Recomandări Social

Ce se va întâmpla cu Vila nr. 1 din Sîngeorz-Băi, monument istoric

În 2014, Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud a dat în administrare Centrului Judeţean pentru Cultură Vila nr. 1 din Sângeorz-Băi, monument istoric de categoria B care prezintă risc de prăbuşire, în vederea modernizării şi transformării ei în ”Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană, artă tradiţională şi meşteşuguri”.

Centrul Județean pentru Cultură a solicitat fonduri norvegiene pentru reabilitarea imobilului, însă fără succes.

În aceste condiții, ”raportat la impactul direct asupra dezvoltării turismului cultural în zonă și implicit asupra comunității locale, pe care l-ar avea finalizarea unui proiect privind salvarea acestui monument istoric”, CJ a adoptat în această lună o hotărâre prin care Vila nr. 1 trece în domeniul public al oraşului Sîngeorz-Băi: ”Acest demers va asigura cadrul legal necesar autorității publice locale de a lua, în regim de urgență, măsurile necesare pentru restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului istoric, reprezentativ pentru stilul arhitectural românesc de început de secol XX”.

Administrația locală trebuie să redea funcționalitatea clăirii și să o transforme ”Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană, artă tradiţională şi meşteşuguri”, care este destinația stabilită inițial.

Vila nr. 1 din Sîngeorz-Băi este reprezentativă pentru stilul arhitectural românesc de început de secol XX. Imobilul respectiv se află într-o stare avansată de degradare, iar Centrul Judeţean pentru Cultură s-a angajat să facă toate demersurile legale şi de intervenţie pentru ca acest edificiu să fie salvat, lucru care ar aduce beneficii în derularea unor proiecte care au ca scop dezvoltarea turismului cultural în zonă: evenimente culturale, educative, sociale, rezidenţe pentru artişti, pentru tineri care cultivă excelenţa, etc.

Imobilul în cauză, din perioada 1996 şi până în prezent, a făcut obiectul mai multor acţiuni de predare – primire între diferite instituţii ale statului, dar lipsa fondurilor a condus la o stare avansată de degradare  a acestuia, astfel încât volumul lucrărilor de consolidare şi refacere depăşeşte cu mult 60%  din valoarea de înlocuire a construcţiei, ceea ce ar presupune demolare parţială, consolidarea şi refacerea acesteia pentru a deveni funcţională. Vila este în imediata vecinătate a parcului staţiunii şi nu a fost folosită efectiv de nici o instituţie care a avut-o în administrare.

Suprafaţa construită este de 243 mp, suprafaţa desfăşurată – 729 mp, iar suprafaţa terenului – 291,1 mp. Clădirea, părăsită şi devastată, prezintă risc iminent de prăbuşire.

2 comentarii

  • Aceasta este vila care a fost proprietatea secretarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Dr. Laurențiu Oanea, fiu al Sângeorzului. Trebuie transformată în „Muzeul personalităților sângeorzene”, astfel stațiunea va fi cunoscută nu numai ca stațiune balneară, dar și ca stațiune culturală, istorică și păstrătoare de tradiții, ținând cont că mai este în localitate Muzeul de Artă Comparată. Trebuie mai avut grijă şi de repunerea în circuit a vechiului hotel „Hebe” (cantina veche) fost cândva al primăriei, unde erau organizate adevărate stagiuni de spectacole de teatru, de operă (în jurul anului 1900), etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS