Actualitate

Bistrițenii, invitați să își spună părerea despre buget. Niculae: Mă bazez pe propunerile cetățenilor

Proiectul de buget al municipiului Bistrița este aproape gata, iar în curând va fi anunțată dezbaterea publică la care sunt așteptați cât mai mulți cetățeni, a declarat viceprimarul Cristian Niculae într-o conferință de presă.

Întrebat cum arată bugetul municipiului Bistrița pe anul în curs, Cristian Niculae a răspuns: ”Nu vă pot spune prea multe acum. Mă bazez pe implicarea cetățenilor, pe propunerile lor în elaborarea bugetului pentru 2020. Va fi pus în consultare publică, așa cum cere legea, și vom face dezbatere publică. Sper ca la acea dezbatere să nu fie numai domnul Bălan (Marius Bălan – n.r), să vină și alți cetățeni”.

Dezbaterile publice pe buget sunt obligatorii în baza Legii privind transparența instituțională, reglementată de Legea 52/2003.

Transparenţa în administrația publică are rolul de a preveni acţiunile care ameninţă integritatea publică (acte de corupţie) şi de a evalua performanţa administraţiei publice locale (capacitatea administrativă).

”Relaţia dintre administraţie publică și cetăţeni a fost întotdeauna una destul de controversată, ambele părți având destul de multe lucruri de reproşat. În plus birocraţia excesivă, mersul greoi al procedurilor administrative, lipsa de profesionalism în relaţiile cu publicul, aglomeraţia, erorile umane, lipsa de informare în rândul publicului sunt în mare, problemele care intervin în aceasta relaţie administraţie-cetățeni.

Un factor cheie  în creșterea transparenței administrative este reprezentat de diminuarea birocraţiei și anume: simplificarea circuitelor documentelor; simplificarea procedurilor de emitere a avizelor/autorizațiilor/documentelor (de exemplu avize de urbanism, autorizații de construcție, cereri către alte servicii publice etc) și crearea unui oficiu/portal unic de primire a solicitărilor cetățeanului”, scrie AICI.

Din păcate, în fața cetățenilor care participă la dezbateri publice, administrația locală vine cu un proiect gata conturat pe care nu vrea să-l mai modifice ulterior, motivând că nu sunt bani pentru a onora solicitările în plus față de respectivul proiect de buget.

Anul acesta, conform informațiilor noastre, ar fi un gol de peste 5 milioane de lei în bugetul local, iar în aceste condiții cu atât mai mult va fi dificil de onorat orice solicitare din partea cetățenilor.

42 comentarii

    • Macar amplasati in aceea intersectie provizoriu un semafor pana cand terminate de facut sensul giratoriu.

    • Acuma este o nebunie pentru a intra de pe Drumul Dumitrei Vechi si sa traversezi Drumul Cetatii. Ganditiva insa ca nu peste mult timp se vor termina de construit blocurile EMI de pe deal atunci veti vedea ca intersectia va fi total blocata. Amenajati intersectia aceea cat mai este timp inainte de a se bloca total.

  • Strazi adiacente care sa degreveze traficul pe Calea Moldovei, chiar daca trebuie demolate cladiri. Interzicerea construirii de centre comerciale si magazine mari direct in oras si obligarea tuturor constructorilor sa asigure un nr. de locuri de parcare decente la toate constructiile. Oprirea functionarii partiei Cocos .semnalizare luminoasa la toate trecerile la nivel cu calea ferata. PARCARE in apropierea centrului.

    • Alina, mai intai sa iti fie demolata locuinta in care locuiesti tu. Nu te gandesti ca oameni aceea au investit emotional in casele pe care le-au construit, esti o nesintita.

    • Adi sa ti se demoleze si tie locuinta si apoi putem vorbi de evolutie. Este foarte usor sa evoluezi cand ii pagubesti pe alti numai casa poti sta tu cu curu tau lat in masina. Sau mai bine sa nu ti-se demoleze locuita mai bine sa iti cada la un cutremur asa ar trebui sa-ti se intample, MAGARULE PNL-ist imputit.

  • Renuntati la proiectele fantasmagorice ale primarului Cretu si faceti ceea ce trebuie pentru oras: stradă scoală si spital.
    După 3 mandate de primar PSD-ist ale lui Cretu, in orasul Bistrita nu se cunoaste nimic palpabil, inafară de niste investitii aberante in pârtia de ski „Cocos”.
    in 2016 , PSD-ul lui Cretu s-a angajat să realizeze Linia Verde de transport public intre Viişoara si Unirea, cu mijloace de transport în comun cu motor electric, hibrid sau cu normă de poluare redusă. Pe acest coridor era prevăzută reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere, cu amenajarea de benzi dedicate transportului public si cu alveole pentru statiile de autobuz.
    De asemenea, PSD-ul bistritean a promis să se modernizeze si asfalteze in medie 10 străzi de pământ pe an, deci in cei 4 ani un total de 40 de străzi. O alta promisiune neonorata se refera la construirea a 23 km de piste de biciclete în oraş şi alti 25 km de piste între oraş şi cartiere. Se apropie scadenta . Au ramas mai putin de 6 luni până la alegerile locale din 2020 si nimic din aceste promisiuni nu s-a realizat. Analizând diferenta dintre promisiuni si realizări, „Nu sunteţi de votat, sunteţi de groază” ca să reiau titlul unui excelent editorial al doamnei Cristiana Sabău .
    Vezi: https://timponline.ro/nu-sunteti-de-votat-sunteti-de-groaza/

  • Dle vice,nu te mai poti pune impotriva curentului,nu intelegi?Poti sa ai firme angajate pentru imagine,sfatuitori,dar poporul(excludem specialii) s a saturat de voi ,intelegi?Ascundeti va o perioada sa nu va mai vada lumea,sa uite de hidosenia voastra si apoi ramaneti acolo unde va-ti ascuns!!

  • Va bazati pe dracu ! Bai NICULAE tu crezi ca traiesti in DEMOCRATIE daca tatucu saf este la schiat ? Din 2007 de cand particip anual la dezbaterile pe buget, administratia s-a sters la cur cu toate propunerile trimise de PER si de PARTIDUL VERDE si de mine personal dar si de cei de la Bistrita Civica. Ai impresia ca s-a schimbat ceva ? Nimic , atata timp cat voi sunteti majoritari in CL poti sa uiti de asta . In rest doar propaganda pt. creduli. Bietii Pensionari , iarasi cred in minuni. Voi nu va puteti reforma cata-i HAUU si BARGAUU !

  • Domnilor comentatori ! nu va obositi, mancati mai bine seminte si uitati-va la un film. Va spune toate astea un cetatean care cunoaste foarte bine CL-ul si tot ce se invarte prin sala. Experienta mea in d,ale dezbaterilor este unica. Nimic nu am scapat, nimic nu s-a intamplat !

  • Cu tote ca legile privind dezbaterile publice si transparenta luarii deciziilor sunt obligatorii, Cretu si acolitii ne transmit si ne-au transmis ca cele sezizate de cetateni sunt optionale , consultative si nu obligatorii. Legea 215 a administratiei locale ne spune ca si tovarasii consilieri trebuie sa aibe intalniri frecvente cu cetatenii sa-i primeasca la discutii. Ati organizat voi asa ceva bre ? Deci tovarasi la ce ne mai deranjati ? Bistritenii scoliti stiu bine acest aspect si tocmai de aceea nu participa. Oricum voi fi prezent doar ca sa va vad moacele si sa va mai zic vreo doua sa ma racoresc. In rest O barat !

  • OVIDIULE ; te astept sa stai langa mine in sala la dezbateri ! Poate il aduci si pe comentacul cel toxic rabinul, nea ion si petrov , sa vada si ei ce inseamna civism si implicare . Si asta doar daca-i duce capul ca sa consemneze sa propuna si ei ceva pt. comunitate. Sa stai sa guiti pe internet si sa il faci troaca de porci pe cel care se implica este foarte usor. Deci estia care sunt cu pesedeul, vedeti ce va cere domnul vice ? Nu ma lasati singur bre ! O seara faina !

  • Cel mai mare castig pt dvs ,dle viceprimar si pt toti cei ce lucrati in Primarie ,va fi in momentul in care nu veti merge la munca cu pieptul plin de gloria psd ista sau pnl ista !!! Astea lasati-le pt mometul cand nu veti mai fi in functie publica!!! Numai atunci veti putea fi primarul tuturor! Hai,incercati!

  • Pe de o parte încurajez bistrițenii să participe în număr cât mai mare la dezbaterile publice, iar dezbaterea pe buget este una dintre cele mai importante!
    Pe de altă parte, cunoscând eficiența acestor dezbateri în mandatele primarului Crețu, sunt sceptic că vor influența cu ceva ideile fixe ale edilului șăf și ciracului său, Vice Niculae.

    • Foarte corectă observatia potrivit căreia Viceprimarul Niculae (alias Wannabe) nu este decât „ciracul edilului șăf”. De altfel insusi Cretu a recunoscut undeva, că Niculae este cel mai potrivit să-i continue năzbâtiile păguboase, citez: „Mi l-au dat – nu l-am cunoscut eu – pe Cristian Niculae, pe care între timp l-am cunoscut, am reușit chiar să ne împrietenim. Eu spun că el poate să ducă mai departe și să facă o administrație bună.”
      O primă ideie tâmpită a viceprimarului Cristian Niculae, este cea legată de mutarea stadionului „Jean Pădureanu” din parcul municipiului Bistrita pe păsunea din Unirea care a stârnit reactii de consternare din partea bistritenilor. Motivul halucinant invocat de viceprimar era acela de extindere a Parcului Municipal in locul stadionului. Viceprimarul face pe prostul sau chiar nu stie că există un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Prin urmare, nu-i nevoie sa darame stadionul ca sa mareasca parcul. Este necesar doar sa se respecte hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc. De asemenea si problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului din parcul Municipal este una falsa, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Chiar si marirea numarului de locuri de parcare este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de Piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor s-ar putea obtine si un numar mare de locuri de parcare la poalele padurii. De aceea, mai important decat mutarea stadionului, edilii s-ar ocupa ca Bistrita sa aiba din nou o echipa de fotbal performanta. Prin urmare, stadionul trebuie sa ramana pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se afla in apropiere de zona centrala , astfel incat oamenii sa se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si celebrul San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan ar putea fi demolat, conform DigiSport. Autoritățile din Milano și-ar dori, însă, restaurarea stadionului San Siro. Rămâne, așadar, ca cele două cluburi să demonstreze că această investiție masivă este benefică.
      Apoi, n-are nici un rost ca Sala Polivalenta s-o faci la dracu-n praznic, pe pasunea din Unirea in loc sa o faci in oras, unde spectatorii pot ajunge mai usor chiar pe jos. O asemenea sala cu o capacitate generoasă, este mai potrivită in oras, fiind destinata pentru a găzdui cele mai variate evenimente, de la competitii sportive până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte. Spre exemplu, un potrivit pentru Sala Polivalenta ar putea fi lânga Jandarmerie, pe locul fostului Proditerm, unde primaria dispune de 3 ha, dezvoltând astfel un punct de atractie intr-o zona destul de centrala a orasului. Asta nu inseamnă să se amenajeze complexul sportiv din Unirea care ar trebui sa includa doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului si sa fie conceput dupa modelul Parcului sportiv „Iuliu Hațieganu” din Cluj.

    • Cereji si Balane, eu inteleg ca aceasta dezbatere se adreseaza doar cetatenilor din Bistrita si nu se adreseaza POLITICENILOR din ABC sau din partidele ecologiste. Pentru politiceni exista sedintele cu consilieri locali, asa ca ce cautati voi la aceste dezbateri?

  • Niculaie ne invita la circ. Fara bani. Mai bine ar fi fara buget ca tot nu se vede nimic in oras. In afara de salariile lor nesimtite.

    • Măi Remus, esti un mare habarnist chiar daca tu ai impresia ca le stii pe toate!
      Amenajarea unei paduri-parc, presupune crearea unor alei, bancute, locuri de relaxar, zone de belvedere etc.
      In acest caz, unde avem o padure pe o panta de 30-40 de grade, acele alei pot fi folosite doar de tineri, de cei cu pregatire fizica adecvata, de iubitorii de drumetii in natura.
      Cand o sa vezi tu prin padurea Codrisor, cu aleile in panta, mamici cu carucioare, varstnicii, copii sub 5-6 ani, oameni bolnavi cu capacitatii locomotorii si rezistenta fizica redusa?
      Un parc trebuie sa fie accesibil tururor!

  • Ioane mai citește și informează te cine a votat și ce, ca altfel vorbesti in necunostinta de cauza!
    Eu unul as vrea sa se prindă în buget asfaltarea cât mai multor străzi și iluminat public sa fie pe toate străzile din oras

  • Nu stiu cine este individul care se tot se semneaza Ecologistul si in aceste comentarii. Atrag atentia ca dupa judecata este pesedist si nu are nimic in comun cu ECOLOGIA adevarata si nici cu proiectele si aspiratile celor de la B-ta Civica, Este chiar un aparator al Primarului din momentul in care are fix aceasi parere despre padurea Codrisor. Foloseste idei cretiene auzite deja. Te rog individule nu te mai semna Ecologistul ca ne faci tacma de rusine !

  • Pana in prezent vad o revolta aparenta la comentatori dar si mici idei prin care cate unul isi doreste ceva de la Buget ,. As vrea in schimb sa va vad absolut pe toti prezenti la dezbaterea pe care o sa o anunte Primaria. Nu va chem sa faceti circ ci sa punem presiune si sa cerem impreuna un BUGET PARTICIPATIV alocat de la investitii numai pt. proiecte si propuneri venite de la cetateni. Asa, dupa modelul Clujului , unde anul trecut au fost premiate 30 de proiecte cu bani proprii dar si cu fonduri Europene. Clujul oras cu lume buna si studenti face diferenta. Acuma si la B-ta avem extensie , Universitate , insa am observat ca implicarea tinerilor care studiaza in oras este zero barat. Implicarea lor este numai la terasele si barurile orasului. Stiind aceste aspecte Administratia isi face de cap. Sa schimbam foaia dragi concitadini si sa fim macar ca cei din Cluj, ca pana ajungem Europenii mai curge multa apa pe B-ta.Cu comentarii neasumate decat in anonimat nu faceti si nu schimbati nimic. Va amagiti singuri si va pierdeti timpul.

  • Dar pentru pensionarii din primărie care freaca menta și iau și pensie și salariu, sunt bani? Pentru aceștia cu siguranță se vor găsi.

  • bade, în primul rând, referitor la buget, reduceți numărul uriaș de angajați existent în cadrul acestei primării, care, având în vedere la cum arată orașul, taie frunze la câini. Un număr de angajați supradimensionat, care nu a adus niciun beneficiu activității publice, ba dimpotrivă, consumă fonduri serioase dintr-un buget oricum împovărat de tot felul de nebunii adoptate de niște inconștienți. În al II-lea rând, diminuarea salariilor, salarii care nu au nicio legătură cu realitatea economică a municipiului și a economiei românești. Vi se pare normal ca, un individ angajat de nu știu cât timp, nu prea mult, să câștige mii bune de lei, pe net, evident, iar un angajat din privat să câștige după o muncă asiduă aproximativ vreo două mii, două mii și ceva de lei, în cel mai fericit caz? Mie nu mi se pare deloc în regulă, o spun cu riscul de a-mi primi înjurăturile cuvenite, este doar un adevăr spus, poate supărător, dar nu mă interesează absolut deloc, atâta timp cât eu sunt contribuabil. În al III-lea rând, ar fi nemaipomenit de bine ca toți inșii de la acel hidos monstru numit psdeu și de la zgârciul său ald combinăceanu, care au pus umărul la înfăptuirea „faimoasei” pârtii, o investiție cât se poate de cretină, prin contractarea deja celebrului credit, să facă bine să-l returneze din veniturile proprii și nu din cele ale comunității. În al IV-lea rând, să-și ia tălpășița și să plece, nu au ei nicio treabă cu funcția publică, cu competențele presupuse de către aceasta și cu grija față de cetățean, ne-ar face un imens bine. Au avut suficient timp la dispoziție, suficiente resurse și oportunități, au avut vreo 12 ani la dispoziție, dar nu au demonstrat nimic bun, ba dimpotrivă, prostiile și investițiile fără absolut nicio logică i-au scos în evidență. Nu cred că mai aveți căderea necesară și dreptul de a veni și de a ne cere să colaborăm, cu voi, nu. Poate cu alții. Hai drum bun și cale bătută!

  • Ecologistule vorbesti prostii. La aceste dezbateri participa maxim 10 CETATENI CIVICI care isi merita acest statut.Nu conteaza ca fac sau nu fac politica, ca sunt ONG-isti sau pensionari. Ei au ceva de spus pt. ca sunt pregatiti si au participat de mult timp la viata orasului. In plus de asta, Dezbaterea incepe la ora 16 cand lumea poate veni. Nu exista nici un impediment, numai daca esti bolnav sau plecat in alta localitate. Cifrele va contrazic pe toti care bagati si cautati o scuza. Adica 10 prezenti din 80.000. Restul ce fac ?

    • Contează mult dacă faceți politică sau nu. Fiindcă faceți politica sunteți mereu GICA CONTRA la tot ce face primaria numai din faptul ca nu este facut de voi dar in schimb sutineti sus si tare toate aberatile propuse de PNL (ex. aberatia cu largirea fostei centuri). Voi nu sunteti de bagat in seama si voi NU REPREZENTATI CETATENI Bistritei. In ce priveste pregatirea si competenta sunteti submediocri, presedintele ABC a fost si primar si consilier si nu se vede in oras nimic facut de el fiindca el nu a facut ABSOLUT NIMIC. Daca il mai adaugam aici pe Peteleu si Tuta nu sunteti numai sunbmediocri sunteti chiar penibili. Lasati cetateni simpli sa vin sa se exprime si nu va mai bagati unde nu va este locul POLITICENILOR !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.