Politică

Bogdan Ivan, despre digitalizarea instituțiilor. ”Totul trebuie să fie la un click distanță”

30 octombrie este termenul limită până la care ministerele îşi pot stabili programele care vor fi duse spre zona de e-guvernare, spune ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan.

Bogdan Ivan a explicat că ministerele şi agenţiile guvernamentale vor veni, până la 30 octombrie, cu programe foarte clare ce vor avea scopul de a aduce instituţiile statului spre zona de e-guvernare şi servicii digitale pentru cetăţeni. ”Pragmatic, vorbim de 30 de instituţii publice ale statului român care vor putea să mute ceea ce astăzi înseamnă interacţiunea de la ghişeu în format online. Adică modul în care oamenii merg şi stau la ghişeu şi aşteaptă să depună documente sau să primească documente va putea să fie făcut în mod online. Premierul a trasat foarte clar un termen de 30 octombrie până la care vor putea să fie setate de către fiecare minister proiectele clare care vor intra în această finanţare”, a spus el.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a adăugat că programul privind digitalizarea instituţiile de stat are o finanţare de peste 500 milioane euro: ”Avem deja pe masă aceşti bani, 524 de milioane  euro, jumătate de miliard de euro, o sumă impresionantă, care vor putea fi folosiţi exclusiv pentru această componentă, care pe lângă zona foarte importantă de e-guvernare va putea să aibă şi tot ceea ce înseamnă componenta de securitate cibernetică şi, în acelaşi timp, vom avea şi o platformă de open data care va centraliza datele venite din partea statului român pentru a fundamenta tot ceea ce înseamnă decizii de politică publică”.

El a adăugat: ”Investim 524 de milioane de euro pentru dezvoltarea serviciilor publice electronice. Fonduri există, esențială în acest moment este capacitatea noastră de a le folosi eficient pentru îmbunătățirea relației dintre cetățean și stat. Mobilizăm toate resursele administrative pentru a ne asigura că nu ratăm această uriașă oportunitate. Marile proiecte de digitalizare ale României trebuie implementate cât mai repede, pentru ca românii să poată interacționa cu administrația la un click distanță”.

Bogdan Ivan a precizat că a avut întâlniri săptămânale cu reprezentanţii conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi cu colegii din minister în vederea digitalizării ANAF. El a afirmat că echipele lucrează intens pentru a identifica schimbările necesare care vor putea aduce ANAF cât mai aproape de digitalizare.

El a declarat că digitalizarea dosarelor de pensii este făcută în proporţie de peste 87% şi speră ca până la sfârşitul anului sau cel târziu în primăvara anului viitor să fie finalizată. ”În momentul de faţă colegii mei de la task force-ul ministerului şi de la task force-ul ADR sunt în legătură directă cu cei de la Ministerul Muncii. Astăzi, peste 87% dintre dosare sunt deja actualizate. Se lucrează foarte intens. Sperăm în cel mai scurt timp să fie finalizată digitalizarea. Ţinta este până la final de an, dar eu aş vrea să iau marja până la începutul anului viitor, până în primăvară”, a spus Bogdan Ivan.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a mai declarat că a cerut echipei care l-a creat pe robotul ION, care foloseşte inteligenţă artificială, să vadă cum poate fi folosită parte din acestă tehnologie pentru a crea un chatbot furnizor informaţii pe care le poate oferi statul. El a oferit ca exemplu faptul că ION poate fi utilizat de către o persoană care ar dori să afle care sunt paşii pentru schimbarea unui act de identitate. ”Ceea ce le-am solicitat ca proiect foarte clar este cel în care putem să folosim parte din tehnologia care l-a creat pe ION pentru oferirea unor date foarte clare de model chatbot referitoare la informaţiile pe care le poate oferi statul. De exemplu, până când vom implementa sistemele noastre, dacă cineva vrea să vadă care sunt paşii pentru a îşi înnoi un document de identitate să poată la un moment dat, pe modelul chat GPT cum pot să mânuiesc buletinul şi atunci să primească paşii foarte clari din partea lui”.

21 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS