Recomandări Social

Câţi fermieri din judeţ vor fi depăgubiţi pentru secetă

În Bistriţa-Năsăud, foarte puţini fermieri vor primi despăgubiri pentru seceta din 2015, deşi mulţi au fost afectaţi de lipsa apei. Oamenii nu au ştiut că trebuie să cheme o comisie formată din specialişti de la Direcţia Agricolă, Primărie şi Prefectură să constate dezastrul pentru că nimeni nu i-a informat că trebuie să facă lucrul acesta.

„În Bistriţa-Năsăud sunt doar 10 fermieri care au depus cereri la APIA să fie despăgubiţi pentru că producţia lor a avut de suferit din cauza secetei. E vorba de trei persoane juridice şi şapte persoane fizice. Ne-au mai sunat şi alţii care ne-au spus că au auzit la emisiunile de agricultură că pot cere despăgubiri pentru secetă, dar nu au acte doveditoare că au fost afectaţi. Orice forţă majoră, în speţă seceta, trebuie dovedită. Din aprilie până în 20 octombrie a fost timp să se întocmească acele documente de constatare a secetei. Din comisiile acestea fac parte specialişti din Direcţia Agricolă, primărie, reprezentanţi de la Prefectură. Doar cu acel document de constatare a secetei se poate veni la APIA, nu cu altceva. Dacă nu există documentul respectiv, nu se pot da despăgubiri”, a declarat Emil Scurtu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, pentru Timp Online.

Potrivit sursei citate, în alte judeţe, cum ar fi Dolj, peste 20.000 de fermieri vor primi despăgubiri pentru că producţiile lor au avut de suferit din cauza secetei.

„Noi avem 10. Sigur că au fost mult mai mulţi impactaţi de secetă. Un fermier m-a întrebat cine trebuia să-i informeze. I-am răspuns că instituţii din agricultură, dar, în orice caz, nu APIA”, a spus el.

Cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune la centrele APIA locale sau județene unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015, însoţită de următoarele documente:

  • copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului mandatat;
  • copie a atestatului de producător, după caz;
  • copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului/reprezentantului legal;
  • copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
  • document cont bancar deschis la instituţii de credit pentru persoanele fizice;
  • document aferent contului deschis la Trezoreria Statului pentru persoane juridice.

Termenul limită de depunere a cererii este 30 noiembrie 2015.

CUANTUMURILE MAXIME ale ajutorului de stat în funcţie de categoria beneficiarului – lei/ha –

Cultura Persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale Persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică
Porumb boabe 280 560
Floarea-soarelui 285 570
Soia 335 670
Cartof 1.130 2.260
Sfeclă de zahăr 600 1.200
Legume în câmp 1.490 2.980
Plante de nutreţ* 222,5 445
Păşune 50 100
Fâneaţă 75 150

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS