Actualitate

Școlile, închise între 11 și 22 martie. Olimpiadele școlare, suspendate

ACTUALIZARE Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis ca toate școlile din România să se închidă începând de miercuri 11 martie și până duminică 22 martie inclusiv (opt zile de cursuri).

În funcție de evoluția cazurilor de infecție cu coronavirus, suspendarea cursurilor ar putea fi prelungită. Altfel, elevii vor reveni la cursuri luni 23 martie.

Măsura se aplică tuturor unităților de învățământ preuniversitar, de stat și particular: preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, postliceal.

”Această măsură este cu caracter preventiv. La baza ei au stat mai multe consideraţii Primul argument este o creştere a riscului de intrare în ţară a persoanelor din zone cu o largă răspândire a virusului. Se pare că mulţi români au pornit către România, există risc crescut şi am discutat despre măsuri la vamă pentru a lua cele mai bune decizii, în funcţie de locul de unde vin, astfel încât să putem să împiedicăm o mişcare în locuri publice a unor persoane cu risc de contaminare. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare. Am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinții să găsească o soluție, fie pe cineva din familie, fie pe altcineva pentru a sta cu copiii cât timp ei sunt la serviciu”, a declarat premierul în exercițiu Ludovic Orban.

”Recuperarea va fi hotărâtă după ce vedem evoluţia situației. La minister a fost constituit un grup de lucru care a analizat posibilitatea realizării cursurilor şi online”, a precizat ministrul Educației, Monica Anisie. Ea a afirmat că este în curs de analiză amânarea simulărilor atât pentru Evaluarea Naţională, cât şi pentru Bacalaureat.

Desfăşurarea tuturor olimpiadelor şcolare judeţene şi regionale, precum şi a competiţiilor sportive școlare a fost suspendată, până la o dată care va fi anunţată ulterior, în urma unei decizii a ministrului Educaţiei, Monica Anisie, ca măsură de prevenire a îmbolnăvirilor.

Într-o videoconferință cu inspectorii școlari generali în care s-au discutat măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu Covid-19 în unitățile de învățământ, ministrul a subliniat importanța dotării școlilor cu săpun și dezinfectant, iar inspectorii trebuie să se asigure de existența acestora, monitorizând  situația. ISJ are obligația de a monitoriza toate cazurile de elevi și profesori izolați la domiciliu și să raporteze zilnic Ministerului Educației evoluția situației.

În România, numărul cazurilor de infecție cu coronavirus a ajuns la 17, ultimele două fiind confirmate luni seară: o femeie de 73 de ani din Buzău și de un bărbat de 60 de ani din București.

VEZI ȘI:

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/810640642789736

ȘTIREA INIȚIALĂ Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență decide astăzi dacă se vor închide școlile din România, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. CNSSU se întrunește la ora 16.00.

”Referitor la închiderea școlilor din România, acest subiect va fi discutat în ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență de luni. Așa cum știți, este decisă o măsură: dacă un singur caz apare într-o școală, atunci cursurile sunt suspendate automat în toată școala”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită suspendarea cursurilor timp de două săptămâni şi cere ca autorităţile publice locale să respecte legea privind dotarea şcolilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situaţii de criză, ci permanent: ”Infecţia cu coronavirus reprezintă o reală urgenţă naţională care trebuie gestionată cu responsabilitate de către Guvernul României, pentru a preveni instaurarea pandemiei pe teritoriul ţării noastre. Având în vedere faptul că elevii îşi petrec până la 7 ore zilnic la şcoală, se impune suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ţinând cont de faptul că şcolile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare şi nici de o cultură a siguranţei pentru ca acest virus să nu fie răspândit”.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, spune că nu există motivul închiderii şcolilor şi face un apel la calm pentru părinţi şi cadrele didactice: “La momentul acesta fac un apel la calm pentru părinţi şi cadrele diactice, pentru că nu există motivul închiderii şcolilor. Suspendarea cursurilor din unităţile de învăţământ este în atributul exclusiv al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”.

”Această măsură este în analiză, nu este o măsură care poate fi luată uşor pentru că am să vă spun un lucru, o măsură de închidere a şcolilor perturbă procesul educaţional şi lipseşte copiii, elevii, de posibilitatea de a primi toate informaţiile, cunoştinţele necesare şi de a crea un gol în ceea ce priveşte derularea serviciului educaţional. În al doilea rând, este o măsură care într-un fel trebuie pregătită pentru că puneţi-vă întrebarea ce fac copiii care nu se mai duc la şcoală? Rămân acasă. Pot să stea ei sub supraveghere? Există în fiecare familie un bunic sau o bunică sau un membru al familiei, mama sau tata, care nu lucrează? Copiii nu pot fi lăsaţi fără supraveghere pentru că altfel dacă nu îi mai ducem la şcoală şi îi lăsăm acasă fără supraveghere s-ar putea să fie cu un grad de expunere mai mare la riscuri de contaminare decât dacă se duc la şcoală într-un cadru organizat, aflat sub o supraveghere a cadrelor didactice”, a declarat premierul în exercițiu Ludovic Orban.

Între măsurile anunțate de CNSSU duminică se numără și criteriile de suspendare a cursurilor: DSP împreună cu ISJ pot decide închiderea sau suspendarea cursurilor la școala unde există pacient confirmat cu infecție de coronavirus.

16 comentarii

  • activitatile cu mai mult de 1000 de persoane!!!! cati copii interactioneaza in cadrul unei scoli in pauze?????? daca tot vine scoala altfel cred ca s-ar putea sari peste aceasta, sa se poate dezinfecta scolile asa cum trebuie si sa stea fiecare acasa la el!!!!nu moare nimeni daca se sta 14 zile acasa!!!!!!

  • Țineți -i pe veci acasa , mai prosti decat sunt , n-aveti cum sa-i faceti !
    De idioți are PSD-ul nevoie !

    • Adi, saracii..cu doi i…se vede ca nu prea ai fost pe la scoala….dar te pricepi foarte bine la comentat.Du te tu si preda o luna sa vezi cat de obosit esti si cati bani faci, cat de respectat esti si apoi mai vorbim….Oare cum ar fi daca si profesorii ar comenta meseriile altora, salariile..etc

  • Unii suntem caraghiosi!!! Ce catastrofa e ca se intrerup cursurile 1 luna sau doua?Toti am fost elevi.Cine vrea sa citeasca poate citi si acasa.Problema mare e ca acesti copii sa fie supravegheati de cineva.Ca daca vor bate barurile atunci ce preventie realizam?

    • Rea gândire cum sa lasati de pe azi pe mâine cand voi stiti cum sunt chestiile in alte tari sunt închise școlile doar la noi in Romania nu,noi tot timpul am fost i inafara unor oameni

    • Dupa unii care comenteaza pe aici , tot profesorii se fac ,,vinovati” de aparitia COVID-19…Penibil popor am mai ajuns !

  • De ce nu v ati facut cu totii profesori, astia care va pricepeti la comentat.??? Sa vedeti cat sunteti de odihniti si de bine platiti…si ce usor e sa ajungi profesor…sa inveti atatia ani, sa treci prin atatea examene ca in final sa fii hulit de toti nescolitii, plictisiti si obositi de propriile odrasle needucate! Aveti pretentia de la profesori sa fie dadaca pt.copiii vostri carora nu le acordati nici macar o ora din timpul vostru.

    • Paul, da …stiu ca profesorii sunt huliti si de cei cu mai multa scoala, dar nu mi se pare normal. De ce va dati copiii la scoala daca stiti ca profesorii nu sunt buni???? De ce nu i educati/ scoliti la domiciliu..scoli private….Cat despre salarii n am inteles niciodata invidia unora fata de salariile din invatamant.Eu nu am auzit profesori invidiosi pe itisti sau pe politisti..etc….sunt domenii in care se castiga de 10 ori mai mult ca in invatamant si nu zice nimeni nimic.Apropo…o manichiurista sau un make up artist cum isi zic mai nou astea cu un curs de 1 luna castiga muuuult mai mult decat un profesor….multe de zis..si fara rost..

  • Să respectăm totuși cadrele didactice, care se ocupă de ce este mai important într-o societate:educația copiilor noștrii! Copii înseamnă viitorul nostru! Nu cred că este tocmai simplu să fii profesor în zilele noastre având în vedere că tot mai puțini elevi au bun simț!

  • Vorbim de măsuri de protecție împotriva Corona virusului sau despre salariul profesorilor?Comentariile mi se par deplasate.

    • Se pare ca pe unii ii intereseaza mai mult salariile profesorilor decat siguranta propriilor copii.Se gandesc doar la faptul ca profesorii sunt fericiti ca nu mai merg la munca si totusi sunt platiti! Mare invidia la romani, mare si prostia!

  • Pentru epidemia de prostie s-ar impune un sistem educațional eficient, dar … din părți. Îl tot așteptăm de vreo 30 de ani, el nu mai vine și nu cred că o să-l avem prea curând.

  • Este greu sa iei asememnea decizii. Dar inchiderea scolilor este necesara. Chiar si inchiderea granitelor pentru doua saptamani nu ar fi un dezastru asa mare ca cel in care ne-am trezi peste noapte ca avem sute sau mii de infectati. Si italienii au tratat pana saptamana trecuta problema coronavirusului cu mult umor. Acum le-a cam inghetat zambetul pe buze. Se pare ca suntem in plina expansiune pandemica adica acest virus de acum o sa se dezvolte cu adevarat in Europa. Trebuie sa fim prudenti si intelegatori ca sunt niste masuri pe care daca nu le aplicam acum vom avea mult mai mult de suferit si costurile vor fi foarte mari! Si mai ales nu trebuie sa mergem pe principiul ” mie nu o sa mi se intample” pentru ca oricui i se poate intampla.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS