Actualitate

Cantina socială şi centrul pentru vârstnici de la Protopopiat, inagurate de ÎPS Andrei şi oficialităţi

ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, PS Episcop Vicar Vasile Someşanul, preşedintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, primarul Ovidiu Creţu, protopopul Bistriţei Alexandru Vidican, preoţi şi şefi de instituţii au participat la Asociaţia Filantropia Ortodoxă la deschiderea oficială a cantinei sociale şi a centrului de zi pentru persoane vârstnice. (GALERIE FOTO)

Nu au lipsit de la eveniment vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta şi şefi de instituţii: pr. Ioan Pintea, Ani Bob, Crin Pântea, Constantin Florea, Ioan Ovidiu Mureşan.

Cantina socială ”Sfânta Muceniţă Filofteia” şi Centrul de zi pentru persoane vârstnice ”Sfântul Simeon”, situate la parterul sediului Protopopiatului Ortodox Bistriţa din Piaţa Unirii, sunt proiecte ale Asociaţiei Filantropia Ortodoxă – filiala Bistriţa-Năsăud.


Investiţiile la cele două centre sociale se ridică la circa 160.000 de lei, bani din bugetul local destinaţi bisericilor ortodoxe, iar dotările necesare pentru funcţionare au costat aproximativ 400.000 de lei. Lucrările de amenajare au început la sfârşitul lunii septembrie 2013.

ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat o slujbă de sfeştanie, a vorbit despre importanţa misiunii sociale a Bisericii: ”În Bistriţa s-au deschis două centre sociale, s-a înfăptuit un lucru mare. Acest centru are două proiecte: unul pentru oamenii flămânzi care vor veni aici şi celălalt pentru oamenii bătrâni care vor socializa aici”.

Înaltul ierarh le-a oferit diplome de aleasă cinstire celor care au sprijinit cele două proiecte, printre care şefa AJPIS Ani Bob, şi le-a oferit câte o Biblie preşedintelui CJ Radu Moldovan şi primarului Ovidiu Creţu. Cu această ocazie, preotul Marius Pintican a fost ridicat la rangul de sachelar.

Protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican: ”Este un deziderat, un vis al ÎPS Andrei, care venind de la Alba Iulia unde a lăsat în urmă peste 50 de astfel de unităţi sociale, a ţinut neapărat ca şi Bistriţa să aibă o cantină socială în care vor lua masa aproximativ 50 de persoane. Vom face şi o selecţie, în sensul că avem biroul de asistenţă socială, vom face o anchetă socială, adică nu cel ce nu vrea să muncească să fie primul la masă. Îi vom învăţa să şi muncească, le vom da şi hrană celor care cu adevărat nu au nicio posibilitate. Aşteptăm şi donaţii, aşa cum am mai primit, utilităţile, vesela, toate celelalte sunt achiziţionate prin sponsorizare, inclusiv alimente. Este o deschidere de drum. Vom lucra şi cu voluntari. Este o premieră la noi, sub egida Bisericii, nu că parohiile nu ar face astfel de activităţi sociale, dar sub egida Bisericii, în mod oficial, acum s-au inaugurat aceste servicii. Lucrările pentru a pune la punct clădirea, destul de degradată, au fost făcute cu sprijinul financiar al Consiliului Local Bistriţa, care ne-a alocat 1,6 miliarde de lei vechi. Erau bani alocaţi cultului ortodox, dar am convenit ca toţi banii din bugetul anului 2013 pentru biserică să fie distribuiţi aici. Va continua această deschidere de drumuri sociale cu un cămin pentru persoane vârstnice la Livezile, în colaborare cu Primăria Livezile şi Mitropolia Clujului. Într-o lună sau două se va deschide şi acel cămin”.

Preotul Marius Pintican, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Bistriţa-Năsăud: ”Cantina socială va oferi de servicii de asigurare a hranei şi suplimente nutritive timp de cinci zile pe săptămână, de luni până vineri, pentru 50 de persoane din Bistriţa aflate în dificultate. Beneficiarii direcţi vor servi masa de prânz în sala de mese special amenajată. Centrul de zi pentru vârstnici le oferă posibilitatea ca după participarea la slujbe să se poată întâlni aici şi socializa”.

Preşedintele CJ Radu Moldovan: ”M-am implicat în mod personal şi direct. Eu, ca om, voi fi implicat în mod cert şi în continuare. Voi face donaţii, voi ruga 1-2-3-7 agenţi economici să înţeleagă că e bine să mai aibă grijă şi de sufletul lor şi voi încerca să mobilizez oamenii pe care Dumnezeu i-a ajutat şi o duc astăzi mai bine să aibă grijă şi de semenii lor care o duc mai rău. Din puţinul fiecăruia, să fim alături de acest proiect ca să se poată dezvolta. Atunci când vom vedea un om care va servi o masă caldă aici şi va avea problema rezolvată în ziua respectivă, o să fie o mare mulţumire sufletească pentru noi toţi”.

Prefectul Ioan Țintean: ”Aceste centre le vor aduce multă bucurie celor care le vor trece pragul. Este un aşezământ util, unde vor poposi oamenii nevoiaşi, care vor pleca de aici mulţumiţi, cu gândul la Dumnezeu şi la cei care le-au fost aproape”.

În scurt timp va fi inaugurat şi Centrul pentru persoane vârstnice ”Sfinţii Ioachim şi Ana” din Cuşma, comuna Livezile. Construcţia a fost realizată în ultimii trei ani printr-o finanţare europeană, dar şi cu sprijinul autorităţilor locale. Centrul social va găzdui aproximativ 40 de persoane vârstnice care vor beneficia de îngrijire, asistenţă medicală şi activităţi de socializare.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe imagini!

1 ips andrei cantina soc taiere panglica sociala cantina 3 cantina soc inaugurare 4 pugna buta tintean 5 ips cant 6 pr vidican cantina sociala 7 centru varstnici bucatarie cantina sociala

8 comentarii

  • Biserica ortodoxa se face tot mai mult stapana pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista. Este si cazul concret al bisericii din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de “Biserica de la Coroana”. Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi. In vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul, iar acum intr-o aripa au amenajat cantina saracilor pe care au inaugurat-o acum. Este o dovada clara de lipsa de bunavointa si o incalcare a legii retrocedarilor.

  • greu ii mai impaci pe unii….daca nu faci misiune nu e bine…..daca faci ,iarasi nu e bine…..mai linistiti-va……sa vedem si barna din ochiul nostru….sa mai lasam judecata si in mana lui Dumnezeu…..vine postul mare…sa fim si noi mari suflet, asemeni postului……

  • Din împlinirea cuvântului dumnezeiesc se nasc faptele vieţii creştine,care ne urcă sufletele în împărăţia lui Dumnezeu.Spune părintele Cleopa că într-o zi, un părinte stătea împreună cu băiatul său de vorbă în curtea casei. La un moment dat, se auzi zgomotul unei caruţe. Tatal îi spuse fiului că va trece o caruţă goală. Fiul, mirat de răspuns l-a întrebat pe tatăl său:
    – De unde ştii că este goală, de vreme ce nu o vezi?
    Tatăl i-a răspuns:
    – E uşor să ştii când trece o caruţă goală. Cu cât este mai goală, cu atât face mai mult zgomot. De multe ori, la fel se întamplă şi cu oamenii. Se laudă doar din gură. Fac doar zgomot, căci sunt lipsiţi de fapte…
    O omule ce mari răspunderi ai,
    Tu vei pleca din lume,
    Ce laşi prin pilda care-o dai
    Pe mulţi spre iad sau rai
    Mereu o să-i îndrume.

    Deci nu uita!…Fii credincios
    Cu fapte şi iubire
    Să laşi în urmă luminos,
    Un semn, un gând, un drum frumos
    O viaţă sfântă pentru tine

  • Chelnerul Raducu afirma :”M-am implicat în mod personal şi direct.” E si normal fiind vorba de cantina. Totusi ar fi mai bine sa nu se mai implice, fiindca la fel a facut si in cazul fostului sediu al sucursalei BNR Bistrita. Dupa cum se stie ca IPS Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă organizat pe criterii ecumenice. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma să fie amenajat muzeul. Odata cu lucrarile de reabilitare si restaurare a cladirii fostei filiale BNR, au fost refacute toate detaliile arhitecturale initiale ale cladirii, inlaturandu-se adausurile facute in decursul anilor. In plus s-a facut o extindere in spatele cladirii, marind astfel spatiul expozitional, prin adaugarea a doua galerii de sticla pe structura metalica, astfel incat sa nu agreseze elementele arhitecturale originale. Cand totul a fost gata s-a implicat Raducu sa schimbe destinatia cladirii, mutand acolo biblioteca judeteana. In prezent a fost trecuta total in uitare dorinta mitropolitului Bartolomeu, desi s-ar putea gasi o alta cladire in acare sa fie organizat muzeul. Spre exemplu chiar in locul unde s-a deschis cantina sociala, care putea fi amenajata intr-unul din fostele centrale termice disponibile in oras.

  • Simi, nu sti care e de fapt adevarul. Initial asa a fost. Se zvonea ca va fi un muzeu al artei religioase, dar de fapt foarte multi factori de decizie gandeau acolo un sediu al unei EPISCOPII A BISTRITEI SI NASAUDULUI. treaba cu muzeul era „o perdea” Si GH. Marinescu si multii altii asta gandeau: ca Jud. nostru merita sa fie o EPISCOPIE pt ca are MARTIRII NASAUDENI (canonizati) are pe SFANTUL PAHOMIE in calendar, are tot ce trebuie ca sa merite. Adica SALAJUL poate avea Episcopie si noi nu? Dar nici IPS Bartolomeu si nici IPS Andrei nu au vrut sa auda de asa ceva. Te intreb: DE CE? Cred ca ai ghicit…. De aici pleaca „grosul” spre Arhiepiscopia in a carui nume judetul nostru nici macar nu se regaseste, desi cei mai multi bani, cei mai multi si buni elevi si studenti la Seminarul Teologic si la Facultatea de Teologie de la Bistrita Nasaud sunt. Nu credeti? VERIFICATI! Ei, si atunci cred ca alegerea pt BIBLEOTECA a fost cea mai potrivita. Cata populatie beneficia de acel muzeu si cata de Bibleoteca care trebuia mutata neaparat din cladirea castigata in instanta de proprietar. ASADAR: alegerea a fost foarte buna. Asta e CLAR! In rest, DOAMNE AJUTA si NE IARTA PE TOTI ! Judecam si nu e bine. Amin.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS