Actualitate Social

Cât de pregătit este Spitalul de Urgență Bistrița pentru noul val de Covid-19. Ce îl sperie pe Gabriel Lazany

”Cu Covid-19 ne-am obișnuit, nu ne mai sperie atât de mult. Dacă la început când apărea un caz de Covid toată lumea din spital era speriată, deja s-a intrat într-o normalitate de gestionare. Altceva mă sperie”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

”Lucrul care mă sperie cel mai mult este oboseala personalului. Să lucrezi în combinezonul acela – chiar dacă acum l-am schimbat și am căutat altele de vară, mult mai subțiri – este inuman. Este foarte cald. Recomandările sunt să nu utilizăm aerul condiționat. În tot spitalul, aparatele de aer condiționat sunt închise, deci este groaznic. Acest lucru mă sperie mai mult decât Covid-19, să ajungem la o oboseală atât de mare a personalului încât să fim nevoiți să închidem o anumită secție. Cu Covidul ne-am obișnuit, nu ne mai sperie atât de mult. Dacă la început când apărea un caz de Covid toată lumea era speriată, deja s-a intrat într-o normalitate de gestionare. Deocamdată nu văd sfârșitul acestei crize, dar va veni. Trebuie să aștepătăm să apară vaccinul. Când se va face o imunizare în masă și o vaccinare globală va fi momentul în care ne putem relaxa și să ne gândim la normalitate. Până atunci lucrăm în stres și precauți. Nu avem ce face. În lupta cu Covidul, nu doar medicii sunt importanți, toți sunt importanți, asistente, infirmiere, personalul administrativ”, a declarat Gabriel Lazany.

El a relatat că experiența avută în aceste luni de zile de pandemie a arătat conducerii Spitalului Județean de Urgență Bistrița de ce este nevoie la nivelul fiecărei secții ca să gestioneze eficient partea de Covid-19 și de ce echipamente ar mai fi nevoie, însă vestea bună este că sunt fonduri europene disponibile.

”Au apărut câteva oportunități de finanțare pe fonduri europene. Ministerul Fondurilor Europene a deschis o axă de finanțare pe POIM specifică Covid-19. Aici sunt eligibile echipamentele de protecție sau orice aparatură medicală, echipamente utilizate în lupta cu Covidul. Benefic este faptul că se acceptă și finanțarea cheltuielilor care s-au efectuat de la începutul pandemiei. Noi am pregătit deja o cerere de finanțare pe care să o depunem prin intermediul Consiliului Județean pentru că CJ este ordonatorul nostru de credite și tot ce înseamnă fonduri europene am atras prin intermediul lor. Este vorba de achiziție de aparatură medicală de 33 de milioane de lei și încă 4 milioane de lei cheltuieli pe care le-am efectuat deja cu echipamente de protecție. Din ghidul care este publicat, până la 31 decembrie 2020 ar trebui ca toți banii să fie în conturile spitalului. Alt lucru bun este că nu trebuie să ai tu banii ca la alte proiecte europene și sunt eligibile toate cheltuielile care se estimează a se realiza pe Covid până în aprilie 2021”, a spus Gabriel Lazany.

Potrivit managerului, inclusiv aparatul de tip RT-PCR achiziționat din bani de la CJ este eligibil pentru a fi decontat din fonduri europene.

”Probabil că banii cheltuiți pentru achiziționarea lui îi vom primi înapoi, plus consumabilele, 4 milioane de lei cheltuiți pe combinezoane, măști de protecție, ochelari. În ce privește kit-urile folosite trebuie să fim atenți să nu se dubleze finanțarea. Ei nu decontează decât ce e cheltuit direct de spital. Dacă s-au cheltuit bani din sponsorizări, de la Ministerul Sănătății, aceia nu vor fi decontați. Deja noi am lansat procedura de achiziții pentru toată lista de echipamente. Le-am lansat cu clauză suspensivă, adică, dacă primim finanțarea, le achiziționăm, dacă nu, contractele se reziliază, dar ca să ne încadrăm în termene, toate procedurile de achiziție au fost demarate”.

Lazany a spus că a mai prevăzut și achiziția unui computer tomograf (CT) ultraperformant, care va intra în dotarea UPU.

”CT-ul primit acum doi ani de la Ministerul Sănătății este mai basic, care nu face față la investigațiile de mare, mare performanță. Și atunci am prevăzut al doilea CT pentru UPU care face orice fel de investigație medicală, scanează inclusiv plămânul. Anul trecut am cumpărat un aparat de radiologie mobilă, acea girafă, care a fost unul dintre cele mai utilizate aparate în perioada Covid-19. A trebuit să-l ducem de la o secție la alta, să scanăm pacienții, să le facem radiografii pulmonare. Acum am prevăzut astfel de echipamente în toate secțiile care au avut contact cu pacienții Covid-19, în Infecțioase, Pneumologie, Urgențe adulți și Pediatrie ca să nu transportăm acel echipament fiindcă acest lucru poate duce la creșterea riscului de infecție. El e dezinfectat, dar riscul există”, a spus el.

Gabriel Lazany a adăugat că, în viitor, ar fi de dorit ca pacienții Covid-19 să fie internați doar la nivelul secțiilor de Infecțioase și Pneumologie, secții care au fost în linia 1. ”Am prevăzut acolo stație de oxigen și aer comprimat, dotarea a două saloane în regim de terapie intensivă cu toată aparatura medicală pentru infecțioase și TBC pentru a se reuși să ținem cât mai izolat spitalul mare. Este mult mai ușor să duci personalul acolo decât să aduci pacienții aici. Terapia Intensivă a fost una dintre principalele mele preocupări de manager. Dacă nu era modernizată secția, eram prinși cu pantalonii în vine ca să spun așa. Acum avem una dintre cele mai performante secții de Terapie Intensivă din România. În prezent, avem 13 medici de Terapie Intensivă. Pe estimări, se așteaptă ca,în luna septembrie să fie undeva la 2.800 de pacienți în Terapie Intensivă în toată țara, iar capacitatea totală la nivel național este 1.400 de locuri iar din acestea sunt 700-800 ventilate. Va fi o problemă. La noi sunt 100% ventilate. Avem 20 de paturi și 21 de ventilatoare, unul fiind de rezervă. Pe lângă acestea, mai avem 17 ventilatoare care sunt pe alte secții în UPU sau de transport. Apoi, mai avem aparatele de anestezie din blocul operator care toate au și modulul de ventilare. Cred că, din acest punct de vedere, vom fi foarte bine pregătiți”, a explicat el.

În ce privește lucrările care se fac la Infecțioase, Lazany a spus că are promisiunea constructorului că va termina lucrările până în 31 mai 2021.

”Nu aveam ce face. Acolo erau începute lucrările și le-am suspendat. În mod normal, altfel erau gândite lucrurile. La Infecțioase nu aveam mai mult de 20-30 de pacienți. Și noi, la momentul respectiv, ne-am gândit că reabilităm corpul de Dermatovenerologie – cei pe care i-am mutat pe Independenței – Infecțioase să le băgăm în acel corp, apoi mutam Oncologia. Din păcate, nu mai putem face acest lucru. Constructorul a solicitat liber amplasamentul. Muncitorii deja refuzau să meargă să facă lucrări spunând că este Covid în curtea respectivă cu toate că lucrau pe alt corp. Deja s-au făcut toate lucrările în afara corpului de Infecțioase și am fost nevoiți să ne retragem de acolo. Cazurile sunt gestionate mai ușor fiind compacte, singurul lucru cu care ne confruntăm este că a trebuit să diminuăm locurile adresate pacienților Covid. Inițial, când era amplasamentul de pe Alba Iulia, aveam 160 de locuri, acum avem 108. Până acum nu am avut nevoie de 160 de locuri, cel mai mult am avut 90. Sper să nu ajungem. Dacă se ajunge la cazuri grave, se va lua decizia ca tot spitalul să fie Covid-19”, a spus el în emisiunea Bistrița Express, moderată de Simona Bozbici.

10 comentarii

  • Astea sunt calitatile unui adevărat Manager: viziune, pragmatic și implicat direct! Felicitări Gabi și echipelor de medici din Spitalul Județean! Poate se va reuși și la alte instituții județene promovarea competentei și profesionalismului, ca e cam jale pe la alții!
    Sa auzim numai de bine și purtați masca!

  • Încă 34 de milioane luați lejer de la „dujmanii” din Occident, de la cei cu care șeful județului împreună cu gașca lui de dragnioți și olguțe luptă de sute de ani. Să vezi acum tunuri. Chelnerul își mai cumpără un restaurant.

  • Felicitări medicilor și celorlalte cadre medicale! Domnule merceolog Lazany, lăsați pe altcineva să vorbească, că sunteți caraghios. Sunt 19 grade Celsius afară și dumneavoastră vorbiți despre aer condiționat. Sora mea e medic primar ATI în Târgu Mureș, știu de la ea că medicii se descurcă și obosiți și în echipamentele alea infernale. Dumneavostră cu PSD-iștii dumneavostră nu vă descurcați nici odihniți și mimați o îngrijorare fără motiv doar de ochii lumii. Singura îngrijorare ține de creșterea numărului de îmbolnăviri datorată PSD-iștilor de la Curtea Constituțională, care poate ajunge să depășească capacitatea secțiilor de ATI.

  • „Trebuie să aștepătăm să apară vaccinul. Când se va face o imunizare în masă și o vaccinare globală va fi momentul în care ne putem relaxa și să ne gândim la normalitate”. Omul asta ma infioara. Isi doreste vaccinare in masa (obligatorie). Crede ca daca merge pe mana globalistilor va avea de castigat. Nu se gandeste ca si copiii lui vor fi injectati cu vaccinurile lui Bill Gates – Big Farma. Ca si copiii lui vor fi insemnati ca vitele cu microcipuri de identificare digitala (https://id2020.org).

  • Vasile esti timpit de tot cu campania ta antivaccin.Nu mai raspinditi idei de genul asta fiindca unii chiar va cred si pericolul epidemic nu va mai trece niciodata.Ciocu mic.

  • Și atunci daca Uniunea Europeană decontează cheltuielile pentru Covid de ce statul român oferă 10 lei pe zi pentru trei mese pentru bolnavii de Covid ? Nu mă puteți contrazice domnule manager întrucât omologul dumneavoastră de la spitalul din Năsăud a declarat acest lucru în mod oficial.Nu e bătaie de joc ? Cum sa tii asimptomaticii in spital cu 10 lei pe zi ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS