Actualitate

Au început să înflorească narcisele sălbatice din Munții Rodnei

Narcisele sălbatice din Munții Rodnei au început să înflorească, în următoarele două săptămâni urmând să poată fi admirate în toată splendoarea lor, anunță Ionel Runcan, care a urcat în masiv sâmbătă.

Potrivit acestuia, gradul de înflorire este undeva la 10%, în următoarele două săptămâni muntele urmând să fie alb.

”Poiana cu narcise de pe Vf. Saca din Munţii Rodnel a început să înflorească – jandarmii montani Rodna patrulează în zonă pentru a le oferi sprijin turiştilor care o vizitează. Având în vedere faptul că narcisele au început să înflorească, turişti dar şi localnici vizitează poiana cu narcise care este protejată de lege. Florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină. Jandarmii montani din Rodna informează că momentan narcisele se află la începutul perioadei de înflorire, ca urmare au fost verificate traseele care duc în poiană. În fiecare an foarte multe persoane vizitează poiana, mai ales în perioada de maximă înflorire”, transmite Jandarmeria.

Administrația Parcului Național Munții Rodnei a anunțat că narcisele au început timid să înflorească, poiana fiind înflorită în proportie de aproximativ 15%.

Rezervaţia naturală, aflată în Munţii Rodnei, se întinde pe circa 5 ha şi se află pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 m. Pe muntele Saca, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situată la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului. Pentru urcare, este recomandat traseul de pe Izvorul Roșu – Dealul Popii. Traseul este marcat cu un simbol: ”omulețul portocaliu”.

Rangerii Parcului Național Munții Rodnei îi vor ghida pe turiști pe traseele marcate.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.