Social

Cât va dura golirea lacului de acumulare de la Colibiţa şi în ce perioadă se va face

Golirea lacului de acumulare de la Colibiţa revine în actualitate după ce Administrația Bazinală de Apă Someş-Tisa a depus la Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud studiul de evaluare adecvată pentru proiectul „Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”. Potrivit documentului întocmit de SC Greenviro SRL Cluj-Napoca, singurul mod prin care poate fi mărit gradul de siguranţă al barajului este golirea lacului de acumulare.

Colibiţa ar putea arăta ca o groapă imensă timp de 150 – 180 zile, lucrările care determină mărimea acestei perioade fiind în special cele de etanşare în totalitate a măştii barajului. Pe lângă timpul aferent lucrărilor propriu-zise în această estimare s-au avut în vedere şi un număr de zile în care activitatea poate fi întreruptă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (ploi, vânt puternic, viituri pe râul Bistriţa Transilvană). S-a avut în vedere un program de lucru de 10 ore/zi şi 26 de zile pe lună.

„Perioada optimă de realizare a lucrărilor este aprilie/mai – septembrie/octombrie. Odată cu finalizarea acestor lucrări se va trece la reumplerea acumulării”, scriu specialiştii firmei clujene în studiul pe care îl puteţi citi în întregime AICI. 

După golirea lacului, ei propun să se facă o inspectare a suprafeţei ce urmează a fi reabilitată.

„Soluţia aleasă în vederea refacerii etanşeităţii constă în acoperirea întregii suprafeţe a măştii cu un nou blindaj impermeabil, sistemul ales fiind o soluție brevetată tip „Carpi” ce  constă dintr-o geomembrană impermeabilă din PVC compozit, lipită la cald în timpul fabricației, pe un geotextil anti-perforare/de drenaj şi de susținere. Înainte de-a se trece la montarea geomebranei este necesară curățarea măștii barajului de orice tip de sedimente depuse în timp, îndepărtarea porţiunilor deteriorate ale măştii de beton asfaltic, tratarea rosturilor. (…)  Montajul pe uscat se va realiza de către echipe care lucrează pe platforme mobile suspendate de coronamentul barajului. (…) Soluţia aleasă este conceptual asemănătoare celor instalate deja la unele baraje din ţara noastră, baraje de anrocamente cu mască de beton, precum și la alte câteva baraje de anrocamente cu mască de beton asfaltic din Europa  – Moravka din Republica Cehă, Winscar din Marea Britanie, Sa Forada din Italia”, se arată în studiu.

În ce priveşte golirea acumulării, viteza de coborâre a nivelului apei nu va depăşi 1,20m/zi, maxim 15 zile. La fiecare 18 m coborăre  va interveni un palier de aşteptare de 15 zile. La reumplerea acumulării nu există limite. La fiecare 16 m coloană de apă, intervine un palier de aşteptare de 20 zile.

„În aceste condiţii, urmărind şi valorificarea cât mai eficientă a acestei resurse de apă (potenţial hidroenergetic, alimentare cu apă localităţi) se apreciază că golirea acumulării se va putea face în cca. 3 – 5 luni de zile, respectiv în perioada noiembrie – martie. În aceste condiţii, se va asigura şi perioada de inspecţie înainte de demararea lucrărilor propriu-zise”, se mai arată în studiu.

Tot cu acest prilej se vor face lucrările de amenajare a albiei cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Se vor executa atât în lungul văii Bistriţei Transilvane cât şi în lungul văii Bârgăului (afluent dreapta al Bistriţei Transilvane).

Din punct de vedere administrativ,  Lacul Colibița este amplasat pe teritoriul satului Colibița, comuna Bistrița Bărgăului, județul Bistrița-Năsăud. Porțiunea râului Bistrița Ardeleană, pe care se desfășoară lucrările planificate aferente proiectului, este cuprinsă în administrativul comunelor Bistrița Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, și municipiul Bistrița.

Geografic, Lacul Colibița se situează la punctul de întâlnire dintre Munții Bârgăului și Munții Călimani, grupe montane ce aparțin Carpaților Orientali, cu depresiunea Bistriței.

29 comentarii

  • Trag un semnal de alarma catre Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud. Golirea lacului de acumulare de la Colibiţa va avea consecinte dezastroase pentru flora si fauna existente in microclimatul lacului.Va rog sa studiati daca lucrari de etanşare a măştii barajului nu se pot realiza fara golirea lacului? Bineinteles ca vor fi alte costuri, mult marite fata de cele actuale, dar impactul asupra ecosistemului va fi unul mult mai mic.

  • Las-o dracului cu broaștele tale râioase, e plin lacul de gunoaie, îți dai seama ce e pe fundul lui. Lacul trebuie golit si ras tot de pe fundul lacului, până la rocă!

  • 1. daca barajul nu va mai lucra si daca toata apa ce vine din amonte este evacuata prin golirea de fund atunci in aval cu suprapunerea precipitatilor se pot produce INUNDATII CATASTROFALE mai ales in zona domnului balan dupa ce bistrita se uneste cu sieul!!!!!
    2. daca se goleste total atunci IMPOSIBIL sa nu ramana zone izolate de apa, lacuri izolate, care ar putea prelua fauna necesara perpetuarii!!!
    3. cand am fost in zona mi-am pierdut un inel de 12 grame si 26 carate, raspunde la numele….mielutu…si rog pe buldozerist sa mi-l restitue la tel 07547683452, va multumesc
    4. se va face doar etansarea nu si decolmatarea…decolmatarea ar dura zeci de ani!!!

    • 5. vand masti de gaze la pret dedamping incepand cu prima zi de golire
      6. inchiriez postere cu imagini din colibita cu vedere spre lac scara 1:1 pe suporti metalici care se pot amplasa in fundul curtii!!!!!!!
      7. inchiriez ieftin cabane pentru cautatorii de comori

  • pt Thinking Head: in opinia ta ar trebui sa scoatem si dopul oceanelor? Doar si alea sunt pline de gunoaie! Radem tot de pe fundul oceanelor si apoi le reumplem? Saraca gandire ai!!
    Incerci sa te opui la orice care nu corespunde gandirii tale. Intr-o alta ordine de idei, probabil ar trebui intervenit pt reetansare a barajului, dar cu un impact cat mai mic. Solutii tehnice ar fii, dar e necesar ca cineva sa dea acele solutii.

  • Asa se va vedea in sfarsit unde se devarsa asa-zisele „fose septice” ale proprietarilor de colibe de pe malul lacului. Va fi interesant 🙂 Pregatiti aparatele foto si mastile de gaze.

  • Domnilor; problema golirii se pune si in alt fel. Daca operatiunea se va face in aceasta primavara , prin cresterea zilnica a debitului de apa, in perioada de PROHIBITIE din 10 aprilie pana in 10 iunie, toate icrele si alevinii din perioada de reproducere vor fi angrenate in aval , spalate, si in final un rateu total de inmultire a tuturor speciilor de pesti. Asta inseamna intreruperea LANTULUI TROFIC pt. un an de zile a vietuitoarelor din mediu acvatic. Cam asa trebuie gandit, si in acest caz daca totusi se impune golirea, sa se faca toamna.

    • Domnule Bălan, să nu sărim peste cal. Lacul e artificial, înainte de baraj era un râu. Ecosistemul va fi salvat de acest râu (care va rămâne, oricât de mult ar scădea nivelul lacului). Există soluții pentru reconstrucția ecologică a zonei, sunt și bani europeni pe chestia asta, ar trebui să știți. Barajul trebuie asigurat, să nu uităm că omul face parte din natură și dacă barajul face vreo figură, scapă doar cine stă de la etajul doi în sus. Eu stau la trei, dar am auzit că dvs. stați la casă, eu zic să reconsiderați! 🙂

  • Golirea totala a lacului ,nu este o solutie moderna care sa protejeze acvafauna si ecosistemul format.Trebuie adaptate modele practicate cu succes in lumea civilizata,nu solutii ‘pompieristice’ care sa genereze dezastre ecologice, infinit mai costisitoare pentru natura si om.La cautarea celei mai bune solutii trebuie sa fie consultati si specialisti in protectia mediului acvatic,asociatii de pescuit spotiv,biologi si toti cei interesati de o solutie
    optima,eficienta si care sa afecteze cat mai putin natura.Am vazut indiguiri sinistre, betonate, care nu-si rostul si afecteaza flora si fauna acvatica pe termen lung.Suntem ,sper, capabili sa gasim cele mai bune solutii,in favoarea naturii si implicit a omului.

    • Pai biologi sunt toti elaboratorii studiului de evaluare adecvata depus la Agentia pentru Prorectia Mediului, care au concluzionat ca o astfel de activitate nu ar afecta in mod drastic mediul acvatic si habitatele!

    • I-a uite aici ce lista de specialisti!!!
      Întocmit de:
      SC. GREENVIRO SRL, CLUJ-NAPOCA, Județul Cluj
      Registrul Național al Elaboratorilor de Studii pentru Protecția Mediului –
      457/23.02.2012
      Colectiv de elaborare:
      NAGY András Attila – expert biolog, ihtiolog
      FRINK József Pál – expert biolog, flora si habitate
      GÁL László Benjámin – expert biolog, mamifere
      OSVÁTH-FERENCZ Márta – expert biolog, entomolog
      OSVÁTH Gergő – expert biolog, ornitolog
      MÁTHÉ Orsolya – expert biolog
      ERŐS Katalin – expert biolog
      PLATON Mihai – specialist de studii de mediu
      MIC Cătălin – specialist de studii de mediu
      Verificat:
      Ileana POPESCU – specialist de studii de mediu

  • Stați liniștiți că nu se va goli lacul, nu se vor face lucrări care ar deranja câtuși de puțin pe cei care au cabane în zonă. De 27 de ani, nimeni nu fost în stare să oprească deversările de la vile de urină și fecale direct în lac, nu au îndrăznit să-i înfrunte pe băieții deștepți. Stați liniștiți că și de această dată totul va rămâne la stadiul de poveste. Colibița oricum se auto-distruge.

  • Dle Hangan, dvs comparați un ocean cu lacul de acumulare de la Colibița, creat artificial pe albia unui râu? Da, la Colibița poți scoate dopul, apa se scurge natural, după care pui dopul și se reumple tot atât de natural, chiar absolut gratis. Oceanul unde credeți că s-ar putea goli? :))))

    • Se poate d-le, cum să nu se poată! Atlanticul se poate goli în Pacific, oceanul Indian în cel Arctic samd, folosind sticle, pet-uri, borcane, damigene și alte recipiente. Suntem în secolul hi-tec, domnilor, ce dreac…

  • Domle dumneata vorbesti prostii grave de tot, unde vrei sa golesti un ocean, ar trebui un „vas” cât volumul oceanului iar acest vas să fie sub nivelul fundului oceanului, dacă tăceai filozof rămâneai cu vasele dumitale comunicante…

    • solutia o gasesc specialistii
      iti imaginezi ca daca acei specialisti daca nu gasesc solutia potrivita pot…claca?
      iti imaginezi ca solutie e si aia verde de…paris?

  • Si apoi apa ar trebui pompată înapoi în ocean, pentru asta ai avea nevoie de mai multă energie decât putem noi produce, unde mai pui că fluviile nu pot fi oprite, nici ploile, nici evaporarea apei. Ideea ta nu e bună nici măcar de un scenariu de film pentru proști.

    • Nimic nu stii!!!!
      Degeaba ai cap si nu esti rege in logica.
      Pentru golire folosesti principiul vaselor comunicante.
      E foarte simplu, inveti lectia in 10 minute.
      Pentru a reumple folosesti legea nescrisa a hidraulicii: raul revine totdeauna la vecea albie!!! Adica pe intelesul tau…postasul suna totdeauna de doua ori la usa pentru ca tu sa te prinzi ce a zis GHh!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS