Economie

Căpșunile de Dumitra au cucerit piața locală cu gustul lor deosebit

Căpșunile de Dumitra, proaspăt culese, gustoase și aromante, s-au trecut ca pâinea caldă, sâmbătă, la piața locală, unde Florentin Bodiu, cunoscutul legumicultor care ne aduce în fiecare toamnă îndeosebi roșii de grădină, a rămas fără marfă imediat după ce a descărcat-o. E primul an în care le produce, dar este foarte mulțumit de recoltă.

Florentin Bodiu, care și-a propus deja de doi ani să renunțe la cultivarea ardeilor întrucât îi consideră nerentabili, a plantat trei solarii a câte 5 ari fiecare, în total 15 ari, iar anul acesta au rodit pentru prima oară.

”Mi-a fost frică să plantez mai mult fiindcă am aflat că sunt sensibili căpșunii, dar, din ce am observat eu, în solar nu sunt probleme. Necesită doar niște lucrări care se fac manual, însă le dăm doar o stropire, două, fiindcă în solar nu plouă. Ei sunt foarte sensibili la ploaie și atunci, fiind perisabili, trebuie date multe tratamente afară, dar în spațiu protejat, deocamdată văd că e în regulă. Sunt mulțumit de recoltă. Am obținut undeva la 1000 – 1500 de kg de căpșuni din cele trei solarii. Unul a mers ceva mai prost fiindcă nu am reușit să administrez gunoiul când trebuia. E foarte bine, nu bine”, a explicat Florentin Bodiu.

La început, a reușit să vândă căpșunile cu 20 de lei kilogramul, iar acum le dă cu 15 lei/kg.

”Am ieșit un pic târziu pe piață neavând experiență, dar colegul cu care colaborez, de la Satu Mare, de la care am cumpărat și stolonii, a avut un preț mărișor la prima recoltă, undeva la 35 de lei/kg. Eu sunt mulțumit de preț și de faptul că am reușit să demonstrez oamenilor că, în spațiu protejat, nu e nimic forțat, este mult mai sănătos, îi protejăm natural, nu chimic. Ei sunt protejați de căldură și au un gust deosebit. Asta și pentru că am plantat soiurile care trebuie, care nu au fost create să producă industrial, ci să fie aromate. Eu am unul dintre soiurile din top 3 cele mai gustoase căpșuni. Sunt ceva mai mărunțele, dar au gustul deosebit. Se apropie de căpșunul acela bătrânesc, nu foarte dulce, dar foarte aromat. Mă bucur că lumea l-a redescoperit și a început să îl aprecieze foarte mult. Clienții mi-au dat curaj. Mi-a fost frică inițial să plantez o parcelă mai mare, dar am prins curaj și voi planta și afară ca să am un ciclu continuu. Din câte am observat, după ce se termină coacerea în solar, mai avem o lună de coacere afară și atunci am mai putea prelungi sezonul căpșunilor”, a mai adăugat el.

În fiecare seară, Florentin Bodiu culege circa 200 de kg de căpșuni împreună cu membrii familiei – în total 6 persoane cel puțin 4 ore – fiindcă nu găsește mână de lucru.

”Dacă nu ar fi familia lărgită, noi suntem cinci frați și vin pe rând cu soțiile lor și mă ajută în fiecare seară la cules, nu aș reuși să fac față. Din câte am observat, trebuie culese în fiecare seară timp de o lună după ce dau în pârgă. Regret faptul că nu am reușit să fac un buletin de analiză să demonstrez că aceste căpșuni sunt 100% naturale, dar cred că se simte din gust. Copiii mei merg și mănâncă direct în solarii. Dacă ar fi stropite nu i-aș lăsa”, a adăugat el.

În afară de piața locală, Florentin Bodiu a mai vândut căpșunile în Piața Decebal, însă cele mai multe le-a dat pe bază de comandă, direct de acasă. Îl vom mai găsi, cel mai probabil sâmbăta viitoare la piața locală cu ultima recoltă din această vară.

Legumicultorul care ne-a obișnuit cu cele mai gustoase roșii din soiuri vechi dă asigurări că nu va renunța la ele.

”Chiar anul acesta am trei solarii puse, unul în plus față de anul trecut, 15 ari plantate. Am muncit foarte mult la roșii în dorința mea de a aduce o legumă sănătoasă și gustoasă pe masa clienților. La roșiile din soiuri autohtone nu voi renunța niciodată. Mai bine mă las de afacerea asta decât să renunț la ele”, a conchis Florentin Bodiu.

Tânărul fermier din Dumitra a renunțat să mai cultive ardei fiindcă prima recoltă o poate scoate pe piață abia la final de august și o poate vinde o lună pentru că apoi leguma nu se mai coace, iar ardeii verzi nu sunt căutați în zona noastră, doar cei copți pentru zacuscă. Așa se face că, în anii trecuți, a fost nevoit să arunce tone de ardei.

2 comentarii

  • Da, am cumpărat și recomand. Toți în piață pun anunțul ,,Căpșuni de Satu Mare” chiar dacă sunt aduși din altă parte, doar că ar fi corect ,,Căpșuni din Satu Mare „, deoarece nici acolo nu se mai cultivă căpșunii tradiționali, cu aroma, mirosul și gustul de odinioară. La fel se întâmplă și cu lebenița de Dăbuleni și multe altele. Clar, profitul contează, n-ai cum să reziști în piață cu produse bio, tradiționale, datorită prețului, perioadei de păstrare…
    PĂREREA MEA!

    21
    8
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS