Actualitate

Ați primit facturi prea mari la curent și căldură? Iată ce puteți face

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declanşat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale, pentru a verifica respectarea obligaţiei privind emiterea de facturi care să cuprindă informaţii corecte, transparente, clare şi complete, dar şi respectarea obligaţiei de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului.

Furnizorii de energie electrică verificaţi sunt: Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Hidroelectrica, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ Vânzare, Tinmar Energy.

Furnizorii de gaze naturale verificaţi sunt: Engie România, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Premier Energy, Energia Gas & Power, Gaz Vest.

Cum trebuie să acţioneze clientul final dacă are neclarităţi privind facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale

Clienţii finali care au neclarităţi privind facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuţie pentru clarificări, acesta având obligaţia transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real.

În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituţii care au atribuţii în acest sens, chiar şi instanţei de judecată.

”Recomandăm clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale următoarele: să încheie o convenţie de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale; să solicite citirea lunară a contorului; să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis; să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul şi să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia; să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis; să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condiţiilor contractuale, în special modificarea preţurilor/tarifelor. Dacă aceste modificări nu respectă condiţiile prevăzute în contract (preţ fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituţii care au atribuţii în acest sens, chiar şi instanţa de judecată”, anunţă ANRE.

În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precizează că rămâne la dispoziţia clienţilor finali cu informaţii privind liberalizarea pieţelor de energie, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale, precum şi facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale, acordate prin intermediul liniilor telefonice de tip ”„Call-center”, ce pot fi apelate la numărul 0374.554.265 şi la numărul 021.9782, telefoane cu tarif normal în reţeaua Telekom, apelabil din toate reţelele).

De asemenea, consumatorii pot depune petiţii pentru aspecte care ţin de încălcarea cadrului de reglementare şi a legislaţiei primare incidente, prin intermediul rubricii Petiţii pusă la dispoziţie la pagina de internet a ANRE.

Etichete

10 comentarii

 • Statul incompetent, care nu prevede in lege sanctiuni clare, ne pune pe noi sa ii facem treaba… O si vad pe batranica de 70 de ani ca merge sa ii dea in judecata. Ii mai vad si pe furnizori ca raspund la telefon. Ce gluma tampita e statul roman!

 • Teoretic poti suna sau poti trimite mail .
  Practic stai ore întregi la telefon , ascultând “roboata” cum iti zice sa mai aștepți , ca “toti operatorii nostrii sunt ocupati “ !
  La mail primesti raspuns dupa o luna !
  O batjocura incomensurabila la adresa romanilor !

 • Asta e de la libealizare…))
  Cat scandal au făcut că vor fi preturi mai mici ca să poată bagă în piața niste cerșetori insolvenți.

 • Numai smecherii peste tot si scumpiri fara nici un rost…. Resrsele sunt date gratis de catre Creator iar niste smecheri le scumpesc dupa bunul lor plac. Apa este din belsug, gaz avem cacalau pana si in marea neagra iar cu energia electrica s-au facut parcuri fotovoltaice cu promisiunea ca vom platii mai ieftin…. Avem si un stat incompetent…. pana la urma erau mai competenti comunistii care si aia erau vai de ei.

 • Spunea batosul de ministru al energiei mai ieri ca cine are facturi mari sa nu le plateasca.
  Virgil Popescu ne trimitea intr-un haos si mai mare, insa seful lui de partid CATU (pnl) l-a chemat la ordin dandu-i un pumn in cap si dupa o ora ministru a dat-o la intors.
  Tara de gainari aflati in posturi calde si de amarati care tremura de frig si nu mai au bani de facturi.
  Si afacerile se inchid una cate una si pana si mastodontii AZOMURES isi reduce sau inchide activitatea.
  E la fel de rau ca la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial in toate privintele mai ales ca 5 milioane de romani au parasit tara si dupa Siria suntem pe locul doi in lume la migratie.

 • Nu platiti daca veedeti ca facturile sunt prea mari ! Astia de la Elecrtrica sunt cei mai mari hoti . Le- au plecat clienti la alte companii si acuma fura de sting ca sa -si scoata parleala . Vom vedea ce fac alte companii . Daca si aia fura DNA pe ei !

 • Puneti voi cate un magnet mai mare pe ceasul de la gaz si curent sa vedeti numa ca nu o sa mai platiti mai deloc. atentie in ziua citirii sa nu le uitati deasupra. desigur ca operatiunea este buna pe timp de noapte. da ce mama dracului nima o etnie sa aiba dreptul sa se aghete gratis direct la stalp, noi romunii nu putem ?batar pana trece iarna ca domn ministru de la energie asa ne-o invatat, sa nu platim.

  • @tata hotilor sunt chiar curios daca functioneaza? stii tu sigur ca merge treaba asta? cum? explica-mi si mie ca sunt tentat pe bune de treaba asta cu magnetul

 • ai un cap pe umeri deci foloseste-l si la smecherii ca daia esti nascut din daci.
  vezi ca mai este o reteta cu folie de film de poze.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS