Ne vom găsi în curând strămoșii fără prea mult efort grație unui amplu proces de digitalizare a registrelor de stare civilă derulat de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, condus de dr. Cornelia Vlașin.
Arhivele Naționale derulează două proiecte mari de digitalizare, iar unul dintre ele are drept scop digitizarea tuturor registrelor de stare civilă pe care le deține instituția la nivel național.
”Noi, la Bistrița, am digitizat peste 320.000 de pagini de registru, o parte cu un operator privat care a câștigat licitația, dar și noi, Arhivele, am avut targetul nostru. Noi, la Bistrița, am digitizat peste 80.000 de pagini de document. De asemenea, această digitizare este însoțită și de constituirea unei baze de date. Fiecare persoană care e înregistrată în registrul respectiv este trecută într-o bază de date cu nume, prenume, localitate, anul nașterii, părinții, localitatea din care provenea și localitatea în care a decedat. Acest segment al proiectului nu se finalizează anul acesta și nici anul viitor fiindcă este o muncă titanică. Am calculat că, la nivelul județului nostru, sunt peste 10 milioane de înregistrări care nu se pot face în 5 ani, ci în 10 ani, dar registrele scanate și digitizate vor fi puse la dispoziția publicului începând cu anul viitor, adică putem sta acasă, să ne căutăm părinții și să răsfoim registrul așa cum facem la sala de studiu, numai că va fi în format electronic. Acest proces se va încheia la nivelul întregii țări, astfel că România va fi printre puține țări de la nivelul Europei care va avea digitizată toată arhiva de stare civilă. La finalul acestui an, cel puțin pentru județul Bistrița-Năsăud, se vor putea vizualiza și face cercetări cel puțin în ce privește strămoșii noștri, iar la nivelul întregii țări la jumătatea anului viitor, 2024. Toată această cercetare pe stare civilă – fiindcă este un proiect cu fonduri europene – va fi gratuită și accesibilă oricui de oriunde din lume”, a spus dr. Cornelia Vlașin, șeful Serviciului Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale.
Arhivele Naționale au deja constituit portalul unde sunt încărcate aceste inventare, iar unele fotografii sunt scanate și urcate.
”La fondul Starea civilă, automat sunt atașate imaginile cu registrele respective. Se caută cu ajutorul unor cuvinte cheie: registru stare civilă, Bistrița sau ce localitate dorim și automat avem acces la registrele de stare civilă. Este un instrument util mai ales pentru aceia care vin din străinătate să își caute strămoșii pentru ca să își istoricul, pentru arborele genealogic, dar și pentru obținerea cetățeniei, dar și pentru cei care fac analize privind epidemia de holeră de la 1870, de exemplu, fiindcă sunt și alte date în registrul de stare civilă, completări făcute de preoți sau de ofițerii de stare civilă. Astfel, nu numai că pot fi găsiți strămoșii, dar se pot face și cercetări antropologice, sociale, la nivelul mentalităților, poți vedea când au fost mai multe căsătorii și când mai puține, dacă a fost sau nu secetă. Sunt foarte utile aceste informații care se găsesc în registrele de stare civilă. Pentru noi, cei opt angajați cu tot cu mine, a fost o provocare frumoasă să facem toată această muncă de Sisif. Am fost centru de digitizare și pentru Suceava și Botoșani, astfel încât chiar am avut multe activități vara aceasta”, a spus Cornelia Vlașin.
În viitor, se face o analiză referitoare la ce documente sunt cele mai cerute la sala de studiu, fiindcă utilizarea lor duce la o degradare a documentului principal, iar atribuția Arhivelor Naționale este aceea de a salva documentul original, dar și de a-l pune la dispoziția publicului.
”Se va face o analiză, iar în urma analizei vedem în etapa următoare ce documente trebuie digitizate. Noi vom începe, la Bistrița, să digitizăm presa din perioada interbelică, Săptămâna și Năzuința. Sunt exemplare unice. Numai noi, la Arhive, deținem toate numerele din aceste jurnale și ele vor putea fi cercetate online de către orice doritor. Apoi, după ce terminăm cu ele, vom digitiza și colecția noastră de fotografii fiindcă este una impresionantă. Avem cam 10.000 de fotografii, așa încât va dura ceva timp, mai ales la partea de descriere unde vrem să menționăm ce personaje sunt, din ce localitate. Va fi un proces ceva mai elaborat și destul de anevoios”, a adăugat Cornelia Vlașin.
Printr-un alt proiect, sunt scanate toate documentele pe care le gestionează la nivelul întregii țări Arhivele Naționale, la nivel județean fiind digitizate registrele de intrare-ieșire de la Prefectura Județului Năsăud.
Oricum cei mai multi dintre locuitorii acestei tari se trag din MAIMUTA (primate) care la randul lor erau analfabeti functionali si nici nu au evoluat pana in zilele noastre chiar daca s-au mutat la oras.
Citind conenrariul tau am fost…convins de ce spui!
@ecologistul v:(răutăcios )
Pai, Din comentariul dvs DUBIOS se subînțelege ca și străbunicii și părinții tăi dvs /erau niște ”
„primate, care la randul lor erau analfabeti, iar dvs =
Un Involuat!
P.s. Oricum,
„Dacă tăceai, filozof ramaneai”!
într-un an sunt 21*12~250 zile lucrătoare. Dacă dna zice că a rezolvat 80000 de pagini și facem calculul pe zile, ar veni 320 pagini pe zi, iar cum bănuiesc că n-a lucrat singură – probabil au lucrat vreo zece persoane – rezultă 32 pagini pe zi de persoană, adică 4 pagini în fiecare oră.
deci fără nicio „titaniadă” se puteau face lejer de 5 persoane într-un an fără o prea mare problemă.
Asta dacă ai avea toate hârtiile la mână, curate, aranjate, format A4, toate frumos în ordine, pregătite pentru scanare și dacă nu ai avea nimic altceva de făcut decât să scanezi (adică muncă necalificată). Iar cu zecile de mii de pdf-uri rezultate în urma scanărilor trebuie să faci ceva, dacă ai pe un SSD zeci de mii de pagini scanate, nu înseamnă că poți căuta online. Mai citește odată articolul să vezi în ce constă de fapt munca titanică. Mulțumim Arhivelor Naționale și tuturor persoanelor implicate!
Pai, vă invit la Arhive ca să vă convingeți!, poateți faceti si ceva munca de voluntariat! Cred că ați citit ca o altă componentă este completarea unei baze de date, aproximativ 10 milioane de inregistrari – în latină, gotică, chirilică
Si nu facem numai asta, ăștia 8 oameni, din care 2 persoane sunt pe linie administrativă, deci rămân cam 6, raspundem la peste 1000 de solicitări, organizăm evenimente, facem si controale pe linie de arhiva la peste 200 de instituții ( private sau de stat), plus Sala de studiu sau informații telefonice.
Programul meu zilnic începe la 7,00 și se termină undeva dupa 20,00, nu stiu al Dumneavoadtră
Incă o dată, Va invit câteva zile la Arhive, căci au mai fost si alții care au venit si au plecat, motivând ca e prea greu.
Ce spuneți? Și după comentăm!
Cu stimă,
Cornelia Vlașin
Registrele vechi conțin multe erori materiale, datorate funcționarilor din anumite perioade ori celor care declarau date mai mult sau mai puțin corecte. M-am lovit de acestea cu ocazia unei succesiuni. În familia mamei erau opt frați. Cum numele de familie este german, pe fiecare îl cheamă altfel în evidențele civile. Prenumele părinților, de asemenea, erau înregistrate fie corect, fie ca diminutive (ex.: Măriuța în loc de Maria). Probabil inadvertențele întârzie înregistrarea, dacă nu se copie mecanic o arhivă veche de peste 100 de ani.
Pentru Județul Argeș și fostul județ Muscel când faceți ?
Cam peste 100 de ani, pentru că atât e decalajul dintre Transilvania și Muntenia!
Adresați-vă colegilor de la Argeș!
@ares
Și eu am fost uneori răutăcios cu muntenii si cu moldovenii. Asa ca sa mă simt mai presus decât ei.
Din același motiv pensionari cu pensia de 1300 lei dau bani cerșetorilor, pentru a se simți bine si pentru a se încuraja (altfel ar da in depresie) că ei nu sunt saraci, că sunt alții și mai nevoiași ca ei.
Cei din sud sunt victimele popoarelor care i-au stăpânit. Departe de vest, departe de Mozart, Freud, de sași etc. Mai aproape de Orient.
Am citit ca popoarele de la Mare sunt mai dezvoltate decât cele din interiorul continentului! Egipt, Maroc, Tunisia, Africa de sud sunt mai prospere decât Zimbabwe, Republica zcentral Africana.
Croația (la marea Adriatică) e mai dezvoltată decât Bosnia, Macedonia ,
Transportul e mai facil, exportul, importul, schimbul de idei, etc.
Am început sa-i ințeleg mai bine pe munteni, pe moldoveni, după ce am citit acest studiu.
Nu e vina lor ca sunt mai înapoiati. Sunt unele circumstanțe atenuante, geografia, politica, care au făcut sa fie așa.
Ce am mai citit;
De ce civilizațiile se extind de la est la vest, (nu de la nord la sud sau de la sud la nord) aceeași climă ( aceeași Paralela) unde apune soarele,
Despre râuri! Daca sunt navigabile ca Mississippi , Dunărea sau Rinul, sau sunt râuri imposibil de navigat, din cauza cascadelor, curs abrupt.
Sunt mulți factori geografici care decid, daca o regiune este prospera sau nu.
Destepti sunt si transilvanenii, numa ca si noi am fugit de…. Romania la fel ca muntenii, la fel ca moldovenii.
@ares Tu ar trebui să-ți cunoști foarte bine originile, pentru a-i corecta dacă e cazul, pe cei care te trimit acolo … și nu sunt deloc puțini.
Cu această ocazie poate inspectorul de arhive Dorin D. va publica monografia comunei Romuli (1760-1985), cu tot arborele genealogic, manuscris al învățătorului emerit Gavril Dologa, bunicul patern. Bineînțeles adusă la zi. La ședința festivă din toamna anului 1985, în lacrimi toți (să știu ei, Dumnezeu să-i ierte că trăiesc) au promis că o vor duce mai departe și tipărirea, dar după șnapsul festiv au lăsat-o în coadă de pește… specific românesc, „orice minune ține 3 zile”. Primarul actual al comunei poate găsește o soluție să o publice și cu participarea financiară a unor descendenți. Chiar un tânăr intelectual poate scoate un doctorat „pe bune”. Felicitări pentru doamna dr. Cornelia Vlașin pentru implicare și ce frumos ca regățeancă v-ați integrat în viața ardeleanului. În concluzie, „omul șfințește locul”!
Cred ca se desfiinteaza!
Cine?
Știți ceva despre Arhive?
Cu stimă,
Cornelia Vlașin
Pentru Romuli?
Cine se desființează?
Știți ceva despre Arhive, încât sa afirmați cu atâta ușurința că se desființează?
Noi funcționăm de la 1831, neîntrerupt!
Șefa… îi pui pe toți la colț 😃😃
Probabil, în viitorul mandat, Parlamentul (2024-2028) va trece la reorganizarea administrativ-teritorială a țării, cu 15 județe, comune cu minim 5 mii de locuitori și 10 mii la orașe. Știm de ce. Nu este atributul arhivelor sau a azilelor. Am mai fost la Telciu în perioada 1989-1990. În acea iarnă grea, postdecembristă, o ceată de țărani, „daci liberi”, au înhămat caii la o sanie cu zurgălăi, patrupezii scoteau foc pe nări ca și „revoluționarii”, au descins la Telciu și au încărcat „lada de zestre” a strâmbenilor, adică hârțoagele. Vicele a fost uns de plebe primar până la alegerile aprobate de tovarășul Ioan Ilici Iliescu. Istoria se va repetata în era digitală iar virușii vor fi „lămuriți”.
Nu se desfiinteaza Arhivele doamna Vlasin, chiar va „admir” munca…era vorba de comuna Romuli care e in plus si trebuie desfiintata…sa nu va obositi sa colectati date despre ea…. Succes in munca depusa!
Pana la d-na Vlasin parea ca arhivele statului nici nu existau. Domnia sa a facut din arhive o prezenta tonica in cotidianul astenic al acestui judet in care zilnic suntem asaltati cu minciuni frumoase despre viitor si vesti proaste despre prezent. In timp ce institutiile statului evolueaza netulburate in balta unui episod psihotic acut, arhivele locale sunt singurul serviciu guvernamental capabil sa inteleaga si sa spuna ce face si de ce face. Felicitari, doamna Cornelia Vlasin!
Multumesc!
Am citit un articol internațional, in care scrie că 10% dintre copii, au alt tată decât cel care cred ei, sau cel care lumea.
Deci, tată 10% șanse sa nu fie tatăl real.
Bunici – patru bunici – fiecare cu 10% șansa sa nu fie bunicul real.
Străbunici – opt străbunici – fiecare cu 10% șansa sa nu fie bunicul real.
Atunci …..
10% șanse ca tatăl tău sa nu fie tatăl tău
20% șanse ca unul dintre bunicii tău sa nu fie bunicul tău
De aici încolo….. am uitat daca se dublează sau se adauga 10. Am studiat statistica acum 22 ani
30% sau 40% (daca se dublează) șanse ca unul dintre străbunicii tai sa nu fie cel care vezi tu.
Si atunci , in arhive apare ca străbunicul tău a fost cioban, iar in realitate a fost Groful ungur sau proprietarul prăvăliri (un evreu) un sas înstărit, sau un , sau un soldat rus?
Aveți dreptate. Copilul nu poartă la naștere numele tatălui biologic ci al soțului mamei care fuge cu actul medical la starea civilă și-l înregistrează, până la proba contrarie. Tatăl biologic și-l poate revendica prin instanță, mai nou cu ADN-ul, dacă vrea. Cutuma pământului, tatăl este, cine te crește, iar dacă găina s-a ouat la mine devin proprietar. Toată lumea este mulțumită, „știe tot satul, dar nu știe bărbatul”. Deh, Adam și Eva sunt veșnici tineri iar șarpele își face lucrarea. Încă o temă de doctorat pe bune fără risc de plagiat.
Poi cum dom profesor? Acuma daca se vor urmasii grofilor ,astia jmekerii zilei,or sa recunoasca ca mamika sau bunika a stat la pohta grofului sau a carciumarului?
… sau vreun moldovean dintr-ăla înapoiat!
Draga Adrian C., arhivele sunt si pentru mame, nu numai pentru tatzi. Daca insul gaseste prin ADN ca are alta descendenta masculina, nu-i problema sa adauge la mama alt partener si copilul sa fie mutat in arbore la noul tata. Este similar cu cei ce au mai multi parteneri/partenere.
Stimata dna Vlasin Cornelia,
Felicitari din toata inima pentru ceea ce v-ati propus si ceea ce realizati.
Nu am inteles insa daca aceasta actiune este initiativa dvs sau este un proiect de la centru de la Arhivele Nationale.
M-ar fi interesat sa mai stiu daca aplicatia de digitalizare este facuta la noi in Romania sau a fost cumparata din Occident.
Sper ca efortul si intiativa dvs sa nu se impotmoleasca precum aplicatiq privind „Platforma de genealogie pentru Ardeal” la site-ul : https://ehps-net.eu facuta la Universitatea din Cluj-Napoca.
Mult succes !
PS. V-as propune sa nu asteptati sa terminati de inregistrat toate arhivele din judet si sa le puneti pe site, ci sa digitalizati una sau doua sau trei localitati da capo al fine si sa permiteti accesul la ele celor interesati si in functie de rezultate si de sugestiile internautilor sa imbunatatiti si sa continuati aplicatia. Poate ca asa ati procedat, sa nu va suparati de sugestia mea. Zile bune in continuare !
Multumesc!
Este proiectul Arhivelor Nationale ( la nivel național). Toate registrele au fost digitizate și-n perioada urmatoare se urcă pe Portal, de unde pot fi consultate!
Pt dl Adrian C.: faptul ca unii au fost departe de Freud a fost si este un lucru benefic! Prietenii stiu de ce! Dvs stiti?
Sunt multe lucruri pe care nu le stiu, dar invāt in fiecare zi câte ceva nou.
Am început sa ascult o carte audio” Frății Kamarazov” 31 ore: 22 minute!
Am ajuns doar până la 1h:39 min. după 28 de zile. E greu de tot.
Poate că o să ascult aceasta carte in forma comprimată, sub forma de teatru radiofonic (1h:30 min).
In prezent ascult
Marcus Aurelius – Gânduri către sine însuși !
https://youtube.com/watch?v=vspo14W-K5c&si=QhCGHGIRBxQkNb3F
Invat câte ceva in fiecare zi.
In prezent postul meu preferat de radio este Radio România Cultural
https://www.radioromaniacultural.ro/live/
Descopăr o mulțime de lucruri noi, printre altele am auzit de scriitoarea Doina Jela.
Vreau sa cumpar cartea “Ora 25”. Sper ca statul român plateste 90% din preț, iar eu plătesc 10% , adică 4 lei! 😊.
E in interesul statului să avem oameni educați! Ar fi normal să subvenționeze cărțile!?!?
Sau poate că nu?
Acum urmeaza ca puternicii si bogatii actuali sa isi fabrice pedigree uri cu iz de nobili ca sa isi intareasca si mai mult pozitia dominanta.Asta e scopul ,,lucrarii”.
Cam târziu. Le-a luat-o unul înainte, fost președinte al Camerei Deputaților care a zis că este fratele lui Mihai Viteazul. Acuma este un mare dregător bugetar și are un salariu de stă pisica-n coadă. Să vedem Petrov al cărui pirat vestit este descendent.
Corect…Sa vedeti urmasii lui Teleki …Vasile,Ion ,Dumitru,Toader…cum se vor inscăuna la castel…Drumul l-au modernizat numai niste calesti mai trebuie sa comande pe la CJ.Alaiul nu-i problemă.Se scot bugetarii din birouri.
Stimate si draga Pedigree, „lucrarea” este pentru toata lumea nu numai pentru „boieri”. Omul trebuie sa se cunoasca pe el insusi ca sa-i aprecieze pe altii. Ca sa te cunosti bine pe tine insusi trebuie sa-ti cunosti stramosii. Esti asa cum au fost ei. Lasati-i pe bogati, faceti-va arborele pentru dvs. si pentru urmasi. Nici nu stii cat de „mare” vei fi.
Felicitări pentru toată munca depusă. Este un lucru îmbucurător. De 2 ani incercăm să găsim informații despre tatăl nostru care a fost prizonier pe meleagurile rusești,dat fiind faptul că nu mai avem livretul militar și încă nu am primit niciun răspuns. Sănătate multă să aveți,că să puteți duce proiectul la bun sfârșit.
Mulțumim!
Este un demers fascinant. Arhivele Nationale trebuie sa lamureasca foarte multele goluri din istoria noastra personala sau colectiva, iar metoda greoaie cu care se lucreaza in prezent ar fi substantial imbunatatita prin acest demers. Alte tari au facut-o deja, exploatand la maxim informatia detinuta, uneori in detrimentul Romaniei. Cat despre volumul de munca pentru realizarea acestui proiect – va dau dreptate. Este o activitate delicata, repetitiva, mare consumatoare de timp si resursa umana. Ce nu pricep eu este de ce aceste proiecte europene sau nationale nu includ participarea voluntarilor? Discutam chestiunea cu cativa colegi din spitalul in care lucrez si am ajuns la concluzia ca, atunci cand vom ajunge pensionari, nu ne vom mai gasi rostul in viata sociala a cetatii. Sunt atatia profesori, medici, bibliotecari, oameni licentiati cu dragoste pentru cultura si istorie care si-ar oferi serviciile bucurosi sa va ajute, in limita competentelor pe care le au. Si nu este vorba numai de Arhive. Sunt enorm de multe domenii in care proiectele s-ar implementa mult mai rapid si cu costuri diminuate prin cooptarea voluntarilor. Succes!
Mulțumim!
Ar fi benefică activității noastre munca voluntarilor! Insă nu prea găsim cunoscători de latină, gotică sau chirilica!
Multe felicitari frumoasei directoare, o doamna deosebita si foarte bine pregatita.
Un sincer si calduros salut !
Multumesc!
Felicitari pentru acest proiect ! Cred ca este foarte util si de valoare ; va ajuta multa lume.
Multumesc!
Cu tot respectul pentru eforturile depuse de instituția dvs., aș vrea să știu de ce ați blocat cu toate forțele (birocratice) accesul la registrele de cetățenie, stimată doamnă Vlașin?
De spaima unor vremuri apuse unii ca Ițic, Ștrul, Șmil, Șmit sau Moișilaib au devenit Ionescu și Georgescu sau din Ciurar sau Lingurar în Pop sau Popescu… unul dintre motive. Cetățenia e alceva.
Stimate dle Gabriel Stan, accesul la registrele de cetatenie ( nici n-am stiut ca exista ), nu este stabilit de dna director Vlasin ci cel mai probabil prin Legea Arhivelor, aprobata de parlament. Scopul lucrarii este ca fiecare sa-si caute proprii stramosi nu sa scotoceasca in arborele altei familii.
Nffrumos
Cercetarea registrelor de cetățenie nu este blocată! La fel, ca și cele de stare civilă, potrivit legii, se dau in cercetare dupa 100 de ani de la creare( acest lucru se intâmplă în toate statele), mai ales că se aplică și prevederile GDPR-ului, prin Regulament european.
De asemenea, dacă sunteți persoană îndreptățită, toate informațiile vi se eliberează in urma depunerii unei cereri!
Dar cred ca toate aceste lucruri vi s-au comunicat de către institutia noastră.
Ar trebui să precizați acest lucru, nu să afirmați că blocăm accesul, ci că aplicam legea!
Stimata si draga Petra, eu am fost pentru cercetare arbori la Arhivele de la Alexandria, Brasov, Slatina si nu era nici praf, nici mucegai si cred ca nici acarieni. Personalul de la Arhive sunt de toata cinstea si pastreaza ordinea si curatenia.
Auzi, Romania printre putinele tari care au digitalizat arhivele de tare civila…haha.
Mai degraba Romania e ultima tara din Europa…