Actualitate

Bolnavii închipuiți primesc în continuare concedii medicale. Cum explică șeful CJAS anomalia costisitoare

În ciuda legislației care s-a modificat și prevede întocmirea unui plan de recuperare pentru asigurații care se află în concediu medical, se acordă în continuare cu multă lejeritate concedii medicale ”la cerere”, adică unor bolnavi închipuiți, susține directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistrița-Năsăud, Székely Vilhelm, potrivit căruia medicii presciptori au învățat cum ”să dribleze” CJAS.

”În primele 9 luni din acest an s-au acordat concedii medicale care însumează 43.416 zile. Valoarea cererilor de restituire depuse de angajatori a fost de 32, 7 milioane de lei. Pe acestea pe toate le plătește CJAS. Primele 5 zile, într-adevăr, le plătește angajatorul, dar numărul zilelor de concediu medical, din a șasea zi, le plătește CJAS. În primele 9 luni, am făcut plăți de 26,8 milioane de lei. În privința concediilor medicale fictive nu se poate face nimic fiindcă nu avem la nivelul CJAS medici care să-l contrazică pe medicul prescriptor de certificat de concediu medical. Nu avem nici instrumente de control. Am avut la îndemână OUG nr. 36/2010 și în 2012 au abrogat-o, într-un populism ordinar. Puteam verifica bolnavul la domiciliu dacă este sau nu este. Și în Occident se practică. Bun, nu îl verifică CJAS, îl verifică medicul care i-a dat certificatul. Obligatoriu trebuie să întocmească un raport dacă l-a găsit și în ce stadiu l-a găsit acasă, raport anexat la fișa pacientului”, a spus directorul CJAS.


Potrivit acestuia, din 1 august 2021 a început să scadă numărul de certificate eliberate de medicii prescriptori când, prin OUG, s-a introdus obligativitatea întocmirii unui plan de recuperare, dar nu pentru mult timp: “A ținut până ce au învățat toți prescriptorii, nu numai medicii de familie, cum să ne dribleze, să ne fenteze. Au învățat, nu îi putem sancționa fiindcă nu avem instrument de control”.

El a menționat că, pentru concedii medicale, CJAS a avut inițial anul acesta de 22,7 milioane de lei, iar la prima rectificare, a ajuns la un buget de 38,6 milioane de lei.

”Bugetul aprobat pentru 2022 se va executa 100%. Deci nu este întârziere la plată (bani ceruți de angajatori -n.r.) pentru că nu avem cu cine lucra și nu putem verifica documentele depuse de către agenții economici. Nu! Executăm bugetul, aceștia sunt banii. În 2020 am avut buget de 50 milioane de lei, iar în 2012 bugetul (pentru plata concediilor medicale -n.r.) a fost de 10 milioane de lei, deci e o creștere de 380% în 10 ani. Numărul certificatelor medicale care se eliberează asiguraților este în creștere. Având în vedere că lucrez în sistem știu că se acordă foarte multe certificate de concediu medical la cerere. Vă dau exemplul fostei directoare generale din CJAS care, după ce nu a luat examenul, aproape 90 de zile a stat în concediu medical. A fost bolnavă? Înainte de a se îmbolnăvi, a circulat singură până la București cu mașina proprie și a venit înapoi. După aceea s-a îmbolnăvit aproape 90 de zile. După trebuia să-i vizeze medicul specialist de la Casa de Pensii. V-am dat un exemplu concret”, a spus șeful CJAS Bistrița-Năsăud.

Printre instituțiile care așteaptă banii de la CJAS se numără și școlile, suma ridicându-se la peste 2,4 milioane de lei. Inspectorul general Cristian Nicula a trimis oa dresă CJAS și a solicitat ca banii să fie virați până în 10 decembrie motivând că altfel ”vor fi pierduți”.

”Am văzut adresa, vom plăti obligațiile către școli și cele din 2021 și cele din 2022, dar banii vor intra în conturile școlilor în a treia decadă a lunii decembrie. Nu ajută la plata salariilor, dar banii rămân în cont”, a răspuns directorul general al CJAS.

În prezent, la Compartimentul Evidență Asigurați, Carduri, Concedii medicale al CJAS lucrează patru funcționari după un program special. ”Întrucât de la 10.00 la 16.00 nu poți introduce nimic în SIUI le-am cerut să lucreze după 16.00 și au fost de acord. O să detașez alți 1 – 2 consilieri pe perioadă determinată în cadrul Compatimentului Concedii Medicale”

În Bistrița-Năsăud doar 34% dintre asigurați își plătesc și contribuțiile la fondul de sănătate: 69.598 persoane fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din totalul de 252.725 de persoane asigurate (27,54%), persoane cu venituri din activități independente 4.735 (1,87%), persoane cu venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură 6.693 (2, 65%).

6 comentarii

  • La noi angajații îți spun în față că dacă nu le dai concediu să taie porcul, își bagă medical. Situația se va reglementa doar când pentru medicalele date pe ochi frumoși va răspunde în mod direct medicul care a semnat concediul, prin pierderea licenței sau chiar a libertății.

    35
    3
    • La privat e concediul medical iar la stat e kiulul DE LA 12 si ZILELE LIBERE PLATITE MOKA!!!!

      20
      3
    • Cum sa raspunda ,,eroii in halate albe”?Cand au murit pacienti din cauze de malpraxis,neglijenta,lipsa de disponibilitate a pacientilor de a da spaga si alte multe obiceiuri proaste, au luat penalizare cu 10 la suta din salariu si avertismente.

      23
      4
  • Nu are legătură cu subiectul , dar se va rezolva problema concediilor medicale odată cu cea a pensiilor speciale și a pensionarii la 45 de ani a unor categorii de angajați. Deci tara trebuie reformata din rădăcini nu pe porțiuni. S-au dat mai multi bani pe concedii medicale decat pe tratamentele unor favorizați în străinătate?

    7
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS