Actualitate Economie

Centru cultural-catehetic la Maieru. Pr. Dan Cismaş vrea să clădească suflete dincolo de ziduri

Sală multifuncţională, grădiniţă cu program prelungit, spaţiu de cazare pentru organizarea unor tabere, bibliotecă şi birou parohial. Pe toate vrea să le facă preotul paroh Dan Cismaş din Maieru, hotărât să construiască un centru cultural catehetic în comună. Ce puteţi face dacă vreţi să-l sprijiniţi în demersul său.

Preotul Dan Cismaş are grijă de sufletele măierenilor din luna august a anului 2013. În doar un an, el a reuşit să dea un suflu tânăr întregii comunităţi şi să-şi implice enoriaşii în tot soiul de activităţi. Împreună cu adulţii, dar şi cu tinerii şi copiii din comună, a fost în pelerinaje, a înfiinţat un cor şi a organizat la biserică întâlniri cu teme atractive. De Ziua Naţională a României, la iniţiativa sa, a fost arborat un drapel mare pe toată biserica, prof. Sever Ursa a vorbit despre Marea Unire, copiii şi tinerii au recitat poezii şi au interpretat cântece patriotice, iar fanfara din Rodna a înflăcărat inimile românilor din zonă.

De asemenea, inimosul preot s-a implicat şi a organizat un spectacol pentru „toți copiii și pe toți cei care se simt încă copii, cu vârsta între 6 și 96 de ani”. Actorul Leon Magdan din București a susţinut un spectacol interactiv, plin de bună dispoziție, dar şi cu scop educativ, abordând teme de istorie, științe, religie, totul într-o manieră originală. S-a întâmplat în luna februarie la Căminul cultural din Maieru.

Tot în februarie, părintele anunţa pe pagina de Facebook a Parohiei Maieru 1, unde este extrem de activ, că începe un nou proiect pentru comunitate: „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine” şi că l-a invitat pe părintele profesor Cornel Pop de la Bistrița să formeze „un cor frumos la Maieru”. Zis şi făcut!

De asemenea, anul acesta, călugări importanţi şi teologi de renume au dat curs invitaţiei sale şi s-au aflat în mijlocul măierenilor. Iată doar câţiva dintre cei care au transmis mesaje de suflet şi s-au rugat împreună cu localnicii: protosinghelul Teofan Timiș, duhovnicul Mănăstirii Salva, protosinghelul Chiril Zăgrean, starețul Mănăstirii Parva, părintele Arhimandrit Samuel Cristea.

Maieru 1 Maieru 2 Maieru 3 Maieru 4

Părintele Dan Cismaş s-a mai implicat în organizarea de excursii şi pelerinaje, inclusiv pe bicicletă, a pus la cale minitabere, iar doamna preoteasă, la rândul ei, se implică activ în activităţile minunate ale soţului ei. Ea a înfiinţat şi coordonează Cercul de pictură de icoane pe sticlă, frecventat cu bucurie de copii. 

Acum, preotul Dan Cismaş vrea să mai facă un pas ambiţios: să ridice un centru cultural catehetic. Aşa cum o „vede” părintele (foto afis centru2principal), clădirea va avea o sală multifuncţională în care se vor desfăşura activităţi cu tineri şi copii, va funcţiona o grădiniţă cu program prelungit în care familiile să îşi ştie copiii în siguranţă fără să mai fie obligate să-i ducă în alte localităţi, spaţii de cazare pentru mini tabere, bibliotecă parohială care să răspundă nevoilor comunităţii şi birou parohial.

Pr. Dan Cismaş face un apel să fie sprijit să ridice acest centru.

„Sprijină şi tu edificarea acestui complex deosebit de important pentru copiii şi tinerii din Maieru. Dincolo de ziduri, se vor clădi suflete”, a scris părintele de Facebook unde a lăsat şi numărul de telefon la care poate fi găsit pentru orice informaţii suplimentare despre proiect. Acesta este 0741 458706.

7 comentarii

    • Nu a pomenit nimeni de bani publici. Cred că e un apel de bun simţ al unui preot care vrea să facă ceva. Putem contribui dacă ni se pare o idee bună, putem ignora apelul dacă nu ne place ideea. Aş propune să fim mai puţin destructivi şi să nu aplicăm aceleaşi teze oricui. Cel puţin preoţilor tineri eu le dau credit şi apreciez faptul că se implică în viaţa comunităţii. V-ar fi plăcut să nu vă dea nimeni, niciodată, nicio şansă pentru că unii care au avut aceeaşi profesie au avut o reputaţie proastă? Să nu fim absurzi, vă rog.

    • Catedrala Mantuirii neamului tot asa a pornit, fara bani de la stat (s-a dat chiar lege ca o finanteaza patriarhia) si, ce sa vezi, dupa aia s-a mai dat o lege ca sa cotizam toti prin baronii locali si primari. Pe de alta parte activitatea parintelui e laudabila. Inteleg ca n-a fost niciun impediment ca sa se desfasoare activitatile la caminul cultural. Gradinita este. In fine, dupa mine, comunitatea (religioasa) respectiva poate sa-si faca tot ce pofteste atata timp cat nu-i deranjeaza pe altii si nu-si baga prea tare mainile in bugetul public local.

  • La fel ca la Sangeorz se va intampla si la Maieru.Va avea toata sustinerea PSD ca doar nu degeaba le face campanie si el si Andreicut.Doar banii celor de la putere, oricare ar fi ei, ii intereseaza pe cei din BOR.Se fac frate si cu NECURATUL daca iese banul.Si constructia casei parohiale probabil tot cu bani de la PSD s-a facut ,doar nu degeaba s-a pozat cu Radu Moldovan pe placa casei,poza care apare si in publicitatea elctorala a PSD.La fel cum actualii ierarhi doar de constructii si bani ,( de unde or fi, dar sa fie),sunt interesati, tot asa tinerii preoti, de ei fiind formati, au exact aceleasi apucaturi.Tot ce fac e din mandrie si repede trebuie sa apara pe internet.Modestia si prestanta au pierit din BOR.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS