Actualitate

Cel mai frumos drum din Bistrița-Năsăud mai are puțin până la inaugurare

Lucrările de asfaltare a drumului amenajat la 1400 de metri altitudine în Munții Rodnei – care face legătura între Parva și Sângeorz-Băi – se apropie de final. În curând va fi inaugurat ”cel mai frumos drum din Bistrița-Năsăud”, anunță primarul Ioan Strugari pe Facebook.

Este vorba de asfaltarea unui drum forestier care face legătura între Parva și orașul Sângeorz-Băi pe ruta Izvorul Rece – La Tău – Locurele – Tarnița lui Mărcuș – Dosul Garciului – Fântâna Vameșului.

Investiția a fost posibilă rin Programul Național de Dezvoltare Rurală, comuna Parva obținând, în 2019, suma de 1,48 milioane de euro (6,95 mil.lei) pentru modernizarea a 7,9 km de drumuri forestiere.

Timp de un deceniu, administrația locală a făcut eforturi să modernizeze acest drum care se află la cea mai mare altitudine din județ, cu 200 de metri mai mare decât Pasul Tihuța.

Comuna Parva, poartă de intrare în Parcul Național Munţii Rodnei, devenit celebră odată cu apariţia romanului ”Pădurea Spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu, personajul principal, Apostol Bologa, fiind originar din Parva.

Etichete

43 comentarii

 • Rezolva si cu haitele de caini de la stanele din zona, cu care ai sanse mari sa te intalnesti? Nu de alta, da` m-as duce pe-acolo, ca ciclist.

  47
  62
  • Stânele cu câini sunt din todeauna acolo. Ciobanii acolo îşi trăiesc traiul.
   Tu ca ciclist eşti un simplu trecător pe acolo aşa că fă bine şi lasă câini în pace.

   83
   25
  • Superb răspunsul pe care l-ai dat. De apreciat nivelul de cultură, care reiese din modul în care scrii.

   Auzi, nu ar fi mai bine dacă stanele ar fi împrejmuite, și câinii ținuți acolo unde chiar este nevoie de ei, nu lăsați brambura? Câinii îs lăsați în treaba lor și în oraș sau în satele din apropiere de Bistrița. Nu mai spun ce se întâmplă la munte.

   Asta este. În rest, nici nu mă miră că România are prim-ministru cu bacalaureat luat la 39 de ani.

   No, ăsta da spirit mioritic.

   49
   69
  • Ai piste de biciclete in oras,in natura lasa pastorii linistiti sa-si faca treaba! Vrei adrenalina cu bicicleta nimic mai frumos si viteza mai mare ca atunci cand te urmaresc niste dulai,mai bine dulai sau tu vrei cu ursul?

   65
   28
  • @Ion Si tu ai votat cu cine o trebuit :)))

   Ma, ii vorba despre respectarea legii, nu despre ciclisti, si nici despre pastori. Daca eu vreau sa ma plimb cu bicicleta in padure, cata vreme respect legea, ma plimb linistit.

   Daca ma intalnesc cu o haita de caini, haita aia de caini n-o fost trimisa de Sfantu` Petru. Ii a cuiva, care trebuie sa raspunda de ea, sa aiba grija sa fie acolo unde trebuie sa fie.

   Daca ma intalnesc cu ursu`, e fix problema mea. Desigur, e treaba „hautoritatilor” sa informeze cetateanul, sa stie pe unde se poate circula si pe unde nu. Cainii de stana, insa, nu fac parte din fauna autentica.

   Turismul de recreere si agrement este sinonim cu lumea civilizata, Ioane. N-ai tu de unde sa stii de-astea. Cum am zis, tu ai votat cu cine trebuie. Is convins ca asa o sa faci si la parlamentare, si la prezidentiale.

   47
   54
  • ……
   La final ursu îi spune biciclistului : Mă tu ori eşti prost ori masochist .

   42
   7
  • Ciobani erau acolo înainte să se facă spațiu public şi tot felul de legi restrictive şi acum vi tu cu tot felul de pretenți să-i restricționezi. Nimeni nu te pune să mergi acolo dacă mergi atunci mergi pe riscul tãu .

   54
   22
  • Măi oamenilor mai lăsați natura în pace neatinsă nu o mai siluiți din toate pozițile !

   49
   8
  • Poi cum sa te alerge cainii prin POARTA TRANSILVANIEI???

   Cum sa nu? Ei te alearga si pe langa Bistrita, in intravilan. Pe Cocos, pe Dealu Dumitrei si pe unde s-au mai gandit geniile din birouri sa dea voie pastorilor sa tina oi. IN INTRAVILAN!

   Si-atunci de ce ne mai miram ca la munte te mananca cainii? Ca noi facem agricultura de evul mediu cu bani europeni. Adica ne-am luat „GIP” din fonduri, pe care sa-l conducem beti pana la stana, unde sa n-avem nicio regula. Si normal ca acuma sarim de cur in sus ca acuma nu ne convine ca trebuie sa respectam niste reguli de bun simt.

   Intr-o vreme se dadeau bani gratuit ca sa-si ia agricultorii garduri electrice anti-urs. De ce nu se monteaza garduri dinastea in loc sa tina ciobanii cate 20 de dulai?
   https://timponline.ro/se-dau-15-000-de-lei-de-la-stat-celor-care-vor-sa-monteze-garduri-electrice-ca-sa-se-apere-de-ursi/

   25
   41
  • @ Radu, Locurile acelea de la marginea Bistriței din intravilan şi extravilan de care vorbeşti tu se numesc PĂŞUNE, ISLAZ, POIANĂ , PĂDURE şi cu asta sa terminat orice discuție.

   36
   12
  • Hans draga,
   Orice lucru are locul si rostul lui.

   E plin judetu de terenuri lasate de izbeliste. De ce nu se poate face acolo pasunat?

   E mai buna iarba printre case? Da oaia mai mult lapte? Sau e vorba de comoditatea si parsivitatea unor jmecheri, unii fosti politisti, care iau aprobari ca stiu pe cine trebuie?

   S-au umplut terenurile de capuse pe unde s-a pasunat. E bine? Plateste cineva tratamentele?
   Apropo, ca ziceai de padure. Stiai ca in padure este interzis sa intri cu animale? E vreo 4000 de lei amenda.

   V-ati invatat sa n-aveti nicio regula, doar sa profitati. Si pentru profitul a 2-3 jmecheri trebuie sa sufere sute de oameni.
   Se vede cat sunteti de nesimtiti si din cum puneti problema aici in comentarii. Aveti doar drepturi, nu si obligatii.
   Incet-incet se termina cu haiducia asta. N-o sa ratez nicio ocazie sa sun la politie ori de cate ori va vad ca calcati stramb.

   28
   37
  • Javrier…pe tine de la stână te-a dat afară și nu te-a trecut in revisal?

   17
   7
  • Doar nu crezi că pentru tine o să se mute stânele, că tu să te dai cu bicicleta?

   13
   6
  • Poi vezi că ești ku rk kubeu…Poate ai noroc sa te prindă vreun dulău bu lan giu.

   9
   4
  • Bă Javrier, io cred că tu ai multe cunoștințe pe partea de bulăneală. 🤷‍♂️ Expertiză, chiar.

   7
   3
  • Poi dacă ți ai luat numele ăluia din clip e clar că ești lake.Asa mergi și pe ,,bitză”? Costumat? De aia se iau câinii dupa tine prideru-le.Îți scârtătie bitza ca vaselina o ții pentru tine.

   8
   5
  • Javier, mai bine nu te duce.
   Nu deranja natura și nu polua natura cu bășinile tale.
   Păduriile statului aflate în concesiunea cuiva și nici păsunile concesionate nu sunt terenul tău de joacă
   Plimbă-te la tine în ograda.

   11
   1
  • ….de mai bine de sfert de secol. În limitele legii, pe domeniul public. Nu face grătar și lasă munți de gunoaie după ce pleacă și, mai ales, nu pune Gheboasă, Guță și Babushka (sau cum îl cheamă) in boxe, să se audă în tot codrul.

   Numa’ no, voi îi dați înainte cu vremurile demult apuse.

   Nu plângeți după PCR și FSN. Îi bine merci, sănătos și voinic. Mai ales în Bistrița. 🤣

   2
   2
  • @Radu, Când va-ți făcute casele pe păşune atunci nu ați ştiut că acolo vor păşuna animalele, vor fi câini, vor fi căpuşe, vor fi tăuni, vor fi baligi etc. ?
   Ba da ați ştiu însă va convenit asta că din cauza asta terenul de acolo a fost foarte ieftin şi vați spus în sinea voastră : Să vă vădeți voi casele ridicate la roşu şi după aceea aveți voi grijă să alungați ciobanii de acolo.

   15
   1
 • Exceptând comentariile lui Sandooski și Radu, îmi dau seama că, nu întâmplător, în România încă se mai înconjoară biserici în genunchi, încă sunt destule ulițe neasfaltate, gospodării fără apă curent sau gaz.

  Dar, cum a zis și Sandooski, n-ai cum să ceri mai mult de la un popor condus de un individ cu bacu’ luat cu 20 de ani întârziere. Aș completa aici și conducătorii de la nivel local, în frunte cu EMR.

  Vai ș-amar. Da’ a fi cumva!

  26
  15
  • Se vede că trolli propagandei woke au rămas fără serviciu și acum repetă ca papagalii că toți cei care nu sunt de acord cu ei sunt psd isti ,necivilizați ,habotnici si altele asemenea.Trebuie să fie toți ca ei ,mari consumatori de vaselina.

   15
   8
  • Nu suntem trolii propagandei woke. Insa romanii, in marea majoritate, is psd-istii. Comportamentul lor, dovedit de o gramada de ori, inclusiv in media, arata ca sunt necivilizați ,habotnici si altele asemenea.

   Mno, asta e. Sa nu fie cu suparare. Asteptam invazia martienilor, poate si-or mai reveni sub domnia lor.

   4
   8
  • Asa o fi…măi O beli x .Da ce vreți voi acum? Vă gândiți la niște lagăre? Ca pe vremea lui Catzu și Bârna?Așa răgeați pe vremea aia.Voi credeți că dacă nu-i scoateți pe toți cei care nu sunt de acord cu voi ,din proști,inculți și inapoiați ,ceea ce stiți și voi că e o exagerare a minților voastre tulburate ,o sa voteze cu liberalii? Deci toată voma asta pe care o vârsați e frustrare pentru niște rezultate electorale .Acuma hotârâțivă…ori sunt românii psd idti ori v-a furat sistemul.La nivel național unde pnl a mai obținut ceva rezultate nu e așa mare hate-ul…Aici local ,turciștii incă n-au inghițit gălușca.Aici gresiți voi …nu stiți decât sa injurați ,sa jigniți.Esti tu sigur că oamenii care au comentat că ei nu vor exterminarea oilor și a câinilor care-i deranjează pe cicliști au votat cu psd sau il agrează pe Ciolacu? Ăsta e stereotipul care v-a fost băgat vouă in cap și o țineți tot așa până va schimbă melodia in cască.

   5
   3
  • Niciun om sănătos mintal, cu respect pentru țara sa și cu un IQ mai mare de 80, nu poată să tolereze un prim-ministru ca Marcel, care e sub Dancila, ca performanțe.

   La nivel local, n-are rost să mai spun de ce Răducu n-ar fi trebuit să obțină scorul pe care l-ai obținut. De la background-ul academic cel puțin discutabil, nevastă la Curtea de Conturi. Fratele CFRist, director la Aquabis.

   Și, dacă la Bistriță, mai sunt 2-3 care știu chestiile astea, pe sate, nicio șansă. Ba sunt destui popci care „consiliază” enoriașii vizavi de unde tre’ să pună ștampila de vot.

   Apropo, io-s creștin ortodox. Însă nu scrie nicăieri că trebuie să înconjori biserici în genunchi sau alte de genu’. Astea-s de la facțiuni din BOR (tot respectul pentru Vasile Bănescu, așa ar trebui să arate un reprezentant al BOR în 2024, nu ca Teodosie, care, mai degrabă, aduce a ayatollahul Iranului), cu interes în a ține o masă importantă de români în jug.

   9
   3
 • S-apoi se mai mira unii cum Bistrita-Nasaud este printre ultimele judet dpdv al numarului de turisti straini, inclusiv ca durata a sederii lor aici.

  Pai comentariile spun tot! Ne meritam soarta.

  24
  30
  • @ Radule dacă ția făcut casă ca berbecu în mijlocul Pădurii Codrişor acum suportă consecițele învăța sã trăieşti cu ursul să şti că se poate am văzut eu un film Şcoala Curajului se numea 😂

   26
   7
  • Nu știu care e soarta dumneavoastră,dar noi suntem împăcați cu ea.
   Sunt șocată cum debitați,ca papagalul,minciuni propagandistice,jignind, fără motiv ,o mulțime de oameni.
   Vedeți-vă de „soarta” dumneavoastră și nu vă legați de lucruri care vă depășesc.

   7
   15
  • @Mirela, se vede că ești. Sau că sunteți (inclusiv ăia în numele cărora vorbesti. Da’ măcar nu mai semnalizați. Ați semnalizat suficient acum două weekend-uri.

   9
   5
 • Daca cu bicicleta nu se poate pentru ca te halesc cainii, uite asa de-al dracu’ eu o sa merg pe acolo cu dizelu'(care fumega si face zgomot!). Si pe la Cusma, si pe la Budus si peste tot pe unde sunt turme de oi langa drum. Si-mi iau si o vuvuzea sa le fac galerie la caini. E mai bine?

  Nu cred ca am avut vreo tura de iesit cu bicicleta in care sa nu latre sau se ia vreun caine dupa mine. PE DRUM PUBLIC! Si zau ca n-am avut nimic cu ei…
  Pe pistele din oras il invit pe Ion(si pe ceilalti sustinatori) la o plimbare cu tricicleta. Pentru asta sunt perfecte.

  Eu unul m-am saturat, de acuma incolo ma plimb doar cu dizelu'(care fumega si face zgomot). Si-mi iau si o vuvuzea…

  12
  6
 • Un spray cu piper e bun și pentru urs și pentru câini agresivi. Poate niste pedarde și un fluier . Sau niste pâine că în general câini de la stana sunt flămânzi

  11
  15
 • Cetateanul de la bloc…taie,,,tot posesorul de bita se crede posesor de pasune ,plateste-ti parcela si date cu bita,plateste taxele impozitele platite de pastori,o branza buna vrea toata lumea o guma buna doar unii,fiti buni dragi romani totul a plecat de la sat.

  19
  12
  • Bistritene, nu circul cu bicicleta prin padure si nici pe pasune ci doar pe drum public si de preferinta asfaltat. Asa ca taie tu, rogu-te. Iar legat de taxe… fiecare cu taxele lui.

   8
   12
 • Io cred ca baiu ii ca voi, biciclistii, nu le dati ceva la ciobani, pastori sau cum si-or mai zice, atunci cand treceti prin locuri unde, aparent, ei sunt acolo de o eternitate (cum o si zis cineva mai sus).

  Daca aia din vami primesc, ciobanii cu ce is mai prejos?

  10
  9
 • Vedem doar partea goală a paharului, adică câinii și nu vedem părțile pozitive ale proiectului.
  Un profesor , la catrdra , spune tabla înmulțirii.
  1×2 = 2
  2×2 = 2
  3×2 = 6
  4×2= 8
  5×2=10
  6×2=12
  7×2=14
  8×2= 16
  9×2= 17❗️
  Imediat sar elevii să-l atenționeze pe profesor ca a greșit.
  Profesorul spune ca a greșit intenționat, ca sa le arate, ca a dat 8 răspunsuri corecte și nimeni nu a reacționat și că elevii au reacționat doar cand au avut de criticat / corectat pe cineva.

  În loc să începem corectarea de la 10 și să scădem puncte la fiecare greșeală, poate ca ar trebui să începem evaluarea elevilor de la nota 1 și să adăugăm puncte, pt fiecare lucru bun pe care l-a scris elevul.

  3
  7
 • Unde este Garda de mediu, Protectia animalelor..?
  Dacă și-ar face treaba, și câini de la stână trebuie ținuți langa aproape…!
  Un mic exemplu : In Spania este o unitate a GUARDIA CIVIL , SEPRONA, care face controale …
  In Romania nu sunt învățați cu ordinea și disciplina, dar sunt pretenții ….!
  Vreți in Europa,în Schengen, atunci civilizati-va…

  10
  21
  • Păi vor în Europa, da ‘ cu apucături de Tadjikistan. Nu se poate așa….
   Bine, ăștia plecați, nu mișcă în front acolo, nu te teme.
   În România, se poate. Așa papă și șefu de post o brânză bună, bea o țuică…

   Nu ne mai facem bine. 😅

   9
   20
 • Câine furios și iute!
  Biciclistul este și MAI iute 🙂

  Vizionează „Angry Dog vs Bike MTB – DOG ATTACK Cyclist [GoPro Fusion]” pe YouTube
  https://youtube.com/shorts/kKEvdxbq_aE?si=tdVWtF39jEkeJwKF

  Sau: oare CE S-A Întâmplat la final cu biciclistul ?????
  Vizionează🤷🐻‍❄️🐑🐕🐕‍🦺 „Surprised by Great Pyrenees Sheep Dogs while Mountain Biking in Heber, UT” pe YouTube
  https://youtu.be/751f3bxhuVI?si=YV8bt8oEmp3axW9g

  4
  2
 • Nu se poate circula pe pistele de biciclete din Centru.
  Un exemplu este pista de biciciclete de pe strada Slavici pe care habarnistu de Turc a modificato astfel încât acum are doar un singur sens .
  Păi când trebuie să te întorci pe unde să mergi că nu mai este nici-o altă conexiune între pistele din Centru şi cele de peste linie ?!

  https://timponline.ro/primarul-ioan-turc-a-verificat-pistele-de-ciclisti-unele-masuratori-refacute/

  27
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.