Actualitate

Ce impresie le-a făcut chefilor un tânăr din Bistrița care a renunțat la facultate ca să fie bucătar

Un tânăr din Bistrița de numai 21 de ani, Ionuț Moldovan, a gătit miercuri seara în sezonul 12 al concursului ”Chefi la cuțite”. Concurentul le-a gătit chefilor Doradă cu sparanghel și sos olandez.

”Am terminat liceul, am intrat la Facultatea de Drept și, până la începerea cursurilor, am zis să-mi caut un job pentru ca să-mi strâng niște bănuți. Singurul job pe care l-am găsit a fost să fiu ajutor de bucătar într-un bistro unde lucrez de circa trei ani. Când am intrat în bucătărie nu știam nici să țin cuțitul în mână sau să curăț un cartof. Prima zi a fost horror, nu mi-a plăcut deloc, însă după o lună am realizat că bucătăria este ceea ce vreau să fac și am renunțat la facultate. Părinții nu au fost de acord, dar m-au lăsat în pace. Aș vrea să-i fac familiei o surpriză dacă e să trec mai departe”, a spus Ionuț Moldovan.

El a gătit Doradă cu sparanghel și sos olandez. ”Am ales un preparat simplu, gustos și cred că nu dau greș cu el. Am exersat rețeta de 3-4 ori înainte să vin”, a mărturisit tânărul înainte să pregătească rețeta.

”Am venit să iau toate cele trei cuțite”, a spus el, iar dorința i s-a împlinit, chefii apreciind mai ales felul în care a gătit sparaghelul.

Ionuț Moldovan va putea fi urmărit și în etapele viitoare.

19 comentarii

  • Da….! Foarte interesanta optiunea! La Drept, trebuie sa inveti si sa citesti tomuri intregi….Dincoace ,e mai simplu… incercam asa, mai punem un pic de sare,……..in fine! Nu se compara,deloc ! Nici ca efort,nici ca pozitie sociala! Tinere, mai ai timp sa te gandesti! Bucataria,poate fi un hobby perfect! Cu respect,MNPop

    23
    52
    • Scuze, aici gresiti profund! Tinerul a gasit pasiune in cea ce face. Asta valoreasa mai mult de cit orice altceva, bani, pozitie sociala sau ce mai doriti dvs.
      Mai bine sa traiesti viata cu pasiune de cit sa gastigi multi bani cu ceva care nu iti place si pe urma sa nu ai timp sa faci cea ce iti place.
      Si mai departe, dupa pasiune vine si starea si nivel de trai, poate nu automat si nu rapid, dar vine sigur.
      Asa a fost si este si la mine.
      Gindirea doar la cariera si la renume este un model din trecut.

      69
      6
    • Acolo e chemarea!!
      Poziție sociala…Who cares???Mulți copii sunt”distruși”în felul acesta.In loc sa faci ce-ți place și sa te simți împlinit profesional,umbli după poziția socială.

      44
      3
    • Au trecut vremurile, domnule Doctor, in care doar cei scoliti erau respectati. Respectul pentru cineva nu vine odata cu numarul de clase absolvite. El vine odata cu omenia fiecaruia. Se vede ca vremurile anterioare au lasat urme adanci in constiinta dvs. Incercati sa imbatraniti frumos!

      38
      5
    • ..ca multi fac scoli pentru pozitie siciala, la indemnul unora…
      Asa au facut multi facultati fara rost si s ah angajat in posturi unde nu fac fata si se ….dedica spagii/mitei!

      20
      2
    • Cu tot respectul Domnule Pop va amintesc ca la drept la BB au intrat 800 si au terminat 80 anul trecut . Foarte putini dintre absolvenți au intrat la INM sau barou . Astazi cand un zugrav este mai scump decât un stomatolog iar main foarte probabil inteligenta artificiala va înlocui munca multor absolvenți de drept eu nu as fi asa categoric cu tânărul nostru concitadin . Mai bine un bucătar bun decât un absolvent chinuit la o facultate obscura de drept .
      Aveti dreptate este inca foarte tânăr si poate alege intre a studia dreptul medicina , ingineria si a-si continua vocația poate chiar dezvolta o afacere in domeniul care-i place .
      Respect .

      10
      2
    • @Vasi

      Așa este… și dacă depun puțin efort pot și mai mult 🙂
      Ai grijă de dragul meu și sus inima 👋🏻

      14
      8
  • Domnule Mosu…..,nu am nevoie de lectii, pentru a intelege cum imbatranim cu totii! Nu este vorba nici macar de mentalitati incremenite…..Este vorba de efort intelectual pentru a-ti ajuta aproapele, cand se face o nedreptate,de o minte ascutita ,pentru dezlegarea unor probleme deosebite sau pentru o justa judecata…! In paralel ,poti fi si un bun bucatar care sa multumeasca cele mai pretentioase papile gustative …! Alegerea drumului mai facil sau mai dur,in viata, tine de dorinta fiecaruia! Mosu,eu nu-mi permit sa va jignesc nici anii ,nici pregatirea…..! Ati fi surprins sa aflati ca, putin a lipsit sa fac si Facult. de Ed.fizica si Sport ! Sportul si acum ,ca si Medicina Stomatologica, imi unge inima si mintea intr un mod foarte placut! Tinere, iti doresc sa te realizezi in modul in care vrei si sa nu regreti niciodata decizia pe care ai luat-o! Cu respect,MNPop

    13
    14
    • Domnule Doctor, va rog sa recitiți comentariul meu anterior. Nu am jignit absolut deloc. Nu am zis decât ca vremurile anterioare au lăsat urme adânci pe conștiința dvs. Și asa este. Și e normal sa fie asa. Ati trăit jumătate de viata în comunism. În rest va doresc sănătate și putere de munca. De pozitia sociala nu mai pomenesc nimic.

      12
      2
    • În sfârșit un articol tonic, relaxant!(fără descinderi, traficanți și taxe,)!!!

      Tânărul ar putea deveni unul 🧑‍🍳 dintre
      Cei mai buni ‘Chefi din lume – de la 7 stele Michelin in sus! Cu pasiune, muncă și studii in domeniu, de ce nu?? Atuurile lui sunt tinerețea, entuziasmul și anduranța.
      Exista si școli in domeniu, de doi , trei ani, se poate obține o specializare, o „Diploma in Arta Culinară” recunoscuta international
      „Diploma in Culinary Arts.”
      (Cursurile propun de la gătitul efectiv , nutriție, igienă, până la Managementul alimentelor, al băuturilor (F/B), operațiuni de management al unui restaurant/hotel, noțiuni de lucru în echipă, comunicare, cursuri de limba străină etc).
      ––-
      Francezii o considera o Arta: Arta Culinară!
      Doar noi p-sicea la Mioritza ii zicem „bucătărie ‘”.
      (artculinairemagazine.co/

      6
      2
    • Puteți fi sincer d-nul doctor, dacă băiatul ajunge bucătarul unei case regale va fi sau nu realizat?

      7
      2
  • Nu există ”poziție socială” decât în capul nostru.
    Există , desigur , poziție sexuală, dar nu despre asta-i vorba aici.
    E vorba că-i vremea să faci ce-ți place, unde te simți tu împlinit, de unde îți vin satisfacțiile și unde apreciezi că-i ”lumea ta”.
    Dacă-ți asigură existența, acolo-i de tine !

    22
    3
  • – Ei, tacă-vă gura de-acum! zise Flămânzilă. Destul e o măciucă la un car de oale. (citat din Ion Creanga)

    5
    2
  • Când alegi ceva, automat renunți la altceva.
    Si orice faci, s-ar putea sa-ți para rău ca nu ai ales altfel.
    Alegi iubirea, dai de greu, facturi, nu ai bani sa-ți iei apartament, iti pare rău ca nu te-ai căsătorit cu una cu bani. Te căsătorești cu una cu bani, Iri pare rău ca nu ai luat-o pe aia pe care o iubeai.

    Rămâi in țara, iti pare rău că nu si plecat când si avut posibilitatea. Pleci din țara, iti pare rău ca nu si rămas, aproape de părinți, frați, surori, că asa cum se descurca foștii tai colegi de liceu, te descurcai și tu.

    Uniele aleg pasiunea; isi deschid magazine in care isi vând creațiile ; figurine din lut (50 euro bucata) , sau isi urmează visul de designer vestimentar, sau de Boiok Binder (Legătorie de cărti) presează foile, le cos, pun coperta frumoasa, iti fac cartea asa cum vrei tu, carte personalizata.
    Problema e că au chirie de plătit de 2000 euro pe luna, utilități 2000 euro pe luna, materiale, taxe, contabil și MUNCESC GRATIS!!!
    La sfârșitul lunii după ce plătesc chirie, etc ies pe zero. Nu le rămâne nimic.
    Nu isi permit nici să meargă in concediu doua săptămâni, pentru că au de plătit chirie, iar ei nu vand nimic daca tin magazinul închis.
    Ce fac?
    Muncesc cu jumătate de norma ca si muzician , legători de carti (sau cum ii zice in romană), si spală geamuri, fac curat pe culoarele Spitalului, muncesc pe unde pot, și isi suplinesc veniturile din muncă necalificată.

    Cunosc mulți vânzători ambulanți, care câștiga 10.000 euro brut din vânzarea de produse la firme. Vânzări de computere, IBM, Lenovo, au mașini scumpe Volvo, Tesla, au case de vacanta, dar sunt tot timpul plecați de acasă, pe la firme, nu știu niciodată daca vor vinde ceva sau nu,
    Trebuie doar să convingi directorii, sa vinzi si primesti comision de 10.000 euro.
    Agent Imobiliar, castigi bine, munca plictisitoare.

    In viața mea am avut multe materii la școala, Logistică, Statistica, Desen Tehnic, dar si Dreptul Comercial, pentru a ști cât de cât legislația in domeniul comerțului si a afacerilor, si e PLICTISITOR! Îi compătimesc pe avocați! Nu m-as face avocat nici pentru toti banii din lume. Mi-a ajuns acel an, in care am văzut despre ce e vorba.

    Când ești tânăr nu si de unde sa știi ce te interesează!
    Tinerii din nordul Europei termina liceul la 19 ani, fac o pauza de trei ani, de gândire, muncesc strâng bani si pleacă cu Interrailul prin Europa,
    Se întorc in țară, muncesc din nou si pleacă prin călătorie in jurul lumii sau prin Australia,
    Pe la 22 ani încep o Facultate (Filosofie) , la 24 isi dau seama că nu îi interesează subiectul, trec la alt profil, (Geografie) pe la 26 isi dau seama ca vor sa fie vânzător de Kayak in Vancouver Island, pe la 28 se înscriu la alta facultate in Scoția.
    Pe la 30 isi gasec ceva de muncă, ISU un credit ipotecar de 500.000 euro si il plătesc înapoi timp de 30 de ani.

    Nu am ce sfat să îi dau tânărului.
    Când ești tânăr nu știi ce vrei; in fiecare luna vrei altceva;
    -fotbalist profesionist, nu mai bine Broker la Bursa de Valori, nu mai bine Medic, nu mai bine ceasornicar sa repar ceasuri Omega si Rolex, mai bine pilot,
    Ba nu geolog!
    As vrea sa fiu scriitor, am atâtea idei, cred ca as scrie Editoriale si întâmplări hazlii de la frizer, piață, întâmplări reale!
    Mâine mă răzgândesc din nou! Ca sa fiu scriitor trebuie sa scriu corect!

    9
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.