Elevi de la trei școli profesionale din județ și-au arătat priceperea în meseria de sudor la cea de-a treia ediție a concursului ”Meseria mea – job al viitorului”. Competiția a fost găzduită de compania Comelf din Bistrița.
La concursul ”Sudorul european” au participat echipe formate din câte trei elevi de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Bistrița, de la Școala Profesională Târlișua și de la Liceu Teoretic „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului.
Inginerul Enea Frici, președintele sucursalei Bistrița a Asociației de Sudură din România (ASR), le-a spus elevilor că și-au ales o meserie foarte căutată pe piața muncii și bine plătită mai ales în străinătate, în țările nordice ale Europei.
”Dacă nu stăpânesc bine meseria, vor ajunge tot la munca brută, plătită mai bine decât este sudura la noi, dar nu la fel de bine dacă ar excela. De aceea îi încurajez pe toți copiii să învețe cât mai bine meseria aceasta și să o practice cu pasiune. Am avut copii de excepție cu care am câștigat concursuri internaționale. În toamnă există un concurs pentru tinerii sudori în Germania la cel mai mare târg din Europa care se face o dată la patru ani, iar Federația de Sudură din Germania sponsorizează echipe din țările europene să participe. Sunt 14 echipe care s-au înscris, printre care și noi, România, așa încât vom participa cu tineri sudori între 16 și 24 de ani. Participanții la acest concurs, dacă sunt buni, au șansa să fie recrutați ca să facă parte din echipa României care va participa la concursul din Germania. Este timp să se antreneze până în septembrie, i-aș putea pregăti. Noi, formația din Comelf, am luat o dată un loc 4 și altă dată un loc 3”, ne-a spus inginerul Enea Frici.
Proiectul ”Meseria mea-un job al viitorului”, aflat la a treia ediție, este organizat de Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” Bistrița în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și firmele Comelf, HP Kaysser International, Megatitan, Rotary Club Bistrița, Metalpro și Rombat. Coordonatorul acestui proiect este prof. ing. Doina – Marilena Bogdan, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil” din Bistrița.
În data de 19 februarie va avea loc concursul „Mecanicul auto performant” la Central Motors Bistrița, iar festivitatea de premiere a tuturor câștigătorilor și participanților se va organiza în 11 martie, de Ziua Națională a Meseriilor.
In sfarsit auzim de astfel de tineri si meserii cautate , ca de diplome si doctorate xeroxate pe la universitati neacreditate ne-am cam saturat.
Aceste meserii sunt adevarate BRATARI de AUR poate ca mult mai scumpe ca cele dacice, avand in vedere ca o viata intreaga pana la pensionare un tanar calificat lasa in urma lui alte opere de arta rezultate din mainile lor pricepute.
Mult succes acestor tineri frumosi si creativi !
@sudor
Bistrița 3-4000 lei
Olanda/Belgia 3-4000 euro