Sport

Berni, premiată de Direcţia Judeţeană pentru Sport. CSM Bistriţa, la 25 de ani de existenţă

La sediul Insituţiei Prefectului a avut loc o întâlnire cu presa, tema fiind activitatea sportivă din judeţ în 2011.

Prezentă în sală, campioana de tenis de masă Bernadette Szocs a fost premiată de DJST BN cu medalie şi diplomă de excelenţă, pentru rezultatele excelente de la Campionatul European de junioare. Premiile celorlalte campioane la tenis de masă, Andreea Clapa şi Andreea Roşca, au fost ridicate de antrenorul Marian Filipaş, care a anunţat două competiţii de tenis de masă la Bistriţa: Campionatul Naţional de copii în perioada 20-23 octombrie şi Cupa României de cadeţi, în 26 şi 27 noiembrie. 

Extrem de emoţionată, Bernadette Szocs a descris în ce condiţii grele a devenit campioană europeană: ”Am fost accidentată, am avut probleme mari la biceps. Dar m-am mobilizat, am jucat fără frică şi cu ambiţie şi am câştigat. Am ascultat sfatul antrenorului, să nu cedez şi să trec peste durere”. 

Pentru că în această lună Clubul Sportiv Municipal Bistriţa a împlinit 25 de ani de existenţă, directorul acestei instituţii, Maria Sânmărtean, a primit flori şi felicitări din partea directorului Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud, Raoul Zanca. 

Prefectul Cristian Florian a precizat că sportul aduce un mare beneficiu de imagine şi este un lucru normal ca performanţa să fie susţinută. 

Maria Sânmărtean a făcut un scurt istoric al Clubului Sportiv Municipal, istorie presărată cu numeroase medalii la competiţiile interne şi internaţionale, dar şi o prezentare a succeselor sportivilor bistriţeni în 2011. CSM are în acest moment zece ramuri sportive: atletism, box, culturism, gimnastică, haltere, handbal, radioamatorism, sanie, schi-fond, tenis de masă. În această perioadă clubul a fost reprezentat la Jocurile Olimpice de 17 sportivi şi a avut un număr de 912 componenţi ai loturilor naţionale. A obţinut 8 medalii la Campionatele  Mondiale, 127 la Campionate Europene şi peste 3700 de medalii la Campionate Naţionale şi Cupa României. 

A fost anunţată şi lista sportivilor nominalizaţi să participe la Jocurile Olimpice din 2012, toţi reprezentând CSM Bistriţa: Berbecar Marius– gimnastică artistic, Baţagă Cristian  – gimnastică artistic, Martin Răzvan – haltere, Gâscan Marius– haltere, Sâncrăian Gabriel –haltere, Crişan Adrian– tenis de masă (deja calificat). 

Raoul Zanca a prezentat situaţia sportivilor în loturile naţionale pe ramură de sport (66 în total, dintre care 6 în loturi olimpice), ierarhizarea valorică a cluburilor implicate în activitatea sportivă, situaţia bazei materiale sportive din judeţ şi a sălilor de sport construite prin program guvernamental, topul celor mai valoroşi antrenori, etc. 

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt 411 şcoli, din care 138 cu personalitate juridică (110 şcoli generale, 28 colegii naţionale, grupuri şcolare şi licee). În prezent sunt 27 de baze sportive interioare şi exterioare cu dotări medii şi bune, 54 de terenuri cu dotări medii şi un număr de 38 şcoli mici fără bază sportivă. De-a lungul anilor s-au construit 19 săli de sport prin program guvernamental, una fiind inaugurată în 2010 la Feldru. la care se adaugă două care au termen de finalizare 2011, în localităţile Telciu şi Livezile. 

Făcând o radiografie a bazelor sportive din judeţ, aceasta se prezintă astfel: 7 baze sportive aflate în domeniul statului  şi în subordinea ANST, 72 baze sportive aflate în domeniul public al statului în subordinea consiliilor judeţene sau locale, 2 baze sportive aflate în domeniul privat al statului şi în subordinea altor departamente, 3 baze sportive care au aparţinut domeniului public al statului şi acum aparţin altor persoane din circuitul privat, 16 săli de sport construite  prin program guvernamental. Baze sportive omologate pentru competiţiile oficiale naţionale şi internaţionale: Stadionul Gloria – fotbal, Complexul Sportiv Sala Polivalentă, Sala olimpică de tenis de masă Gheorghe Bozga, Sala de sport – Dorin Moruţan.  

Zanca a subliniat importanţa anului 2011 ca an preolimpic, obiectivele fiind: titularizarea sportivilor nominalizaţi în loturile olimpice, cucerirea unui număr cât mai mare  de medalii în competiţiile internaţionale oficiale, nominalizarea  sportivilor cu  reale perspective pentru un nou ciclu olimpic 2013-2016, acordarea tuturor condiţiilor de pregătire sportivilor nominalizaţi pentru jocurile olimpice de iarnă – Rusia 2014, iar prin sportivii participanţi la Jocurile Olimpice Londra 2012, judeţul Bistriţa-Năsăud să contribuie la zestrea de puncte pentru România. 

În cadrul  programului “Sportul pentru Toţi” au fost planificate pentru 2011 un număr de 37 de competiţii. În cadrul programului naţional Mişcare pentru Sănătate au fost realizate cursuri de iniţiere la înot, cursuri de iniţiere la tenis şi cursuri de patina. A fost realizat accesul gratuit în sala olimpică de tennis de masă Gheorghe Bozga iubitorilor acestui sport. De asemenea, s-a facilitat publicului accesul pe pista sintetiăa de alergare a CSM.

Eugen Gheorghe

   

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS