Actualitate

Cât vor costa primele apartamente rezervate în noul ansamblu rezidențial de pe terenul Teraplast

Construirea unuia dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale din Bistrița, situat la câteva minute de centrul orașului pe un teren pe care a funcționat firma Teraplast, a intrat în linie dreaptă. Investitorul, compania Alfa Construct Partners, a demarat procedurile pentru obținerea autorizației de construire și deja face prerezervări pentru cei interesați ferm de apartamente.

Ansamblul rezidențial va avea 350 de apartamente, spații comerciale, birouri, grădiniță. Pe o suprafață de 2.000 mp, la parterul unora dintre clădiri, vor exista spații comerciale și birouri. 6.000 mp vor fi amenajați ca spații verzi. Ansamblul va avea estimativ 450 de locuri de parcare, din care peste 100 vor fi în subteran.

”Birocratic și administrativ, proiectul a fost început de aproape doi ani. Primul hop a fost Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care a fost votat în Consiliul Local din 14 aprilie 2022. Între timp, am rămas în expectativă pentru ca Instituția Prefectului și Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj să verifice toate aspectele acestei HCL și PUZ pentru nu a avea surprize ulterior. Săptămâna trecută s-a primit răspuns pozitiv de la aceste două iunstituții. Nu există niciun viciu în ce privește elaborarea și oportunitatea acestui PUZ și am hotărât să depunem documentele pentru obținerea Certificatului de urbanism. Urmează eliberarea Autorizației de construire și vom putea demara anul acesta construcția efectivă”, a declarat Gavrilă Urs.

Cât vor costa primele apartamente din acest complex

Întrucât creșterea alarmantă a prețurilor de pe piața de construcții s-a mai domolit, investitorii sunt optimiști că vor putea vinde primele unități locative la prețurile din 2021.

”Penuria de materiale de construcții, care a generat creșterea prețurilor, cumva s-a limitat. Prețul fierului a început să scadă, la fel și al materialelor de construcții de bază, ceea ce înseamnă că fie piața își găsește un echilibru, fie distribuitorii și furnizorii au găsit soluții pe lanțul de aprovizionare astfel încât să nu mai existe probleme. Ansamblul nostru va fi alcătuit din șapte corpuri de clădire, unele lipite, altele individuale. Noi începem cu un prim corp de clădire individual căruia vrem să-i adaptăm o politică de prețuri din 2021 astfel încât să fie și accesibile. Pe calculele noastre, vânzarea o vom face la un preț de 1200 euro/mp cu mențiunea că vom aplica niște discounturi destul de consistente celor care vor contracta din stadiul de proiect. Vom avea o etapă de precontractare în săptămânile următoare, în fapt o etapă de rezervare. Avem încă din 2021 zeci de solicitări pentru apartamentele din acest complex. Ne-am ferit să ne luăm angajamente scrise până nu am văzut PUZ ieșit și aprobat, iar în perioada următoare nu avem niciun motiv să credem că investiția nu va merge înainte așa cum am preconizat. Până la autorizație – când vom face și antecontracte ferme, notariale, pe avansuri consistente – vom avea o politică de prezervare pentru cei care sunt ferm interesați de un apartament”, a mai spus Gavrilă Urs.

În perioada de precontractare, clienții vor avea parte de discounturi substanțiale.

”Mai mult decât atât, ne și bazăm pe câteva avantaje clare în ce privește ansamblul nostru pentru a da viitorilor proprietari sau investitori încrederea că merită să plaseze bani în acest an turbulent, de altfel. Din cauza inflației care, pe de-o parte a mărit prețurile, iar pe de altă parte face ca banii lichizi să aibă mai puțină valoare peste câteva luni sau un an, noi credem că un plasament în ansamblul nostru nu va face decât să le securizeze investițiile și să le genereze câștig în anii următori. Spun asta datorită poziției acestui ansmablu imobiliar care este aflat la 5 minute de mers pe jos de Colegiul Național Liviu Rebreanu și celelalte școli de pe Bulevardul Republicii, ceea ce înseamnă că orice investiție acum seamănă cu ceea ce fac bistrițenii cumpărând imobile în Cluj: își securizează niște spații locative pentru copiii lor când vor fi la facultate, după care știu că oricând le vor putea vinde mai scump decât le-au cumpărat”, a declarat el.

Cine își va permite să cumpere un apartament

Pe de altă parte, și alte cifre sunt încurajatoare. ”Cei din piața finaciară au calculat un indice de accesibilitate a locuințelor din România care este un raport între prețul mediu pe metru pătrat și salariul mediu al populației. În Bistrița, în acest moment, acest indice este în jurul lui 1,5. Cu alte cuvinte, un mp costă cam 1,5 salarii lunare ale populației. În preajma crizei imobiliare, acest indice era în România de 4, adică era mult mai greu să cumperi un apartament în 2008-2009 decât este astăzi chiar dacă prețurile materialelor și apartamentelor au crescut cu ceva față de acel vârf, veniturile populației sunt mult mai mari. De asemenea, și perspectivele populației de a câștiga mai bine pe viitor sunt altele. În imobiliare, întotdeauna ne gândim la viitor când facem o astfel de investiție. Apoi, o altă perspectivă de optimism pentru noi este această ciudățenie din piața financiară în care inflația reală este mai mare decât dobânda de creditare. Vorbim despre o inflație de 15%, versus o dobândă medie aplicată în piață de maxim 9%. Și dacă restul costului ar fi plătit prin credit tot cumpărătorul are un câștig pe termen de 1,2,3 ani decât dacă nu ar face acest plasament acum. Aceiași bani ai săi s-ar devaloriza poate nu cu 15%, dar mai mult decât cu costul cu care se împrumută sau își poate găsi randament plasând banii în altă parte”, a adăugat el.

Cererea de locuințe noi rămâne constantă la Bistrița

”La Bistrița este în continuare cerere de locuințe noi. Am discutat cu dezvoltatorii care au proiecte în derulare și care vor construi și ei mai departe. Nu se vor opri la cele ridicate, ceea ce înseamnă că există cerere în continuare. Și piața muncii s-a schimbat, iar telemunca aceasta care ne determină să lucrăm de acasă face ca cei care stau în condominiu să vrea să-și ia o locuință proprie. Bistrița este o piață așezată, stabilă. Nu e speculativă, cum e cea din Cluj. Prețurile nu sunt departe de cost la care adăugăm prețul terenului și al utilităților. Atâta vreme cât este echilibru între prețul de vânzare și de cel de cost se creează un echilibru între cerere și ofertă”, a menționat Gavrilă Urs.

Conform proiectului, complexul imobiliar va avea în final circa 350 de apartamente cu 1, 2, 3 și 4 camere în blocuri având parter, șase etaje și penthouse. Unul dintre punctele tari ale viitorului complex este acela că, în incintă vor fi 6000 de mp de spațiu verde dispus sub formă de parc. Apoi, fiecare apartament va avea loc de parcare în exterior, plus loc de parcare în demisol pentru cei care doresc asta separat.

Cât de tare se va aglomera zona

”Vorbim de creșă și grădiniță în incinta ansamblului imobiliar care va fi închis cu control acces și, din ce am văzut eu, este ansmablul cel mai central din Bistrița. Vorbim despre regenerarea urbană a unui fost amplasament industrial care, între timp, odată cu dezvoltarea orașului, a ajuns să fie centrală. Legat de acces, avem și un plan. Am propus Primăriei Bistrița și am lăsat și prin PUZ și prin angajament ferm o zonă din acest ansamblu pentru a se crea o nouă arteră spre centură. Va face legătura între zona Decebal și centura orașului. Primăria este de acord. Mai rămâne să rezolve problema proprietății și cu ceilalți după noi, noi neavând teren până în zona de centură. Plus, ne bazăm că există 3 sau 4 variante pentru a ajunge în centrul orașului”, a declarat Gavrilă Urs.

Construcția efectivă va dura 1,6 ani, iar dezvoltatorii preconizează să predea primele apartamente în iarna dintre anii 2023 și 2024.

17 comentarii

 • In primul rând trebuie făcute analize de mediu amănunțite, pentru ca se construiește intr-i zona poluata.
  Particule microscopice de plastic, care ș-au infiltrat in pământ, si care afectează grav sănătatea viitorilor locatari (dereglări hormonale, cancer).
  Îndepărtarea stratului superior de sol n totalitate si mutat in alta parte, depozitat, împrejmuit cu gard si marcat cu semnul “TOXIC” si “cap de mort”.

  Prețurile apartamentelor au crescut de la 700 la 1.000 €/m2 datorită politicii iresponsabile ale guvernelor si băncilor centrale din toata lumea.
  S-a practicat o politica monetara expansionista, dobânzi de 0,5% care a provocat inflație.
  In următorii doi-trei ani de zile, se va practica o politica monetara restrictiva, iar Banca Centrală Europeană(BCE) si FED (Banca Centrală a USA) deabia acum început sa mărească dobânzile.
  Sunt cu mult in urma, fata de nivelul la care ar trebui sa fie dobânzile.
  Banca Naționala a Ungariei a intrat in panica, pentru ca si-au dat seama ca inflatia nu scade, si a mărit dinte-o data dobanda cu 1,85%.
  Dobanda in Ungaria 7,75%, România 3,75% si va creste si mai mult, de-abia am început sa majoram dobânzile-

  In Danemarca prețurile la imobiliare si scăzut cu 6%, si asta e doar începutului.
  Supermarketurile reziliază contractele cu abatoarele, pentru ca lumea cumpara msi putina carne. Abatoarele au început sa dea oameni afara.
  Acum un an trebuia sa aștepți 6 luni, daca aveai nevoie de un zidar, tâmplar, zugrav.
  Acum îi găsești imediat, pentru ca nu prea mai au de lucru. Mai mult ca sigur va fi șomaj si in acest domeniu.

  Eu nu cred ca se vor vinde apartamente in Bistrița la pretul de 1.200 €/m2 din moment ce dobânzile la credite se vor dubla.
  Lumea nu isi permite ratele!

  • Nu vedea doar lucrurile mai putin plăcute , viitorii locatari vor avea parte de facilitați la care altii doar visează !
   Ieși din bloc si din doi pași esti la locul de munca ( daca te angajezi la Leoni ) ! Nu ca aia din Unirea care se coc doua ore zilnic in mașina , ca sa tranverseze orașul .
   Daca , Doamne ferește , se contaminează cu particule microscopice de plastic , ultimul drum pentru ei e mult mai scurt ca pentru aia de pe Valea Ghinzii ! N-au decat de trecut Centura si-s in cimitir !

  • Cred ca sunt si persoane cu bani care isi permit. Stiu nenumarate cazuri de persoane care se retrag acasa de pe meleaguri straine sau din alte orase ale patriei. Pe langa cei din judet care vor sa se mute la municipiu, cred ca cei care se repatriaza formeaza cererea pentru apartamente. Din moment ce se dau apartamentele ca paine calda din faza de proiect, nu cred ca e o problema cei 1200 /mp. Spre exemplu, la pompieri am inteles ca nici nu e pusa prima caramida ca e dat apartamentul. La fel va fi si aici, si pana la urma se fac anumite studii de piata, atata timp cat nu exista cerere nu se face nimic. Da, cam astea sunt preturile in Bistrita in momentul de fata. Se face si vestitul Kaufland in locul fostului REMAT pe centura, nici nu ai de iesit din complex. Copiii ti lasi jos la cresa sau gradinita, cumparaturile ti le faci de pe zona, cred ca o sa fie un cartier frumos. Si la urma urmei, decat daramaturile alea din zona, ca ti si rusine sa mergi cu un strain pe centura sau prin zona aia, mai bine sa se faca ceva productiv. Daca oamenii au potential sa dea atata pe un apartament, foarte bine.

  • @Mircea M.

   Absolut, exista si persoane care vor sa plece. Intr-adevar lucrurile nu se misca in ritmul dorit de noi ca locuitori ai orasului, dar eu personal in zona rurala nu cred ca as rezista mai mult de 4 zile. Fiecare dupa cum e construit. Macar sunt planuri de reabilitare care asteapta sa inceapa, asta este bine. Răul vine dupa, pt ca nu mai avem unde parca. Este clar un du-te vino, dar na, oamenii profita pentru ca este cerere chiar si in aceste conditii. Oricum, ce ati descris mai sus, cam in orice oras le gasim. Practic asta e Romania : )

  • nu cad preturile, stai linistit. Daca e sa cada, cad un procent mic ca sa creasca si mai mult. no worries.

  • Poi poate spune dezvoltatoru de ce a pierdut recent niste lmobile puse ca gaj in favoarea unei banci si care era de fapt situatia juridica de facto a acelor imobile…Cum a facut sa puna banca botul la niste garantii care nu erau de facto in proprietatea lui?

 • Aceast ansamblu rezidential de pe vechea locație a firemeiTeraPlast este situat peste calea ferată la intersectia străzii Zefirului cu strada Romană. Acesta este incă un motiv pentru care ar fi nevoie si de redeschiderea trecerii la nivel cu calea ferată in zona strazii Romană, care a existat inainte pe vremea comunistilor. Asta ar permite o legătură directă a viitorului ansamblu imobiliar cu zona centrală a orasului prin Strada Artarilor sau prin Aleea Trandafirilor.
  De asemenea această trecere la nivel de la Romană ar permite ca străzile Eroilor si Artarilor să fie organizate cu sens unic, ceea ce ar facilita crearea unei fluidizări a traficului auto cel putin pe portiunea dintre strazile Ioan Slavici si Romană.

 • Minunat! Niciun drum public în plus, dar aglomerăm strada Zefirului la maxim, pentru că ne ține… 😡

 • Dacă vor fi că și cele de peste apa din zona de jos atunci vai de nou, fara drumuri, fara utilități, cum mama zmaului s au autorizat?
  Domnule din poza ce garanție ne dai?
  Că mulți s au fript cu blocurile voastre.

 • Un ansamblu care sa ofere 0% comfort, maxim de profit.

  1) cine e idiotul care aproba asemenea P.U.Z?
  Într-o zonă specifică de case, să faci 4 corpuri de P+6 îi sinuciderea urbanismului.

  2) străzile din jur sunt deja înguste și supra-aglomerate de mașini. Treceți la orice ora și vă aștept să îmi ziceți cum ajungeți acolo.

  Primăria Bistrița, aveți datoria să cereți un studiu de trafic!

  3) Pe unde bagați fraților zeci de bascule? pe străzile alea de trece o singura mașină?

  4) 350 de apartamente și nici un parc, nici o hinta pentru copii.
  Cel mai apropiat parc e la 1.8km.
  Sa meargă copii sa scormoneasca în sosul infestat?

  5) la Distanta între ele, întinzi sfoara între vecini și iti pui rufele la uscat.
  Italia la noi acasa.

  6) Sa tineti cont, in jur, după copacii aia sunt fie ANL-urile, fie jandarmeria, nu e iarba.

  Cum ar arata un ansamblu frumos?
  Un ansamblu aerisit, verde, liniștit, care sa dea senzația de acasă și unde sa te bucuri ca poți sta.

  Cum arata asta?
  Construit de Nea Nicu și cu tipic bistrițean ca și cum ar fi dat șpagă sa primească aprobare.
  Mai zice-ti-mi un oras din lume în care ati văzut 7 etaje între case.

  Primaria Bistrita, oricând cu plăcere impotriva cetățenilor

 • Da, orașul Bistrituca.
  Construiești cu cate etaje vrei, unde vrei .
  Se vede lipsa acuta de arhitecți care sa le pese de oraș nu numai de mp și bani multi.
  Rușine să vă fie pentru că aveți o contribuție importantă la distrugerea orașului.
  Cei care vor veni după voi o sa va umple frigiderele.
  Asta dacă sunteți arhitecți cu acte în regulă.

 • Domnule JJ, idioții sunt cei de la urbanism care permit așa ceva iar consilierii locali aprobă la propunerea primarului.
  Puteau să fie mai multe blocuri cu maxim 2 etaje,
  Cat de urat arata în vârful dealului bocurile alea imense de 10-12 etaje și pe langa niste căsuțe mici, mici îngrămădite in jurul blocurilor fara teren , fara distante intre ele.
  Întrebarea, care sunt interesele și cine aprobă așa ceva?
  Se vede lipsa colosala a unor arhitecți lipsiți de interese și care să le pese de oraș nu doar de îmbogățirea constructorilor și a lor.
  Unde ești tu Tepes doamne?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS