Actualitate

Bunătăţile din zona de munte dau o aromă specială Târgului ”Toamna aurie” de pe pietonal (FOTO)

Dacă vreţi să gustaţi cele mai grozave murături făcute la Şintereag, să vă delectaţi cu cozonac şi pită cu cartofi de la Bistriţa Bârgăului, cu dulceţuri, dar şi cu struguri negri, vin şi must de Dumitra, nu uitaţi să treceţi sâmbătă şi duminică pe pietonal unde se sărbătoreşte Ziua naţională a traiului de munte.

Ziua naţională a traiului de munte, organizată, în premieră, la Bistriţa, graţie unui proiect în care este implicată Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, a adus muntele cu toată aroma lui în mijlocul oraşului.

Minunata pâine cu cartofi făcută impecabil pe Valea Bârgăului de gospodinele care s-au alăturat Asociaţiei femeilor întreprinzătoare, cozonacul lor abia scos din cuptor, pita cu cartofi şi dulceţurile din afine sau zmeură, murăturile pregătite după reţete ungureşti de Emese Moldovan din Şintereag, strugurii făcuţi must şi vin de domnul Bodiu de la Dumitra, merele de la fermele din jurul Bistriţei, dar şi diverse obiecte de artizanat, de la obiecte din lemn pentru bucătărie, la curele care să vă protejeze spatele când gătiţi, vă aşteaptă pe pietonal, acolo unde veţi vedea şi cei mai frumoşi dovleci sculptaţi de elevii de la mai multe şcoli din Bistriţa.


Marinela Suciu – Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud: „Considerăm şi noi că era nevoie de o valorificare în plus a zonei montane. Ideea proiectului PACINFO – Rolul social și de mediu al agriculturii în regiunile montane, nu ne aparţine în totalitate. Noi suntem parteneri alături de alte 14 agenţii judeţene. Proiectul e Marinela Suciucoordonat de APM Harghita şi e finanţat de Comisia Europeană prin Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală cu cofinanţare din partea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, iar astăzi şi mâine, acest eveniment pe care îl numim Ziua naţională a traiului de munte se desfăşoară simultan în 14 municipii reşedinţă de judeţ. Pentru noi e prima acţiune de acest gen, am colaborat foarte bine cu Camera de Comerţ şi Industrie şi am beneficiat de experienţa domniilor lor în organizarea unor astfel de evenimente şi sper din tot sufletul ca ceea ce am gândit împreună să placă oamenilor. Noi suntem o instituţie destul de tehnică, de închisă, iar intenţia noastră este să facem şi lucruri de genul acesta. E un început şi sperăm să fie unul bun”

Monica Mureşan – Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud: „Am invitat producători din zona de munte pentru că ni se pare foarte important să încurajăm produsele din zona noastră de munte, ştiut fiind că judeţul nostru este unuMonica Muresanl montan. Aşa cum se ştie, zona de munte e considerată una săracă şi este bine să intervenim ca şi Cameră de Comerţ, desigur, în sprijinul producătorilor, să-i ajutăm să-şi prezinte produsele pe care le au şi să le dăm idei pentru o dezvoltare viitoare. (…) Încercăm să sprijinim toate asociaţiile care au nevoie de ajutor pentru a-şi dezvolta o parte economică, parte care ar putea susţine financiar apoi zona asociativă, de voluntariat şi alte aspecte ale unui ONG. Noi avem două proiecte care presupun încurajarea antreprenoriatul în mediul rural. Suntem mulţumiţi. Deja, am constituit două grupe în cadrul proiectului care se desfăşoară gratuit pentru cei care participă la cursuri. Am încercat să aducem lectori care au şi experienţă practică, nu doar teoretică, în domeniile respective, iar cei care îşi vor deschide o afacere în urma cursurilor pe care noi le organizăm, vor avea cel puţin un an de zile asistenţă gratuită din partea CCIA în varii domenii: juridic, economic, de marketing, astfel încât să ne asigurăm că trec cu bine perioada grea pe care o au firmele la început şi care duce la deces pentru că nu au parte de sprijin. (….) Dacă stau să mă gândesc la faptul că modelele de consum se schimbă, că tot mai mulţi oameni vor produse proaspete, naturale, care nu au fost prelucrate cu multe E-uri, cred că judeţul nostru are un potenţial latent extraordinar. Există tradiţii în privinţa produselor din carne, lapte, fructe care încă nu sunt foarte bine promovate”.

Sâmbătă, copiii de la mai multe şcoli s-au întrecut în cioplit dovleci care şi-au găsit locul într-un labirint din baloţi de paie amplasat pe pietonal, iar oamenii au dat buzna la cumpărături. Nimeni nu a plecat cu mâna goală pentru că ar fi fost păcat să rateze să guste din bunătăţile la care natura şi oamenii şi-au dat armonios mâna. CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII.

doveac 3 dovleac 4 dovleac 2 dovealc 1

Sâmbătă, în jurul orei 16.00 vor începe competiţii în aer-liber – concurs de sărit cu sacul, trasul funiei, etc., iar la ora 18.00 va fi festivitatea de premiere a concursurilor şi vor fi lansate lampioane.

Duminică 26 octombrie:

Ora 11.00: Concursuri culinare (cu degustare de produse): Concurs de murături cu degustare; Concurs de pregătit şi degustat produse de panificaţie tradiţionale din zona de munte (plăcinte, pâine, etc )

Ora 12.00: Festivitate de premiere concurs de desen “Muntele, prietenul meu” şi spectacol folcloric de Sfântul Dumitru cu ansamblul folcloric Măgura Şieului (scena mare).

bunatati 1 bunatati 2 bunatati 3 bunatati 4

1 comentariu

  • Lucrarile realizate din bunatatile toamnei apartin doar elevilor Scolii Gimnaziale Nr.1 Bistrita care de vreo 5 ani participa la aceasta activitate pe care o indruma doamna invatatoare Todea Monia si la care vreau sa ii multumesc pentru grija ei pentru copii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS