Actualitate

Asociația profesională a medicilor de familie BN: Consultațiile la geam sunt pentru binele pacienților

Asociația profesională a medicilor de familie/medicină generală Bistrița-Năsăud, prin vocea președintelui organizației, dr. Niculai Dumitru, a dorit să exprime un punct de vedere referitor la ”consultațiile la geam”, practicate de unii dintre colegii săi, într-un procent destul de mic, și doar la orașe.

Aceasta după ce managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a vorbit într-o ședință a Colegiului prefectural despre aceaastă practică despre care a spus că nu i se pare ”normală” în contextul în care a afirmat că Ministerul Sănătății ar trebui să aprobe protocoale și să dea drumul medicamentelor antivirale în farmaciile deschise pentru ca medicii de familie să prescrie tratamente încă din faza incipientă a bolii, iar pacienții să nu ajungă în stare foarte gravă la spital, atunci când nu se mai poate face nimic.

”Aș începe cu faptul că Spitalul Județean de Urgență Bistrița și nu numai, în general toate spitalele, au probleme foarte mari legate de internări și de tratamentul bolnavilor de Covid-19, dar, într-o ședință de analiză a activității spitalului, în loc să se discute aceste probleme grave ale spitalelor, am aflat că se discută despre rețetele date pe geam. Acest lucru se întâmplă pentru că fiecare dintre cei 140 de medici de familie din județul Bistrița-Năsăud încearcă, după cum crede fiecare, să-și rezolve această problemă de protecție împotriva virusului. Trebuie să amintesc faptul că noi, de când a început pandemia, suntem în linia 1. Noi nu am închis niciodată cabinetele cum s-a întâmplat în Policlinică timp de mai bine de două săptămâni în valul 2, noi nu spunem că spitalul a ajuns la capacitatea lui maximă de internare și tratament și atunci noi suntem, în fiecare zi, la cabinet, vizitați de 2-3 pacienți bolnavi de Covid. Indiferent că pacientul știe sau nu că e infectat de cele mai multe ori nu știe, sunt convins, toți acuză o simplă răceală, dar 95% din răcelile din această perioadă sunt cazuri pozitive. În aceste condiții, pacienții intră în sala de așteptare, iar la Bistrița mai ales, sunt 4-5 și chiar 6 cabinete grupate, iar dacă luăm în calcul 5-6 pacienți la fiecare cabinet, sunt între 15 și 20 de persoane care așteaptă din care 3-4 sunt pozitive. Timpul de așteptare la medic e de minim o jumătate de oră, trei sferturi, iar specialiștii spun că un contact într-o încăpere închisă cum sunt sălile de așteptare – iar majoritatea sunt foarte mici – un contact la 1 metru -1,5 metri cu un bolnav pozitiv (chiar dacă poartă acea mască ce nu e de cele mai multe ori decât o simplă cârpuliță pusă pe față care nu are absolut nicio protecție), un bolnav cronic intrând în contact cu un pacient pozitiv se infectează chiar în sala de așteptare a cabinetelor medicale. Acesta este un motiv pentru care sunt unii medici care le cer pacienților să aștepte afară, cei care au cabinetele în clădiri cu alți 3-4 sau 5, unde sala de așteptare e comună. Pacienții sunt nemulțumiți că primesc rețeta la geam, dar așa, fără să exagerez deloc, în aer liber, lucrurile sunt mai bune pentru toată lumea chiar dacă la prima vedere acest gen de consultație poate părea deplasată. Consultația la geam este undeva la 10-15% din cabinete, îndeosebi la oraș, unde sunt medici grupați. E important de spus că nu avem posibilitatea să angajăm încă o asistentă care să facă triajul. Dacă înainte de pandemie pacienții veneau cu programare, acum toată lumea are urgență. În afară de bolnavii cronici, care se programează, toți vin că au urgențe. Riscul ca un bolnav cronic să se contamineze e foarte mare. Au fost colegi care au spus: ești testat, te primesc fără probleme. Din păcate, pacienții nu au vrut să se testeze”, a spus dr. Niculai Dumitru.

În afară de riscul de a contamina alt pacient cu boli cronice, și medicul de familie este expus.

”Din sala de așteptare, pacientul intră în cabinet și infectează medicul. Avem o statistică din urmă de două săptămâni: 70 de medici de familie din țară care au murit de Covid. În ce privește infectarea e fără număr. La noi în județ, avem trei decese de Covid, dar infectarea în rândul medicilor este mare chiar dacă nu este o statistică oficială. Să nu mai spun că pacienții nu vor să se testeze, nu vor să chemăm ambulanța să aibă o testare oficială să poată fi declarat de DSP pozitiv. Deci infectarea e foarte, mult mai mare decât ce se prezintă. Acelea sunt cazurile oficiale, ale celor testați prin PCR sau prin metoda testului rapid”, a spus dr. Niculai Dumitru.

În ce privește tratamentul, medicii de familie nu pot prescrie decât un tratament simptomatic: ”Protocoale avem câteva transmise, dar care prevăd așa: asimptomaticilor nu li se prescrie nimic, iar celor cu forme ușoare și medii doar paracetamol, vitamine, doar de suport, atât. Tratamentul etiologic în această boală este cel antiviral, anticorpi monoclonali, oxigen, la care noi nu avem absolut deloc acces. Antibiotioc putem prescrie, dar protocoalele interzic. Realitatea arată că sunt unii pacienți la care au efect anumite antibiotice, nu vreau să le enumăr ca să nu creăm panică la farmacii. Este un paradox. Discutăm cu cei care au forme ușoare și medii, dar drama este că, de la o zi la alta, situația se schimbă radical. Aici apar foarte multe cazuri grave la SJU pentru că pacientul vorbește cu medicul, să zicem între 8.00 și 14.00, se simte ca și în urmă cu o zi, acceptabil, iar seara intră în insuficiență respiratorie. Toate spitalele sunt pline, ATI este plin. Au apărut tragediile cu incendiile din ATI, au fost imaginile acestea cu decedații puși în saci de plastic. Din păcate, aceste informații au creat o animozitate împotriva internării. În toate discuțiile pe care le am cu suspecții care, din păcate se dovedesc pozitivi, spun: Nu vreau la spital!. Cu asta începe discuția”.

Întrebat cum vede rezolvarea acestei probleme, dr. Niculai Dumitru a răspuns: ”E cea dată de doamna director medical Deak, cu acea internare de o zi. Este ceva nou, dar, din păcate, după mine, nu va rezolva problema pentru că mai avem și acel protocol de evaluare a pacienților. Sunt mulți pacienți care se plâng că au fost tratați cu foarte mare indiferență de sistem. Din păcate, aceste cazuri sunt foarte frecvente. Personal am trimis câteva cazuri și am renunțat la această evaluare. De aceea, am mari rezerve legate de internarea de o zi, nu știu cine o va face. Spitalul este extraordinar de solicitat, toată lumea e epuizată și cu nervii la pământ. Nu știu de ce la spital, la Policlinică, toată lumea e foarte nervoasă. Ce să mai zicem noi, medicii, care am suportat toată pandemia toate cheltuielile cu materiale sanitare și dezinfectanți, am primit o singură dată acel spor de Covid, în spital se primește aproape lunar? Noi am pierdut cam 30% din venitul nostru pe care trebuie să îl dăm pe toate substanțele dezinfectante cu care să ne protejăm cât de cât. Pe de altă parte, sunt de acord că această consultație la geam sau pe scări trebuie să fie puțin explicată și moderată. Bolnavul cronic trebuie văzut”.

Medicul a subliniat: ”În ce privește vaccinarea, încă o dată vreau să spun că vaccinarea e singurul lucru care ne scapă de ATI, de internarea în spital, și de formele grave și de deces. Restul discuțiilor despre consultațiile la geam, rețeta la fereastră, aruncatul pisicii de la unul la altul, nu. Din păcate sunt chiar medici specialiști care apar pe posturi naționale de televiziune care descurajează vaccinarea. Dacă un medic de familie din Bistrița sau din altă parte în comunitatea lui mică nu recomandă, nu e elocvent. Necazul cel mare este pe tv naționale unde apar medici de infecțioase, epidemiologi care, din păcate, sunt antivacciniști. La noi, nu mai contestă nimeni pandemia. Sunt discuții despre eficacitatea vaccinului, că te poți îmbolnăvi chiar dacă te-ai vaccinat, ceea ce e o realitate. Undeva la 10% dintre vaccinați s-au îmbolnăvit și e explicabil pentru că eficacitatea vaccinurilor e undeva la 90-95% din start, din fiolă, la care mai venim și noi cu bagajul imunitar și mai scade cu 10-15% și atunci, per total, avem undeva un 80%. Deci e clar și normal ca 20% să se îmbolnăvească, dar rata de a ajunge în spital și de a deceda e foarte mică la cei vaccinați. Revin și spun: dacă primește rețeta la geam și pe scară totuși o primește. Dacă medicul se îmbolnăvește și foarte mulți s-au îmbolnăvit nu mai primește nimic pentru că e foarte greu, în această perioadă, să fii înlocuit de cineva. Noi avem protocoale de înlocuire pe perioada concediilor, dar s-ar putea ca medicul care te înlocuiește să fie la rândul lui bolnav sau supraaglomerat. Și mai rău e că sunt comune în județ unde nu e medic deloc. Acolo nu se dă rețeta nici la geam, nici pe scară, nici prin telefon, nu se dă deloc”

În final, dr, Niculai Dumitru a transmis un mesaj optimist. pandemia se va încheia anul viitor și tot ce trebuie este să fim ceva mai înțelegători unii cu alții.

”Trebuie să avem răbdare unii cu alții pentru că această perioadă e una critică, dar, după părerea mea, anul viitor se va liniști foarte mult – cam 2,5 ani ține o pandemie – iar lucrurile vor intra în normal. Toată lumea e stresată, obosită, iar noi, medicii, nu doar că ne îmbolnăvim pe noi, ci și familiile, așa că toți încercăm să suflăm și în iaurt, iar fiecare, după posibilități, încearcă să se protejeze. Aici e problema, nu că medicina de familie a devenit una la geam, pe scară sau telemedicină, deși este și ea acceptată”, a spus președintele Asociației profesionale a medicilor de familie/medicină generală Bistrița-Năsăud.

14 comentarii

  • Are mare dreptate doctorul . Ma mir insa ca nu a spus nimic despre testarea prealabila a pacientilor care se prezinta la consultatii. Dupa mine (care nu sunt medic) o testare gratuita ar diminua mult din necazurile medicilor de familie si din incertitudinile bolnavilor. Or mai fi si raceli si gripa , ca doar nu toti au Covid 19 iar acele teste (GRATUITE) ar face o oarecare triere. Si medicul de familie poate (sau mai bine , ar trebui) sa masoare saturatia in oxigen a pacientului.Altfel , nu trebuie sa fie o lupta intre medicii de familie si medicii din spitale. Trebuie sa fie un consens bazat pe protocoale clare , dar in acelasi timp in farmacii trebuie sa se gaseasca medicamente (inclusiv acele antivirale despre care media ne bombardeaza zilnic). Acestea fiind zise , cred ca nu conteaza asa de mult modalitatea in care se face consultatia ci rezultatul acesteia , materializat prin retetele prescrise de medicul de familie si posibilitatea reala ca bolnavul sa aiba acces la medicamente. Va doresc multa sanatate la toti!

  • Doctore,
    Serios? Chiar asa? Asa de ingrijorati sunteti de sanatate noastra? Nici matale nu poti crede aceasta baliverna, dar ce-ai zis: hai s-o bag pe asta cat de mult imi pasa de semenii mei. O vrajeala stupida!
    Pacientii in varsta bietii de ei, stau rezati de cosurile de gunoi de pe scarile holurilor cabinetelor… unii stau in fata blocurilor pe iarba, iar cei mai “ norocosi” nici macar nu su mai vazut fata doctorului ci doar a asistentei medicsle, care si aia, asa cu usa intredeschisa iti pune flegmatic reteta in mana.
    Mana cereasca aceasta pandemie pentru medicii de familie!
    Risc zero, leafa buna…
    Ca sa nu mai vorbim de cazurile pacientilor knfectati cu Sars Cov 2, care nici macar nu au fost sunati vreodata de catre acestia, asa sa vada cum se simt.
    Asa ca doctore, canta la alta masa!

    • Cati dintre medicii de familie au sunat pacientii aflati in izolare la domiciliu? Probabil un numar foarte mic. Nu se obosesc sa raspunda nici macar la telefon pentru o banala programare. Cati dintre medicii de familie au facut consultatii in adevaratul sens al cuvantului, adica sa ti se masoare tensiunea arteriala sau efectiv sa fii consultat cu stetoscopul? Evident acest raspuns l-ar putea oferi doar pacientii.
      Multi dintre medici trateaza pacientii infectati cu Covid de parca ar fi ciumati.
      Normal ca exista si exceptii de la aceste practici umilitoare, doar ca acestea sunt doar cateva, din pacate.
      Poate totusi le impune cineva acestor medici, sa isi exercite profesia asa cum ar trebui. Sau sa-i invete cineva cum se face o consultatie medicala si ce presupune o consultatie adevarata, chiar daca unii medici sunt scoliti pe jumatate la facultati no name precum Arad, Oradea, Sibiu….

  • Pe înțelesul economiștilor cu pretenții de doctor care privesc lucrurile din helicopter și care nu ezită de la nivelul priceperii lor să recomande oamenilor antiparazitare pentru câini.

    • O sa admiri si tu intr o buna zi tavanul elicopterului si o sa te rogi sa decoleze sau sa aterizeze mai lin,smekere…

  • Ați depus un juramint care spune asa …..
    Sau mai bine cititi-l .
    Restul este …..bla…bla….!

    Oare dacă ar începe un război adevărat, ce ne-am face cu medicii ăștia????

  • Cât e rata de vaccinare în rând medicilor?
    Dar în rândul personalului medical?
    Ar fi întrebarea cheie.
    Sunr cam 99% medici vaccinați…da pe.aici unde medicii cred în ştiință …la Bistrița până nu demult medici celebrii făceau disertații religioase despre nimic.
    Dacă ar fi aplicată regula medic ( personal auxiliar) vaccinat paccient vaccinat ( certificat verde) respectare reguli..ar fi risc extrem de redus aproape de zero.
    Nu?
    Altfel , unii dintre noi trăim într-o societate unde se pot oferi consultații în persoamă de ceva vreme..Ah da. Oficialitățile spun că 99% din medici sunt vaccinații si în general procentul total de personal medical vaccinat este lângă cifra respectivă.

  • Ai naibii sarakii…nu sunt in stare sa isi ceara adeverintele on line si sa plateasca 25 de lei on line.Bietii medici sunt nevoiti sa iasa la geam si îi ,,trage curentu”.Ce ar fi daca acesti contabili ar face o zi pe saptamana voluntariat in spiral sa isi ajute colegii din prima linie?

  • S-a deschis o cutie a Pandorei absolut inutil si gratuit.
    Nu foloseste la nimic, din contra.
    Unora le lipseste anvergura functiei din pacate si au dat un semn de lasitate.
    In conditiile de criza de neacceptat.
    Gura bate f…si mucii in fasole.

  • În sistemul de sănătate public sunt o mulțime de medici ce vorbesc sarcastic cu pacienții,jignesc și îți vorbesc de sus cu îngâmfare .Poate că știți meserie,dar nu știți să le vorbiți cu respect și considerație, unor oameni bolnavi, care au nevoie de ajutor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS