Politică

Băsescu: Nu se poate reveni la salariile din 2010

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că nu se pot face indexări la pensii când există un deficit de 3,6 miliarde de euro şi nu se poate reveni la salariile din 2010 când există încă un excedent de 200.000 de salariaţi.

„Guvernul s-a credibilizat prin măsurile luate în 2010, dar s-ar putea decredibiliza – şi ăsta ar putea fi şocul pe care România ar putea să-l primească – prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate în acordul cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. O eventuală abandonare a programului cu instituţiile internaţionale ar fi pentru România mult mai rea decât o eventuală revenire la recesiune”, a spus Băsescu la emisiunea ”După 20 de ani”, de la Pro TV.

El a menţionat că speră ca această abandonare să nu se întâmple şi, de asemenea, să nu se ajungă la „populisme”, mai ales că acordul cu FMI acoperă integral anul 2012.

Şeful statului a făcut un apel la Parlament şi Guvern să nu renunţe la obiectivele stabilite cu FMI şi Banca Mondială.

Băsescu a spus că toată lumea trebuie să fie conştientă că nu poţi merge cu indexări la pensii când ai deficit de 3,6 miliarde de euro.

„N-ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excedent de 200.000 de salariaţi”, a mai spus Băsescu, conform Mediafax.

De asemenea, preşedintele a spus că este necesară o diminuare radicală a ajutoarelor sociale, pentru că inclusiv banii care se utilizează în acest domeniu sunt împrumutaţi.

Băsescu a precizat că amânarea localelor până la generale ar fi justificată doar de reorganizarea administrativă, menţionând că în lipsa acestei justificări el tratatează subiectul ca pe o problemă a coaliţiei, pe care nu şi-o asumă.

„Spre exemplu, dacă partidele din arcul guvernametal ar fi spus «Hai să amânăm alegerile locale, le facem odată cu legislativele în noiembrie şi, între timp, facem reorganizarea administrativă», ar fi fost o bună justificare. Ar exista o justificare perfectă dacă partidele din coaliţie ar spune «Da, amânăm alegerile locale pentru că trebuie să facem reorganizarea administrativă şi să reducem cheltuielile de funcţionare a statului în teritoriu». Altfel, o tratez ca pe o problemă a lor, pe care nu mi-o asum. Insist pentru votul uninominal într-un singur tur pentru că este modul corect prin care electoratul îşi poate selecta aleşii. Ce facem cu uninominalul compensat? Îi aducem pe cei pe care i-a refuzat electoratul, într-un fel sau altul. Deci, una din soluţii pentru o clasă politică mai bună este votul uninominal într-un singur tur şi necompensat”, a spus Băsescu.

El a menţionat că este esenţial ca partea română să explice Federaţiei Ruse că acordul semnat cu SUA nu este ostil Moscovei, adăugând că există o cooperare economică bună cu Rusia, dovadă fiind numărul mare de investitori ruşi în România.

Potrivit lui Băsescu, „clasa politică este incorectă în toată Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani”.
„Până atunci a fost nevoie să inventeze statul social, statul asistenţial aş putea spune, pentru că trebuia contrabalansată ideologia comunistă în care statul dădea fiecăruia ce îi trebuie”, a spus Băsescu.  Potrivit acestuia, oamenii politici europeni nu au ştiut unde să se oprească. „Au îndatorat statele pentru a creşte continuu salariile, pensiile, programele sociale”, a afirmat şeful statului. Băsescu a spus că soluţia în Europa este „o puternică integrare, chiar accelerată”. „Nu mai poţi crede că poţi face politică monetară când politicile fiscale ale statelor sunt diferite”, a spus Băsescu.

 

Foto: presidency.ro

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS