Recomandări Timp de gândire

Bistrița, în zodia dictaturii proprietarilor de case mari și goale

Bistrița merită să își păstreze centrul istoric în varianta veche, cu case și uliți, iar în rest să dea drumul investițiilor moderne și să se dezvolte până nu e prea târziu. Altfel, va deveni un oraș de bătrâni acriți care își vor păzi disperați zidurile mucegăite pe care nu le vor mai putea întreține.

Azi avem în județ 68.000 de salariați și 60.000 de pensionari, Bistrița nefăcând excepție de la această balanță care se înclină tot mai mult spre bătrânețe.

Dacă blocurile se vor face numai pe dealuri, vor rămâne goale pentru că nu văd motivul pentru care o familie cu copii ar face zilnic drumuri prin noroi și praf să-i aducă la școală, la activități extrașcolare, de exemplu. Goale vor rămâne și casele din centru fiindcă bătrânii vor muri unul câte unul și copiii lor nu vor mai veni de prin lumea întreagă nici măcar să vadă cum mai arată vechea casă părintească.

Scriu despre acest subiect fiindcă aseară după ce am urmărit dezbaterea despre locuințele colective mici de la Primărie, o doamnă care face parte din batalionul care susține că e mai bine ca la Bistrița să fie ”blocuri pe dealuri, case în oraș” mi-a ținut și o prelegere de o oră pe mesageria privată din care reieșea că motivul pentru care ea și familia ei se opun ridicării de blocuri pe o stradă din oraș – care nu e în centrul istoric – este acela ea trebuie să vadă stelele de acasă, că de-aia și-a făcut casă, nu să vină unul care să câștige bani și să-i facă un bloc lângă respectiva casă.

Pentru stele i-am recomandat să meargă pe Dealul Budacului că acolo sunt și telescoape din când în când și le vede mai bine, iar pentru a-și forma o părere despre cum arată un oraș în secolul nostru să caute pe Google fotografii cu orașe din țări dezvoltate.

Pentru că mi-a vorbit destul de urât despre investitori, am întrebat-o de ce îi consideră ”șmecheri” și ”răuvoitori”. Mi-a răspuns: pentru că ”fac bani”. Așadar, să faci bani e ceva rău. Să fii bugetar cu casă și să bagi bețe în roate unui privat e ceva bun. Creștinească mentalitate! Sigur nu se gândește doamna că privatul dă bani la stat ca să aibă ea de unde primi pensia.

Am întrebat-o atunci dacă a plătit în viața ei un salariu cuiva, dacă cineva a mâncat o ”pâine” datorită curajului ei de investitor, dacă înseamnă pentru ea ceva data de 25 a lunii când se fac viramente în conturile salariaților și la stat. Mi-a răspuns că pâine a câștigat doar pentru familia ei pentru care s-a chinuit să edifice și o casă. Ca mulți alții, probabil că a robotit toată viața pentru niște ziduri pe care acum, la bătrânețe, le vede goale fiindcă au plecat copiii și simte că a muncit degeaba. Atunci își caută cu disperare un motiv de luptă ca să apere ceea ce a crezut ea și familia ei că este totul în viață.

Tristă mentalitate pe care, din păcate, o au foarte mulți oameni mai ales din generațiile de peste 60 de ani. De aceea vedem peste tot locuințe mari, făcute probabil pentru mai multe generații, urâte, degradate, goale. Nu le vrea nimeni nici dacă le dai gratis. Ar trebui să fii nebun să plătești iarna mii de lei factura la gaz când tu stai maxim într-o cameră, gătești și mănânci în alta și folosești o baie. Pentru toate acestea ți-e de ajuns un apartament cu două până la trei camere, mai ales dacă locuiești la oraș și mai și muncești. Așa gândesc oamenii activi din secolul nostru. Am văzut, spre exemplu, că în țările nordice bătrânii se mută chiar în niște apartamente foarte mici, un fel de cămine mai moderne, unde își petrec timpul alături de alții de vârsta lor, au grădină comună, cabinet medical, sală de cinema. Foarte frumos conceptul și extrem de util. Nu stau izolați între pereți și nu scriu scrisori la autorități să blocheze mersul lumii.

În case să stea bogații care-și permit să plătească și să le întrețină. Eu, dacă aș fi într-o poziție de decizie, exact așa aș face. Nu mi-aș pierde vremea cu discuții inutile despre frustrările unor oameni care au făcut în viață alegeri greșite. În loc să călătorească, să se bucure de viață, să cunoască alte țări, alte culturi, alte obiceiuri, au robotit pentru niște pereți cu garduri înalte între care să facă grătare și să nu îi vadă nimeni. Mare realizare! Eu aș pune un impozit foarte mare pentru cei care locuiesc la case. Să locuiască în ele cine îl poate plăti. Până la urmă, mi se pare corect să plătești mult fiindcă ocupi mult teren. Dacă nu ar fi casa ta, am avea zeci, sute de plătitori care locuiesc pe verticală, într-un bloc. Vrei să stai la casă, plătește cât am lua de la ei toți. Vă garantez că cei mai mulți s-ar duce singuri să caute investitor care să ridice un bloc în locul căstălăului inutil și gol în care nu mai ai altceva decât stelele la care te mai uiți din când în când.

Desigur că veți spune că m-am poziționat în favoarea blocurilor, că nu văd cât au trudit unii pentru case, că nu apreciez frumusețea unui oraș medieval, etc. Le văd pe toate, însă mai văd ceva: întinde-te cât îți permite plapuma și nu fii o frână în societate. Fii un motor pentru ea sau fii măcar tolerant. Dacă nu poți să trăiești împreună cu alții într-un oraș care vibrează, fă-ți casă la țară. E pământ destul și e ieftin, poți privi stele cât e noaptea de lungă. Nu ai nici trafic, nici vecini. Sihăstrie curată.

Evident că și mie mi-ar plăcea să locuiesc într-o casă, să am curte, flori, animale, să scriu de la umbra unui copac, dar în același timp sunt conștientă că o casă are nevoie de foarte multe lucrări de întreținere, că cineva trebuie să se ocupe permanent de ea, că fiecare lucru pe care îl faci costă. Așadar, să locuiască la case cei care își permit să plătească pentru toate acestea, inclusiv impozite uriașe. Eu le-aș ridica pentru toată Bistrița de vreo 10-15 ori față de cel plătit de un locatar de la bloc, iar pentru cei din zona centrală de 100 de ori. Cu banii lor aș întreține clădirile vechi, minuni aș face. Așa, ei nu plătesc mai nimic, dar au gura mare.

Vor ca în oraș să nu se mai construiască nimic, să stea ei liniștiți și să se uite la stele. Aceasta în condițiile în care mulți și-au luat casele pe nimic pentru că au fost nomenclaturiști sau au făcut parte din comisii de retrocedare unde s-a știut exact dacă mai trăiesc sau nu foștii proprietari. Câtă vreme vom continua să-i ascultăm ca pe niște zei, progresul e departe!

54 comentarii

  • Hai sa o luam putin istoric. Pe vremea comunistilor a construit statul si vedem si acum urbanismul, estetica si calitatea acelor cladiri.
    Dupa Revolutie si pana prin anii 2000 s-a construit individual, nu cred ca se puteau face la vremea aceea planuri vizionare de dezvoltare urbanistica. Dupa 2000 s-a construit tot individual dar au inceput sa apara mici dezvoltatori care aveau punctual cate un proiect de bloc sau mai multe.
    A venit criza din 2008 si apar primele falimente imobiliare. Planuri de viziune iarasi nu exista, dar macar se permit constructii in extravilanul Bistritei care duc la extinderea orasului. Dupa criza au inceput sa apara dezvoltatori care au reusit sa construiasca niste minicartiere, iar altii pregatesc locatii si planuri pentru astfel de dezvoltari.
    In privinta viziunii urbanistice acum suntem in ceasul al doisprezecelea, nu ne mai permitem sa mergem in continuare fara niste planuri clare de dezvoltare urbanistica pentru ca altfel o sa avem si la Bistrita dezvoltari imobiliare de tipul Floresti sau Militari Residence.
    In privinta dezvoltatorilor trebuie sa intelegem un lucru. Daca pe vremea comunistilor statul construia apartamente, fabrici si uzine, in ziua de azi blocurile sunt facute de dezvoltatori, asa ca hai sa-i ajutam cu urbanismul si vom avea de castigat toti.

    • Continuare la comentariul de mai sus. E clar ca nici un fel de dictatura nu este buna, de aceea insist pe reglementari. Sa nu cadem dintr-o extrema in alta. Sigur ca se poate construi si printre case in anumite conditii, dar sa nu-i scapam din mana nici pe dezvoltatorii imobiliari,care, daca nu-i opreste nimeni, pot creea situatii abominabile de tip Floresti. Amintiti-va cazul blocului de la intersectia cu Lucian Blaga, unde nu Primaria, ci instanta a reparat lucrurile. Asa ca decat o dictatura a dezvoltatorilor, mai bine una a proprietarilor de case.

  • Ca sa fim în ton cu „modernitatea” eu propun sa demolam casoaiele mari, inestetice si goale si sa facem parcari.
    Cât mai multe parcari pentru blocurile alea înghesuite de unde poti întinde mâna dupa o cana de faina de la vecinul din blocul de vis-a-vis….(cam ca si alea din zona Transmixt).
    Sa avem si noi un oras modern cu cladiri pe verticala cat mai urâte si cu un design asemenea analfabetismului fiecarui „investitor” si cu parcari cat mai spatioase pe unde sa ne plimbam in lipsa parcurilor.
    Sa înfaptuim inconstient visul lui Ceausescu (adânc înfipt în mentalul nostru timp de 25 de ani), acela de a rade toate casele si sa turnam betoane în locul lor.

    • Citizen, sunt asa curios care naiba is blocurile de la transmixt in care poti întinde mana?
      S au mai degraba se vede aici un pic de aer de invidie.
      S au poate n ai umblat decat in partea de jos unde ti s a pus pata, comentezi frecvent.
      I a mai umble dumneata in in zonele de sus.
      Astept vesti.
      In rest comentariu bun.

    • asa e j……doar invidia e de multi!
      acolo ….blocuri foarte frumoase si fara bataie de joc pentru viitorul proprietar!
      felicitari!
      citizene….ai auzit? fucgi pe pe tarlaua lui n….rea!

  • Bistrita e plina de oameni care s au mutat de doua zile la oras. Decid pentru orasul nostru oameni care nu au nici o treaba cu el. Poti scoate omul din sat, dar satul din om niciodata. Sa se construiasca pana ajungem la 200.000 de oameni, sa fie orasul dezvoltat. De casele lor nu mai putem noi. In orice oras sau metropola exista downtown cu blocuri imense de locuinte sau birouri si pe la periferie cartierele de case. Nu, in Romania in centru sunt casele alea parasite pentru ca ne agatam de o istorie pe care o punem paravan in fata dezvoltarii, ca deh, noi tinem la istorie si de aceea nu facem nimic pentru oras, si cartiere de blocuri si ansambluri rezidentiale pe cine stie unde. Nici macar nu sunt busuri care merg de pe valea jelnii pe subcetate. Toate sunt dinspre Viisoara spre Unirea. Asa ne stim noi dezvolta. Nu va convine ca se construieste, inapoi la locul nasterii. Noi vrem oras dezvoltat.

    • Adevarul este ca Bistrita este o mare METROPOLA !!! WAW, nici nu am stiut!
      Uite aici exemple de oras sau metropola si downtown din Europa asta:
      https://gokid.ro/11-orase-europene-pitoresti-vizitate-la-pas-tururi-virtuale-4k-centre-istorice/
      Dupa ce citesti/ te uiti atent sa-mi spui unde ai vazut blocuri ca sunt tare curios? Toti si-au pastrat/ conservat cladirile din centrele oraselor.
      In metropola Moscova se prea poate sa fie downtown cu blocuri imense de locuinte sau birouri .

    • se simte putin asa orgoliu….toti suntem de la sat , chiara daca nu noi, parintii sau bunicii cu siguranta…apoi daca vrei 200,000 mii locuitori trebuie sa-i iei de undeva, doar nu-i poti lua din Cluj-N sau alte orase mari…nu?

  • Vad ca nimeni nu pune problema COSTURILOR modernizarii caselor vechi din centrul istoric ” care se prezinta ca niste maghernite, pline de gunoaie, cu fundatii din piatra de rau, batuta cu maiul, fara utilitati , iar ca sa locuiesti in aceste case cu ziduri din : chirpici, piatra si caramida ….este o adevarata aventura ( camerele au inaltimea de 3,5 m ), fara sa mai vorbim de structura podurilor din lemne vechi …
    Cred ca trebuie facute evaluari, a structurilor de rezistenta si eficienta energetica privind aceste hrube cu tot felul de magazii si anexe ( foste depozite pentru lemne ) … care trebuie sa fie sustinute economic de proiecte cu finantare deschisa …altfel in final …vor ramane goale …

    • Vorbiti cu putine date. Locuintele din centrul istoric odata restaurate dau clasa pa porcariile din BCA si la izolare termica si la comfort. pe principiul dvs ar trebuie sa demolam toate orasele vechi din Europa in care locuintele f vechi sunt cele mai scumpe.

  • Cei care au case trebuie impartiti in mai multe categorii.Prima categorie ar fi proprietarii care au ostenit mai putin , mostenind respectivele case de la strabuni. Acestia sunt in deobste bistriteni de „vita veche” si un fel de sateni de la oras , un oras care avea prin anii 70 ai secolului trecut in jur de 20 de mii de locuitori.Am avut norocul sa vad acel orasel cu iz patriarhal , in care circulau foarte putine masini iar diminetile se auzea cantecul cocosului. Casele aveau o anumita culoare si o ciudata amprenta a timpului , data de influenta germana.Multi etnici germani (sasi ) au plecat rand pe rand si casele lor au ajuns la diferite persoane , potentate ale acelor vremuri.Orasul avea la vremea respectiva numai industrie locala si o multime de meseriasi .Dupa 1968 cand s-a trecut la reorganizarea teritoriului iar Bistrita a primit sansa de a deveni resedinta de judet a inceput etapa construirii de blocuri urate (cele mai multe) si friguroase dar care au reusit sa adaposteasca cumva puhoaiele de oameni veniti sa se „tina” la Bistrita. Orasul a dobandit o crestere semnificativa de populatie.Intre anii 1970 si 1990 s-au construit numai blocuri.Apoi dupa 1990 , cei cu bani (stim sau banuim toti , cine avea bani la acea data..) au inceput sa cumpere casele sasesti sau detinute de catre bistritenii in varsta . Cam dupa 1995 au aparut micii intreprinzatori care au avut curajul sa faca bani din activitati care nu existau inainte. A inceput etapa caselor frumoase sau mai putin frumoase dar MARI ! Initial spre Unirea si Viisoara , apoi pe toate dealurile din jur. Oamenii care au locuit la bloc intr-o frenezie totala au vrut sa arate de ce sunt in stare si care mai de care si-au facut PROPRIILE BLOCURI! Astazi cei mai multi regreta „nebunia” ce i-a cuprins in acei ani. Desigur se gandeau la copii si apoi la nepoti , uitand ca „puii zboara din cuib” si vreau sa aiba propriul „cuib”. Nu trebuie sa fim de nicio parte intrucat lucrurile se aseaza intr-un fel sau altul.Cei cu case , platesc pretul confortului , fara doar si poate.Cei care se muta ori intentioneaza sa se mute in blocurile nou construite au cheltuieli mai putine cu utilitatile dar trebuie sa plateasca multi ani rate umilitoare la banci. Personal , cred totusi , ca au si ei gandul tainic , ca la un moment dat vor dobandi o casa , oricat de mica , dar care sa fie numai a lor. Nu impartasesc parerea autoarei ca e bine sa se faca blocuri . O data , pentru ca apasarea „Pamantului” din care am fost creati , care ne rabda si ne asteapta pe fiecare , este mult mai mare , in cazul blocurilor. Daca ar avea voce , precis ar protesta pentru durerea pricinuita ! A doua ora , pentru ca intotdeauna casele pot da o nota de prospetime si individualitate. Aici nu e vorba numai de stele…In final as vrea sa mai adaug ceva ce trebuie musai precizat. Nu stiu daca d-na , cea cu care autoarea articolului „s-a conversat” , a muncit sau nu la viata ei , dar sunt alti multi (din cei 60 000 amintiti in articol) care prin munca si CONTRIBUTIA lor la fondul de pensii si-au castigat dreptul la o pensie decenta muncind 40 sau 45 de ani .Aici nu ma refer la cei cu pensii speciale. D-nii dezvoltatori trebuie sa plateasca ce au de platit dar pensiile oamenilor sunt platite deja .Nu e vina lor ca statul incompetent a „potromocit” fondul de pensii in mai multe randuri . Aici gresiti , d-na Sabau!

    • leo…te rog la urmatoarele articole sa scrii cate doua comentarii…unul lung pentru tine ca sa intelegi ce ai vrut mintea ta sa ti spuna si unul scurt sub forma de rezumat , am 10% din al tau, pentru mine sa inteleg ce ai vrut sa spui!
      altfel nu ti mai citesc comentariile lungi si nu numai eu!

  • Dacă nu sunteți frustrat și aveți așa o afacere de succes, de ce nu vă semnați cu nume și prenume, poate și cu cel al firmei, ca un antreprenor de succes ce sunteți ca să crape inima în noi, frustrații ăștia cu afaceri care merg prost și cu salarii mizerabile?

  • Exact la asta ma gandeam si eu.
    Eu am un apartament in centrul orasului si o casa mai spre periferie asa si din spusele doamnei ar trebui sa platesc de 10/15 ori mai mult impozit care oricum e mare. Cum sa vii tu mare ziarista sa afirmi ca eu nu am calatorit pentru ca am casa.
    Oricine care nu e antreprenor nu are dreptul la opinie, dar oare despre zecile de mii de lei ce le cotizam lunar de ce nu spune nimic.
    Si nu va chinuiti, nu lucrez la stat, nu sunt antreprenor si nici nu lucrez in strainatate.

  • Bistrita imbatraneste si datorita sistemului de angajare care daca n-ai pile nu reusesti. In invatamant daca n-ai pile nu intri. Sistemul din invatamant este blocat de cei care sunt in pensie dar inca mai profeseaza iar un tanar/tanara care vrea sa isi faca o familie nu reuseste din cauza pilelor si a statului care nu este interesat de familii tinere si copii. Avem ceea ce semanam. Bistrita va fi un oras de batrani cu timpul datorita politicienilor si pilelor lor.

  • Mie mi-ar placea ca toate strazile din oras sa fie ca Liviu Rebreanu, locuinte colective mici.
    Toate strazile sa aiba trotuare largi, sa fie cladiri cu parter , 2 etaje etaj si mansarda lipite una de alta in front continuu, cu fatade in acealasi stil, decorate in culori pastelate, toate cladirile sa aiba spatii comerciale la parter, in fiecare cladire sa fie cateva apartamente, toate cladirile sa aiba o curte interioara, vecinii sa stea la masa si sa bea bere si sa joace Rummy sau Rentz in curtile interioare, sa se ajute intre ei cu un pahar de ulei sau o cana de zahar pentru ceai, sa mearga pe biciclete care sa aiba un cos in fata unde pui painea si un buchet de flori.
    Dar atunci n-ar mai semana cu Bistrita, ar semana mai mult cu Praga sau Bologna.

  • Evident că nu am înțeles, am căzut ieri cu un satelit direct într-un bloc prost. Nu observ de vreo trei decenii evoluția îmbuibării și frumoasa prosperitate bugetară. Și apropo de enervare, ca să scrii ai nevoie de un impuls. Ca să construiești case și să nu mai aibă nimeni voie să trăiască pe lângă tine ai nevoie să lucrezi la stat. Ceilalți sunt mai toleranți.

  • Pe strada mea, în zonă de locuințe individuale se încearcă să se construiască de mai bine de 4 ani de un binevoitor imobiliar, cu acceptul marilor specialiști de la urbanism, o locuință colectivă de mici dimensiuni cu nici mai mult, nici mai puțin, numai 36 de apartamente, fără nicio documentație de urbanism premergatoare. Vi se pare corect să vă treziți lângă dvs. cu o asemenea construcție cu 36 de apartamente sub acoperirea de locuință colectivă de mici dimensiuni ?

  • Romania e in urma cu 30-40 de ani fata de lumea occidentala.
    Inainte de orice discutie ar trebui vizionate, evental traduse, cateva documentare despre problemele cu care se confrunta astazi societatile evoluate.
    Altfel, romanilor li se pare mereu ca ei au inventata apa calda, cand de fapt nu fac decat sa imite cu intarziere de cateva zeci de ani ce-au vazut pe la altii.
    Mai bine sa ne uitam incoro se indreapta viitorul oraselor si sa invatam din greselile altora.
    .
    How Zoning Laws Are Holding Back America’s Cities
    https://www.youtube.com/watch?v=7pq-UvE1j1Q

  • Higher Density Housing and New Communities — Lessons from Europe
    Americanii invata dela europeni,dupa ce au constatat partil negative ale dezvoltarii pe orizontala, in suburbii.
    Romanii in general urmeaza modelul american in dezvoltarea urbana, imprastierea spre suburbii.
    https://www.youtube.com/watch?v=v5vZe3R2fL0

  • În articolul ăsta URLA NEOMARXIZMUL USR-ist !!! Dacă madamme Sabău e frustrată că stă într-un bloc ANL cu locuințe sociale, atunci bătrânii care au mai mulți metri pătrați ca ea trebuie scoși din casele lor și băgați în niște debarale „după modelul nordic” cică. Doamne câtă ură poate să aibă femeia asta în ea! De câțiva ani Timponline duce o campanie împotriva proprietății private, a bătrânilor și bugetarilor exact ideile așa zis „progresiste” vehiculate de USR și mai nou de PNL. Iar la secțiunea unde ar trebui să comenteze cititorii se gasesc aceleași idei propagandiste, sunt sigur că tot Cristiana Sabău le scrie. Și cu asta am terminat cu presa locală, nu-mi mai pierd timpul cu propagandiștii mărunți de provincie.

    • Slavă Domnului. Ne bucurăm și vă dorim o viață liniștită în propria bulă. Suntem foarte fericiți că nu facem parte din ea. Sunteți un om prea important pentru un oraș atât de provincial. Păcat că a renunțat primarul Crețu la Obor. Era, cred, pe gustul dumneavoastră.

    • Doamnă Sabău, Nu avem aceeași opinie pe acest subiect dar eu vă susțin în continuare, cu cât avem mai multe opinii cu atât mai bine.

    • Pacat. Timpul Online, e una dintre cele bune publicatii din tara, am gasit aici stiri si discutii foarte faine fara cenzura… Mai gandti-va..

  • Cred că acest tip de locuință colectivă de mici dimensiuni cu multe apartamente, in situația dvs cu 36 de ap sunt șmecherii ale planului urbanistic cu acordul urbaniștilor și vechii administrații pentru susținerea unor dezvoltatori imobiliari, in detrimentul celorlalți locuitori.

  • Nu va supărați din cauza ca sunt mai mulți oameni în vârstă decât tineri. Dacă stam și gândim bine vom vedea ca ori câte blocuri se vor ridica vor rămâne goale, deoarece ducem lipsa de locuri de muncă și e normal ca tineretul sa plece în alte orașe sau tari străine dacă statul roman permite sa se ridice mai multe supermarketuri în loc de fabrici. Asa ca ori ce sar ridica, fie case, fie blocuri vor rămâne goale.

  • Instantele au decis ca sunt legale… Doar funcționarul G susține contrariul…. A pierdut procese… Și va mai pierde… Și va respecta legea pina la urma…. Și va plăti pentru abuzuri… Și pentru falsurile create

  • doamna Sabau,daca tot doriti sa semnalati ceva legat de case,haideti pe str maresal leonida pop din unirea,sa vedeti case facute de dezvoltatori fara utilitati,care deverseaza fosele in canale de scurgere a apei,case construite sub linii de inalta tensiune,etc.
    fosele deversate ajung in raul bistrita iar apoi la robinetele celor de la bloc,succes.

  • Cum adică, cine are casă trebuie taxat s-au cum, adică muncesc de aproape 40de ani și îi normal să îmi fac o căsuță. Într-adevăr o faci mai greu ținând cont că lucrezi in mediul privat. Doamne ferește câtă răutate și invidie este in societate.

  • Lăsă Dna.Amalia că nu este așa. De aceea inițiatorii proiectului vor să reglementeze aceste lucruri, dar alții nu vor, pentru că sunt interese mari la mijloc. De ce să nu se clarifice? Am citit raportul șefei de la urbanism. Acolo scrie că proiectul trebuie făcut de specialiști, dar toți bistrițenii ne-am saturat de ce au făcut specialiștii în PUG. Restul au salvat situațiile create de acest pug, nu că ar fi legal, știm noi de ce, tot pe interese.

  • Cred că greșeala de a impune un punct de vedere personal sau de a judeca alegerile altor semeni, se naște dintr-o lipsă de empatie, capacitatea de a se poziționa în pantofii altora.
    Orice dezbatere pornește de la respect, toate părțile trebuie să pună argumentele pe masă și în funcție de concluzia comună, se poate trece la etapa următoare.
    Nu e normal ca să judeci un om, pentru că vrea să se uite la stele din propria locuință, fiecare își face planurile lui când cumpără o locuință în funcție de realitatea lui personală(buget, situație familială, planuri de viitor). Dacă pentru celibatari sau familii mai puțin numeroase , locuințe cu suprafață mică fac afacerea, odată cu apariția unei familii lucurile se schimbă e nevoie de mai multă suprafață , mai multe camere, e nevoie de școli, grădinițe, parcuri dotate cu instalații în proximitate.
    Reglarea o face piața imobiliară, Primăria nu poate decât să trateze egal cetățenii la nivel de impozite și taxe, iar acel mecanism se face prin procentaj aplicat valorii locuinței. Dacă unii își permit să plătească taxe de valoarea unui procent la 100 000 lei e problema lor că țin casele goale , până la urmă faptul de ocupație-inocupație se reflectă apoi în gradul de ocupare a școlilor-grădinițelor locale(număr de profesori, educatori mai puțini) . Noțiunea de proprietate personală și respectul ei trebuie să dăinuiască nu în funcție de apetitul pentru o afacere a unui dezvoltator ci în sens mai larg în timp.
    În plus gestiunea spațiilor urbane cere nu doar opiniile personale a unora sau altora, cere expertiza unor arhitecți, sociologi în dezvoltare urbană.
    Cu privire la spațiile din Centrul Istoric, renovarea și revitalizarea, valorificarea lor depind extrem de mult de viziunea orașului . Lipsesc evenimentele de anumită anvergură , națională și internațională care să permită creerea unor experiențe unice, pot fi lucruri simple recreerea unei atmosfere medievale, poate fi o săptămână de evenimente culturale etc..dar trebuie reflectat , trebuie organizarea care vine cu( gestiunea deșeurilor pe perioada respectivă-curățenie) mărirea gradului de toleranță..în fond faptul că cetățenii din zonele rurale decid să se stabilească în Bistrița e tocmai datorită faptului că există atractivitate pe piața economică și mult mai multe de făcut decât mersul la birt, când pentru un student care e în Bistrița, sărăcia evenimentelor și deja suprasaturarea cu barurile locale ..îl împinge la Cluj..trebuie găsită nișa turistică, cu ceea ce este deja.
    Arhitectura prezervată de oraș medieval este un atu.
    E de mirare că nu au explodat companiile specializate în renovări , de la cele care ar asigura lucrări de stabilizare structurală( se pot face centuri de beton proiectate în interiorul caselor de cărămidă care să asigure trăinicie pe termen lung, fără a se afecta aspectul vizual exterior) e de mirare că lucrările de izolare termică etc…design interior etc nu au evoluat.
    Dacă se vrea un model, uitați-vă și la croați -Dubrovnic(deși acolo există marea ca punct de atracție).
    E de mirare că orașul care s-ar putea asocia la brandul Dracula , nu a găsit o soluție simplă gen pistă ciclabilă până la Tihuța să creeze o experiență de exemplu Velo Dracula. O excursie de o zi, o înoptare acolo, înapoi la hotel în Bistrița etc..conecție cu vila Transilvanica Trebuie imaginație.
    Oamenii caută experiențe. În care să fie implicați personal.
    Nu muzee…
    Ce nu se înțelege încă în mentalitatea turismului se pare pentru a atrage străini.
    Cât despre oraș, chiar și orașele decad, Detroit e un exemplu perfect.

  • Dacă ești proprietar de casa și vrei sa nu te “înghesuie” vreun bloc de 5-10 apartamente e simplu: cumperi casa/terenul de lângă și ai intimitate sa vezi stelele la 180 grade. Dacă nu-ti permiți sa cumperi, stai liniștiti in propria-ti căsuța și vezi stelele la 90 grade. E atât de simplu…

    • Poi nu..că vor și cu curu-n oraș și cu peisaj de țară…noaptea stele…alea..alea. Vine DNA ul și vor vedea doar stelele verzi…și „soarele meu”.

  • Of, Doamne! Câtă frustrate are doamna Sabău în ea. Și este trist că duce aceeași politică a dezbinării tipică pentru clasa politică. Nu există societate în care să nu coexiste binele și răul, bugetari versus privați, case versus blocuri. Tema pe care o reia este una istorică în România, cu sorginte la Băsescu care a reușit să dezbine societatea prin dihotomia bugetar-privat (el însuși fiind întreținut din bani publici), iar madam Sabău nu face altceva decât să reia subiectul sub o altă narațiune . Este un gazetar de culise, slab pregătit pe care îl suspectez de interese oculte. Unde este obiectivitatea din articol? Presa obiectivă și imparțială mai există? Sau pot să scriu orice inepție pentru că pur și simplu îmi permit. Gargara cu presa liberă nu este decât praf în ochi, iar restul este simplă manipulare sau slabă pregătire. Cred că știi bine la ce mă refer, doamna Sabău. Sau pur și simplu îți permiți să te pricepi la toate din născare. Mai aprofundează te rog, că ești departe de deontologie. O mai exista așa ceva?

  • Inca un pic si propuneati sa bage buldozerul in casele chiaburilor .
    Aveti o logica gresita in articol .
    Impozitele la casa sunt mari si acum , plus intretinerea .
    Just chill and let live !

  • Tu frustrato (ule) fa si tu casa, ia si tu creditecine dracu te opreste.
    Trebuie toti sa stea la bloc ?
    Uira te la declaratiile de avere si vexi cate credite di au luat unii da sa si faca casa.
    Puturoasa (le) ,
    Bancile sunt deschise si pentru tine

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.