Actualitate

Camelia Tabără despre olimpiadele şcolare: Vom îmbunătăţi toate procedurile

„E păcat că, din tot efortul pe care îl facem pentru organizarea acestor olimpiade şi concursuri, când se trage linia după aceste zile nu reiese decât că noi, olimpicii la română îi pregătim să fie turnători şi la olimpiada de engleză am dat Ordonanţa 13”, le-a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără directorilor de şcoli din judeţ după ce zile întregi a dat explicaţii pentru subiectul elaborat de o profesoară de engleză din Năsăud pentru clasa a XII-a.

„Din 10 în 10 minute a trebuit să dăm o explicaţie vizavi de ce se întâmplă la olimpiadele şcolare. Noi, care ştim sistemul pe dinăuntru, putem discuta oricât între noi şi suntem în consens fără discuţie, dar trebuie să conştientizăm că suntem un serviciu public în slujba societăţii şi trebuie să fim foarte atenţi la mesajele care sunt ca o ghiulea care ajunge în societate şi multă vreme efectul lor nu se stinge”, a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără.

Potrivit acesteia, concursuri şi olimpiade se desfăşoară după un ordin de ministru, după un regulament dat de minister în 2012, iar la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, din lista mare de olimpiade şi concursuri, se organizează circa 60.

„Începând din decembrie, sâmbătă de sâmbătă sunt faze locale cu efort suplimentar şi cu supărări de toate felurile. La ISJ, tot timpul e o ceartă zdravănă între inspectorul de română şi de matematică pentru că sunt atât de multe încât nu poţi să nu le suprapui. De regulă, se suprapune locala de matematică cu judeţeana de română, ceea ce pentru mulţi copii foarte buni şi părinţi interesaţi de performanţa copiilor lor, cumva declanşează o mare supărare. Şi atunci încercăm să le punem cum putem, de multe ori şi duminica. Şi acest lucru generează altă categorie de supărări. Avem disponibilitatea să facem foarte mult efort suplimentar tocmai pentru că ele vizează copiii foarte buni şi profesorii foarte buni”, a adăugat ea.

Există olimpiade judeţene care au subiecte ce vin de la minister şi altele care se fac pe plan local, în ultimul caz profesorii având „o problemă în a gestiona această elaborare de subiecte”.

„E suspiciune fiindcă, dacă le-a făcut un profesor, le spune subiectul elevilor lui şi nu e în regulă, profesoara care are copii în olimpiadă nu poate corecta lucrările elevilor ei, şi tot aşa. Nu putem lucra, cum ar fi normal, cu o judecată colectivă în elaborarea unui subiect care trebuie văzut de mai mulţi ochi. Cu siguranţă ar ieşi un lucru mai bun”, a explicat Tabără.

Inspectorul general le-a spus directorilor de şcoli că „e păcat că, din tot efortul pe care îl facem pentru organizarea acestor olimpiade şi concursuri, când se trage linia după aceste zile nu reiese decât că noi, olimpicii la română îi pregătim să fie turnători şi la olimpiada de engleză am dat Ordonanţa 13″.

„Dăm explicaţii ministerului, tuturor celor interesaţi. Bineînţeles că vom concluziona şi noi, ne vom îmbunătăţi toate procedurile. Ministerul a anunţat că, de la anul, toate olimpiadele judeţene vor avea subiecte transmise de la centru, ceea ce e un lucru foarte bun. Dincolo de asta, trebuie să fim conştienţi că fiecare lucru mărunt pe care noi îl facem se poate amplifica şi trebuie să fim foarte atenţi şi la ce facem, şi la cum facem, şi la ce spunem. Aceasta este activitatea şi menirea noastră. Lucrăm cu copii, cu viitorul societăţii. Într-un fel sau altul, pentru tot ce facem, societatea ne taxează şi ne cere socoteală”, le- a spus Camelia Tabără directorilor de şcoli.

10 comentarii

  • Pentru profesorii și inspectorii școlari din județul Bistrița-Năsăud: Cristian Tudor Popescu face o analiză dură dar, în același timp, corectă a școlii românești și bistrițene la Digi24, în emisiunea Jurnalul de seară a d-lui Cosmin Prelipceanu, începând cu minutul 26.
    Vedeți https://m.youtube.com/watch?v=RHGAH4-vXn0
    Comunicat de #Rezist

    • Mai m-ai întrebat odată, curentatule. Ție pot să-ți răspund. Oricum n-ai pricepe că ai mintea știrbă. Apropo, știi să montezi o priză, curentatule?

  • Stiți cu cine se bat olimpicii noştri la olimpiadele internaționale? Cu Vietnam, Koreea de Nord, Koreea de Sud, Republica Populară China. Facem parte dintr-o companie „selectă”.

    • … da si cu SUA, Australia, Rusia, Germania si alte tari bananiere ca cele mentionate anterior…Cel putin la matematica, sunt chiar cativa castigatori ai medaliei Fields (echivalentul Nobel in matematica), dintre cei care participa la asemenea concursuri comuniste. Bleah, niste comunisti idioti! 🙂

    • SUA, Australia, Rusia NU SUNT membre ale Uniunii Europene.
      Românii participă si câstigă premii la olimpiade, pentru că foloseasc metode de invățământ non-europene. Europenii invață altfel, invață altceva, alte materii….

  • Deranjeaza subiectul la lb engleza legat de ordonanta 13, d-na Tabara? Exista datorita prostiei partidului din care faceti parte. Nu doriti ca tinerii de clasa a 12 sa se exprime in legatura cu principiul libertatii de gandire,asta e ceea ce va deranjeaza de fapt!

  • Inspectorul de la Cluj tot in comisia nationala.despre ce naiba vorbim!?
    Sa includeti voi in procedura ca aia cu bube in cap sa nu mai fie in comisia nationala.
    Vai ce ploaie vine de la Cluj!

  • Vom face totul …. !
    Îmi suna cunoscut, iar doamna , alături de altă doamnă – zisă Pană, sunt produsul acelei iepoci, inclusiv in mentalitate.
    Cine a putut făta un astfel de subiect, iar onor inspectoratul cu ce se ocupă ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS