Actualitate

Câtă pădure s-a tăiat ilegal într-un singur an. Pagubele depăşesc două milioane de lei

Din pădurile judeţului Bistriţa-Năsăud s-au tăiat ilegal anul trecut lemne care ar încăpea în peste 260 de vagoane de tren. Dacă aceşti copaci ar fi fost tăiaţi din acelaşi loc, la un volum mediu pe hectar de 300 de metri de cubi, ar reieşi că, într-un singur an, au dispărut 32 de hectare de pădure din judeţ numai prin tăieri ilegale. Cantitatea tăiată ilegal în 2017 e mai mare cu 3493 de metri cubi faţă de ccea din 2016, ceea ce înseamnă că au dispărut în plus 11 hectare de pădure.

Şeful Serviciului Garda Forestieră Bistriţa-Năsăud, Daniel Pop, a spus, în şedinţa Colegiului Prefectural, că, în 2017, personalul Gărzii Forestiere a efectuat 659 de acţiuni de control privind respectarea regimului silvic, a întocmit 123 de procese verbale de constatare a contravențiilor silvice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 380.000 lei.

Conform acestuia, s-au făcut 23 controale de fond și parțiale în suprafețe din fondul forestier național și în vegetația din afara fondului forestier, fiind identificat un volum de material lemnos tăiat ilegal de 2003,81 mc. cu o valoare a pagubei de 632.531,89 lei. Au fost înaintate spre organele de cercetare penală, în vederea continuării cercetărilor, 46 de sesizări penale privind săvărșire unor infracțiuni la regimul silvic.

Volumul total de material lemnos tăiat ilegal identificat în cursul anului 2017 la nivelul județului Bistrița-Năsăud de către personalul Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud și a celor 18 ocoale silvice a fost de 9.793,049 mc. cu o valoare a pagubei de 2.203.069,74 lei.

În urma acțiunilor, s-a dispus confiscarea faptică a unui volum de 826,04 mc. material lemnos, precum și a sumei de 129.273,53 lei reprezentând contravaloarea unui volum de 665,68 mc. material lemnos confiscat valoric.

Conform ultimelor raportări statistice suprafața totală de fond forestier a județului Bistrița-Năsăud este de 192.520 ha din care 14.817 ha (8%) proprietate publică a statului, 153.212 ha (79%) proprietate publică și privată a unităților administrativ teritoriale, 24.491 ha (13% ) proprietate privată a persoanelor fizice și juridice. Suprafața de fond forestier pentru care nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice prin structuri silvice autorizate este de cca. 6.500 ha.

În cursul anului 2017 în cadrul Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud au activat un număr de nouă ingineri silvici.

Reamintim că, în 2016, s-au tăiat ilegal lemne care ar încăpea în 170 de vagoane de tren, cantitatea în metri cubi fiind de peste 6300. Dacă aceste lemne ar fi fost tăiate concentrat, din acelaşi loc, la un volum mediu pe hectar de 300 de metri de cubi, ar reieşi că, într-un singur an, au dispărut 21 de hectare de pădure din judeţ numai prin tăieri ilegale.

 

13 comentarii

 • Cunosc destul de bine activitatea domnilor silvicultori de la Bistrita. Am apreciat deschiderea fata de cererile noastre si prietenia care ne leaga. Il admir in mod deosebit pe ing.DANIEL POP, ,ing PAMFIL MOISIL si ing VALENTIN TRISCA. Am stat de vorba de multe ori cu dansii si va marturisesc ca acesti oameni au o inima cat bradul si sunt daruiti la tot ce fac. Le multumesc mult pt. ca in fiecare primavara am fost sustinut de dansii cu material saditor de calitate pt. parcuri . Hotia din padure nu putem sa le-o punem in carca efectiv lor. Hotia lemnului are alte valente mult mai profunde, si apare prin cardasia politrucilor care s-au inhaitat cu MAFIA LEMNULUI si care si-a trimis candidati chiar in structurile legiuitoare ale tarii. Pericolul mai vine si de la ping-pongul facut de-a lungul anilor cu legile silvice si cu RADARUL PADURILOR care iata se arata ineficient. Am mai spus-o si ma repet. Aceste abuzuri si hotii nu vor inceta pana cand ARMATA nu va apara PADUREA cu pusca-n mana si pana cand politicul nu va institui o perioada de cel putin 20 de ani de prohibitie totala la lemn. Doar lemnul de subzistenta pt foc per familie si casa sa fie asigurat, si programe verzi de incalzire subventionat de STAT pt. tot amaratul. Treziti-va politruci ca va fi prea tarziu in curand. Tot acolo veti ajunge la ce am spus eu. Albania deja a facut treaba asta si 10 ani nu se atinge nimeni de padurile lor. Se pregateste si MACEDONIA. La noi trebuie termen mai lung pt. ca suntem campionii EUROPEI la hotia padurii. Cu mare regret spun asta pt. ca de mult poporul roman si ong-urile de Mediu trebuiau sa urle in strada si sa se opuna la aceste jafuri nimicitoare pt. noi si copiii nostrii.

  • Tovarășu bălan! Mai bine ieșeai în stradă împotriva defrișărilor nu să susți statul paralel !

 • NU STIU DE UNDE SUNT CIFRELE ASTEA ??? DACA DIN TOTALUL DE MASA LEMNOASA TAIATA ILEGAL 9.793 MC DE CE DOAR 826.04 AU FOST CONFISCATI ??? 🙂 SUNT PREA MULTE SEMNE DE INTREBARE SI PREA MULTE SUSPICIUNI !!! LEGISLATIA FORESTIERA DIN ULTIMI ANI NU A LIPEZIT LUCRURILE IN SECTOR , IAR CEI CE LUCREAZA IN DOMENIUL FORESTIER SUNT PRIVITI DOAR CA NISTE INFRACTORI , HOTI SI ASA MAI DEPARTE !!! VA SPUN UN SINGUR LUCRU DIN PADURILE ROMANIEI NU PLEACA NICI MACAR UN SINGUR LEMN FARA STIREA PADURARULUI , SEFULUI DE OCOL , ORGANELOR STATULUI , DECI PROBLEMA ESTE TOT LA CEI CE TREBUIE SA PAZEASCA PADUREA !!! IN CONCLUZIE VA ROG SA NU MAI IESITI CU ASTFEL DE RAPOARTE CARE SE FAC DOAR DE DRAGUL MASS MEDIEI SI MAI DEGRABA OCUPATIVA DE ATRIBUTIILE PE CARE LE AVETI !

  • Nu scrieti mesaje cu MAJUSCULE si nu abuzati de semnele de exclamatie! E CA SI CUM ATI ȚIPA LA INTERLOCUTOR!!! In plus, un mesaj scris numai cu majuscule este mai putin lizibil.

 • Cel puțin 3000 de mc pe an se fura la BISTRITA BARGAULUI si domnu POP stie dar tace că-i prieten bun cu cel mai mare hot de lemne de pe valea BARGAULUI zis Ciopa. Acesta are infracțiuni de miliarde din furt de padure si nu zice nimeni nimic, mai mult e protejat si de PRIMAR.

 • Prietene, cei care fură codrul sunt cu cotizația achitata la zi la partidul videnilor. Daca penalii din fruntea tarii ar sta la puscarie nu la legiferat in Parlament, nici din padure nu s-ar fura cum se fură. Deci, hai sa-si faca fiecare treaba. DNA-ul cu penalii din fruntea tarii si garda forestiera cu cei din padure. Pănă una alta aia din Parlament or dat ieri lege sa-si execute pedeapsa, daca-s condamnati, acasa la vila, in week-end, ca doar n-or investit degeaba banii de spagi. Macar sa se poata bucura linistiti de furaciune. Raiul infractorilor a ajuns Romania sub conducerea politicienilor pe care-i ții tu în brațe.

 • Daca n ar fi de plâns, ar fi de ras.. Poate nu ma duce pe mine mintea, concluzia raportului este ca s a furat mai mult sau ca si au facut ei foarte bine treaba??? Oare cine trebuie sa acționeze împotriva acestui fenomen, pana la urma?! Sau de fapt, este un semnal, având in vedere ca suntem județul reprezentat la cel mai înalt nivel in Guvernul României, ca la noi in județ se fura mai mult si mai bine? Așadar noi suntem puterea exemplului..? Poate ar trebui si noi cetățenii sa facem ceva, poate un pariu?! Oare cu cate sute de vagoane se va fura mai mult in 2018?! La vot oricum, votam tot cu ei.. Sunt cei mai buni, nu?

 • In fiecare an ,constatam cu uimire si necaz ca, s-au taiat ilegal foarte multi copaci…!! De ce sa nu facem „”ceva””, sa nu se mai taie ilegal…!! Parca asistam la un spectacol pentru prosti…De ani de zile, ne plangem in legatura cu desertificarea, irigatiile, lipsa protejarii autostrazilor iarna, alunecari de teren, etc…. si noi, adica, cei abilitati, organizeaza (sau vor) referendum pentru a mai afla o data, ce inseamna familia traditionala…Ar fi, multe de spus! Cu respect, MNPop

 • De ce se calculeaza la pagube doar pretul masei lemnoase? De ce nu intra in calcul si efecul taierilor masive…boli pulmonare, alunecari de teren, schimbari climatice, ….etc

  • Calculează și pe..,când vezi balan ,Adrian , bistrițean trebue sa te gândești la pleava societăți …..ăștia se dau cu părerea da habar nu au cei cu pădurea sau cei acolo oricum…,țara de kkkk…A-T…

 • Ba plaga rosie! SRI si DNA au alta treaba, nu sa pazeasca padurile pe care le furati tot voi cu acte in regula ca doar voi le emiteti! Si daca v-ar prinde ati zice ca fac politie politica! Nu taierile ilegale sunt cauza defrisarii muntilor. Taierile ilegale le fac niste amarati din Budac. Din total masa lemnoasa taiata, taierile ilegale reprezinta 0,3%. Padurile se taie cu acte emise de voi, spaga si cota achitata anticipat. Nu ajung lemnele din Bistrita in port la Constanta fara acte legale ca le asigurati voi deplasare tihnita! Ba ciumatilor, pana la urma o sa va exportati si pe voi de prosti ce sunteti!

 • Asa o intrebare…..
  Daca desfiintati GARDA FORESTIERA…cati metri cubi s-ar taia ilegal???
  ASTIA CE FAC?
  Cred ca se suprapun ca si activitate cu Institutul national de STaTIstica….
  De ce platim doua entitati s afaca acelasi lucru?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.