Actualitate

Ceremonie la Bistrița, duminică 9 mai

Duminică 9 mai, când se sărbătoresc Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, la Bistrița va avea loc un ceremonial militar-religios.

Ceremonia va fi organizată la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, începând cu ora 9.00.


Evenimentul se va desfășura cu respectarea normelor impuse prin legislația referitoare la starea de alertă.

* În 9 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României, în 10 mai fiind votată în camerele reunite. Cel care a citit Declaraţia de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor a fost Mihail Kogălniceanu. * În 9 mai 1945, la ora 00.16, la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în teatrul de luptă european. Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar țările din est au sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului în 9 mai. * Data de 9 mai este și Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declarație din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia susţinerii acestei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

3 comentarii

 • Cele trei semnificații ale zilei de 9 mai sunt următoarele două: Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial în 1945 şi Ziua Europei, cunoscută si sub denumirea de „Ziua Schuman”, amintind de declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman din 9 mai 1950 prin care a fost propusă unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.
  Ziua Independenţei, de stat a Romaniei a fost proclamată pe 10 Mai 1877. În urma contribuţiei semnificative din cadrul războiului ruso-turc (1877 – 1878), România îşi câştigă independenţa faţă de Imperiul otoman. Astfel, pe 10 mai 1877, Senatul ţării votează proclamaţia de independenţă, care a fost apoi aprobată în 1878 în cadrul Congresului de la Berlin. Confuzia vine din faptul ca in timpul regimului comunist, atunci când se vorbea despre independenţa Romaniei, se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai 1877. Aceasta a fost citită în Parlament în 9 Mai tocmai pentru a-i da posibilitatea principelui Carol să o semneze și să-i dea putere de Lege în 10 Mai, de Ziua Regalității și Ziua oficială a României. De aceea, comunistilor nu le-a convenit si au optat pentru Ziua Victoriei pe 9 mai , falsificând istoria.

 • Următoarele două semnificații ale zilei de 9 Mai sunt de fapt una singură: Ziua Europei

  Ziua Victoriei în Europa este 8 Mai
  *
  Toata Europa sărbătorește Ziua Victoriei în Europa în data de 8 Mai încă din 1945. Doar țările din orbita Moscovei sărbătoresc aliaților asupra Germaniei fasciste în data de 9 Mai, data impusa de Stalin. De altfel, la prima paradă de 9 Mai (1945) unul dintre cele două batalioane care au defilat prin faţa Regelui și a Comisiei Aliate de Control aparţinea NKVD.
  Dintre țările Uniunii Europene singura care marchează ziua victoriei in 9 Mai este Bulgaria. Țara care încă din 1963 vrea sa devină a 16 republica sovietică. După 1990 țările care și-au dorit sa scape din orbita Moscovei: Polonia, Cehia, Slovacia, Tarile Baltice, Ungaria au abandonat celebrarea comunista. Până si Republica Moldova a marcat în anii trecuți (înainte de alegerea lui Dodon), Ziua Victoriei in Europa pe 8 Mai. Doar Romania si Bulgaria au rămas neclintite. Bulgaria din interes pro-rusesc, Romania din inerție, comoditate și multă prostie.
  **
  La 2 mai 1945 Helmuth Weidling a capitulat și a predat Berlinul necondiționat sovieticilor. Hitler se sinucisese în 30 Aprilie.
  La 7 mai 1945 la ora 02.41, la Reims, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa, Germania a capitulat fără condiţii. Actul a fost semnat de către generalul Alfred Jodl, şeful operaţiunilor Statului Major german. Generalul american Bedell-Smith, şeful Statului Major aliat, şi generalul Susloparov, şeful misiunii militare sovietice în Franţa, au contrasemat documentul, la fel ca şi generalul francez Sevez, invitat în ultimul minut să semneze ca martor.
  Semnarea actului capitulării l-a înfuriat pe Stalin care dorise o capitulare în capitala Reichului învins şi ocupat de Armata Roşie. De aceea s-a semnat un al doilea act al capitulării la scurtă vreme după ora 0:00 a zilei de 8 mai într-o suburbie a Berlinului. Ceremonia semnării a avut loc la sediul Statului Major al armatei sovietice într-o vila din Karlshorst, unde se află în zilele noastre Muzeul Rus de război. După ce mareșalul Jukov a deschis ceremonia, reprezentanții germani feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului amiralul von Friedeburg, din cadrul Kriegsmarine, şi generalul Stumpff pentru Luftwaffe au semnat Actul final al capitulării. Pentru Aliați au semnat mareşalul sovietic Jukov, în numele lui Stalin, şi mareşalul britanic Tedder, pentru Eisenhower. Generalul american Spaatz şi generalul francez Jean de Lattre de Tassigny au semnat ca martori.
  Atât instrumentul capitulării de la Reims cât și cel de la Berlin stipulau că forțele sub control german vor înceta orice operațiune la ora de 23.01 CET în data de 8 Mai. Datorită diferenţei de fus orar la Moscova era deja data de 9 Mai. Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva Germaniei fasciste pe 9 mai.
  La ora 15.00 a zilei de 8 mai, Truman, Churchill şi De Gaulle au anunţat oficial victoria. În 8 Mai 1945 în Paris, Londra și New York mulțimi uriașe de oameni sărbătoreau pe străzi Victoria. În Londra, un număr foarte mare de persoane s-au adunat în Piața Trafalgar și lângă Palatul Buckingham, unde regele George al VI-lea, regina Elisabeta și Winston Churchill au mers la balcon și au salutat mulțimea de oameni. În Statele Unite, președintele Harry Truman a „dedicat” victoria memoriei predecesorului său.
  După 76 de ani noi sărbătorim VE – Day împreună cu „marele prieten de la răsărit” din comoditate, din prostie, din obișnuința de a trai în ignoranță și minciună.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS