Social

Câţi fermieri din judeţ practică agricultura ecologică şi câţi sunt asociaţi

Agricultura ecologică, procedeul natural de a cultiva plante, de a îngrăşa animale şi de a produce alimente, este practicată în judeţul Bistriţa-Năsăud de un număr de 1.323 operatori din care cinci procesatori, cărora le-au fost înregistrate şi verificate fişele de înregistrare de către Direcţia pentru Agricultură Bisatriţa-Năsăud.

Uniunea Europeană pune un accent deosebit  pe obţinerea produselor de origine vegetală şi animală prin metodele agriculturii ecologice şi încurajează pe cei care practică o astfel de agricultură. Procesul şi procedurile de obţinere a produselor ecologice sunt reglementate de reguli şi principii de producţie stricte care pleacă de la calitatea pe care trebuie să o aibă pământul şi până la obţinerea produsului ecologic. Trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitie, numită ,,perioadă de conversie”, perioada pe care fermierii o au la dispoziţie pentru a adapta managementul fermei la regulile de producţie ecologică.

Pe de altă parte, cu toate că fermierii au fost încurajaţi să se asocieze, pe parcursul anului trecut nu a fost eliberat nici un aviz privind recunoaşterea grupurilor de producători. În prezent în Bistriţa-Năsăud există un număr de cinci grupuri de producători în sectorul lactate.

În 2015 au fost atestate un număr de două produse tradiţionale şi 10 produse alimentare obţinute conform unor reţete consacrate.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.