Sănătate

Ce trebuie să ştim despre căpuşe

Căpuşele sunt insecte care parazitează corpul diferitelor animale la exterior, dar şi al păsărilor. Trăiesc de obicei în sol umbrit, umed şi adesea se prind de iarbă de tufişuri, arbuşti şi crengile joase ale copacilor. Pajiştile şi grădinile pot adăposti căpuşe, mai ales cele de la marginile pădurilor . Căpuşele se hrănesc cu sângele gazdei iar muşcătura lor nu doare, de aceea gazda nu se simte deranjată de prezenta lor şi nu încercă astfel să le îndepărteze.

Cum vă protejaţi de căpuşe? Purtaţi pantofi sau ghete închise,cămăşi cu mînecă lungă şi pantaloni lungi; băgaţi pantalonii în ghete pentru a împiedica căpuşele să vi se urce pe picioare; purtaţi haine de culori deschise pentru a putea vedea uşor căpuşele; dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strîns sau acoperit cu o şapcă sau un batic; nu staţi pe pământ.

Folosiţi substanţe sub forma de spray,creme, loţiuni insecticide repelente (Autan, OFF, Bros, etc.)

La întoarcerea acasă verificaţi dacă nu aveţi pe haine sau pe corp căpuşe, dacă aveţi urme de înţepătură de insecte. Spălaţi hainele cu care aţi fost la activităţi agricole sau în excursie.

Dacă găsiţi o căpuşă pe corp, nu intrati în panică; fie încercaţi să scoateţi căpuşa, fie mergeţi la medic pentru a vedea ce este de făcut. Nu toate căpuşele transmit boli, însă prezenţa unui astfel de parazit trebuie tratată întotdeauna cu cea mai mare seriozitate.

Pentru a îndepărta o căpuşă este bine să purtaţi mănuşi chirugicale. Folosiţi o pensetă sau un instrument special pentru a îndepărta căpuşa de pe piele. Trebuie să apucaţi căpuşa cât mai aproape de punctul în care s-a ataşat. Aveţi grijă să nu stoarceţi corpul căpuşei. Scoateţi parazitul din piele încet şi ferm (fără să întoarceţi penseta). După ce aţi scos insecta spălaţi pielea cu apă şi săpun şi dezinfectaţi cu alcool sau o soluţie de iod.

Sursa: Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud

3 comentarii

  • Cum scăpăm simplu de căpuşe – sfat care circulă pe facebook!
    Înnebunită după aroma fosforului umed, căpușa este dispusă să părăsească inclusiv corpul nostru, dacă simte acest miros. Cu toții incercam sa ne ferim de înțepătura căpușelor, care după cum se cunoaște, răspândesc boala Lyme (Borrelioza).
    Căpușa înfiptă în piele poate fi îndepărtată cu ușurință cu ajutorul unui singur băt de chibrit. Umeziți capul unui băț de chibrit, și descrieți cercuri cu el, în jurul locului unde este înfiptă căpușa. După câteva secunde căpușa își va extrage singur capul, și se va urca pe bățul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor! Această metodă de îndepărtare a căpușelor s-a dovedit a fi cea mai sigură și cea mai eficientă. Se stie ca prin apucarea corpului căpusei riscam ca saliva acesteia să fie injectată în corp prin ruperea capului insectei înfipte în piele.

  • Tot ce se spune despre capuse este fals.dat fiind natura profesiei mele , pina astazi am fost muscat de capuse ………….nici nu mai stiu de cite ori, ultima fiind in mai anul acesta. Nu stiu poate m-am imunizat dau cine stie…..! Dar vreau sa va intreb : nu credeti ca tintarii sint mai periculosi ?? Sau mustele care zboara prin toti kaka-ti si se aseaza pe mancarea dvs. Ia sa ne gindim. Chestia cu capusele poate e periculoada dar se chiar exagereaza si se speculeaza si sr profita.

  • Noi am incercat si cu chibrit dar si cu oțet. Iese mai repede cu otet. Avem un catel si de doua ori am gasit capuse pe el. Prima data a ieșit cu chibritul dar a doua oară a ieșit mai repete cu oțet. Pe fetiță au ciupito doua. Una a ieșit cu chibrutul iar a doua la spital ca deja era cam mare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS