Social

Centrul de la Susenii Bârgăului, nicidecum unul social. E accesibil doar pensionarilor de lux (FOTO)

Centrul medico-social de la Susenii Bârgăului e accesibil mai nou doar pensionarilor de lux după ce Consiliul Local Prundu Bârgăului aproape că a dublat tarifele începând din acest an pentru cei care ocupă un loc în această unitate de îngrijire. Motivul? Să poată plăti salariile angajaților, majorate de stat în ultimul an.

Primarul din Prundu Bârgăului, Doru Crișan, a declarat că tarifele au fost majorate de la 1800 de lei la circa 3300 de lei lunar.

”Noi am încercat să facem tarife diferențiate și am pus la 2000, 2800 și 3200 de lei în fucție de cât de grav bolnavă e persoana respectivă care stă acolo, dar Prefectura ne-a făcut procedură pentru că nu a fost ok hotărârea de Consiliu Local și a trebuit să punem tariful maxim la toată lumea. Sunt niște tarife pe care noi trebuie să le respectăm. Este o lege pe care noi trebuie să o respectăm. În caz contrar nu vom avea suficienți bani de salarii. Logic, fiecare primărie care are un om acolo suportă diferența dacă omului nu îi ajunge pensia să plătească sau nu poate familia să suplimenteze. Nu am avut cazuri de renunțări după ce am majorat tarifele. Centrul e plin la capacitate. Sunt peste 60 de persoane”, a spus Doru Crișan.

Primarul din Prundu Bârgăului a adăugat că, în opinia sa, optim ar fi fost să existe tarife diferențiate: ”Dacă persoana se poate mișca să punem un tarif, dacă nu se poate mișca, altul fiindcă acea persoană necesită îngrijire specială, cumva unu la unu, o persoană și o infirmieră. Atunci, pentru cei bolnavi la pat era un tarif mai mare că așa era normal, iar pentru restul mai mic, dar Prefectura ne-a făcut procedură și a zis să punem pe lege”.

La Centrul Medico-Social de la Susenii Bârgăului lucrează 29 de persoane care au venituri salariale începând de la 3000 de lei lunar salariu de bază și sporuri, așa cum se poate vedea AICI.

Reamintim că, din 2018, tarifele pentru cazare au crescut cu 20%.

„Există un regulament făcut. În primul rând, pentru cei care nu au posibilitatea să suporte cheltuielile plătesc primăriile, care sunt obligate prin lege să suporte cheltuielile pentru cetăţenii cu probleme sociale. În al doilea rând, împărţim acea sumă pe familie. Dacă ai trei copii şi toţi sunt în străinătate, au posibilitatea să plătească. Trebuie să ne aducă o adeverinţă de venit. Normal că nu mai plăteşte primăria, ci familia, fiindcă cel internat e un membru al familiei”, a spus anul trecut Doru Crişan.

Centrul medico-social de la Susenii Bârgăului, înfiinţat în 2007 şi reabilitat cu circa patru milioane de lei bani europeni, guvernamentali şi de la bugetul comunei Prundu Bârgăului, a fost reinaugurat în martie 2016 după modernizare. Procedurile au fost demarate  în 2009 când a fost depusă cererea de finanţare, au urmat câteva etape de evaluare şi de stagnare a proiectului pentru că, iniţial, solicitantul, a fost trecut pe lista de rezervă.  În sfârşit, între 2012-2013 s-a intrat pe lista de proiecte finanţabile. Construcţia efectivă a început în 29 iunie şi în 31 decembrie 2015 s-a terminat lucrarea. S-au investit în jur la 4 milioane de lei, majoritatea finanţării, 85%, venind de la Comunitatea Europeană. Alţi 13% a alocat Guvernul României şi 2% a reprezentat finanţarea proprie. Cu banii prevăzuţi în proiect, s-au amenajat 30 de saloane cu o capacitate de minim 60 de persoane.

Clădirea este dotată echipamente medicale, de kinetoterapie, e prevăzută cu lift, sunt sisteme de alertare la fiecare pat, dar şi un sistem video de supraveghere.

„Aici primim oameni cu nevoi medico-sociale, cu probleme medicale, cu probleme sociale sau combinate. Un singur exemplu aş putea să vă dau: să presupunem că în spitalul din Bistriţa se află o persoană cu accident vascular cerebral. Ea necesită după spitalizare recuperare şi îngrijire. Unitatea medico-socială tocmai astfel de servicii oferă până la recuperarea completă a persoanei respective şi reinserţia în familie. Selecţia celor pe care îi primim în centru se face pe baza unei grile cu nişte criterii şi punctaje. Prioritate o are situaţia medicală şi socială, iar veniturile sunt pe ultimul loc în aceste criterii. Sunt şi nişte contribuţii proprii prin care persoana respectivă se susţine din punct de vedere alimentar şi al utitilităţilor pe care le oferim. Asta nu înseamnă că o persoană care nu are venituri nu poate accede într-un astfel de centru. Fiind în responsabilitatea primăriei persoana respectivă, autoritatea locală susţine financiar acea parte de contribuţie personală”, a spus, la inaugurare, Gabriel Bruj, directorul Centrului medico-social de la Susenii Bârgăului.

13 comentarii

  • Prea multe povești. Pe ce motiv s-au mărit tarifele de cazare în 2018, ați întreprins investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare ale celor internați, față de cele existente în momentul dării în exploatare a unității din 2016? Pe de altă parte tarifele conform legii ar trebui să fie egale pentru fiecare cetățean, deoarece conform Constituției aceștia sunt egali atât din punctul de vedere al drepturilor, cât și al obligațiilor, fără nici un fel de deosebire.

    • Prea multe povesti.Ciuma rosie creste tarife,produce inflatie si se duce tara la vale!

    • cum multe povesti???? A zis omul clar! S-AU MARIT SALARIILE – trebuie bani ca acestea sa fie platite!!!! nu e clar?? De unde bani? de la oameni bineinteles!!!! La astia nu mai conteaza daca omul e apt sa munceasca sau nu… sa cotizeze la stat ca sa aiba bani de salarii!!!!
      Pai majoritatea primarilor nu se plang ca n-au bani de salarii?!?! Nu au treaba ca n-au bani de investitii sau pentru plata facturilor… alea pot sa ramana lucruri nefacute sau facturi neplatite – SALARIILE SA FIE PLATITE!!! Atat! Cum pe Dragnea il intereseaza sa scape de puscarie cu orice pret pe astia – restul – ii intereseaza doar salariile nesimtit de caldute!

    • Revin cu intrebarea=acest Centru este facut pe fonduri europene? Daca raspunsul este da, au atunci voie sa aduca modificari proiectului timp de cinci ani? Ma refer la taxa platita de pacienti.

  • Acest centru e facut cu fonduri europene ? Eu asa stiu. Daca asa este, cred ca 5 ani de zile nu au voie sa faca modificari la proiectul aprobat pentru accesarea fondurilor europene. Se poate interesa cineva?
    Oricum 3300 lei/luna este enorm de scump.

    • Pt psd isti si pensionarii speciali(fosti securisti,militieni,jandarmi,etc.) nu este mult.Ei o sa o duca bine,iar pulimea care a muncit in tata asta o sa moara de foame!!

  • Ioan popa stai linistit nu te agita. Locul tau si a lui Rabinul este pe str. Somesului. Acolo este cel mai ieftin.

  • Contributia de plata nu este un indicator de monitorizare in perioada de 5 ani.Asa este proiectul.Problema cea mare este faptul că primăriile de care apartin acești internați refuză să-și facă datoria față de ei.Legea instituie obligația la plata din partea primăriei dar nu menționează nici o sancțiune pentru primarul care nu o respecta.Lege romaneasca

  • Acest primar, ori nu știe despre ce vorbește, ori crede că toți suntem niste proști.
    Tariferele diferențiate pe grade de dependență se practică în centre rezidentiale pentru vârstinici, nu într-o unitate medico-socială, de acea a intervenit Prefectura și ” le-a făcut procedură pentru că nu a fost ok hotărârea de Consiliu Local”.
    Eu cred că domnul primar vrea să deturneze activitatea acestui centru, care trebuia să ofere servicii medico-sociale finațate în principal din fonduri publice, de la bugetul de stat și din fondul național de asigurări de sănătate (mai ales că majoritatea beneficiarilor de la centru au contribuit la fondul național de asigurări de sănătate, ca urmare au dreptul la servicii de îngrijire asigurate de stat, indiferent dacă au sau nu au copii în străinătate), finanțări pentru care domnul primar ar fi trebui să inițieze niște proceduri … care iar fi dat ceva de lucru și pentru care ar fi trebuit să cunoască și să aplice legislația din domeniu.
    Oare cum de își permite să folosească cuvantul „tarif” pentru servicii sociale oferite, într-o infrastructură publică???
    El consideră că, CONTRIBUȚIA, plătită de beneficiar sau aparținători, ca DIFERENȚĂ dintre COSTUL total de îngrijire ( stabilt în acest caz, prin HCL la 3300 lei lunar) și cheltuielile cu serviciile care puteau fi acoperite din sume alocate de la bugetul de stat, din decontări prin Casa de Sănatate și din bugetul local, este „tarif” încasat cum vrea mușchiul lui, nu în funcție de situația fiecărui caz în parte.
    Și pe motiv că nu-i ajug banii pentru salarii cu angajații din sistemul public, care trebuie asigurați din fonduri publice, nu din contribuții private, își permite să pretindă că beneficiarii sau aparținătorii acestora trebuie să plătească această CONTRUBUȚIE integral.
    Astfel s-a mers până acolo că, pentru o persoană cu încadrare în garad maxim de hadicap, care, conform legii 448/2006, art 94, avea dreptul la îngrijire gratuită într-un centru rezidential public așa cum e și cel de la Suseni, apartinătorii au fost obligați să contribuie lunar suma de 2000 lei ( nu 1800 lei cum spune dânsul pâna acum) și de acum înainte, au fost avertizați ca nu vor avea de ales și vor fi nevoiți să plătească cei 3300 lei, pentru niște servicii la care persoana în cauză are dreptul, gratuit conform legii.
    Dacă o să primescă o plângere la DNA pentru asta, probabil o să spună că e hărțuit politic…
    Până una alta, am auzit că deja sunt 3 procese pe rol, împotriva Centrului de la Suseni, pentru această practică.

    • LEGE nr. 17 din 6 martie 2000 (**republicată**)privind asistența socială a persoanelor
      Art. 25.
      (2) Contribuţia lunară de întreţinere pentru persoanele vârstnice care au venituri este de 60% din veniturile personale lunare, fără a se depăşi costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare cămin.

      Deci, 60% din veniturile personale lunare, nu 2000 lei sau 3300 lei, cum sunt obligati oamenii sa plateasca , indiferent de veniturile pe care le au.

      Pentru a fi obligat sa platesti o contributie de 2000lei, ar trebui sa ai un venit de cel putin 3300 lei.
      Iar pentru o contributie de 3300 lei, trebuie sa ai un venit de cel putin 5500 lei.

      Pentru Centrul de Suseni nu-i valabila acesta lege. Ei obliga oamenii sa plateasca aceste contributii indiferent de situatia financiara care o au.

  • La care lege, care trebuie respectată, te referi domnule primar? Legea junglei?
    Dacă ai cunoaște legislația din domeniu, ai ști că sunt mai multe legi care definesc un sistem de asistență socială, pe care administrația publică locală trebuie să le respecte. În cazul dumneavoastră nu-mi dau seama unde e limita între incompetență și rea voință.

  • Prin cine să intervină Statul Român, dacă cei care conduc instituțiile cu atribuții de control în domeniu, sunt foarte probabil colegii de partid ai domnului primar și membrii în consiliile consultative și comisiile de mediere? E un proverb românesc care spune că, „corb la corb nu-și scoate ochii” !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS