putea deveni zonă de recreere şi promenadă: ”Lucrurile se vor schimba”.

”Acum râul Bistriţa nu poate fi folosit la potenţialul unui râu normal, deoarece aduce în permanenţă aluviuni din amonte. Acum am prins în buget un studiu în vederea amenajării, pentru că s-a schimbat proprietarul lacului MHC, noul proprietar începe să golească lacul, doreşte să producă mai multă energie electrică, au şi solicitat nişte terenuri pentru depozitarea pământului de acolo. Deci lucrurile se vor schimba în ceea ce priveşte cursul râului”, a spus Creţu.

El a adăugat că SGA, CJ şi Instituţia Prefectului vor demara un proiect de consolidare a cursului râului, iar ”când cele două obiective vor fi realizate, trebuie să fim pregătiţi. Dacă pe râu vine apă curată, putem face amenajările necesare. N-o să betonăm fundul râului, o să amenajăm malurile râului pentru a deveni loc de promenadă şi recreere”.

Firma braşoveană Marub SA a cumpărat lacul de agrement al MHC, acesta urmând să fie decolmatat pentru producerea de electricitate, dar şi pentru a putea fi folosit cu scop de agrement şi pescuit sportiv.

De atunci și până în prezent, nu s-a întâmplat nimic.

Foto credit: Laurențiu Grec și Bistrița de altădată

17 comentarii

  • Acest lucru se datorează cu precădere activității de protejare a mediului înconjurător întreprinse de domnul Bălan și partidul său ecologic. Toate eforturile sale și strădaniile de-a trezi conștiința oamenilor uite că dau roade, în sfârșit sunt vizibile, cu toate cârcotelile venite dinspre unii sau alții. Din păcate lumea nu înțelege cât de important este un partid ecologic, activitatea membrilor săi (chiar dacă numărul lor este redus _ 2-3 membri) și campaniile de conștientizare promovate de către acesta. Deși îl tot iau la mișto unii pe domnul Bălan, dar vivacitatea sa și insistența cu care acționează îl fac să fie un brav luptător al protejării mediului înconjurător. Felicitări domnule Bălan, multă sănătate și putere de muncă, dar rugămintea mea este să o lăsați mai ușor cu laudele nemărginite adresate PNL-ului, un clan care nu a făcut nimic pentru protejarea mediului și pentru promovarea unor politici de protejare a acestuia.

  • La inceputul primului mandat al primarului Cretu a fost adoptat Planul Urbanistic Zonal, care prevedea ca Pădurea Codrisor să intre intr-un proces amplu, de amenajări prin care aceasta zona sa fie disponibilă pentru o serie de activitati sportive dar si de agrement. Prioritatea proiectului consta in amenajarea malurilor râului Bistrița si realizarea de alei pietonale care să completeze zona de relaxare a orasului prin extinderea parcului pe malul stâng al Bistriței Ardelene (Vezi: P.U.Z. Bistrita ‘ Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill).
    Numai că in septembrie 2010, la câteva luni după aprobarea PUZ-ului respectiv, Crețu s-a sucit și s-a cramponat pentru realizarea unei „centuri (ne)ocolitoare” cu două benzi prin mijlocul pădurii Codrisor. Si toate astea dintr-un interes personal meschin după cum singur a recunoscut: “Da, am acolo 45 de ari, cumpărați prin 2000-2001. Dacă va fi să îl vând la un preț bun, normal că îl vând. Soția l-a moștenit de la socrul meu, din câte știu sunt deja făcute actele de împroprietărire”. Pentru asta Crețu, a făcut si o mică excrocherie astfel că Pădurea Codrișor a fost scoasă în extravilan. Era condiția obligatorie pentru realizarea centurii.
    Numai că centura nu s-a realizat din cauza faptului că dealul Codrisor se confrunta cu grave fenomene de alunecari de teren, ceea ce ar fi ridicat enorm cheltuielile. Pe de altă parte consolidarea dealului Codrisor impotriva aluncarilor de teren nu se poate face prin defrisarea padurii si inlocuirea ei cu un drum de trafic greu, care prin vibratiile create favorizeaza procesul de alunecare. In combaterea fenomenelor de alunecare, pastrarea padurii este o chestiune de logica elementara, iar oprirea procesului de alunecare se poate realiza mult mai simplu prin construirea unui zid de sprijin la poalele padurii, prevăzut cu găuri de drenaj. Pana la urma, din cauza tampeniei unui individ, orasul Bistrita a ramas si fara centura ocolitoare dar si fara materializarea proiectului de amenajare a dealului Codrisor si a malurilor râului Bistrita pe portiunea dintre Podul Budacului si Podul Jelnii.
    Vezi: https://timponline.ro/ovidiu-cretu-am-pamant-in-zona-traversata-de-centura-insa-soseaua-ar-trece-doar-peste-un-ar-doi/

  • In materie de ape cu precadere raul Bistrita primarul Cretu tot timpul a vorbit enormitati. Atot stiutorul ne traducea in fata faptul ca un deal de marna de la Livezile face ca apa sa vina gri NU ZAU ? Nu am putut sa-l conving nicicum ca abereaza si el si SGA-ul . S-a pus cu noi cei nascuti, crescuti cu raul in spate si care ne-am scaldat in copilarie , am pescuit si toate vacantele de vara le faceam la CASCADA , si la puntea bombardata KAINTZEL (nu stiu daca e corect scris) cea care ducea la motelul Codrisor pe vremuri. Nu aveau parintii bani sa ne trimita in Emiratele Arabe si invatam sa pescuim scobar (podut) de la profesorii STURZA si BELIVACA . De pe podul Budacului se vedeau clar cum bancuri de podut se veseleau si scurmau cu gura fundul apei plin de pietricele colorate si o limpezime a apei ireala. La CASCADA pescarii experimentati prindeau cu trantori si musca PASTRAV dragilor ! Povestea cu firma MARUB SA este una lunga. Patronul acestei firme l-am cunoscut si impreuna cu el ne-am dus la Creti si la RADU MOLDOVAN sa pregatesc un parteneriat public- privat cu institutiile privind gospodarirea si administrarea in comun al lacului de la MHC. Aveam un plan grozav, insa nimeni nu la dorit sa fie dus la bun sfarsit decat eu si patronul. Am oferit poste gratis de stejar din padurea mea pt. refacerea pontoanelor furate de si ruginite. Voiam cu ajutor in bani de la societati sa populam cu peste intreul bazin si sa instituim o taxa modica de pescuit pt. pensionari, elevi, studenti. Am facut adunari publice si mitinguri cu 305 pescari la Prefectura pe tema namolului din lac si uzinarea care tulbura apele. Am avut multe intalniri cu ing. Hanganut cel care administreaza barajul Colibita si MHC -ul de la B-ta. Totusi a venit si lucrul cel mai important la propunerea mea si discutate serios cu inginerul, si patronul. S-a executat acel canal betonat de fuga , care preia unda uzinata de la Colibita direct si astfel restul apei din lacul mare sta calma fara sa fie antrenata ca un sorb la trapa de uzinare, astfel namolul adunat in timp sta linistit pe fundul lacului. Toate acestea s-au intamplat dupa ce autoritatile au primit zeci de petitii in acest sens. Am discutat si cu doctorul GABRIEL ROSCA care avand multe hectare de teren in apropierea lacului, a permis depozitarea controlata a sute de masini incarcate cu namol si intinse pe urma pe terenul sau. Daca VERZII vor fi alesi de d-vs de iubitori ai naturii vom repune in regim de urgenta proiectul dorit strasnic de mine . LACUL pt. BISTRITENI ! Agrement si pescuit.

  • Apa e mt mai curata de când nu prea funcționează balastiera de lângă livezile.. ar face bine nici sa nu mai functioneze

  • Din 2007 la dezbaterile publice pe bugete am cerut neintrerupt ca administratia sa faca ceva cu acel loc mirific, insa politrucii din CL au votat proiectul aberant al lui Cretu, numit NEWARLAND ( wonderland ) . O ineptie si mai mare decat partia de pe Cocos. Astfel au trecut anii si bistritenilor li s-a refuzat amenajarea mult asteptata a unui loc ieftin si la doi pasi de oras. Am prin candidatul nostru un proiect si o viziune unica fata de aceste aspecte si va fi prioritate O de a se face ceva concret in acest sens. Daca bistritenii cred in asta si asteapta ceva nou , atunci sa faca bine sa aleaga VERZII. Va promit ca daca traiesc si sunt sanatos ma voi bate strasnic pt. acest proiect. Sa auzim de bine !

  • Domnule Toni, sunt curios a cumparat acel teren sau e mostenirea lui nevasta sa de la Utiu I, pardon socrul sau?
    Nu mai inteleg nimic.
    Oare langa casa e tot mostenire? sau stie UI sau PE sau cadastru?
    E important de aflat.

  • George , draga pesedistule , aberezi in prostii. Nu ma cunosti absolut deloc, si nici nu doresc asta . Sa fi tu sanatos covid rosu !

  • Clanul familiei COVID-19, apărut pe neaşteptate, a adus oamenilor decese, dureri, panică, frici şi… multe alte schimbări în societate. Dar şi unele beneficii planetei noastre. Stratul de ozon al Pământului continuă să se repare, susţin specilistii mediului. Scad masiv emisiile de dioxid de azot, gazul nociv aruncat în aer mai ales de motoarele cu ardere internă ale mașinilor și de centralele electrice pe bază de combustibil fosil. Ca urmare a reducerii traficului de maşini, poluarea în oraşe a scăzut, aerul e mai curat. “Scăderea turismului a readus apele cristaline ale lagunei din vremurile antice și cele post-belice, când în canale te mai putea scălda”, scrie ziarul local, La Nuova di Venezia e Mestre. Animale sălbatice încerca timid să se plimbe şi pe drumurile rutiere… Păcat că aceste semnale nu sunt luate în mod serios şi după pandemie, de noi oamenii, mai ales cei ce se ocupa cu afaceri.
    PS. Gânduri alese:
    – „A şti cum să îmbătrâneşti este o capodoperă a înţelepciunii şi unul din cele mai dificile capitole din marea artă de a trăi”.- filosoful elveţian Henri-Frederic AMIEL.
    – „Garantarea libertății de exprimare și securitatea juridică sunt esențiale în aceste vremuri incerte. Nu a fost nicicând mai important ca jurnaliștii să fie în măsură să își desfășoare activitatea în mod liber și cu exactitate, astfel încât să combată dezinformarea și să le asigure cetățenilor noștri accesul la informații vitale.” – Ursula von der LEYEN, președintele Comisiei Europene.

    Trei anecdote din vremea pandemiei COVID-19:
    # “Rolul măștilor este să obișnuiască cetățenii cu botnița, ca apoi să accepte lesa!” (un banc de la M., Olanda);
    # “Unde mergeţi, doamnă?
    – La spital..
    – Pe declaraţie nu scrie…
    – Păi mi s-a făcut rău acum când m-aţi oprit!
    Singura persoană care s-a bucurat când m-a văzut cu mască a fost mama! Era visul ei de-o viaţă să mă vadă doctor!”;
    # Maşina mea de spălat nu mai acceptă decât pijamale. Am băgat o pereche de blugi şi mi-a apărut pe ecran: „Stai acasă! “

    Recomandare de lectură: Supranatural: Cum pot oamenii obişnuiţi să facă lucruri deosebite/DISPENZA, Joe. – Act şi Politon, 2020 (59 lei).

    O seară bună tuturor, cu sănătate şi voie bună! Aveţi grijă de Dvs. şi de cei din jur… respectând regulile!

    • De 12 ani tot face cretu promenada.. doar nu se mai apuca..promisiuni psdiste inainte de alegeri!!

  • GURA BATE CURU NU MAI COMENTATI IESITI LA VOT CAND E DE IESIT SI NU MAI VOTAATI PARTIDE CAT TRAIESC IEI SA NU MAI AJUNGA LA CONDUCERE. VOTATI UN OM GOSPODAR CARE NU FURA .

  • Ariel , vezi ce patesti la buzute daca dai clanta la clanta de partid ?Ba baiatule, doar cu ariel bine spalat mai poti redeveni curat la minte . Foloseste-l cu incredere .

  • Bravo OVILA ! Si cand am cerut ca balastul, pietrisul sa se faca din carierele de piatra concasata de munte, golanii balastierelor au zis ca suntem nebuni ! Asa este si in Austria, Italia. Desigur ca e mai ieftin noaptea la furat cu vola din rauri sub ascunzisul noptii si al rachitilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS