Actualitate

Ce construcţii sunt prevăzute în proiectul pârtiei de schi din Wonderland. Cum va arăta traseul

Valoarea estimată a lucrărilor la pârtia de schi din Unirea este de 27.323.439,76 lei (6,2 milioane euro): defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrari de drumuri şi platforme betonate.

Patru oferte au fost depuse în cadrul licitaţiei de execuţie a lucrărilor ”Amenajare pârtie de schi inclusiv utilităţi în cadrul complexului sportiv polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea”, acestea fiind încă în procedură de evaluare.

În vară, primarul Ovidiu Creţu spunea: ”Licitaţia este una internaţională şi va dura cel puţin 50 de zile. Speranţele noastre cele mai optimiste pentru folosirea pârtiei sunt pentru iarna 2015-2016. Eu sper ca lucrările să înceapă anul acesta, depinde cât ne vom judeca, este un proiect destul de mare şi întotdeauna licitaţiile de acest gen se lasă cu procese şi contestaţii. Eu sper să vină şi firme străine, care au experienţă mare în acest domeniu”. Anul acesta a fost prinsă în buget, pentru demararea execuţiei la pârtia de schi din Wonderland, suma de 7 milioane lei din creditul bancar de 40 de milioane contractat de Primăria Bistriţa.

Conform caietului de sarcini, câştigătorul contractului de execuţie va trebui să realizeze următoarele:

Pârtie de schi

1 mare partie schi wonderland vedereCota inferioară a pîrtiei va fi + 457,57 m. Cota cea mai înaltă a pîrtiei (staţia de sosire a telescaunului) se va situa la +676,03 m. A fost proiectată o pârtie de categorie medie (spre uşoară) cu o lungime de aprox. 1.083,56 m şi o diferenţă de nivel de 218,46 m. Pîrtia are punctul de plecare situat la altitudinea de 676.03 m, lîngă staţia superioară a telescaunului ce o va deservi. Lăţimea de amenajat propusă pentru această pârtie este de 60 m. Pârtiile de schi vor fi dotate cu marcaje, semne convenţionale şi plase de protecţie . Cu circa 370 m înainte de sosire este propusă încă o variantă de coborîre cu o panta medie de 17%, care în perspectiva montării unui teleschi sau benzi poate fi folosită pentru iniţierea începătorilor. Pîrtiile nou create acoperă o suprafaţă de 8,291 ha, cu pante mici, sub 20%, care permit practicarea schiului de agrement. În vederea amenajării pârtiei de schi şi realizarea utilităţilor în Wonderland, va fi scos din circuitul forestier un teren de aproape un hectar. Acum, o parte din traseul pârtiei şi culoarul telescaunului se suprapune cu o zonă împădurită.

Telescaun

Se va monta un teleferic monocablu tip telescaun fix cu 4 locuri, alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de maxim 1 m/sec. Antrenarea si comanda instalaţiei se vor realiza din staţia inferioară. ntinderea cablului se va realiza cu un sistem hidraulic amplasat tot in staţia inferioară. Staţia inferioară, la care se va face îmbarcarea schiorilor, va fi amplasată la altitudinea de 457.57 m, iar staţia superioară, de coborîre a schiorilor, la altitudinea de 676,03 m. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 987,06 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.

Instalaţie de zăpadă artificială

Pentru asigurarea unor condiţii optime de practicare a schiului, precum şi pentru asigurarea existenţei zăpezii pe întreaga suprafaţă a pârtiei de schi de-a lungul întregului sezon de iarnă, s-a proiectat o instalaţie de înzăpezire artificială. Instalţtia cuprinde: o staţie de pompe de înaltă presiune, o rezervă de apă sub forma unui lac artificial cu volumul de 5.000 mc, alimentat din rîul Bistriţa (malul stîng), o reţea de conducte de înaltă presiune, îngropată, şi utilajele propriu zise de producere a zăpezii artificiale, respectiv tunurile de zăpadă (4 bucăţi) ce se vor putea monta pe cei 15 hidranţi pentru alimentarea tunurilor de zăpadă branşaţi la reţeaua de apă de înaltă presiune. Durata de înzăpezire utilizînd 4 tunuri de zăpadă cu un debit de 6,7 l/sec va fi de 2 zile. Cu 4 tunuri se pot produce cca. 231.552 m3 zăpadă/h, ce acoperă cca. 771.84 m2/h suprafaţă schiabilă.

Drum şi parcare

A fost prevazută realizarea unui drum de acces cu două benzi de circulaţie avînd lungime de 1903.5 m şi o lăţime de 7 m cu îmbrăcăminte din macadam. De asemenea, se propune executarea unei parcări pe o suprafaţă de 5.131.60 mp ce permite parcarea a 150 de autoturisme şi drum de acces în parcare de 6 m lăţime tot cu îmbrăcăminte din macadam.

Sistem de ticketing

În vederea fluidizării accesului la teleschi se va realiza un sistem electronic modern de tichetare care va permite un control fără lacune al turiştilor care vor utiliza instalaţiile de transport pe cablu. Prin centralizarea electronică a datelor se pot obţine mai multe beneficii pentru întreprinzători, inclusiv posibilitatea de conectare cu alte sisteme cum ar fi administrarea  locurilor de parcare, închirieri de echipament sportiv, taxe de intrare în centre sportive, restaurante private, sisteme de acces cu carduri pentru camerele de hotel. Sistemul stochează datele şi permite întocmirea rapidă de rapoarte şi bilanţuri pentru fiecare instalaţie sau obiectiv racordat la acesta. Pentru gestionarea şi normalizarea accesului pe pârtii se va folosi un sistem de tiketing integrat, care va asigura un acces controlat al turiştilor la pârtii şi instalaţia de transport pe cablu.

Instalaţie de iluminat nocturn a pârtiei

Stîlpii de iluminat se vor amplasa pe marginile laterale ale pîrtiei de schi şi se echipează cu reflectoare de minim 400 W fiecare. Aceştia vor avea o înălţime  de 11 metri şi vor fi astfel dispuşi încât să asigure o iluminare cât mai uniformă a întregii suprafeţe schiabile.

Clădire anexă staţiei de plecare

Proiectul  prevede construirea unei clădiri anexe staţiei de plecare a telescaunului. Funcţiunile tehnologice sunt legate de spaţiile aferente cabinei de observare-supraveghere, iar cele de servicii publice cuprind următoarele: centru de închiriere echipament sportiv, centru salvamont, grup sanitar pentru turişti, punct de informare si vânzare tichete.

5 comentarii

  • Io nu mai cred… zau, chiar nu ii vine mintea la cap celui ce debiteaza astfel de tampenii, ori se apropie ceasul scadentei in alegerile locale, iar Cretu o da ‘nainte cu uanderlendu’ lui.
    Ar trebui sa inceapa si-n Bistrita o campanie de luare inapoi a orasului din mana politrucilor, de catre oamenii ce iubesc cu adevarat urbea asta.
    Haideti sa ne recuperam Bistrita!

  • O investitie exagerata si aproape inutila- asa ar putea fi catalogata ideia fixa si nerealista a primarului Cretu legata de construirea unei partii de schi costisitoare pe locatia numita pompos si neromaneste Wonderland. Problema nu este nici a sistemului de trensport pe cablu, nici a iluminatului pe timp de noapte. Adevarata problema este legata de eficienta unei investitii intr-o partie de schi la Bistrita, stiut fiind ca temperatura medie anuală (izoterma anuala) este de 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predeal este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuala este de doar 6,5 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca aceste instalatii nu pot produce zapada artificiala decat daca temperatura aerului este nugativa. Prin urmare, la Bistrita nu vor puta functiona mai mult de 2-3 luni pe an. Pe de alta parte nici diferenta de nivel de cca 200 m nu se justifica pentru o partie cu asemenea investitii. Pentru comparatie, partia Calinderu de la Busteni are 300 m denivelare la o lungime de 1.200 m. Asa se explica faptul ca de atata vreme nu exista nici un interes din partea unui investitor privat pentru aceasta investitie. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare ar putea fi luata in considerare.

  • Nu mai inteleg nimic. Asta e chiar surd., mut, orb ? Hai sa ne adunam cativa in fata primariei sa ii explicam primarului ca vrem partia de ski pe Heniu, unde chiar sunt conditii de altitudine. Cu 6 milioane se face acolo o partie excelenta, Mai ales ca Heniul are 1600 metri. In Bukovel altitudinea este de 1200 metri si exista un intreg resort de succes acolo
    Bistrita este la o altitudine de 365 metri. E absurd sa bagi 6 milioane in ceva in ce nu o sa mearga la capacitate maxima. Zapada artificiala nu rezista nici ea la temperaturi peste 4 grade.
    Daca in Heniu s-ar pune banii de la BIstrita, Prundul Bargaului, Bistrita, Bargaului, Tiha, Lesu, etc, ar iesi o treaba excelenta la 20 de km de noi. Partia asta a lui Cretu este o ambitie aiurea a lui ca sa incerce sa puna macar o caramida la Wonderlandul inventat de Liviu Alexa acum 6 ani. Wonderlandul nu a fost niciodata ideea lui Cretu!
    Ar fi extraordinar sa se stopeze odata risipa asta aiurea si sa incepem sa coonstruim ceva durabil.

  • Daca avem atati concitadini cu idei de ce nu apare nimic.Cretu,asa cum e el,macxar face ceva si care va dura!Prea multi au fost si sunt care „caraie”,mai ale cei din opozitie care nu vad nimic bun din ce se face.Exemplu cu toaletizarea copacilor,amenajarea parcului municipal si altele care nu a fost realizate de ceilalti.Dar ecologistii(mai exact pretinsi eco.)nefacand nimic s-au apucat de critici.Caraghiosi!Penelistii incapabili la fel.INVIDIE.Asa ca decat sa fie alocate sume pentru „fotbalisti” mai bine asa.Poate reusim sa ne mai educam nu ca pe stadion sau prin birturi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS