Peste 20% dintre sudorii care lucrează la una dintre cele mai mari companii din zona industrială sunt străini din țări asiatice. Ei suplinesc lipsa forței de muncă autohtonă, în special sudori plecați să lucreze în țări europene, unde salariile sunt mai mari.
Este vorba de compania Comelf care a apelat la sudori din India și Columbia întrucât sudorii români au ales să plece, unii chiar și pe durată determinată, de 3-6 luni, în țări din nordul Europei unde sunt plățiți cu mii de euro.
”În fabrică avem 18 sudori din India, am avut și din Columbia. Ei sunt talentați, dar vin cu o mentalitate diferită. Trebuie să îi împingi mult de la spate. Sunt ascultători, dar au o anumită lentoare din care îi scoți cu greu. E o diferență de cultură, de mod de abordare, de înțelegere cu ei, comunicarea e dificilă. Eu îi prefer pe sudorii români, pe copiii de la noi, eu cel puțin – și am 39 de ani în domeniul sudurii – prefer să lucrez cu oamenii de la noi din țară pentru că vorbim aceeași limbă”, a spus inginerul Enea Frici, președintele filialei Bistrița-Năsăud a Asociației Sudorilor din România.
Firma Comelf are acum 85 de sudori angajați, iar cei străini reprezintă peste 20% din totalul lor.
”Din păcate, toate țările europene se confruntă cu o criză de sudori. Locul lor este luat de asiatici care vin cu un entuziasm mai mare, dar cu necesitățile lor diferite. Ai noștri merg, de regulă, în țările nordice unde sudura este mai bine plătită decât la noi, însă la centrale pe gaz, la cele nucleare, pe platforme maritime, la trenurile de mare viteză trebuie să ai o îndemânare perfectă pentru că orice greșeală ar putea duce la pierderea de vieți omenești”, a spus Enea Frici.
Însă nu doar în străinătate se cere calitate de înalt nivel.
”La Comelf, facem structuri pentru centrale termoelectrice pe gaz. Am lucrat niște produse pentru Siemens, pentru o platformă maritimă în nordul Braziliei. Toată partea structurală s-a făcut la noi, iar montajul, cu turbină, compresor s-a făcut în Polonia. De acolo s-au trimis pe vas și s-au montat pe platformele maritime. Acum avem o comandă tot pentru centrale termoelectrice pe gaz, vreo 6 bucăți din oțel inox, unde se cere cer mai înalt nivel de calitate, cu controale radiografice 100%. Ele se montează și se duc după aceea în Belarus, din câte am văzut, în Iamal, în peninsula aceea s-a găsit un zăcământ foarte mare de gaz”, ne-a mai spus inginerul Enea Frici.
Guvernul a aprobat la începutul acestui an o hotărâre prin care a stabilit că numărul migranților din afara UE care pot munci în țară pe baza unui contract de muncă să fie de maximum 100.000.
Este vorba de numărul muncitorilor străini care pot veni în 2025 să muncească în România. Aceștia se vor alătura celor aproape încă 100.000 de muncitori în general asiatici care lucrează deja în țara noastră. Doar 100.000 de muncitori străini ar mai fi în România, din cei 250.000 intrați după 2021.
Firmele de recrutare susțin, însă, că ar fi nevoie de până în trei ori mai mult peste limita anuală de 100.000 de muncitori străini pentru a acoperi cererea. În prezent, limita superioară impusă de stat este de 100.000 de muncitori, însă, ea ar trebui, cu siguranță, mărită pentru a acoperi deficitul existent pe piață, consideră specialistul în recrutare.
Patronatul roman nu vrea sa llateasca mai mult la salariile romanilor pentru a nu plati dari mai multe la stat pentru salariile bugetariilor. Asa as face si eu. UNDE SE MAI AUDE CA cei ce dau pomana sa castige mai putin decat cersetorii???
Sudorii români pleaca prin tarile occidentale pe salarii care încep de la minim 3000 de euro, pe când aici primesc maxim 800 de euro.
Pe banii ăștia doar asiaticii flămânzi sunt dispusi să-și distrugă sănătatea.
In ritmul ăsta, peste vreo douăzeci de ani o să vorbim limbi străine.
Patronii români evazionează statul din toate pozițiile! Iar tot acești patroni își bat joc de muncitorii buni cu salarii de mizerie și condiții de muncă grele, din cauza aceștori patroni pleacă forța de muncă de calitate din țară! În România patronul e sinonim cu țeparul sau excrocul. Cu asemenea patroni nu are cum să se dezvolte țara.
Exista și alte beneficii prin care îți poți atrage muncitorii investind în sănătatea lor: un centru spa, o sala de fitness, vacanțe plătite (sunt firme care cel puțin o dată pe an merg toți împreună cu familiile în concediu plătit de firma), un program de munca flexibil, bonusuri și altele mai adăugați voi….
Ca privat trebuie sa muncesti mai mult ptr a avea acces la ce spui….pe cand bugetarii ies in hol, injura de trei ori primaru, ministru prim ministru si obtin….haine, bani de chirie, bani de spa, bani de concediu, spor de stecher, prima de pensie din BANII TUTUROR ROMANILOR, adica din buget, pentru un alt fel de efort!!!
…reversul medaliei !
Dacă românii -sase milioane is in UE și-n lumea largă,
Și NU SE MAI INTORC!!??
Așteptați -va sa fie înlocuiți aici, în țară , cu cel puțin trei milioane de: nepalezi,chinezi,asiatici,pachidtanezi,africani ucrainieni , indieni, etc etc etc
Daca nu sunt bani poti face sindicate in fiecare zi si puteti sta in greva tot anu!
La bugetari dureaza 2 minute….iti scoate calculatorul din priza si …..
Pana la urma, ne lamureste cineva ce beneficii financiare au firmele care angajeaza asiatici? Ce ii motiveazaa pe angajatori, de li se par asiaticii asa atractivi, in conditiile in care romanii nu primesc salarii mai mari, ba din contra.
Am auzit tot felul de variante.
Or fi unii romani lenesi, dar nu poate fi asta singurul motiv REAL, pentru afluxul enorm de asiatici.
Vezi acum asiatici si la sat, nu doar la oras.
Unii stau linistiti acum, ca nu le e pusa in pericol ocupatia/ meseria pe care o au, dar ce ne asigura ca nu vor fi inlocuiti si inginerii, medicii, IT-istii samd?
Credeti ca doar simpli muncitori vor fi inlocuiti?
Vorba ‘ceea: „Beliti ochii, daca nu vreti sa…”
Se aduc de dincolo pentru că se dau salarii de rahat, ăsta e adevărul. Asta se dorește, așa ții salariile jos.
Patronatul vede ”soluția” (pentru buzunarele lor) doar pe termen scurt. După vreo 10 ani (10 x 100.000 muncitori/an) te trezești că copii tăi, ai ditamai patronului, trăiesc în Romanistan. Pentru că te-ai calicit la câteva sute de euro.
Am lucrat în Italia sudor, am venit acasă și nu am găsit de munca domnul Vlad ma luat de la spălătorie din sangeorz și ma adus la comelf. Aici ii bine
Mai bine ca în Italia is acasă, sa ii dea Dumnezeu sănătate la domnul oltean ca m-a ajutat sa am un loc de munca. Multi habar nu aveți ve vorbiti!
Propaganda ieftină… a fi fost la Sângeorz sa-și spele mașina și a dat de tine… sudorul de gheata. Un sudor nu spală mașini.
Dacă sudezi așa cum scrii nu mă miră că te-ai întors din Italia și ai ajuns la spălătorie.
Am citit majoritatea comentariilor și cred ca sunt extrem de superficiale. Sigur sunt și plecați afara, dar nucleul dur de profesioniști este bătrân deja
Acum nu prea exista scoli profesionale care sa pregătească specialiști în sudura dar nici tineri dornici sa o învețe. Dacă se poate jurist consult sau avocat la o fabrica de diplome, unde pentru prețul corect nici nu trebuie sa știi pe ce strada este. Deci nu e vorba de bani, pur și simplu nu mai sunt oameni calificati
De ce s_sr mai calificat tinerii într-o meserie grea dar și prost plătită , când se pot angaja pe pile la stat , unde freacă mentosanu toată viața !?
Superficiale comentariile care vad riscurile viitorului, cand romanii risca sa nu mai poata fi angajati in propria tara? Cand peste 10 ani, nepotii tai o sa fie in minoritate fata de asiatici si vor fi nevoiti sa plece afara.
Superficial e comentariul tau… mai ales ca vrei sa subliniezi ca romanii nu sunt pregatiti.
Pai daca nu sunt pregatiti, atunci cum au reusit sa se angajeze in afara tarii, pe pile?
Presupunand ca romanii ar fi nepregatiti, ce te face sa crezi ca asiaticii sunt „ACADEMICIENI” la sudura???
Disonanata cognitiva??