Actualitate

Bistriţeancă plecată în Spania: Am găsit oameni reci, răi, invidioși, bârfitori, cei mai mulți români

O tânără din Bistriţa, Liana Curian, care a absolvit Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj povesteşte cum este viaţa ei după „ieşirea din anii de reverie ai studenţiei”, perioadă în care experimentează inclusiv visul oricărui tânăr, acela de a pleca în străinătate.

„Publicăm astăzi mărturia de viaţă a absolventei noastre Liana Curian după ieșirea din anii de reverie ai studenției. O mărturie pur și simplu, cu bune și mai puțin bune, a unor momente prin care mulți trec, sau e posibil să treacă, la un alt fel de examen de admitere a vieții!”, au scris reprezentanţii USAMV din Cluj pe pagina de Facebook.

“Din păcate, din punct de vedere profesional, deocamdată, ñu mă pot lăuda prea tare. Sunt absolventă a Facultății de Horticultură, specializarea IMAPA, și a unui Master în Inginerie Agroalimentară. Am lucrat 4 ani la un centru SPA din Bistrița (Casa Ema -n.r.). Am aplicat pentru Recepție, însă aplicând alte două candidate care aveau și experiență, mie mi s-a oferit postul de vânzător în incinta aceluiași SPA, cu posibilitatea de promovare. Am acceptat, pe principiul că niciun angajator nu va lua un proaspăt absolvent să-i dea un post de manager. După o lună și ceva am trecut la Recepție. În timp, am primit sarcini extra de ajutor către managerul de marketing și cel financiar. În final, am avansat la postul de asistent director. Iubeam ceea ce făceam, mi-au prins bine cursurile și seminarele de contabilitate, finanțe, management, cu toate că nu am lucrat în domeniul strict al facultății și specializării absolvite. Dar, având în vedere că îmi doream foarte mult o familie, pentru că oricât de împlinită aș fi fost profesional, îmi lipsea liniștea personală, mi-am întâlnit jumătatea, am lăsat tot și am venit în Spania (treaba cu „eram o femeie deșteaptă până m-am îndrăgostit… :)) Acum, sunt fericită și împlinită personal, dar profesional încă sunt în căutare”, a relatat Laura Curian.

Tânăra a spus că, în această etapă, învaţă o altă limbă şi se adaptează unor noi obiceiuri, într-o țară pe care lumea o consideră cu multe oportunități și cu oameni extrem de deschiși. Surpriza ei a fost să constate însă cu totul altceva.

„Eu am găsit mulți oameni reci, răi, invidioși, bârfitori (cei mai mulți români). Îmi doresc un loc de muncă la care să merg cu plăcere, așa cum se întâmpla la cel din România și să am în preajmă oameni buni, cinstiți, zâmbitori de la care să am mereu ceva de învățat. Așa că, îmi pare rău că va dezămăgesc cu această descriere foarte puțin academică a mea”, şi-a încheiat ea povestea.

Reprezentanţii universităţii i-au urat casă de piatră întrucât urmează să se căsătorească în 20 august. „Dragă Liana, îți mulțumim pentru mărturie, îți urăm CASĂ DE PIATRĂ (20 august 2017) și sperăm că într-o zi veți reveni acolo unde ar trebui să fie locul românilor adevăraţi, acasă, în România!”

Mărturia merită să le dea de gândit celor care cred că în străinătate este mult mai uşor să te realizezi profesional decât în ţară întrucât munca ar fi mai bine plătită şi avantajele mai mari fără să ia în considerare că un loc de muncă bine plătit presupune cunoaşterea unei limbi străine. În plus, tinerii nu se gândesc la mediul în care urmează să trăiască.

23 comentarii

  • te admir liana, pentru curajul tau .sunt convinsa ca vei ajunge sa iti indeplinesti cu succes visul te apreciezi si te iubesc mult. tiberia s.

  • Asa este, insa, Romania inca mai lasa de dorit la multe capitole … si se pare ca , prefera sa i lase pe cei buni sa plece, astfel ca manimularea in masa sa fie mai usoara.
    Mult noroc Liliana

  • Stimată domnișoară ( în curând doamnă!? ) , vă urez nu Casă de Piatră ci Mansion de Piedra! Apoi, neavând obiceiul și nefiind în stare să dau sfaturi, îmi permit totuși să vă spun câteva chestiuni: în Spania și oriunde în lumea civilizată , românul are tendința de a trăi ca și acasă. Aceleași metehne, reticența de se integra comunității de adopție , dorința de a face bani cât mai repede pentru o rablă pe roți și o casă în roșu undeva pe coclaurile de baștină, etc. Pe urmă , aici contează CE ANUME ȘTII SĂ FACI , mai puțin diplomele de studii. În 95% din cazuri viața profesională a unui imigrant începe cu ,,munca de jos” , de regulă munci necalificate și prost plătite în consecință. Abia după câțiva ani se pot emite pretenții și încet-încet ascende către slujbe mai bine remunerate și o viață confortabilă. Sunt tehnician dentar de meserie, cu licență universitară și vă spun sincer, din 20 de ani de pribegie vreo 8 am ,,boschetărit”, să zic așa. Am prestat munci ,,subterane” , între timp a trebuit să îmi certific studiile, să obțin actele de reședință și abia pe urmă am putut scoate capul în lume. Dacă ar fi să aleg de 1000 de ori între a rămâne în România și a pleca, de 1000 de ori aș alege a doua opțiune. Chiar dacă ,,plecatul” pe acele vremuri nu are comparație cu turismul din ziua azi, pe atunci aventura și riscul reprezentau biletul ,,dus, fără întors”.
    În Spania se trăiește excelent din munci care nu au a face cu plantațiile și alimentația publică. Succese!

  • Când aud persoane care spun că *ceilalți sunt răi* găsesc că e doar o formă egoistă de externaliza propriile eșecuri.
    Judecând la rece.
    Parcursul profesional parcurs anterior, nu confirmă în România nici măcar studiile. Ne așteptăm de la un horticultor să facă ceva de meserie. Pepinieră pentru puieți ornamentali, livadă…..uite că se dau și bani pentru pomicultură. Sunt oportunități pe meserie. Să faci horticultura și să lucrezi într-un spa.. undeva e o problemă. Să prespunem că e de sistem și nu de persoană..
    Acum plecând în străinătate să aștepți reușita imediat, e ca plutitul prin nori.
    E un mediu concurențial extrem și nimeni nu oferă trandafiri gratis, pe frumusețe. Trebuie început undeva, fiecare are strategii diferite.
    Pe ce ar fi indivioși majoritatea românilor, pe noii veniți???
    Când noii veniți ar trebui din start să accepte că sunt într-un mediu străin, iar adaptarea trece prin învățarea noii limbi , a școlii eventual în cazul unora iar apoi a muncii. Nimeni nu oferă nimic gratuit, te ajută la început în limita timpului disponibil sau a oportunităților aferente…dar apoi vorba franțuzească, Dieu pour tous, chacun pour soi. E o singură cale de a învinge. Singur și construindu-ți numele. Dacă din start crezi că lumea complotează împotriva ta, ai o problemă.
    Un sfat sincer, mai bine diversifică-ți relațiile sociale..ieși din *bula românească*, există școală, împrumuturi pentru școală sau un job propriu gen SPA, joburi part-time ca să plătești împrumuturile…asta e fiecare începe undeva, respectă pe ceilalți. Înveți regulile locului, zâmbești și treci mai departe. Ajuți pe ceilalți fără să aștepți în retur nimic, când poți și asta e. Fiecare situație în emigrație e una individuală.
    Și dacă nu , întotdeauna există varianta întoarcerii în România, la mai bine profesional.

  • Din curiozitate.
    Off topic.
    Google Search pe Casa Emma.
    Pe social media pare un local de 4 stele.
    Însă pe pe google maps …imaginea e alta.
    E în opinia mea, gestionată prost și undeva e și vina proprietarului.
    Chiar dacă a concesionat.
    Să investești sute de mii de euro și să lași baltă prima impresie primordială pe care un vizitator o poate avea e proastă.
    Sau cine știe nu e la standardele mele, poate…admit.
    Amenajamentul peisager lasă de dorit. Locurile de parcare la clădirea din față, nu sunt marcate cu vopsea. E totuși ieftină. O mașină e parcată aiurea.
    Clădirea veche atașată la noua construcție pare abandonată, numai stafiile ar putea locui….Curtea e plină de bălării. 2 molizi și o tuie. Pasajul public dincolo de gard către est, către Lidl de asemeni, e vai de capul lui. Pot trece oile. Desigur, probabil e primăria.
    Sau probabil imaginile sunt vechi.
    Dar dragă Liana, unde e amprenta de horticultor ??
    Nu grădini somptuoase ca la Luvru, dar măcar niște flori de sezon ar merita clădirea respectivă…

  • Olalala.
    Mai departe la Lidl.
    Din 15 tui plantate,
    5 verzi. 10 moarte.
    Procent de reușită 33%.
    Ce denotă?
    1. Spațiile verzi sunt neglijate cu bună știință atât de către serviciile publice, cât și de către managerii privați.
    2. Nu există o cultură a curățeniei și frumosului în spațiul comun de viață.
    Alte constatări.
    Mai departe, după Electrica, pe Ion Minulescu, trei polițiști , dintre care o polițistă în sandale.
    Cred că e o piesă de teatru prost, în orice țară din lumea asta uniforma impune o încălțăminte funțională în caz de intervenție. Ce te faci dacă hoțul fuge, arunci cu sandalele după el? Sau dacă unul fuge după tine cu ranga mort de beat…În fața lor, o mașină o parcată contrasens la un Mercedes. La stânga lor, una care îmbarcă pe trotuar.
    Cred că s-ar putea deschide o rubrică zilnică..De pe Google Maps adunate..sunt anormalități în România cu duiumul…dar cine știe acolo e normalitatea..*doar sunt cei mai buni* cum spunea un comentator.

  • Nu te supara Liliana , dar vad ca esti lipsita de imaginatie cand , ca si alti romani , alegi sa emigrezi intr-o tara deja suprapopulata si satula de emigranti .Cu meseria ta , ti-ai fii gasit extrem de usor de munca intr-o tara ca Noua Zealanda ( tara unde locuiesc eu ) care sriga dupa muncitori si cadre calificate in agricultura , horticultura , industrie alimentara etc .Si ca un exemplu , un muncitor care lucreaza la o ferma de vaci ca mulgator , castiga in jur de 70 000 $ NZ pe an , care reprezinta 42 000 EUR , si asta in conditile in care de regula nu platesti nici cazarea daca vrei sa stai la ferma .Un manager sau sef de tura la o ferma ajunge la 60 000EUR an , si asta intr-o tara unde nu te injura nimeni ca esti roman pt ca cei mai multi nici n-au auzit de Romania .Nu-ti mai spun ca sunt vreo doua primarii de regiuni , unde daca vrei sa te asezi , iti dau pamint pe gratis ( in jur de un hectar )si te ajuta financiar sa-ti construiesti o casa ! In Australia situatia este asemanatoare in ce-a ce priveste locurile de munca in agricultura , si crede-ma , ca vin din Europa , loc mai bun de trai pt un roman ca in Australia sau NZ nu exista in toata lumea asta !

    • spania nu e suprapopulata si satula de emigranti.
      spania e o tara corupta
      CORRUPTA CON CUENTAS EN ANDORRA Y SUIZA

    • Cum ai reusit tu sa te muti in Australia? M as muta si maine… psihologie nu vor? :))

    • Problema este ca stai ca cucul singur, la fel ca si in Canada. Aici mai si ingheti mai tot timpul. Spania este o tara in Europa, intre oameni. Acolo este bine, nu zic, dar esti departe de…orice. Australia la fel.

  • Nu dezarma. Iar cand simti ca nu mai poti, cand ai sa crezi ca Romania este o optiune viabila, inchide ochii si adu-ti aminte cum arata un spital in tara ta, cat stateai la coada pentru cel mai simplu demers birocratic, etc. Tara ta, a mea, a altora ca noi, nu s-a facut bine. Nici nu se va face prea curand, asa ca te felicit pentru decizia ta, iti doresc casa de piatra si succes!

  • Iti dau dreptate in tot ceea CE ai spus!!!eu sunt d 10 ani aici si sincera sa fiu si din pacate sunt foarte multi romaní aici care sunt asa cum ai descris tu liana!!nu pot zice toti dar un 80% sunt rai,barfitori,needucati etc !imi pare rau ca din cauza acestor 80% deja intram toti dar asta este pentru ei platim toti si in Orice tara am merge ne caracterizeaza si ne trateaza PE toti la fel!!!si toate astea de cand a intrat Romanía in U.E.!!!!inainte nu erau atatia romani si erau mult Mai multe locuri d munca aici!!sper sa iti gasesti un loc de munca care sa te implineasca!succes

  • Stiti numai sa va vaicariti, vreti totul de-a gata pe straini ii doare in fund de „Studiile” „Universitare” ale voastre si alea terminate pe bani si copiind pe la ASE de rupeti. Pe straini nu ii duce nimeni de nas, si daca nu iti convine acolo nici in Romania, de Romani du-te pe Marte sau pe Jupiter,eventual intr-o jungla langa Baloo. 😉

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS